Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

#10 - Powrót do korzeni

MPC News

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tytul.png

prRtvxU.png

Czy jest wśród Was ktoś, kto nie lubi otrzymywać nagród? Są one przecież doskonałymi wyznacznikami tego, że nasza praca została doceniona. Nie brakuje ich również na MPCforum — obecnie przyznawane są w formie plakietek na przykład za zajęcie miejsca na podium w konkursie. Zdobywa się je kolejno według hierarchii — najpierw otrzymujesz plakietkę „Champion”, następnym razem „Blue Member”, „Gold Member”, „Diamond Member”, „Black Member” i na końcu najwyższe wyróżnienie — „Best Member”. Jednak system nagradzania nie zawsze wyglądał tak jak obecnie. Początkowo w każdym konkursie do wygrania były różne plakietki. Przykładowo w mniejszej konkurencji do zdobycia był „Champion” lub „Blue Member”, a za większy konkurs można było otrzymać „Best Member”. Dodatkowo w pierwotnej wersji nie było plakietki „Diamond Member” znanej obecnie. Jednak jak wiemy, początki nie są zazwyczaj idealne — tak było i w tym przypadku. Przy funkcjonowaniu pierwszej formy przyznawania nagród, plakietki zbyt łatwo można było zdobyć, przez co stały się bardzo powszechne i straciły znaczenie, bo prawie każdy je miał. Kolejny etap systemu nastał wraz z jesiennymi porządkami na MPCforum 29 września 2016 roku. Wyzerowane zostały wtedy wszystkie nagrody i zastąpiono je nowymi. Nadal obowiązywały tytuły z pierwszej wersji (dodatkowo wtedy wprowadzona została plakietka „Diamond Member”), jednak zostały one podzielone na pięć poziomów (oprócz „Champion” i „Best Member”). Przykładowo posiadacze „Blue Member” otrzymali wyższą hierarchię nagrody, dopiero gdy posiadali „Blue Member” na poziomie 5. Zdania co do tego systemu wyróżnień były bardzo podzielone. Część osób była zadowolona z tego, że nagrody znowu coś znaczą, a inni byli naprawdę wściekli, że mimo ich ciężkiej pracy przy zdobywaniu plakietek, utracili je podczas wprowadzania nowej formy otrzymywania nagród. I tak w maju 2017 roku, kiedy to nastąpiła aktualizacja forum, wszystkie nagrody zostały wyłączone aż do października 2018. Właśnie od tego miesiąca na MPC istnieje system hierarchii, opisany na początku artykułu. Co prawda zrezygnowano z poziomów plakietek i automatycznie ich ubyło, lecz przywilejów z nimi związanych jest teraz więcej. Wraz z przywróceniem zunifikowanej formy nagród pojawił się też problem dotyczący posiadaczy poprzednich nagród. Była to złożona sytuacja, ponieważ w międzyczasie przyznawane były już nowe nagrody. Administracja szukała metody, by zadowolić posiadaczy poprzednich nagród, lecz jednocześnie nie spowodować automatycznej dewaluacji, która doszczętnie zniechęciłaby kogokolwiek do starania się w konkursach, czy innych aktywnościach, gdzie takie wyróżnienia można było dostać. Tym samym skoncentrowano się na tym, by nagrodą nie był zwrot plakietek sprzed jesieni 2016 roku. I tak kilka miesięcy temu powstało nowe wynagrodzenie dla tych, którzy stracili plakietki w jesiennych porządkach — „MPC Winner”. Sytuacja związana z wprowadzaniem nowego systemu nagradzania została opanowana i forma ta działa już od ponad pół roku. Do tej pory jedynie użytkownikowi N3ST0 udało się zdobyć wszystkie dostępne plakietki. Uzyskał je, dzięki udziałowi w konkursach organizowanych w Halloween, Walentynki, Wielkanoc oraz za działalność na rzecz MPCfacebook. N3ST0'wi oczywiście gratulujemy oraz życzymy dalszych sukcesów w różnych konkurencjach na forum. A Wy, co sądzicie o obecnym systemie otrzymywania wyróżnień? Pochwalcie się, ile nagród już zdobyliście!

8iZHTrI.png

W szeregi grupy MPCfacebook wstąpiła Issia, która będzie od teraz pełniła funkcję korektora.

IUADlwL.png

Z okazji naszego jubileuszowego wydania przygotowaliśmy dla Was interaktywną oś czasu, przedstawiającą rozwój grupy MPC News (a wcześniej także MPC Media Team) na przestrzeni lat, bowiem początki naszej działalności sięgają już roku 2011, kiedy to grupa MPC Media Team wydała pierwszy dwutygodnik w formie .pdf, aby uczcić 400 tysięcy rejestracji na forum.

crx4y81.png

Dzisiejszy format pytań do Administracji będzie trochę inny niż zawsze, na początku Aive i Lord Makin odpowiedzą wyczerpująco na jedno pytanie skierowane wyłącznie do nich, później natomiast razem udzielą odpowiedzi na serie ogólnych pytań.

Lord Makin - Administrator

Spośród wszystkich członków teamu moderacyjnego (obecnego jak i byłego) wskaż 5 osób, z którymi pracowało ci się najlepiej. Wybór krótko uzasadnij.

Spoiler

Takich osób na pewno jest więcej niż pięć i ciężko kogoś wybrać, ale żeby pytaniu stało się zadość, to wybrałem taką grupkę. Jeśli ktoś czuje się pominięty, to na pewno o Tobie też pomyślałem i należysz do tej listy.
Tutaj może się powstrzymam od numerowania, także kolejność nie jest w jakiś sposób specjalnie wiążąca. Z każdą z osób z poniższej listy współpracowało lub wciąż współpracuje mi się bardzo dobrze, rozumiemy się często bez słów i podzielamy wspólną wizję na wiele tematów.
- Mou — chyba pierwsza osoba, z która tak ściśle i efektywnie mi się współpracowało jeszcze w czasach Global Moderatora. Wszystkiego, co planowaliśmy, nie udało nam się wcielić w życie, ale do dziś miło wspominam ten kontakt.
- Aive — obecnie nie znam bardziej pracowitej osoby, która potrafi podejmować się trudnych zadań i nie poddawać się w trakcie realizacji. Na pewno cenna para oczu w ocenie tego, co się dzieje, bardzo polegam na jej zdaniu.
- Antix — po Mou chyba druga osoba, w której pokładałem największe nadzieje i moim zdaniem tytan pracy w swoim czasie.
- Why — kolejna obok Antixa osoba, która zawsze w mojej pamięci będzie figurować jako ten, który spełnił oczekiwania i był lojalnym kolegą.
- Dektored — na koniec osoba, z którą też wiele pozytywnych wspomnień przywodzi i na pewno słabo byłoby nie wspomnieć, bo współpracowało się nam dobrze.

Oczywiście to nie jedyne osoby, ale skoro zostałem poproszony o pięć ;)

Aive - Global Moderator

Gdy zostałaś Global Moderatorką forum było w kiepskiej kondycji, czy uważasz że udało Ci się poprawić jego sytuację?

Spoiler

W pewnym stopniu na pewno – ale nie na tyle, żeby ogłosić wielki sukces czy też świętować. Co się zmieniło przez ten czas? Niewątpliwie największe zmiany zaszły w strukturze forum. Przede wszystkim zdecydowałam się na wygaszenie działów, w których ruch był zerowy lub minimalny, co poskutkowało większą przejrzystością strony głównej i skróceniem jej długości – co, mam nadzieję, ułatwia nowym użytkownikom odnalezienie się na forum. Niektóre działy przeszły za to całkowitą przebudowę i stały się zdecydowanie wygodniejsze w użytkowaniu. Tak czy inaczej, nie jest to koniec zmian, bowiem planuję ich jeszcze troszkę. Na pewno zauważalne były również zmiany kadrowe – po przywróceniu MPC do żywych, po niezbyt udanej aktualizacji, nastąpił czas na zajęcie się ekipą. Niestety, skutki wspomnianej aktualizacji były bardzo odczuwalne, bowiem większość załogi straciła motywację i ochotę do pracy. Być może u niektórych spowodowane było to innymi czynnikami, co nie zmienia faktu, że pożegnaliśmy się z wieloma nieaktywnymi moderatorami. Od tego czasu poszukujemy kandydatów na moderatorów lokalnych i przez większość czasu rekrutacja do zespołu, zwłaszcza w większych działach, jest otwarta. Nie będę kłamać – w wielu działach odczuwalne są braki dedykowanych moderatorów. Nie chodzi tu nawet o same działania moderacyjne, bo z tym daję sobie radę, a o służenie pomocą w danej dziedzinie – tego niestety jedna osoba nie jest w stanie zapewnić. W tym aspekcie na pewno widzę problem, ale jest on powiązany z kolejnym faktem. Jest nim oczywiście ilość użytkowników. Niewątpliwie zauważyłam, że na forum jest większa aktywność niż chociażby na początku 2018 roku, ale nigdy w życiu nie przypisywałabym sobie tej zasługi – to po prostu mnie cieszy. Nadal to stan daleki doskonałości i nadal to stan, w którym nie mamy możliwości znalezienia do każdego działu opieki, ale daje nadzieję, że będzie troszkę lepiej. Żeby zakończyć pozytywnym akcentem, wspomnę o tym, czego udało się dokonać. Do skutku doszła bowiem reaktywacja MPC News, a grupa MPCfacebook w końcu regularnie pracuje nad zawartością forumowego fanpage'a. Udało się również całkiem przyzwoicie zapanować nad zawartościami działów po aktualizacji i obecnie, w zasadzie poza jednym działem, na MPC jest porządek. Na forum wróciły także konkursy oraz plakietki, czyli system nagród. Staram się także pracować nad innym, moim zdaniem nieco lepszym, podejściem załogi do użytkowników oraz powoli wdrażam inne zmiany wewnętrzne, których może bezpośrednio nie widać, ale można je odczuć. Liczę, że wpłynie to pozytywnie na dalsze funkcjonowanie MPC i pomoże, oczywiście na miarę czasów, w ponownym rozwoju forum. 

TLDR: Na pewno jest trochę lepiej i w pewnych aspektach czuję, że to między innymi moja zasługa. Obecnie przede wszystkim mam nadzieję, że dalsze działania pomogą zwiększyć liczbę aktywnych użytkowników, oczywiście mając na uwadze obecne realia forów internetowych.

0xSxbAU.png

Poniżej przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawostek, jednak w trochę zmienionej formie. Możecie bowiem sprawdzić swoją wiedzę na temat forum, wybierając odpowiedź: prawda (P) lub fałsz (F) - po jej wybraniu zobaczycie czy mieliście racje.

79nd1yl.png

Dzisiejsze wydanie jest wyjątkowe i z tego powodu mamy dla Was równie wyjątkowy konkurs. Polega on na znalezieniu na forum specjalnie ukrytego postu, który zawiera rozwiązanie zagadki. Kluczem do znalezienia pierwszego postu, zawierającego dalsze instrukcje są liczby publikowane w statusach przez @MPC News. Jeśli jednak w trakcie poszukiwań natraficie na przeszkodę, której nie będziecie w stanie pokonać to co określony czas publikowane będą kolejne podpowiedzi, ułatwiające Wam przejście do kolejnego etapu. Pierwsza osoba, która ukończy zadanie i prześle w wiadomości prywatnej do @MPC News specjalne hasło otrzyma nagrodę w wysokości 100 PLN PaySafeCard. Życzymy Wam więc powodzenia, a w razie pytań jesteśmy do dyspozycji. 

ZxKPz5y.png

Informujemy, że od dnia dzisiejszego zmieniamy częstotliwość wydawania naszego cyklicznego projektu z dwóch tygodni na miesiąc. Zmiana ta jest podyktowana chęcią poprawienia jakości publikowanych treści, ale także skupienia się na wydarzeniach bezpośrednio dotyczących forum. 

vcQW9Qs.png

To już wszystko. Mamy nadzieję, że doceniliście naszą ciężką prace, a zaprezentowane treści były interesujące. Jak zawsze czekamy na Wasze uwagi oraz opinie. Na koniec pragnę również podziękować wszystkim osobom, bez których to wydanie nie mogło by powstać: @Aive, @Biter., @Issia, @Yaboku, @N3ST0, @Verlikylos, @el capo, @GrubertQ. Do zobaczenia za miesiąc!

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Podoba mi się to, że korzystacie z funkcjonalności forum, chyba pierwszy raz mogę powiedzieć, że przeczytałem większość rzeczy, którą przedstawiliście - coś mnie zaciekawiło. 

Przejście z dwutygodników na miesięczniki to swego rodzaju dobre posunięcie - jeżeli treść będzie dotyczyła forum, a nie innych rzeczy to na pewno spełnicie powinność MNT, jednak się zastanawiam czy nie lepiej by było w pewnym sensie rozwinąć grupę o sprawy medialno-gamingowe tak jak to miało MMT i zrobić fuzję pod nową nazwą, która nada rozruchu. Myślę, że w taki sposób zachowacie koncepcję forumowych nowości, ale również dodacie odrobione jakichś ciekawych artykułów ze świata gier. 

MMT nie było złym pomysłem nigdy, ale brakowało pomysłu na to, aby to miało ręce i nogi, a szczerze powiem, że poczytałbym na temat niektórych gier, jakichś mini recenzji czy samego przedstawienia np. Patcha z lola? Nowości z mc? Aktualizacji w OW? etc. etc. Jestem leniwą osobą i nie chce mi się zaglądać do działów :>

W moim odczuciu w pewnym sensie nadrobiliście tym artykułem, oby tak dalej! :)

k4L2ZMS.png

Opublikowano
8 minut temu, Blaaszka napisał:

Podoba mi się to, że korzystacie z funkcjonalności forum, chyba pierwszy raz mogę powiedzieć, że przeczytałem większość rzeczy, którą przedstawiliście - coś mnie zaciekawiło. 

Przejście z dwutygodników na miesięczniki to swego rodzaju dobre posunięcie - jeżeli treść będzie dotyczyła forum, a nie innych rzeczy to na pewno spełnicie powinność MNT, jednak się zastanawiam czy nie lepiej by było w pewnym sensie rozwinąć grupę o sprawy medialno-gamingowe tak jak to miało MMT i zrobić fuzję pod nową nazwą, która nada rozruchu. Myślę, że w taki sposób zachowacie koncepcję forumowych nowości, ale również dodacie odrobione jakichś ciekawych artykułów ze świata gier. 

MMT nie było złym pomysłem nigdy, ale brakowało pomysłu na to, aby to miało ręce i nogi, a szczerze powiem, że poczytałbym na temat niektórych gier, jakichś mini recenzji czy samego przedstawienia np. Patcha z lola? Nowości z mc? Aktualizacji w OW? etc. etc. Jestem leniwą osobą i nie chce mi się zaglądać do działów :>

W moim odczuciu w pewnym sensie nadrobiliście tym artykułem, oby tak dalej! :)

Cieszymy się, że spodobał Ci się dzisiejszy dwutygodnik oraz propozycja zmiana częstotliwości wydań. Jeśli chodzi o przejście na model z miesięcznikami to własnie tym się kierowaliśmy - chcemy aby dotyczyły one bezpośrednio forum, a nie tak jak wcześniej ogólnej tematyki gamingowej, bowiem od tego były podsumowania miesiąca mpcfb, które niestety się nie przyjęły, niemniej rozważamy nadal różne możliwości. Jeśli chodzi o część wizualną tego wydania to niestety na jej przygotowanie trzeba poświęcić bardzo dużo czasu, jednak widzimy efekty i zdajemy sobie sprawę z tego jak wpływa to na odbiór projektu. Dzięki przejściu na model miesięczników będziemy mogli zapewniać taką oprawę zdecydowanie częściej.

2 minuty temu, Dziobagg napisał:

Powrót do korzeni? To znaczy, że zwrócicie mi mojego moderatora?

Oczywiście, już piszę do @Lord Makin.

Opublikowano
1 godzinę temu, MPC News napisał:

Informujemy, że od dnia dzisiejszego zmieniamy częstotliwość wydawania naszego cyklicznego projektu z dwóch tygodni na miesiąc. Zmiana ta jest podyktowana chęcią poprawienia jakości publikowanych treści, ale także skupienia się na wydarzeniach bezpośrednio dotyczących forum. 

Imo raczej tym, że nie ma co opisywać w okresie dwóch tygodni.

Spoko gazetka. Tęsknię za moim gold i blue memberem. 

Opublikowano
2 minuty temu, LoveTherapy napisał:

Imo raczej tym, że nie ma co opisywać w okresie dwóch tygodni.

No tak, tyle że przedstawiliśmy to trochę innymi słowami. 

Opublikowano
31 minut temu, Blaaszka napisał:

[...]poczytałbym na temat niektórych gier, jakichś mini recenzji czy samego przedstawienia np. Patcha z lola?[...]

O to gituwa, ale by potrzebowali zaufanych ludzi: albo w podziale na rangi (np. silvera-golda, platyne, diamenta i high elo dla porównania opinii), albo w podziale na pozycje (top, jgl, mid, supp i adc), żeby omówienie było pełne.

Opublikowano
19 minut temu, MPC News napisał:

Dzięki przejściu na model miesięczników będziemy mogli zapewniać taką oprawę zdecydowanie częściej.

Zdecydowanie. Jednak myślę, że warto przedyskutować i przemyśleć ideę grupy. Bo jeżeli zatrzymacie się na samych miesięcznikach to wtedy grupa traci już jakiś swój byt, a jeżeli faktycznie zrobilibyście połączenie dwóch rzeczy czy nawet rozdzielenie tego na MNT i *MMT* to dałoby to fajną porcję ciekawych rzeczy.

Forum samo w sobie przeszło na model 'community gier' jeżeli tego się trzymać idzie pisać naprawdę fajne artykuły o komputerach, o gierkach, a nawet o tym co się dzieje na świecie i nie tylko... myślę, że nie tylko ja byłbym czynnym czytelnikiem takich wydań, bo w jakiś sposób ludzie byliby doinformowani o rzeczach, które giną w forumowach działach.

@Aive oraz @carbonx jesteście kreatywni pod wieloma względami oraz pracowici, myślę, że jeżeli przemyślelibyście parę spraw i popatrzyli przez działy to znaleźlibyście złoty środek w ty wszystkim. :)

1 minutę temu, Revayerq napisał:

O to gituwa, ale by potrzebowali zaufanych ludzi, albo kilku rangowych (np. silvera-golda, platyne, diamenta i high elo dla porównania opinii) lub osoby pozycyjne (top, jgl, mid, supp i adc), żeby omówienie było pełne.

I o czymś takim mówię, myślę, że wtedy większość ludzi by się zaangażowała, bo to będzie 'ich tematyka', a za jakieś lokalne nagrody czy też same uczestniczenie w takiej grupie mieliby czas na zabijanie nudy - bo ni to moderator ni to jakaś poważna ranga. 

k4L2ZMS.png

Opublikowano
Przed chwilą, Blaaszka napisał:

I o czymś takim mówię, myślę, że wtedy większość ludzi by się zaangażowała, bo to będzie 'ich tematyka'.

Ale raczej takie coś sie nie pojawi. xd

Opublikowano
2 minuty temu, Revayerq napisał:

Ale raczej takie coś sie nie pojawi. xd

Kiedyś były redakcje - redakcja LOL'a z tego co kojarzę cieszyła się dobrymi 'redaktorami', a artykuły wypuszczane z pod ich 'pióra', aż takie złe nie były. Jeżeli teraz znalazłyby się osoby, które by chciały w tym uczestniczyć to może by coś z tego było. 

Dla mnie to jest tylko szybki strzał - może być celny, a może nie. Jak forum jest w takiej, a nie innej kondycji, to myślę, że na takie własnie kroki może sobie administracja pozwolić :)

k4L2ZMS.png

Opublikowano
Przed chwilą, MPC News napisał:

@Blaaszka @Revayerq rozważamy kilka propozycji, ale mogę zagwarantować że na pewno nasza aktywność nie zakończy się na miesięcznikach. 

Macie łeb na karku. Jeżeli potraficie czytać opinie użytkowników, brać je do siebie i adekwatnie wprowadzać to myślę, że jeżeli teraz zrobiliście dobre wrażenie to na tym nie zaprzestaniecie... szkoda tylko, że jeszcze administracja tak dobrze sobie z tym nie radzi :P

Liczę, że będzie jeszcze lepiej! :)

k4L2ZMS.png

Opublikowano
Cytat

Do tej pory jedynie użytkownikowi N3ST0 udało się zdobyć wszystkie dostępne plakietki.

To o mnie :27_sunglasses:

Nie ma co ukrywać Lider napracował się nad 10. wydaniem. Mam nadzieję, że kolejne będą tylko lepsze i nie zabraknie pomysłów. 

A co z prezentacjami w formie wideo? 

Spoiler

@el capo ↓ Pozdrawiam wszystkich kibiców ze Strzyżowa 

185241494535326637230.png

Opublikowano
18 godzin temu, Revayerq napisał:

Czy obecnie na forum jest osoba, którą widziałbyś/widziałabyś na tym stanowisku? Tak Tak

O, to o mnie.

Wtedy dopiero by forum upadło nisko xD

////

Dobra robota, fajnie że jeszcze na forum mimo wszystko zostało kilka osób, które się angażują i chcą coś zdziałać :)

Opublikowano

Chciałbym zobaczyć jakiś news z planem, żeby przywrócić forum chociaż w małym stopniu dawną liczbę osób online, a osobiście uważam że odejście od tematyki czitów było błędem. Sam news ok.

Dłuższej grafiki się nie dało?

Opublikowano

nie zgadzam sie ze stwierdzeniem iż plakietki można było dostać za łatwo, co doprowadziło do tego iż wiele osób je miało i straciły na wartości. kiedyś na forum było 4k osób online lub więcej przez większość dnia i z takiej liczby i tak to były małe procenty użytkowników które jakąkolwiek plakietkę miały. ze związkiem iż kiedyś forum żyło było więcej konkursów i w sumie każdy kto bardzo chciał plakietke ten zwyczajnie mógł ją zdobyć bo okazji było wiele, ale nie nazwałbym dalej tego za łatwym. 

­

Opublikowano
6 godzin temu, Algade napisał:

Wtedy dopiero by forum upadło nisko xD

Stul ten pysk, wszyscy wiemy co odpierdalałeś na posadzie. Więc nie wypowiadaj się tutaj, bo to jest dopiero niski upadek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...