Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Samoistne wyłączanie/zawieszanie się komputera

femx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Niedawno, około 2 tygodnie temu zakupiłem sobie nowe części do komputera
- CPU: AMD Ryzen 5 3600
- Płyta główna: aorus b450 elite
- RAM: 2x8GB Viper 3200MHz
- Dysk M2 512GB (siliconpower)
- Karta graficzna (ze starego kompa - asus gtx 950 2gb vram)
- Zasilacz (również ze starego kompa - tracer highlander 550w)

Problem polega na tym że od momentu naprawienia komputera (jeszcze wcześniej był problem z uruchamianiem się komputera, po trzech dziwnych zacięciach już się nie włączył i oddałem go na serwis, gdzie wymieniono procesor na nowy i komputer działa do tej pory) występują nagłe restarty komputera a rzadziej dochodzi do jego "zacięć", problem pojawia się oczywiście tylko podczas rozgrywek, z racji że nie gram w wymagające tytuły dziwi mnie że tak dobry komputer nie wyrabia na takich grach... jeżeli chodzi o zacięcia to po prostu nagle "freezuje" mi ekran i muszę uruchamiać ponownie komputer. Jeżeli chodzi o restarty to najprościej to ujmując komputer natychmiastowo się wyłącza (tak jakby nagle odpięto go od prądu) i po chwili uruchamia się ponownie. Osobiście stawiam na zasilacz, ale proszę o pomoc ponieważ nie jestem pewny.

Opublikowano

Zasilacz nie jest renomowaną jednostką, jest padłem - na linii 12V moc pewnie nie przekracza 350W, dwa - zapewne ma już ponad 5 lat, więc jego i tak już ubogie właściwości elektryczne spadły z biegiem czasu. Podmiana zasilacza na inny lub kupno nowego - Vero L2 500W lub System Power 9 500W spokojnie wystarczą, jeśli na innym/nowym zasilaczu objawy będą takie same, to wtedy aktualny "zasilacz" uszkodził coś więcej.

Opublikowano
Dnia 10.01.2020 o 06:59, Anhin napisał:

Zasilacz nie jest renomowaną jednostką, jest padłem - na linii 12V moc pewnie nie przekracza 350W, dwa - zapewne ma już ponad 5 lat, więc jego i tak już ubogie właściwości elektryczne spadły z biegiem czasu. Podmiana zasilacza na inny lub kupno nowego - Vero L2 500W lub System Power 9 500W spokojnie wystarczą, jeśli na innym/nowym zasilaczu objawy będą takie same, to wtedy aktualny "zasilacz" uszkodził coś więcej.

350W na linii 12V?, ciekawe masz sny.. zasilacz musiałby dać na tej linii 29A i 12V żeby dać taką moc, na linii +12V ten zasilacz daje max. 17A

Ale tak usterka prawdopodobnie zależy od zasilacza, zasilacz nie wytrzymuje takich obciążeń tym bardziej że zasilacz z czarnej listy. Jeżeli chcesz naprawiać to z brzegu sprawdzaj kondensatory, spróbuj im zapewnić 0,25 większe napięcie niż zwykle. Drugie leć z brzegu rezystory mocy obok radiatorów. Sprawdzaj jedynie elektrolity, kondensatorów foliowych nawet nie dotykaj bo jeszcze bardziej go dobijesz. Przeczyść też wnętrze, koszt zabiegu to kilka groszy i nie gwarantuje że podziała więcej niż rok. 

blob.png

Jestem programistą, zaufaj mi :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie, wymieniłem zasilacz na SilentiumPC Vero L2 600W, zasilacz odpowiednio zamontowany wszystko powinno być dobrze, a tu proszę TYLKO w grze FiveM na serwerze RolePlay zacina mi komputer - nagły freeze i muszę go restartować. Raz wyskoczył error "Komputer napotkał problem i należy go uruchomić ponownie" a resztą problemów jest nagłe zawieszanie się komputera. Dodam że nie mam żadnych zbędnych procesów w tle, tylko grę, discord oraz teamspeak do radia. Zaznaczę również że FiveM jest grą która wymaga min. 12GB RAM'u i dobrego procesora, u mnie procesor jest świetny i mam 16GB RAM'u, ktoś ma jakiś pomysł dlaczego cały czas tylko podczas gry w FiveM'a zawiesza mi się komputer?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przepraszam że odpowiadam tak późno ale miałem przerwę od forum. Pierwsze co to sprawdź temperatury, czy coś się nie przegrzewa bo przy grach to podzespoły są mocno obciążane.

Jestem programistą, zaufaj mi :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie, nie odpisywałem ponieważ PRAWIE udało mi się rozwiązać problem, mam RAM o taktowaniu 3200MHz ale cały czas był ustawiony na 2133MHz, Ustawiłem taktowanie RAMU na 3200MHz i napięcia 1,35V albo 1,30V nie pamiętam dokładnie (był zapisany profil z ramem). Wszystko było w porządku aż do dzisiaj, znowu raz się zgasił a drugi raz się zaciął... Nie mam pojęcia co z nim się dzieje, ktoś coś?

Opublikowano

Sprawdź timingi ramu, skoro domyślnie taktowanie ustawiło się na 2133MHz to może timingi są zbyt małe. Ustaw je na takie jakie są podane na specyfikacji ramu. Jak już były takie ustawione (lub nawet po tej zmianie się gry wieszają) to zaktualizuj bios płyty głównej (jak nie wiesz jak to zrobić, to na youtube jest dużo poradników na ten temat, zazwyczaj u wszystkich producentów to wygląda podobnie).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...