Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

#5 Piąte wydanie, czyli pierwsze po czwartym

MPC News

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

QSdhpjT.png

Witajcie forumowicze!

Dzisiejsze wydanie jest już piątym dwutygodnikiem przygotowanym przez naszą grupę. Przez ostatnie tygodnie ciężko pracowaliśmy, aby cały czas udoskonalać projekt i wprowadzać Wasze uwagi i sugestie. Mamy nadzieję, że podoba Wam się obecny wygląd i układ dwutygodników i czytacie je z przyjemnością.

DTnjzrT.png

22 lutego na rynku ukazała się najnowsza produkcja studia BioWare – Anthem. Tytuł jest sieciową grą akcji osadzoną w świecie science-fiction. Fabuła Anthem przenosi nas na obcą planetę, gdzie przyjdzie nam chronić ludzkość, walcząc z różnymi, wrogo nastawionymi bestiami. Mechaniki użyte przez twórców łączą elementy trzecioosobowej strzelanki oraz gry MMORPG, co oznacza możliwość ciągłego rozwoju oraz długiej eksploracji świata stworzonego przez producentów. Poza wcześniej wspomnianymi rozwiązaniami produkcja oferuje atrakcyjną, trójwymiarową oprawę graficzną opartą na bazie silnika Frostbite, który został użyty m.in. w Battlefieldzie 1. Twórcy przekonywali do swojego tytułu również aktualizacją, która ukazała się w dniu premiery samej gry. Pierwszy patch miał za zadanie zwiększyć prędkość wczytywania danych oraz naprawić błąd, przez który ładowanie misji czasem się zapętla. Czy zaangażowanie twórców w dalszy rozwój Anthem przełoży się na sukces tej dobrze zapowiadającej się gry?

vdWE2C1.png

wYnuJvZ.png

W ciągu ostatnich dwóch tygodni na MPCforum.pl nie nastąpiły żadne zmiany kadrowe.

m5UrXvT.png

zEiQCuS.png

Premiera piątej odsłony TeamSpeaka zbliża się wielkimi krokami, niestety jak na razie poza kilkoma zrzutami ekranu przedstawiającymi design nowej wersji komunikatora, nie mamy zbyt wielu informacji. W niedalekiej przyszłości ma jednak wystartować otwarta beta, która pozwoli użytkownikom na przetestowanie TS5. Pojawia się jednak pytanie — czy nowy TeamSpeak może być realnym zagrożeniem dla Discorda? Odpowiedź nie jest taka prosta, jednak generalizując, już teraz możemy powiedzieć, że nie. Dlaczego? Wynika to z dwóch głównych czynników. Po pierwsze Discord przez ostatnie kilkanaście miesięcy umacniał swoją pozycję na rynku i zyskiwał nowych użytkowników, którzy zdążyli się już przyzwyczaić do serwisu. Po drugie bazuje on na modelu zbliżonym do SaaS (ang. Software as a Service), gdzie użytkownik nie musi zajmować się instalacją i utrzymaniem serwera, co dla wielu osób jest niewątpliwą zaletą, rekompensującą brak prywatności. Czy TeamSpeak jest więc na straconej pozycji? Nie do końca. Aplikacja ma nadal wielu stałych użytkowników, a do tego oferuje zdecydowanie więcej opcji niż wcześniej wspomniany Discord. Dzięki temu w części zastosowań nadal sprawdza się od niego lepiej. A Wy, z którego komunikatora korzystacie na co dzień? Dajcie nam znać poniżej!

jGIJtsE.png

WgDhQir.png

Kiedy możemy się spodziewać zapowiadanej aktualizacji forum do wersji 4.4?

Spoiler

Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, bo na pewno nie stanie się to tak szybko, jakbyśmy mogli tego chcieć. Składa się na to kilka czynników, sama wersja 4.4 jest wciąż dość świeża i póki wszystkie dodatki, z których korzysta forum, nie otrzymają oficjalnego wsparcia, nie możemy ryzykować niekompatybilności. Poza tym nauczeni już wcześniejszymi updatami jesteśmy raczej ostrożni. IPS nie jest idealny i wolimy zaczekać do wersji posiadającej paczkę poprawek, bo każda procedura aktualizacji silnika forum w naszym wypadku jest dość czasochłonna: trzeba zrobić pełny backup forum, samo przejście na wyższą wersję trwa trochę i wiąże się z niedostępnością strony, a nie jesteśmy w stanie przed takimi pracami przewidzieć, czy nie będą miały one negatywnych skutków i czy nie będą konieczne dodatkowe prace. Na pewno planujemy przejście na tę wersję, ale dokładnej daty nie możemy obecnie podać. Będziemy na bieżąco informować o zmianach w tej sprawie. - Lord Makin

Dlaczego część podań na moderatorów czy członków grup forumowych jest z góry odrzucana?

Spoiler

Nikt nie jest odrzucany bez powodu i zapewne osoby, które doświadczyły natychmiastowego odrzucenia aplikacji, są doskonale świadome, czemu musieliśmy podjąć taką decyzję — wbrew temu, co czasem pojawia się w statusach czy też postach. Powody są naprawdę różne — zaczynając od zachowania nieprzystającego potencjalnemu reprezentantowi teamu lub zwyczajnego trollowania na forum przed aplikacją, przez nasz brak zaufania, który zrodził się w innych sytuacjach, a kończąc na nagannym zachowaniu w stosunku do innych użytkowników. Warto też zauważyć, że niektóre osoby, które składają obecnie podania, były już wcześniej w teamie. W takiej sytuacji możemy mieć po prostu negatywną opinię o wcześniejszym wykonywaniu obowiązków. Chcemy również, aby w teamie panowała miła i przyjazna atmosfera, więc zwracamy uwagę na samo zachowanie kandydata. Zdarza się również, że nie odpowiada nam sposób moderowania danej osoby i uważamy, że nie pasuje on do tego, który próbujemy ostatnio wdrożyć. - Aive

Od czasu informacji o reaktywacji grupy MGT minęło już trochę czasu, dlaczego nadal nie powróciła ona na forum?

Spoiler

Gdyby to zależało tylko od nas, to grupa już dawno byłaby na forum. Problem leży w tym, że potrzebujemy jakiegoś wstępnego zainteresowania, chociażby małej ilości ochotników gotowych zająć się rozkręceniem grupy. Nasz główny forumowy grafik, @Yaboku, działał w tym kierunku i zorganizował kilka osób do współpracy — niestety, po wręczeniu pierwszego zadania, które miało pomóc nam upewnić się co do wybranych osób, okazało się, że początkowy entuzjazm szybko minął i skończyło się na kilku propozycjach, które nie przerodziły się w ostateczną pracę. W związku z tym wróciliśmy do etapu, w którym trzeba rozważyć sens i formę reaktywacji tej grupy.

odpurCa.png

Wraz z piątym wydaniem naszego dwutygodnika zmieniamy system przyznawania nagród. Od teraz pierwsze trzy osoby, który nadeślą prawidłowo wykonane zadanie konkursowe będą otrzymywały następująco: 5 punktów, 3 punkty, 1 punkt. Zebrane punkty będzie można wymienić na poniższe nagrody:

5 punktów - plakietka Champion/zmiana tytułu na 30 dni

13 punktów - plakietka Blue Member

19 punktów - poziom plakietki w górę (powyżej Blue Membera)

25 punktów - kupon PaySafeCard o wartości 30PLN

Zadanie konkursowe:

Znajdź w tematach z produkcjami MPC News pięć postów zawierających ten obrazek:

894751404143275517908.png

i odpowiedź na pytanie: Kto był pierwszym liderem MPC News?

a następnie prześlij bezpośrednie linki do postów wraz z odpowiedzią na pytanie w wiadomości prywatnej do @MPC News.

EG8ippJ.png

W tym dwutygodniku to już wszystko. Jak zawsze mamy nadzieję, że Wam się podobał, a poruszone w nim tematy były interesujące, jeśli jednak macie własne propozycje to z chęcią się z nimi zapoznamy i wykorzystamy w następnym wydaniu. Do zobaczenia za dwa tygodnie!

Szczególne podziękowania dla osób pracujących nad wydaniem.

Autorzy tekstów - @Biter., @Blaidd.

Korekta - @Issia, @N3ST0@Verlikylos

Grafiki - @GeRu

Lektor - @el capo

Praca pod nadzorem - @Aive@carbonx

Opublikowano

Mandarynka stworzył szablon i został tak potraktowany :(

Tęsknie :'(

Dlaczego jak opowiadasz o anthem czy o ts'ie, nie lecą w tle obrazki, tylko cały czas napis "co nowego..."

Jak dla mnie lepiej by to wyglądało i byłoby na czym skupić "okoooo" ~ śpiew palucha

1357577137-U262310.png

Opublikowano

Czyli TS Systems GmbH pomija TS4?

MKfY45t.png

Star Wars to niezwykłe uniwersum, aby je dokładnie zrozumieć, musisz się bardziej zagłębić w jego treść np. czytając książki...

Opublikowano
9 minut temu, pannikodem napisał:

Tak jakoś wyszło, skoro od razu pracują nad 5 ;)

EXPmIpC.gif

Opublikowano
1 godzinę temu, MPC News napisał:

Zdarza się również, że nie odpowiada nam sposób moderowania danej osoby i uważamy, że nie pasuje on do tego, który próbujemy ostatnio wdrożyć.

Czyli innymi słowy "szkolimy swoich piesków, którzy jak nie będą robić to co powiemy i jak nauczymy to wywalamy". Przynajmniej kiedyś było o tyle dobrze w moderacji, że każdy miał swój punkt patrzenia na różne sytuacje związane z użytkownikami itd. Mimo, że było więcej GM'ów i moderatorów był zachowany mierny ład i skład i nigdy nie było sytuacji, żeby brakowało moderatorów, a teraz? Zostawiacie osoby, które WASZYM zdaniem są dobre, awansujecie tylko tych, którzy spełnią dane kryteria dotyczące osobowości, a nie posiadanej wiedzy. 

Zaraz pewnie się Aive obudzi i powie "Ty wiesz wszystko najlepiej", niestety szkoda, że nie wie jak kiedyś to funkcjonowało i jak było wszystko w miarę dobrze, że nawet jak nie było Makina kilka miesięcy to forum samo z siebie funkcjonowało, a teraz na dobrą sprawę dostęp ACP Aive jest taki, jak nie miał nikt z GM'ów dotychczas, dlatego nie dziwię się, że nie ma GM'ów pokroju Why, Eryk, Majkel, Antix czy nawet Anonymous, bo wszyscy rezygnują po tym jak się dowiedzą jaką "władzę" posiada w tym momencie Aive i to jak Makin leci ze swoim kółkiem wzajemnej adoracji. 

Tak Makin, było to samo za czasów Kokosza, ale on jeszcze elokwentnie to ukrywał ;)

Najlepszym dowodem będzie to, że pewnie za taką wypowiedź dostanę bana za troll czy też inne pierdoły, bądź post zostanie ukryty, a na dobrą sprawę to moje zdanie i to co kiedyś było, a to co obecnie kreuje administracja.

k4L2ZMS.png

Opublikowano

@Blaaszka na całe szczęście nie masz bladego pojęcia co się dzieje w grupach na forum, nie wiesz nic i wszystko opierasz na swojej urażonej dumie. Nie trafiają do ciebie żadne słowa, a nawet jak ktoś chce ci dać szanse, to próbujesz kręcić, tylko żeby było na twoje. 

Teraz nadal każdy w moderacji ma swój punkt widzenia i często z tego korzystamy, ale skąd to możesz wiedzieć, skoro widać boli urażoną dumę, że nikt ci nie papla co się dzieje tam gdzie nie masz dostępu. Zawsze było tak, że wiedza i cechy osobowości były głównym kryterium przyjmowania kogokolwiek w skład grup i czasami mimo braków postanawialiśmy dawać szanse różnym osobom, bo nie zawsze wszystko jest takie oczywiste, ale gdy są proste sytuacje, są też proste rozwiązania. 

Szkoda, że ty nie wiesz nic jak to dawniej funkcjonowało, no może poza kolejnymi intrygami, bo nie wiesz nic.

Spokojnie, mnie to wszystko bawi, bo chcesz wyjść na biednego męczennika, który dostanie bana za jakąś prawdę, którą sobie wymyślił. Jestem wdzięczny za twoje zdanie, ale niestety ciężko mieć rzetelny ogląd sprawy, jak się nic nie wie.

1 godzinę temu, Homelo napisał:

Fajny pomysł z tym "czy wiesz, że...", akurat na wszystkie z tych pytań jestem w stanie odpowiedzieć twierdząco :D

Starają się pozytywnie zaskakiwać :)

EXPmIpC.gif

Opublikowano

@Lord Makin mówisz o robieniu z siebie męczennika, co z tego, że nawet nie przytoczyłem jak się odbywał mój okres, gdy chciałem wrócić na posadę moderatora i to, jak zostałem potraktowany przez Ciebie oraz @Aive, bo mimo, że wyciągnąłem do Ciebie rękę w ramach przeprosin za swoje zachowanie, zacząłem odbudowywać relację to "ni stąd ni zowąd" nagle było - "nic się nie zmieniłeś", "dalej szukasz intryg", "twoje zachowanie pozostawia do myślenia", gdzie nawet nie dowiedziałem się skąd się to wzięło, bo wiadomości odbijały się echem. Gdy wreszcie @Aive pękła to powiedziała, że po prostu dalej "robię za plecami", gdzie w tym czasie nawet bym o tym nie pomyślał, ale Ty sądzisz, że:

10 minut temu, Lord Makin napisał:

wszystko opierasz na swojej urażonej dumie

Tak, urażona, bo paplasz, że traktujecie wszystkich równo i staracie się patrzeć na te osoby, bawi Cię to, ponieważ jak zwykle nie widzisz nic w swojej osobie, bo "jednostka doskonała nie popełnia błędów". Sam naskakiwałeś na innych administratorów i jak była tylko okazja to ich usuwałeś z forum przy pomocy DM, ale pewnie temu też zaprzeczysz, bo "ja nic nie wiem". Tak, skąd osoba, która kiedyś pomagała GM'om i moderatorom, była pierwszym Liderem CS'a, Liderem MNT i prowadziła dobrze swoje grupy i działy, pomagała każdemu, gdzie był problem - może nic nie wiedzieć na temat tego co było kiedyś, przecież nie współpracowałem z nikim, nie? Jeżeli tak by było, nie dostałbym szans prowadzenia MNT oraz nie miałbym w tamtym czasie największej ilości for, gdzie praktycznie o każde dbałem i nikt do mojej pracy moderatorskiej NIGDY nie miał żadnych ALE - do zachowania drogi Dawidzie się zgodzę, nie byłem święty i miałem swoje wzloty i upadki. 

Może jeszcze zapomniałeś, że byłem "Świętym Mikołajem", że prowadziłem KidModeratorów, gdy Dektored był zawalony życiem prywatnym, gdzie pomagałem innym załatwiać sprawy, gdy miałem z Tobą "świetny kontakt". 

Mnie bawi Twoje małostkowe podejście do osób, jeżeli raz Ci się ktoś naprzykrzy traktujesz go z dużym dystansem, a potem wystarczy jedna plotka czy błahostka, żeby odsunąć go od wszystkiego i po prostu powiedzieć "jesteś taki sam, nie zmieniłeś się". 

Naprawdę, wiele by można było wymieniać, ale argument:

17 minut temu, Lord Makin napisał:

Szkoda, że ty nie wiesz nic jak to dawniej funkcjonowało, no może poza kolejnymi intrygami, bo nie wiesz nic.

Jest w tym momencie bardzo słaby, bo niestety mija się to z prawdą i chyba sam już zapomniałeś jak to wszystko kiedyś wyglądało, ale ja niestety dobrze pamiętam swoją ścieżkę kariery i za co byłem degradowany czy też sam odchodziłem - i to nie było moje doświadczenie, tylko moje zachowanie, a gdy spróbowałem już je poprawić i tak zostałem potraktowany tak, jak każdy inny, który się choć raz naraził.

Tak na odchodne tylko dodam - gdy chcę się dowiedzieć co zrobiłem nie tak - nie ucinam całej rozmowy, żeby nie było "że wyrwane z kontekstu"

image.png

k4L2ZMS.png

Opublikowano

Skomentuję to tylko tak na to twoje "gdy chcę dowiedzieć się co zrobiłem nie tak":

image.png

Jak masz jakiś problem, to napisz, a nie uciekasz i robisz spam w miejscu, które od tego nie jest :)

EXPmIpC.gif

Opublikowano
3 minuty temu, Lord Makin napisał:

Skomentuję to tylko tak na to twoje "gdy chcę dowiedzieć się co zrobiłem nie tak":

image.png

Jak masz jakiś problem, to napisz, a nie uciekasz i robisz spam w miejscu, które od tego nie jest :)

Ostatni komentarz. Czytaj ze zrozumieniem:

12 minut temu, Blaaszka napisał:

to "ni stąd ni zowąd" nagle było - "nic się nie zmieniłeś", "dalej szukasz intryg", "twoje zachowanie pozostawia do myślenia", gdzie nawet nie dowiedziałem się skąd się to wzięło, bo wiadomości odbijały się echem.

Odblokowanie Cię i tak pewnie nic nie zmieni. 

k4L2ZMS.png

Opublikowano
1 minutę temu, Blaaszka napisał:

Ostatni komentarz. Czytaj ze zrozumieniem:

Odblokowanie Cię i tak pewnie nic nie zmieni. 

Try me :)

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Ta dyskusja miedzy wami bardziej mnie zaciekawiła niż ten dwutygodnik

Tak btw. kiedy zostanie usunięty dział Terraria?

Opublikowano
10 godzin temu, Omek napisał:

News całkiem okej, ale niech lider się dowie więcej, jak działał COACH, bo widzę, iż sprzeczne info. 

No niestety mnie za czasów mpc couch nie było, więc zdałem się na informacje, które uzyskałem od innych członków grupy. Postaramy się jednak, żeby w przyszłości takie nieścisłości się nie powtórzyły.

Opublikowano
Dnia 24/02/2019 o 19:01, pannikodem napisał:

Standardowa numeracja jest dla ciot. Windows przeskoczył dziewiątkę, ajfony też.

Opublikowano

@Blaaszka tbh to daj sobie spokój xD serio chce ci się sprzeczać o jakieś historie w moderacji co były kilka lat temu i to jeszcze teraz gdzie mpc wygląda jak wygląda to bez sensu. Sam mam żal do wielu rzeczy, a np do tego że jestem wpisany na black listę w dziale metina (jeżeli taka lista wg nadal istnieje), ale mamy 2019 rok, urok tej strony internetowej już przeminął i pamiętaj TO TYLKO FORUM w internecie. 

Co do tygodnika to nawet git. Powodzenia z dalszymi produkcjami.

Dłuższej grafiki się nie dało?

Opublikowano

Szkoda, że tyle dobrych grafików odeszło, bo obecny poziom obrazków z dwutygodników woła o pomstę do nieba.
Poza tym wszystko oki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...