Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wentylator 3-pin + 4-pin

damianpsp10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam w obudowie:

3 * Corsair SP120 RGB - 3-PIN

1 * be quiet! Pure Wings 2 (BL039)  - 4-PIN

Posiadam w obudowie tylko jedno złącze 4-PIN'owe na wentylatory. Chciałem kupić urządzenie "Deepcool fan hub". Urządzenie to jednak nie ma możliwości kontroli wentylatorów 3-PIN'owych. Czy da się jakoś to obejść, aby te wentylatory 3-PIN'owe również były kontrolowane automatycznie przez płytę główną?

Opublikowano

Wentylatory 3-pin kontroluje się za pomocą zmiany napięcia, niektóre płyty główne lub oprogramowanie tychże płyt pozwala sterować nimi, jednakże nie oczekuj takich efektów jak na wentylatorach 4-pin PWM. Niektóre płyty ASRocka posiadają w UEFI opcję zmiany sterowania headerów z PWM/Auto na DC Only.

Żaden kontroler obrotów raczej nie pozwoli "nagle" sterować obrotami wentylatora za pomocą PWM. Phobya ma w ofercie coś ala konwerter, ale to pic na wodę, bo zmniejsza prędkość obrotową o 10%, ale nadal nie pozwala sterować obrotami w pełnym zakresie.

W ogóle nie wiem, po co marnować na taki fan hub pieniądze, skoro podobne efekty uzyskasz kupując zwykły splitter. Spinasz nim wentylatory Corsaira, a potem do headera w MOBO.

Opublikowano

Dużo wydałem na obudowę, więc te 69 zł mógłbym dopłacić.

Kupiłem na szybko i nie zauważyłem, że są to statyczne wentylatory. Eh... Trochę poczekam i wymienię...

Temat do zamknięcia

Opublikowano

Generalnie większość obudów posiada fabrycznie 3-pinowe wentylatory. Te wentyle kupiłeś osobno jako trójpak czy to fabrycznie montowane w budzie Corsaira?

Opublikowano

Niestety po prostu to przeoczyłem: "Obudowa Corsair iCUE 220T RGB Airflow White"(459zł)

Obudowa została kupiona ze względów wizualnych(dla siostry) - uparła się 😉.

Opublikowano

Nie wymieniaj wentylatorów, bo za podobne wentyle Corsaira z PWM zapłacisz tyle, co za obudowę. Kup Phanteks PWM Fan Hub, wpinasz wentyle do tego hubu, a przewód 4-pin do headera na MOBO i masz możliwość sterowania w szerokim zakresie tymi wentylatorami z poziomu UEFI dla przykładu. A obudowa całkiem fajna i przewiewna, ale mało przestronna.

• Aive zablokował(a) ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...