Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

#15 - Wiosenne porządki

MPC News

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kx5NlNy.png

Witajcie forumowicze!

Powracamy do Was po bardzo długiej przerwie, spowodowanej zmianami kadrowymi oraz weryfikacją sposóbu naszej pracy. Mamy nadzieję, że nasze wiosenne wydanie, które przygotowaliśmy przypadnie Wam do gustu. Na końcu miesięcznika znajdziecie m.in. zapowiedzieć nowego projektu, ale także informacje o zmianach w obecnym projekcie. Zapraszamy do lektury!

Kx5NlNy.png

Ciężko jest omawiać przyszłość tytułów jednoosobowych bez szerszego spojrzenia na cały segment gier. Faktem jest bowiem, że na rynku pojawia się znacznie więcej tytułów poświęconych rozgrywce wieloosobowej. Co za tym stoi? Dlaczego pojawia się co raz mniej gier typu single player? Na te oraz inne pytania odpowiemy dzisiaj w tym krótkim felietonie.

Pogoń za rangą i współzawodnictwem

Warto na samym początku skupić się na fenomenie rozgrywki wieloosobowej w ostatnich latach. Dlaczego tryby sieciowe w grach są co raz bardziej popularne? Wiele tytułów tego pokroju oferuje systemy rankingowe, które sprawiają, że gracze więcej uwagi poświęcają stawaniu się lepszym w danym tytule. Ranked za rankedem, popychający kolejnego rankeda dają nadzieję skoku na wyższą rangę. Ekscytacja z osiągania kolejnych szczebli w co raz to kolejnych sezonach sprawia, że ludzie przez lata szaleją na punkcie tego typu produkcji –  to dzięki własnemu samozaparciu, determinacji oraz wielogodzinnej nauki ich ranga często ewoluuje do wyższych kręgów. Nie można także zapomnieć o jakże ważnym aspekcie współzawodnictwa z innymi graczami – w naszej naturze zapisane jest konkurowanie z innymi osobnikami. Mam wrażenie, że często satysfakcję daje nam po prostu bycie lepszym od innych, a po wygranej grze – chęć zaczęcia kolejnej z nadzieją, że będzie równie dobra. Ba, nawet lepsza od poprzedniej!

Odskocznia od problemów z innymi ludźmi?

Istnieje także druga strona medalu – mowa tutaj o osobach, które często przegrywają w grach sieciowe z różnych powodów – niektórzy twierdzą, że to przez słabą drużynę - inni zwalają winę na niegankującego dżunglera, a jeszcze inni na AFK-a w teamie. Rzadko który gracz potrafi powiedzieć sobie szczerze: „Kurczę, akurat tę grę przegrałem na własne życzenie”. Poza tym ogół społeczności bywa toksyczny w grach sieciowych, a poirytowane grą sieciową osoby, często uciekają właśnie do gier single player. Należycie do tej grupy? Czekamy na wasze odczucia w komentarzach do tego wydania!

Improve. Adapt. Overcome.

Pomimo tego, że czasy świetności gier single player są już za nami, to ich twórcy ciągle starają się pokazywać nowe produkcje, które swoją grafiką, rozgrywką, poziomem trudności przyciągają masę ludzi - ciężko tutaj nie wspomnieć o chociażby Cupheadzie z prawie 46 tysiącami pozytywnych opinii, Dark Soulsach 3 z 107 tysiącami, a także bardzo dobrze ocenianą sagą Ori – zarówno pierwsza, jak i druga odsłona bardzo spodobały się różnym graczom, w tym naszemu Adminowi, który nie tak dawno po przejściu pierwszego Ori rozpoczął streamowanie kolejnej części. Jaki jest z tego wniosek? Gry multi player mają z natury być funkcjonalne i raczej mało obciążać komputery – to koszt dostępności dla większej ilości ludzi. Z kolei gry single player bez wsparcia trybu wieloosobowego muszą przyciągnąć statystycznego Kowalskiego innymi akcentami, jak chociażby grafiką.

No dobra, Baboku, ale po co to wszystko?

Skoro już omówiliśmy sytuację gier single player możemy przejść do konkluzji na temat istnienia działu poświęconego tego typu grom na naszym forum. Mimo, iż w naszej nazwie mamy wpisane, że jesteśmy społecznością multi player, to na świecie wciąż istnieje spora liczba sympatyków tego gatunku, w tym i na naszym forum. Pozbawianie ich miejsca do dyskusji na temat ulubionych gier samotników byłoby złą decyzją, mimo iż na pierwszy rzut oka wydaje się, że dział jest w złej kondycji. Wydaje mi się, że jest to chwilowy przestój w aktywności, a sytuacja prędzej czy później zacznie przeganiać tytularne czarne chmury znad tego działu. Mocna wiara leży tutaj po stronie Cyberpunka 2077, który powinien zatrząść międzynarodowym rynkiem gier wideo. A Wy? Jak myślicie – czy sytuacja działu na forum ma szansę się jeszcze poprawić? Jakie kroki powinna przedsięwziąć Administracja, by dział miał szansę odżyć? Czekamy na wasze opinie w komentarzach!

Kx5NlNy.png

Kx5NlNy.png

Od ostatniego wydania w zespole moderacyjnym nie nastapiły żadne zmiany. Niestety z grupy MPC News odeszli @Biter. oraz @Issia, a dodatkowo @N3ST0 zrzekł się stanowiska drugiego lidera, w nasze szeregi dołączył jednak @Karelion.

Kx5NlNy.png

Jak zapewne wszyscy już wiemy wirus COVID-19 rozszalał się na dobre. Co to jednak oznacza dla szeroko pojętej technologii oraz co znaczy dla nas, graczy? Zacznijmy od rynku kryptowalut. Bitcoin, chociaż na początku niewzruszony, od połowy lutego zanotował prawie 50% spadek wartości. Miesięczny wykres można zobaczyć poniżej (źródło coinbase.com).

Kx5NlNy.png

Cała giełda kryptowalut zaliczyła dołek, w którym na chwilę obecną zostaje. Wirus nie ominął również rynku gier. Przez kontrowersyjną decyzję wojewody śląskiego odwołano udział publiczności w Intel Extreme Masters, wielkiej esportowej imprezie odbywającej się w Katowicach. Kontrowersyjną, ponieważ podjęto ją dzień przed wydarzeniem, kiedy to mnóstwo ludzi z poza granic Polski już znajdowało się w Katowicach. Czy to było dobre wyjście z tej sytuacji? Z chęcią przeczytamy Wasze komentarze co do tej sytuacji. Targi gier E3, Pyrkon, oraz wszystkie nadchodzące eventy także zostały odwołane z przyczyn bezpieczeństwa. Jeśli chodzi o samych graczy, sprawa nie wygląda chyba tak źle. Steam ustanowił rekord użytkowników zalogowanych na platformie. Imponujący wynik bo aż ponad 20 milionów, z czego prawie 6,4 miliona w grze. Bardzo prawdopodobne że nasz „kochany” wirus maczał w tym palce, ponieważ apeluje się o pozostanie w domach, a cóż innego można wtedy robić. Oczywiście nasza ulubiona gra powinna podnieść nas na duchu.
W kryzysowych sytuacjach deweloperzy gier także dbają o bezpieczeństwo graczy. Niantic, studio odpowiedzialne, między innymi za Pokemon GO, grę w której główną mechaniką jest poruszanie się po świecie i zbieranie pokemonów wprowadziło kilka modyfikacji do swojej wciąż popularnej produkcji. Zmiany obejmują ilość pokemonów pojawiających się w zamieszkałych okolicach i czas wykluwania się kieszonkowych potworków. Aktualnie trwa promocja w aplikacji na 30 Incense za 1 monetę. We Włoszech, gdzie obecna sytuacja jest w bardzo złym stanie wielce popularny serwis dla dorosłych z pomarańczowym logiem udostępnia stronę w wersji premium całkowicie za darmo. Forum pomimo szalejącej pandemii pracuje pełną parą, przestrzegając wszelkich zasad higieny. Na koniec chciałbym zachęcić wszystkich czytelników oraz użytkowników MPC o stosowanie środków bezpieczeństwa w tym trudnym okresie, abyśmy mogli szybko uporać się z wirusem.
Nie bądź freekillem, myj ręce!

Kx5NlNy.png

Od ostatniego miesięcznika minęło już kilka miesięcy, dlatego z okazji dzisiejszego wydania, przygotowaliśmy dla Was wywiad z wyjątkowym użytkownikiem. Mowa o nikim innym jak o królu tysiąca i jednego imienia – Revayerq, znanego społeczności także jako Reygras czy Raweryk. Naszemu forumowemu „celebrycie” zadaliśmy kilka, mamy nadzieję ciekawych, pytań w tym o popularny projekt „Better MPC”, ale także jego obecną aktywność na forum.  Zapraszamy do lektury!

Zacznijmy od projektu BetterMPC. Skąd narodził się pomysł na zmiany w obecnym stylu forum?

Spoiler

Pomysł narodził się na przełomie października i listopada. Na początku – kiedy to jeszcze nie istniało określenie „BetterMPC” – stworzyłem kilka fanowskich propozycji, jak mogły by wyglądać niektóre elementy. Konceptów tych było kilka, były one coraz bardziej śmiałe, a ostatnim takim większym pomysłem przed rozpoczęciem prac nad samym „BetterMPC”, było dodanie widżetu pogodowego na forum. Jedną z częściej komentowanych propozycji była z kolei ta dotycząca powiadomienia o zalogowaniu na forum („Witaj XYZ, miło Cię znów widzieć”). Jednak tym konceptem à la „BetterMPC” był gradient nagłówka i jeżeli dobrze pamiętam to właśnie wtedy po raz pierwszy padło sformułowanie „BetterMPC”. Po pokazaniu tej zmiany użytkownikom, odezwała się do mnie jedna osoba, która napisała, żebym zaczął się bawić w tak zwanym UserStyles. Z początku odmówiłem, ale po kilku dniach zdecydowałem się spróbować. Praktycznie z połową aktualizacji miałem problem w stylu „muszę się nauczyć, jak coś działa”. W 2017 i 2018 roku na MPC były bardzo ładne szablony, które według mnie były jednymi z najlepszych, jakie to forum miało. Moim początkowym zamiarem było po prostu połączenie trzech stylów w jeden. Chciałem aby obecny styl forum, był jak najbardziej podobny do tych poprzednich, gdyż uważałem je za pełne życia, podczas gdy obecny jest szary i ponury. Uważam, że z obecnym szablonem kodowym Invision Community (silnik forum) można zrobić o wiele więcej, co też próbowałem wykonać w pojedynkę i przy użyciu wyłącznie CSS, co nakłada na mnie pewne ograniczenia. Nie jestem w stanie ingerować w układ forum i jego szkielet, mogę operować wyłącznie na stylu graficznym. Oczywiście, jestem w stanie tak „nawywijać” w stylu, aby pojawiło się wrażenie edycji szkieletu forum np. poprzez przeniesienie menu ponad gradient, ale skoro postanowiłem udostępnić moje poczynania użytkownikom, to nie chciałem tego robić, ponieważ pojawiłoby się wiele błędów i bugów, które musiałbym łatać. Z początku zacząłem przenosić stary wygląd forum na nowy szablon, co skutkowało przyciemnieniem tła forum, o stopce już nawet nie wspomnę. Od początku projektu wydałem  wiele wersji, zarówno lepszych, jak i gorszych, np. w jednej z aktualizacji footer całkowicie zniknął, jednak zdałem sobie sprawę, że nie chcę iść w tę stronę i szybko go przywróciłem.
W późniejszych wersjach stylu kolor tła wrócił do pierwotnego, a stopka pozostała praktycznie bez zmian.

Można mi zarzucić wiele, że szukam atencji, że mam za wysokie mniemanie o sobie, że nie nadaję się do pełnienia funkcji administracyjnych, jednak na pewno nie można powiedzieć, że nie daję z siebie 100% przy pracy nad projektami, zwłaszcza tymi, które sprawiają mi przyjemności. Dzięki „BetterMPC” chciałem pokazać swego rodzaju profesjonalizm, chociaż oczywiście nie było to moim głównym celem. Przez cały ten okres pojawiło się kilka kamieni milowych, które sobie wyznaczyłem i jestem dumny z tego, że udało mi się je zrealizować. Pierwszym z nich był oczywiście początek tego wszystkiego i to, że użytkownik przekonał mnie, że te koncepty są fajne i warto przelać je na plugin i udostępnić innym. Jestem także zadowolony z eventu świątecznego, face liftingu menu użytkownika czy utworzenie wersji Lite i zintegrowania jej z pełną wersją. Udało się także osiągnąć wynik ponad 50 pobrań,
a do tego dochodzi skromniutkie 7 osób, które wolą chudszą wersję. Jeśli chodzi o przyszłość projektu, to nie wiem jeszcze, co kreuje się na horyzoncie, ale jestem przygotowany na wszystko.

Jak sam wspomniałeś, nie wiesz, co jeszcze kreuje się na horyzoncie. Na przekór chciałbym jednak zapytać - jak wyobrażasz sobie przyszłość BetterMPC?

Spoiler

Generalnie moja wizja jest banalna, takim punktem końcowym życia projektu byłaby dla mnie implementacja go częściowo lub w całości na MPCforum. Byłaby to najfajniejsza wersja dla mnie – mieć świadomość, że fanowski koncept został wcielony w życie. A jeżeli nic z tego nie wyjdzie to będę dalej rozwijał go po swojemu, możliwości się zawsze jakieś znajdą, zawsze coś mogę dodać. Takim najbardziej ambitnym planem (jeżeli marzenie o wcieleniu go w życie forum nie wypali) będzie całkowita customizacja „BetterMPC” – będziesz mógł ustawić kolor tła, wielkość czcionki, gradient i jego kolory. Podjąłem już pewne kroki właśnie ku temu, aby dodać te opcje, ale ponieważ pojawiło się światełko nadziei na wdrożenie mojego projektu w życie – przewałem prace.

Myślę, że kwestię projektu BetterMPC wyczerpaliśmy. Teraz chciałbym, abyśmy przeszli w kierunku pytań ogólnych odnośnie treści, osób i sposobu działania naszego forum. Na sam początek chciałbym Cię zapytać - co sądzisz o obecnym stanie forum? Czy jest to tylko chwilowa stagnacja, którą można przezwyciężyć, czy też dalsze działania średnio mają sens?

Spoiler

Będąc wyłącznie użytkownikiem, nie powinienem raczej zabierać głosu w tej sprawie, nie znając dokładnych danych. Jednakże wydaje mi się, iż nie jest to ani stagnacja, ani upadek – prawda leży gdzieś po środku. Prędzej czy później i tak by ktoś zrobił jakieś forum, które przejmie część tematyki MPCforum, ta ,,wpadka'' (która wpadką niekoniecznie była) jedynie to przyśpieszyła. MPC powstało jako forum dotyczące cheatów i botów, a potem przeszło na bardziej ogólną tematykę - czyli strona o tematyce gier wszelakich. Umówmy się, MPC chce być forum, gdzie rozmawia się o wszystkich grach, ale nie można mieć wszystkiego. Są fora poświęcone wyłącznie Metinowi, są poświęcone wyłącznie CS:GO czy wyłącznie Minecraftowi etc. Im bardziej będą one zyskiwać na popularności, tym bardziej MPC będzie tracić – to chyba logiczne. Ja tutaj przybyłem tylko i wyłącznie dla działu Metin2 i inne działy mnie nie interesują, mogłyby nawet zniknąć a ja bym nie zauważył. I tak, dalsze działania w kierunku rozwoju forum mają sens, keep it up!

W takim razie, jakie kroki – Twoim zdaniem – powinna przedsięwziąć Administracja, by statystyki forum uległy poprawie?

Spoiler

Moim zdaniem potrzebne są m.in.: poprawki wizualne stylu wraz z naprawą błędów oraz optymalizacją, unikalna zawartość względem rynku forów o podobnej tematyce. Zabrzmi to trochę dziwnie, ale gdyby forum było pod moja jurysdykcją, to pokusił bym się o poszerzenie szeregów forum, ale nie w kierunku moderatorów, tylko bardziej osób-sprzątaczy. Wiecie ile w różnych działach jest tematów-śmieci? A dział kosz to nie był opróżniany chyba nigdy, zawiera prawdopodobnie więcej tematów niż wszystkie inne działy razem wzięte. Może i jakaś reklama by się przydała (forum w sieci, a nie reklamy na forum, tych jest już dostatecznie dużo, nie dodawajcie kolejnych, błagam). A tak przy okazji to tych reklam na MPC jest tyle i są tak nachalne, że zakładam, że 90% osób tutaj używa któregoś z wielu dostępnych w sieci AdBlocków.

Na forum jesteś traktowany w kategorii celebryty – raczej nie ma osoby, która by o Tobie nie słyszała. Jak się czujesz z taką „sławą”? Czy masz jakiegoś godnego konkurenta jak chodzi o zgarnianie „forumowej atencji”?

Spoiler

Bardzo dobrze się z tym czuję i nie przeszkadza mi to, że jest to sława w większości negatywna. Pierwsza część tej sławy przyszła sama i poniekąd dałem się ponieść kreacji użytkowników, co broń boże nie znaczy, iż ktoś mnie stworzył lub dostosowałem się do czyiś oczekiwań. Forumowego „Rejgrasa” stworzyłem sam i 3/4 tej sławy opiera się właśnie o moją profesję – czyli to, co dziergam od ponad 6 lat. To właśnie tam się zaczęła historia toksyczności, autyzmu, wywyższania się, wyjaśniania innych i tak dalej. Nie oznacza to jednak, iż jestem postacią negatywną, że moim celem jest flexowanie się poprzez plucie jadem na innych lub kopanie dołków pod kimś. Może tego po mnie nie widać, ale mam odłożone w sobie troszkę dobroci. Wbrew pozorom jestem osobą pozytywną, chociaż faktycznie staram się tego nie pokazywać. Swoje forumowe 5 minut chcę jednak wykorzystać na cele pożyteczne i pozytywne. Nie zmienia to faktu, że lubię być czasami w centrum wydarzeń i w centrum „dram”. Lubię, gdy ludzie oceniają to, co robię i chciałbym mieć jak największy followup. Pragnę zdobywać coraz większą popularność, i nie mówię tu tylko o MPC. Co do konkurencji w forumowej atencji: Jak tak patrzę aktualnie na tematy i statusy to chyba nie, ale nie dla mnie jest ocenianie tego, jak mi idzie. To powinni ocenić ludzie ,,trzeci''. A no i ten, kocham swoich wrogów, dzięki temu mam napęd do robienia tego, co robię.

Kx5NlNy.png

Kb4mSs8.png pjkjO9D.png pjkjO9D.png pjkjO9D.png

pjkjO9D.png pjkjO9D.png

Kx5NlNy.png

Wybuch wulkanu, atak śmiercionośnego (korona)wirusa, wojna atomowa, trzęsienie ziemi, śmierć miliardów ludzi, państwa w dezorganizacji. Kilka postapokaliptycznych haseł, z którymi możemy spotkać się podczas oglądania filmów science fiction z różnych epok. W informatyce pojawiały się inne sytuacje, które wywoływały skrajne emocje i doprowadzały ludzi do szaleństwa. Tymi sytuacjami były „problemy lat”. Flagowym przykładem był „problem roku 2000”, podczas którego ogłoszono apokalipsę świata związaną z problemem daty. Dla uściślenia, podczas epoki pierwszych komputerów rok zapisywany był w formie dwóch ostatnich cyfer, co nie pozwalało przechować informacji o stuleciu(np. rok 1901 był kodowany w formie 01, tak samo jak rok 2001). W nowszych komputerach oraz nowszych wersjach programów nie zmieniano tego sposobu zapisu, głównie aby zapewnić kompatybilność ze starszymi wersjami.

Wiele osób, związanych z informatyką również mieli problem w kontekście innej kwestii, którą było adresowanie sieciowe. Obecnie jesteśmy w epoce przejścia między IP wersji 4 a IPv6. Przez ostatnich kilka lat zapowiadano, że w niedługiej przyszłości nadejdzie wyczerpanie puli adresów publicznych. Ciekawostką jest fakt, że wersja czwarta obowiązuje od 1983 roku, czyli bagatela 37 lat.

Jak już wspominano wcześniej, jesteśmy w okresie przejścia z IPv4 na IPv6. Związane jest to z faktem, że IPv4 już się wyczerpało. Nastąpiło to 25 listopada 2019 roku, RIPE w oficjalnym komunikacie poinformowała, że ostatnie publiczne adresy IP wersji 4 zostały wyczerpane. Zamierzają również odzyskać nieużywane adresy oraz uruchomiono listę oczekujących na rejestrację adresu. Z czym to się wiąże? Zastanawiający jest fakt, jak to wpłynie na sytuację dla starszych komputerów, kiedy dojdzie do chwili całkowitego wyłączenia tego standardu. Z mediów wiemy, że wiele komputerów w dalszym ciągu pracuje na przestarzałym oprogramowaniu, tylko nachodzi pytanie czy na tak dostatecznie starym, że nie będzie obsługiwać szóstej wersji. Nie będzie to dziwna sytuacja, kiedy w jednej chwili (wyłączenia) nagle wszystkie te starsze komputery mogą przestać działać. Można to sobie wyobrazić, wprowadzając sobie w głowie jedno z sformułowań, które zostały wykorzystane na początku tekstu.

Podsumowując, apokalipsa zostaje kolejny raz odłożona w czasie, najprawdopodobniej do kolejnego wyczerpania puli, tym razem IPv6.

pjkjO9D.png pjkjO9D.png pjkjO9D.png

Kx5NlNy.png

Od dawna sugerowaliście nam, abyśmy poza miesięcznikami wydawali także inne projekty. Z przyjemnością informuję, że rozpoczeliśmy pracę nad czymś zupełnie nowym, czego wcześniej nie realizowała żadna z grup na forum. Na chwilę obecną planowym terminem debiutu tego projektu jest koniec maja, jednak więcej informacji o nim ujawnimy już podczas wielkanocnego eventu, organizowanego przez MPC News.

Kx5NlNy.png

Mamy nadzieję, że nasz wiosenny miesięcznik Ci się spodobał i  zechcesz podzielić się swoją opinią w postach. Wiemy, że kazaliśmy Wam długo na niego czekać, ale wierzymy że zaprezentowane treści były dla Was interesujące. Dodatkowo chicelibyśmy poinformować, że jest to nasz przedostatni miesięcznik, bowiem ostatni ukaże się w maju, a następnie członkowie grupy MPC News wyjadą na zasłużony urlop 🙂. Planowany powrót regularnej działalności grupy nastąpi jednak już w sierpniu. Cały czas będziemy jednak pracowali nad zapowiedzianym wcześniej projektem, więc nie zostawimy Was samych, a tymczasem do zobaczenia za miesiąc!

To wydanie powstało dzięki pracy:

@carbonx, @Yaboku, @el capo, @Verlikylos, @Karelion, @GrubertQ

Opublikowano

Bardzo fajne wydanie,czuć wiosnę... chociaż w tym temacie. Jestem ciekaw co to za projekt :P W czasach tego wirusa, to w polecanych same postapo powinno być XD

Tym razem bez lektora?

Ciężko odczytać napis z doniczek przez czcionkę i z ss'ów przez rozdzielczość ✌️

185241494535326637230.png

Opublikowano

Dziękuję za możliwość wypowiedzenia się w sposób ,,bardziej oficjalny'' i jednocześnie pragnę ogłosić, iż BetterMPC jest w stanie przechodzenia na pełną ..ustawialność'' - każdy użytkownik ,,Bettera'' będzie mógł indywidualnie dostosować sobie wygląd MPCforum. Więcej informacji pojawi się wkrótce wraz z ogłoszeniem naboru na kilkuosobowy skład testerów.

Opublikowano

Kiedy forum upada tak nisko, że musi robic wywiady z jakims revayerq YIKES. Kiedyś takie coś było nie do pomyślenia, typ wyzywa wszystko co sie rusza, jeszcze mu globala dajcie, bo zrobil skinek do forum, ponadawał sobie na nim jakies rangi do podbijania ego i bedzie supi XDDDDDDD

Opublikowano
9 minut temu, 'Harper napisał:

Kiedy forum upada tak nisko, że musi robic wywiady z jakims raweryk YIKES. Kiedyś takie coś było nie do pomyślenia, typ wyzywa wszystko co sie rusza, jeszcze mu globala dajcie, bo zrobil skinek do forum, ponadawał sobie na nim jakies rangi do podbijania ego i bedzie supi XDDDDDDD

Jak można nadać rangę przez ,,skinka'' do forum? Poproś swojego kolegę @Algade_zyx o wyjaśnienie, jak działają CSS-y. Użytkownicy poprawek stylu widzą w moim profilu jedynie informację (obok nicku), iż jestem twórcą. Powodem dla tego jest po prostu oznaczenie twórcy - zarówno jako forma ,,swego rodzaju kopywrajtu'', jak i informacja dot. tego, do kogo należy kierować się w sprawach związanych z 'ww.' i 'jw.'. Gwarantuję Ci, że gdybym nie był jedynym twrócą tego, to więcej osób posiadałoby takowe ,,rangi'', a także więcej osób byłoby umieszczonych w stopce forum. Naprawdę słabe prowo z Twojej strony, białotwarzowa - spodziewałem się czegoś więcej niż prostej i prymitywnej agresji; pozostaje mi tylko czekać na to, droga @'Harper, aż zechcesz zaprosić resztę kolegów ze ,,składu'' do wspólnego wyśmiewania ogółu tego tematu, a być może i nawet całego forum, wyłącznie na podstawie tego, że kreatorzy z @MPC News postanowili przeprowadzić wywiad z osobą, która postanowiła ZA DARMO upiększyć ich dzieło i zapytać, na co wgl. to robi. DAJCIE ŻYĆ, ten artykuł nie kręci się wokół mnie. XD

Opublikowano
7 minut temu, Revayerq napisał:

Jak można nadać rangę przez ,,skinka'' do forum? Poproś swojego kolegę @Algade_zyx o wyjaśnienie, jak działają CSS-y. Użytkownicy poprawek stylu widzą w moim profilu jedynie informację (obok nicku), iż jestem twórcą. Powodem dla tego jest po prostu oznaczenie twórcy - zarówno jako forma ,,swego rodzaju kopywrajtu'', jak i informacja dot. tego, do kogo należy kierować się w sprawach związanych z 'ww.' i 'jw.'. Gwarantuję Ci, że gdybym nie był jedynym twrócą tego, to więcej osób posiadałoby takowe ,,rangi'', a także więcej osób byłoby umieszczonych w stopce forum. Naprawdę słabe prowo z Twojej strony, białotwarzowa - spodziewałem się czegoś więcej niż prostej i prymitywnej agresji; pozostaje mi tylko czekać na to, droga @'Harper, aż zechcesz zaprosić resztę kolegów ze ,,składu'' do wspólnego wyśmiewania ogółu tego tematu, a być może i nawet całego forum, wyłącznie na podstawie tego, że kreatorzy z @MPC News postanowili przeprowadzić wywiad z osobą, która postanowiła ZA DARMO upiększyć ich dzieło i zapytać, na co wgl. to robi. DAJCIE ŻYĆ, ten artykuł nie kręci się wokół mnie. XD

Dla ciebie wszystko jest prowokacjami ziomeq także dyskutować nie będę - ja tylko podzieliłam się moją opinią, swoje tłumaczenia wsadź se w kieszeń, bo mnie akurat nie obchodzą KEKW
A ranga taka czy sraka i tak wychodzi na jedno. 

Opublikowano
9 minut temu, 'Harper napisał:

Dla ciebie wszystko jest prowokacjami ziomeq także dyskutować nie będę - ja tylko podzieliłam się moją opinią, swoje tłumaczenia wsadź se w kieszeń, bo mnie akurat nie obchodzą KEKW
A ranga taka czy sraka i wychodzi na jedno. 

Gwoli jasności informacji przekazanej - bym nie nazwał tego atakiem, gdyby napisał to ktoś zupełnie inny, a nie Ty, prosiłbym także przed marnymi próbami atakowania o douczenie się, że informacja nie musi być rangą (i w tym przypadku nie jest), natomiast ranga jest swego rodzaju informacją. Dziwny tok rozumowania, ale już całkowicie to oleję, jak również ogół Twojej osoby i Twoich ,,funfli'', którzy prędzej czy później tu zawitają. Ponieważ jestem częścią tego tematu, nie chcę robić tu kurzu i jest to mój ostatni post tutaj na ten temat. Mimo, iż Cię to całkowicie nie obchodzi to i tak obstawiam, że zechcesz odpisać mi na ten post czymś w stylu ,,chuja mnie obchodzisz typie'', bo duma nie pozwala i mocno się zdziwię, jeżeli stanie się inaczej (i nie odpiszesz). Jeżeli zechcesz się jeszcze wysłowić to masz swój profil (status), mój profil (komentarz na ścianie) oraz PW, jeżeli masz zamiar odpisać tutaj to po prostu sobie daruj.

PS: Jeżeli mój komentarz zawiera ,,tłumaczenia (się)'' to w takim razie Twój pierwotny komentarz interpretuję jako płacz i/lub ból tyłeczka.

Opublikowano

Cieszę się, że mogę być częścią tak świetnego zespołu i tworzyć tak fajne materiały 🙂 Obyśmy kolejne wydania wydali jeszcze lepsze 😛

heavy metal GIF

Opublikowano

Ja rozumiem, że można się nie lubić - na to nie mam wpływu.

Jedyny komentarz z mojej strony, który powinien wystarczyć za całość. Inicjatywa wywiadu z Reygrasem wyszła z News Teamu, zauważyli jego dodatkową aktywność, to uznali, że rozmowa z nim może być interesująca. Jak widać - cel osiągnęli, skoro poruszenie powstało. Nie rozumiem doszukiwania się jakichś powiązań i teorii, skoro jest traktowany tak jak każdy użytkownik, nie zakładamy siłowo kagańca nikomu, ale jak ktoś przesadza z tonem wypowiedzi, to odpowiednią karę otrzymuje, w tym on, Tyle 🙂

EXPmIpC.gif

Opublikowano

@Revayerq Nie wiem dlaczego tak usilnie próbujesz przypiąć mój komentarz do tego co robi jakaś inna grupka osób, z którymi nie mam nic wspólnego prócz zagrania raz na miesiąc kilku gierek z jedną z nich LOL. Prawda koli w oczy co? Dlatego robisz z mojego komentarza taki wielki raban? Ja nie jestem zobligowana do tego, by przechodzić z tobą na statusy czy DMy i kontynuować dyskusję, której nie powinno nawet być. Dodatkowo co do tej rangi - chyba każdy wie, kto, gdzie i kiedy ten dodatek forumowy zrobił, afiszujesz się tym wszędzie gdzie można, dlatego nadawanie sobie przydomku z rangą autora dla mnie jest po prostu głupie. Ty nie musisz tak uważać - tak już działa świat, nie chodzi tu o brak wiedzy na temat rang, a jedynie różnica zdań. 

+ interpretuj sobie mój komentarz jak chcesz, mogę nawet i płakać. Lata mi to koło nosa. DX

EDIT: OK SORKI MAKIN

Opublikowano

Oj się spinacie już jakby to była jakaś walka na śmierć i życie #TeamAlgade vs #TeamReygras i ten kto wygra, to umiera czy coś (no prośba.. xD) 

Podstawowe pytanie, co do tego wątku o atencji, kto nie lubi być podziwiany i hołubiony, to internet i tutaj większość rzeczy dzieje się po to, żeby budować sobie ego - i taka jest prawda, bo to nie tylko na forum i nie tylko on, bo nie znam osoby, która by tak nie robiła (nawet jak się nie przyzna wprost).

EXPmIpC.gif

Opublikowano
19 minut temu, Lord Makin napisał:

Oj się spinacie już jakby to była jakaś walka na śmierć i życie #TeamAlgade vs #TeamReygras i ten kto wygra, to umiera czy coś (no prośba.. xD) 

Podstawowe pytanie, co do tego wątku o atencji, kto nie lubi być podziwiany i hołubiony, to internet i tutaj większość rzeczy dzieje się po to, żeby budować sobie ego - i taka jest prawda, bo to nie tylko na forum i nie tylko on, bo nie znam osoby, która by tak nie robiła (nawet jak się nie przyzna wprost).

Potrafię zrozumieć wszystko, ale wylewny post z głównym przekazem ,,Forum zdechło, bo przeprowadzili wywiad z tym i tym'' to troszkę nawet śmieszne jest, ja bym to potraktował jako troll, ale w/e, nie ja tu rządzę (JAK NIEKTÓRZY MYŚLĄ). Wniosek jeden, artykuł ,,działa'' i przynosi przewidywane efekty. A przy okazji nieźle nawet wygląda.

Robert Downey Jr Shrug GIF by MOODMAN

Opublikowano
32 minuty temu, Revayerq napisał:

Potrafię zrozumieć wszystko, ale wylewny post z głównym przekazem ,,Forum zdechło, bo przeprowadzili wywiad z tym i tym'' to troszkę nawet śmieszne jest, ja bym to potraktował jako troll, ale w/e, nie ja tu rządzę (JAK NIEKTÓRZY MYŚLĄ). Wniosek jeden, artykuł ,,działa'' i przynosi przewidywane efekty. A przy okazji nieźle nawet wygląda.

Robert Downey Jr Shrug GIF by MOODMAN

A Ty dalej nie możesz zaprzestać tej niepotrzebnej dyskusji? Kusi mocno, co?

Wydaję mi się, że Makin zakończył to co tu się działo, ale jak widać inne czasy i dalej można kontynuować coś co nie powinno mieć miejsca.

Opublikowano
28 minut temu, kwiatek napisał:

A Ty dalej nie możesz zaprzestać tej niepotrzebnej dyskusji? Kusi mocno, co?

Wydaję mi się, że Makin zakończył to co tu się działo, ale jak widać inne czasy i dalej można kontynuować coś co nie powinno mieć miejsca.

Zakryj sobie pierwsze zdanie i masz przyjemną dla oka wiadomość.

Opublikowano
3 godziny temu, Revayerq napisał:

Zakryj sobie pierwsze zdanie i masz przyjemną dla oka wiadomość.

Nie zesraj sie

Dłuższej grafiki się nie dało?

Opublikowano
15 godzin temu, Lord Makin napisał:

#TeamAlgade vs #TeamReygras

Sam w tym momencie prowokujesz tę pseudo internetową spinę. Nikt o Algade nawet nie wspomniał XD

Wydanie w porządku, czekam na dalsze newsy ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, Molirol napisał:

Spoko się czytało, jedynie ta czcionka na donicach jest słaba 

Faktycznie później zauważyliśmy, że może nie być zbyt czytelna, na pewno zwrócimy na to uwagę przy następnych projektach.

3 godziny temu, Skaira napisał:

Sam w tym momencie prowokujesz tę pseudo internetową spinę. Nikt o Algade nawet nie wspomniał XD

Wspomniał o nim Revayerq w swoim drugim poście i myślę, że właśnie dlatego Makin postanowił się do niego odnieść. 

20 godzin temu, 'Harper napisał:

Kiedy forum upada tak nisko, że musi robic wywiady z jakims revayerq YIKES

Zdecydowaliśmy się na przeprowadzenie wywiadu z Revayerq, bo uważamy że jest osobą mimo wszystko bardzo zaangażowaną w życie forum, a dodatkowo skupiliśmy się na tworzonym przez niego projekcie. Nie widzimy sensu wrzucać rozmów z samymi adminami i gm'ami (byłymi czy obecnymi), chcemy aby wydania były różnorodne i przedstawiały opinie oraz wypowiedzi różnych osób, w tym również użytkowników nie pełniących roli moderacyjnych. 

Dziękujemy także za wszystkie pozytywne (jak i negatywne) opinie dotyczące tego wydania, dzięki nim mamy jeszcze większa motywację do dalszego działania. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...