Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

#10 - Powrót do korzeni

MPC News

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aqanjlq.jpg

ale drażnią mnie te wdechy, szum na początku i na końcu - źle to brzmi...

najpierw dwutygodniki, teraz miesięczniki, niedługo co pół roku a później wcale ;d

od momentu banicji przeglądam forum tylko co jakiś czas, chciałem przeważnie dla jakiś ciekawych artykułów a tu co? 4 litery

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Nie widzę nic złego w tej wskazówce. Co do nagrania to przepraszam ale nie jestem zawodowym lektorem. Postaram się to poprawić przy najbliższej okazji.

Opublikowano
Cytat

,,osoby, o którą chodzi''

nie powinno brzmieć to ,,osobę, o którą chodzi'' albo 'osoby, o które chodzi'' ?

Opublikowano
16 minut temu, lulek123321 napisał:

nie powinno brzmieć to ,,osobę, o którą chodzi'' albo 'osoby, o które chodzi'' ?

Szukaj (kogo? czego? - dopełniacz) osoby - jest poprawnie.

Opublikowano
13 godzin temu, Silver™ napisał:

Chciałbym zobaczyć jakiś news z planem, żeby przywrócić forum chociaż w małym stopniu dawną liczbę osób online, a osobiście uważam że odejście od tematyki czitów było błędem. Sam news ok.

Planów i pomysłów jest sporo, niemniej ich wdrożenie najczęściej jest niemożliwe bądź bardzo trudne, ponadto każdy zdaje sobie obecnie sprawę ze spadku popularności form internetowych jako takich. Niemniej możecie się spodziewać wydania, w którym przedstawimy planowane zmiany oraz poprosimy Was o sugestie i komentarze. 

11 godzin temu, vsgv napisał:

nie zgadzam sie ze stwierdzeniem iż plakietki można było dostać za łatwo, co doprowadziło do tego iż wiele osób je miało i straciły na wartości. kiedyś na forum było 4k osób online lub więcej przez większość dnia i z takiej liczby i tak to były małe procenty użytkowników które jakąkolwiek plakietkę miały. ze związkiem iż kiedyś forum żyło było więcej konkursów i w sumie każdy kto bardzo chciał plakietke ten zwyczajnie mógł ją zdobyć bo okazji było wiele, ale nie nazwałbym dalej tego za łatwym. 

Okej, konkursów było zdecydowanie więcej, jednak trzeba wziąć pod uwagę, że część z nich nie wymagała prawie żadnego wysiłku, a zdobywanie w nich kolejnych poziomów plakietek było formalnością. Ponadto kiedyś wręcz zalewano grupy funkcyjne plakietkami, przyznając je za każdą drobna pracę - przez co duża część teamu MPCforum je miała, co z kolei powodowało frustrację u zwykłych użytkowników. 

7 godzin temu, lulek123321 napisał:

najpierw dwutygodniki, teraz miesięczniki, niedługo co pół roku a później wcale ;d

W najbliższym czasie nie planujemy zakończenia wydawania naszych projektów, jednak ze względu na specyfikę naszej pracy, więcej czasu da nam możliwość na znalezienie ciekawszych tematów oraz przygotowanie ich w bardziej atrakcyjnej formie. Jesteśmy zdania, że lepiej mniej, a lepiej. Poza tym w zbliżających się tygodniach planujemy kilka innych projektów, nie związanych bezpośrednio z miesięcznikami. 

od momentu banicji przeglądam forum tylko co jakiś czas, chciałem przeważnie dla jakiś ciekawych artykułów a tu co? 4 litery

J.w - wychodzimy z założenia, że lepiej jest przygotować kilka krótszych segmentów, natomiast przedstawionych w przystępnej formie, niż walnąć 3 artykuł na 500 słów. 

ale drażnią mnie te wdechy, szum na początku i na końcu - źle to brzmi...

Zwrócimy na to uwagę.

Opublikowano

Kiedy tak na prawdę i dlaczego doszło do przełomu w postaci całkowitej zmiany kształtu forum? Nie było mnie 2 lata, jestem 'nieco' nie na czasie ;>

Historia stworzenia Mańka

27.08.2009 Moderator War Rock

08.01.2011 Global Moderator

03.05.2012 Administrator

Now Elita

Opublikowano
1 godzinę temu, M@niek napisał:

Kiedy tak na prawdę i dlaczego doszło do przełomu w postaci całkowitej zmiany kształtu forum? Nie było mnie 2 lata, jestem 'nieco' nie na czasie ;>

W 2017 miała miejsce aktualizacja forum z IPB3 na IPS4, niestety spowodowała one spore problemy z działaniem forum, których rozwiązanie trwało prawie rok, teraz forum powoli wraca na właściwe tory, jednak użytkowników nie da się odzyskać z dnia na dzień.

Opublikowano

Forumek wróc <3

Kiedyś champion był za wygranie zawodów/turniejów i był całkiem osobno od innych plakietek. 

I fajne te interaktywne klikadełka.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Kiedyś to było. Nie liczcie na to, że nagle wróci cała rzesza użytkowników albo chociaż jej zalążek bo to nie czasy 2k10, gdzie każdy spędzał na metinie 24/7, tibii czy cod modach całe tygodnie. Te czasy minęły i jedynie co to zostanie tutaj ta garstka, która do tej pory jest. 

76561198169311417.png

Opublikowano
Dnia 7.05.2019 o 09:21, MPC News napisał:

Okej, konkursów było zdecydowanie więcej, jednak trzeba wziąć pod uwagę, że część z nich nie wymagała prawie żadnego wysiłku, a zdobywanie w nich kolejnych poziomów plakietek było formalnością. Ponadto kiedyś wręcz zalewano grupy funkcyjne plakietkami, przyznając je za każdą drobna pracę - przez co duża część teamu MPCforum je miała, co z kolei powodowało frustrację u zwykłych użytkowników. 

to juz nie wina poprzedniego systemu, że @RMCF1902 rozdawał plakietki za zrobienie mu sygny i tym podobne przypadki. 

­

Opublikowano
Dnia 5.05.2019 o 21:31, Dziobagg napisał:

Powrót do korzeni? To znaczy, że zwrócicie mi mojego moderatora?

Ty mi zwróć moje 1 zł, które pożyczyłeś w 2k14

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano
16 minut temu, OficerPL napisał:

ciekawe kiedy przywrócicie forum do dawnych czasów gdy było tyle ludzi że większość for zazdrościła 

Cudotwórcami niestety nie jesteśmy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, carbonx napisał:

Cudotwórcami niestety nie jesteśmy. 

w trakcie niszczenia MPC byliście cudotwórcami :D 

za wysoka sygnatura

Opublikowano
1 godzinę temu, OficerPL napisał:

w trakcie niszczenia MPC byliście cudotwórcami :D 

Osobiście na MPC jestem od 2015, jednak wiem jak było wcześniej, jak również zdaje sobie sprawę z tego co się wydarzyło w ciągu ostatnich 2 lat. Nie ulega wątpliwości, że błędy popełniane przez rożne osoby w znacznym stopniu przyczyniły się do tego w jakim miejscu jesteśmy teraz, jednak częściowo wynika to także ze spadku zainteresowania forami dyskusyjnymi jako takimi na rzecz grup na FB. 

Opublikowano
2 godziny temu, carbonx napisał:

jednak częściowo wynika to także ze spadku zainteresowania forami dyskusyjnymi jako takimi na rzecz grup na FB. 

Ośmieliłbym się powiedzieć, że jest to nawet główna przyczyna, a przynajmniej w zakresie pozyskiwania nowych użytkowników. Widać to nie tylko na MPC, ale też w innych czeluściach internetu. Fora częściowo odchodzą do lamusa... Nie jestem w temacie jak wygląda funkcjonowanie mpc na smartfonach, ale uważam, że gdyby mieć np. apkę ludzie łatwiej mogliby zżywać się z forum.

@topic

Chciałem się odnieść do pytania o odejście od cheatów. Nie jestem w stanie ocenić, czy ze względów pozycjonowania i innych poprawności reklam było to dobre posunięcie(tylko wydaje mi się, że tak), ale jak chodzi o ruch na forum, w pewnym stopniu atmosferę, która była tworzona częściowo przez ludzi "lepszych" przez oszukiwanie i ułatwianie sobie grania - moim zdaniem to się znacznie pogorszyło.

PS. Fajnie tu sobie zaglądnąć od czasu do czasu i takie coś poczytać. Bardzo dobra robota :)

Opublikowano

ja to tak odbieram. przez lata było wszystko całkiem w porządku, gdy nagle zdecydowano tutaj o aktualizacji / konwersji bazy, która trwała zdecydowanie za długo, zarzucałem wtedy, że takie rzeczy powinno się robić na osobnej maszynie bądź pod mniejszym priorytetem. forum w tamtym czasie chodziło tragicznie lub wcale. systematycznie ubywało stąd ludzi, aż dziś widać, że zamiast, "jedynie" kilku tysięcy zalogowanych osób (nie liczę gości) zostało 50 osób (stan sprzed chwili). w mojej ocenie aktualizacja, problemy z niej wynikające i brak działań tego poprawiających w największym stopniu się przyczyniły do aktualnego stanu rzeczy. sam również tutaj rzadko zaglądam, bo nie ma czego już szukać, a do tego nie mam cierpliwości na sprzeczanie się z @Ktosiu. trudno mi uwierzyć, by tu miało jakieś znaczenie wyparcie forów przez inne metody komunikacji. sytuacja sama się zapętliła i wzmocniła - zaczęły odchodzić różne osoby, przestała się pojawiać zawartość, która tu przyciągała różne osoby i tak się ten cykl zamknął. tak to widzę, jako użytkownik ze stażem konta prawie 9 lat, a zaglądający tutaj jeszcze wcześniej.

Opublikowano

Fakty są 3:

1. Aktualizacja forum trwała zdecydowanie za długo

2. Popularność forów internetowych na przestrzeni ostatnich lat mocno zmalała 

3. Od kilku lat stopniowo podejmowano złe decyzje

te trzy czynniki doprowadziły forum do miejsca, w którym jest teraz. Nie warto jednak nikogo w tym momencie obarczać winą, bo nic to nie da. Każdy musi po prostu robić swoje, co my jako grupa MPC News robimy. 

Opublikowano
Dnia 9.05.2019 o 19:11, carbonx napisał:

wynika to także ze spadku zainteresowania forami dyskusyjnymi jako takimi na rzecz grup na FB. 

o kurwa, ty ta propagande dawida zjadles?

­

Opublikowano
4 minuty temu, vsgv napisał:

o kurwa, ty ta propagande dawida zjadles?

To nie jest propaganda tylko realia rynkowe, które zauważyły wszystkie osoby związane z forami dyskusyjnymi. Niemniej nie bronie podejmowanych decyzji i nie twierdzę, że kondycja forum nie mogła by być lepsza, bo mogła by być i to dużo. 

Opublikowano
22 minuty temu, carbonx napisał:

realia rynkowe

no tak, bo nie ma for tematycznych ktore sobie radza tak dobrze jak za dawnych lat. no ale ich realia rynkowe nie dotycza

­

Opublikowano
2 minuty temu, vsgv napisał:

no tak, bo nie ma for tematycznych ktore sobie radza tak dobrze jak za dawnych lat. no ale ich realia rynkowe nie dotycza

Są pojedyncze fora, na których liczba użytkowników utrzymuje się na w miarę stabilnym poziomie, jednak zdecydowana większość (mówię o rynku polskim) w ciągu kilku ostatnich lat straciła dużą część użytkowników. 

Opublikowano

no widzisz, są. a mpc ktore bylo na polskim rynku gigantem, a konkurentow mozna bylo liczyc na palcach jednej reki, jest dzis na dnie. no ale zawsze mozna narzekac ze to facebook zabral uzytkownikow. eh, szkoda mi was ze lapiecie ta propagande gadana przez dawida od 3-4 lat. 

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...