Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

#15 - Wiosenne porządki

MPC News

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cytat

Dlaczego pojawia się co raz mniej gier typu single player?

W grach multi rzadko kiedy trzeba wydawać pieniądze żeby dobrze się bawić a gry single player to w większości zwykły chwyt na portfel szarego Kowalskiego. Chcesz odblokować dodatkową zawartość gry, która powinna być zawarta w zakupionej wersji? Zapłać jeszcze raz a wszystko po to żebyś później mógł kupić kolejne DLC!

Dodatki kosmetyczne generujące ciągły przychód małym kosztem produkcji są zwyczajnie bardziej opłacalne od tworzenia "nowych" odgrzewanych kotletów.

Cytat

Przez kontrowersyjną decyzję wojewody śląskiego odwołano udział publiczności w Intel Extreme Masters, wielkiej esportowej imprezie odbywającej się w Katowicach. Kontrowersyjną, ponieważ podjęto ją dzień przed wydarzeniem, kiedy to mnóstwo ludzi z poza granic Polski już znajdowało się w Katowicach. Czy to było dobre wyjście z tej sytuacji?

Oczywiście, że dobre. Początek marca był okresem kiedy w całej Europie zaczęto wykrywać nowe przypadki zarażeń wirusem co chwilę później poskutkowało zamknięciem granic większości państw. Wystarczyłaby jedna zarażona osoba w spodku żeby rozprowadzić wirusa po całej Polsce.

Opublikowano
23 minuty temu, klejmagic napisał:

Oczywiście, że dobre. Początek marca był okresem kiedy w całej Europie zaczęto wykrywać nowe przypadki zarażeń wirusem co chwilę później poskutkowało zamknięciem granic większości państw. Wystarczyłaby jedna zarażona osoba w spodku żeby rozprowadzić wirusa po całej Polsce.

Wydaje mi się, że tu jednak głównym zarzutem był jej termin, bowiem jeszcze 24h przed wydarzeniem władze utrzymywały, że odbędzie się bez zmian, a nagle o 19 dzień przed eventem poinformowano o odwołaniu, biorąc pod uwagę to że sytuacje we Włoszech była wtedy znana już od co najmniej tygodnia można by po prostu podjąć ją wcześniej i jeszcze bardziej zminimalizować ryzyko, bo większość osób z zagranicy nie zdążyłaby w ogóle przyjechać do Polski. 

Opublikowano

Bardzo ładne wydanie, dobrze poprowadzony wywiad mimo tego, że jest on przeprowadzony z Olafem, jedną z najbardziej kontrowersyjnych osób aktualnego MPC.

Mam nadzieję, że jakimś cudem forum powróci do dawnych czasów i będzie sporo ciekawych osobistości z którymi będzie można zrobić wywiad.

A no i prosiłbym nie mieszanie mnie w jakieś śmieszne kłótnie, bo to jest odrobinę żałosne, że musicie za każdym razem wplątywać mnie w jakieś pierdoły.

Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano
3 godziny temu, Algade_zyx napisał:

Bardzo ładne wydanie, dobrze poprowadzony wywiad mimo tego, że jest on przeprowadzony z Olafem, jedną z najbardziej kontrowersyjnych osób aktualnego MPC.

,,Ja przepraszam bardzo'', ale gdyby był przeprowadzany z z kimś innym to by był przeprowadzony lepiej? Pytania były w miarę zasadne, moja osoba w niczym tutaj nie przeszkadza - tak pozwolę sobie napisać. Odpowiedzi były przemyślane i adekwatne. W większości wywiadu nie został uszkodzony nawet SPOSÓB MOJEJ WYPOWIEDZI (mogę podesłać notatki zapisane z kompa); kontrowersyjność tutaj ma niewiele do gadania i w sumie to kwestia gustu, wydanie przez to nie może być gorsze, treść jest dobra.

Opublikowano

Proszę, skończcie te kłótnie w temacie do opinii na temat newsa. It's time to stop.

Bardzo ciekawy i fajny artykuł.

Cytat

Dlaczego pojawia się co raz mniej gier typu single player?

A na to akurat jest dość prosta odpowiedź, gier SP jest cała masa, ale nie są to produkcje AAA na które ktoś jest

w stanie zawiesić oko na dłuższy czas. SP (nie)stety nie farmi hajsu jak multiplayery (Przypominam EA i hejt na mikropłatności).

Stwierdzenie, że "Pomimo tego, że czasy świetności gier single player są już za nami" jest trochę głupie i przedwczesne, ponieważ właśnie

niedawno ogarnięto RTX i coraz więcej ludzi zaczyna oswajać się z tym co aktualnie daje nam technologia. Plus wszyscy oczekują na nowego

Xboxa i Playstation, dopiero wtedy zobaczymy napływ nowych i kreatywnych produkcji. Wydaje mi się, że na tych targach E3 mogliśmy być świadkami

czegoś ciekawego, natomiast przez pewną sytuację na świecie (ekhem...) musimy jeszcze poczekać.

Bez nazwy-2.png

Opublikowano

Kondymion jak tam serw?

prezentacji S2 nie bylo a nie mialo byc S2

faktury za uslugi w Nadarzynie wystawiasz czy dalej golisz swojego pana i wlatce matełusza

diablo3x.png

Opublikowano
Cytat

Moim zdaniem potrzebne są m.in.: poprawki wizualne stylu wraz z naprawą błędów oraz optymalizacją, unikalna zawartość względem rynku forów o podobnej tematyce. 

E tam, tu nie chodzi o optymalizacje, poprawki wizualne czy naprawę błędów. Forum już dobre kilkanaście miesięcy temu uporało się z większością problemów technicznych, przez co przegląda je się całkiem dobrze. Na forum nie ma ruchu, bo brak na nim zawartości i osób, które chciałyby taką zawartość tworzyć. Dla przykładu, jak ktoś (dla przykładu) jest moderatorem działu Minecraft, to niech jego zadaniem nie będzie wyłącznie "czyszczenie tego forum" ze spamu, czy tam treści - bo tej jest aktualnie tak mało, że nie stanowi to większego problemu. Niech taki moderator pokusi się o stworzenie wątku dyskusyjnego, w którym będą poruszane nowe informacje dot. gry, niech angażuje do tego użytkowników. 

Weźmy na tapet np. dział "Inne Gry FPP", czemu nie ma tam wątku o popularnej ostatnio grze Valorant? Przecież to by się dobrze indeksowało i na pewno znalazłyby się osoby, które by w takim wątku trochę o grze podyskutowały. Cała zawartość forum skupia się aktualnie na statusach, które są bezużyteczne, bo znikają po kilku godzinach. 
Może warto wprowadzić na prawą belkę forum "Gorące dyskusje", które właśnie będą reklamą tych wątków dyskusyjnych w poszczególnych działach, opatrzone ciekawą grafiką? 

Może zamiast tworzenia tych "miesięczników", które nie wyglądają najgorzej, ale są ścianą tekstu, mogącą nie zachęcić nowego użytkownika, niech MPC News zajmuje się właśnie tworzeniem dyskusji na forum? Uwierzcie stworzenie tematu "Hej, co sądzicie o tej i o tej grze bla, bla..." zajmuje dużo mniej czasu niż tworzenie takiego projektu. Minimalizacja działów, też przyczyniła się do ustania tej aktywności na forum, nie są nawet tworzone już działy testowe dla nowych gier, tylko istnieje jeden "kosz" na wszystko, który nie spełnia zbytnio swojej roli. 

Fora nie umarły, bo jest cała gama for dyskusyjnych, które sobie doskonale radzą. Brak kierunku i brak tworzenia zawartości zachęcającej użytkownika do dyskusji, ale i też myślę brak osób, które by chciały wprowadzać zmiany, ot to jest cała bolączka MPCforum w 2020 roku.

O to takie moje małe przemyślenia, które mi się nasunęły czytając ten post 🙂

Opublikowano

@Damian Zgadzam się z Tobą. W taki sam sposób tłumacząc wszystkie nowe aktualizacje i pomagając z błędami gry starałem się przyciągnąć ludzi grających w H1Z1 gdy byłem moderatorem tego działu jednak jest to strasznie czasochłonne i wymaga poświęcenia na co wiele osób nie może sobie pozwolić. Logiczne, że na forum nie wejdzie żaden nowy użytkownik jeżeli po wpisaniu szukanych fraz w google nie wyskoczy mu mpcforum, na którym de facto nie ma nowych tematów.

Jak już wspomniałeś o Valorancie, jest to teraz wielka szansa dla mpcforum żeby ściągnąć tutaj ogromną społeczność. Zapowiada się na to, że ta gra będzie cieszyła się rosnącą popularnością i szybko nie zniknie z komputerów graczy. Wystarczy znaleźć chętnych, którzy chcieliby utrzymywać taki dział przy życiu i prowadzić np. jakieś turnieje jeżeli będzie to możliwe.

Opublikowano
19 minut temu, klejmagic napisał:

@Damian Zgadzam się z Tobą. W taki sam sposób tłumacząc wszystkie nowe aktualizacje i pomagając z błędami gry starałem się przyciągnąć ludzi grających w H1Z1 gdy byłem moderatorem tego działu jednak jest to strasznie czasochłonne i wymaga poświęcenia na co wiele osób nie może sobie pozwolić. Logiczne, że na forum nie wejdzie żaden nowy użytkownik jeżeli po wpisaniu szukanych fraz w google nie wyskoczy mu mpcforum, na którym de facto nie ma nowych tematów.

Jak już wspomniałeś o Valorancie, jest to teraz wielka szansa dla mpcforum żeby ściągnąć tutaj ogromną społeczność. Zapowiada się na to, że ta gra będzie cieszyła się rosnącą popularnością i szybko nie zniknie z komputerów graczy. Wystarczy znaleźć chętnych, którzy chcieliby utrzymywać taki dział przy życiu i prowadzić np. jakieś turnieje jeżeli będzie to możliwe.

Nie jest czasochłonne. Tutaj wystarczy wrzucić chociaż dwa razy w tygodniu temat pokroju "Dzisiaj wyszła aktualizacja taka i taka, która zmieniła to i to, więcej możecie poczytać [tutaj], co o tym myślicie?" i już mamy otwarty jakiś temat do dyskusji. A teraz o czym dyskutować? Raz na rok ktoś napisze temat z jakimś dziwnym opisem błędu w jakiejś dawno zapomnianej grze i nikt nie odpisuje, bo to nie jest temat na szeroką dyskusję. Forum ma pewne przyzwyczajenia, które pamiętają jeszcze lata jego świetności - pakowanie wszystkiego do jednych tematów "Szukasz gry... bla, bla. Masz problem, bla, bla...". Wtedy to było dobre, bo forum było duże i powtarzalność tematów była bardzo duża, ale teraz? Teraz powinno się takie tematy usunąć, żeby ludzie właśnie byli skłonni zakładać te wątki i pisać posty. Mi się nie chcę wertować 200 stron tematu, żeby znaleźć rozwiązanie jakiegoś błędu - szukam tego po nazwie tematu.  

Opublikowano
8 godzin temu, Revayerq napisał:

Właśnie, gdzie jest na tym bożym forum dział ,,Valorant''? xD

Po co tworzyć kolejny dział jak gra jeszcze jest w fazie beta i można spotkać sporo błędów? Pozatym warto dodać ale jeszcze nie teraz bo to głupota to tak jakby dodać dział Cyberpunka czy też innej "nahajpowanej" gry (Cyberpunka podałem dla przykładu)

image.png

Opublikowano
Dnia 9.04.2020 o 20:04, Damian napisał:

Nie jest czasochłonne. Tutaj wystarczy wrzucić chociaż dwa razy w tygodniu temat pokroju "Dzisiaj wyszła aktualizacja taka i taka, która zmieniła to i to, więcej możecie poczytać [tutaj], co o tym myślicie?" i już mamy otwarty jakiś temat do dyskusji. A teraz o czym dyskutować? Raz na rok ktoś napisze temat z jakimś dziwnym opisem błędu w jakiejś dawno zapomnianej grze i nikt nie odpisuje, bo to nie jest temat na szeroką dyskusję. Forum ma pewne przyzwyczajenia, które pamiętają jeszcze lata jego świetności - pakowanie wszystkiego do jednych tematów "Szukasz gry... bla, bla. Masz problem, bla, bla...". Wtedy to było dobre, bo forum było duże i powtarzalność tematów była bardzo duża, ale teraz? Teraz powinno się takie tematy usunąć, żeby ludzie właśnie byli skłonni zakładać te wątki i pisać posty. Mi się nie chcę wertować 200 stron tematu, żeby znaleźć rozwiązanie jakiegoś błędu - szukam tego po nazwie tematu.  

Problem jest tylko taki, że tematy w stylu "Co o tym myślicie?", "Dziś wyszedł update, jak wam się podoba?" itd. się nie sprawdzają, tzn okej jakaś tam dyskusja w zależności od działu powstaje jednak najczęściej nie jest to nic wartościowego, a na dłuższą mete takie tematu też zaczęłyby świecić pustkami. Osobiście uważam, że forum potrzebuje więcej twardego contentu jak konkretne pliki do pobrania, projekty, poradniki etc. a niestety tworzenie tego typu zawartości trwa i zajmuje dużo czasu, dlatego w obecnej sytuacji nie bardzo widzę jakieś wyjście z tej sytuacji (tzn. kilka rozwiązań widzę, jednak żadne z nich nie jest możliwe do realizacji ze względu na cudowne podjęcie jakże genialnej firmy, której nazwy chyba nie muszę wymieniać). 

Opublikowano
Dnia 10.04.2020 o 10:54, Revayerq napisał:

Właśnie, gdzie jest na tym bożym forum dział ,,Valorant''? xD

Jesteś na tym forum tyle lat i do tej pory nie wiesz, że zapytanie lub prośba powinna zostać napisana w odpowiednim dziale? Trochę mniej afiszowania się a więcej myślenia.

Chciałeś dział? To mogłeś napisać odpowiedni temat w dziale  😉  XP

https://www.mpcforum.pl/forum/611-sugestie-dotyczące-forum/

Dziękuję za wrzucenie mojego statusu w "projekt". Jedynie tekst z doniczek jest do kitu, na moim ekranie nie można się doczytać co tam jest napisane.

Do następnego 😉 

Opublikowano
Dnia 12.04.2020 o 06:33, lulek123321 napisał:

Chciałeś dział? To mogłeś napisać odpowiedni temat w dziale

Primo: Mi nie zależy na tym aż tak. Secundo: Mało jeszcze o tym forum wiesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...