Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kilka pytań

1) który poradnik na YouTube jest najlepszy, jeśli chodzi o składanie komputera? Oglądałem kilka i w każdym mówią coś innego.

2) czy płytę główną można położyć na szklanym stole albo podłodze?

Opublikowano
  1. Nie ma "najlepszego" poradnika, najlepsze to są instrukcja obsługi dołączana do MOBO - zachęcam za jej pomocą składać. Nie wiem, jakie oglądałeś, nie wiem co mówią w takich poradnikach.
  2. Możesz na szklanym stole, byle nie na folii, w którą była zapakowana płyta. Generalnie najważniejsze, żeby nie kłaść żadnego komponentu na czymś co może przenosić ładunki elektrostatyczne (dywan dla przykładu). Pamiętaj, żeby dotknąć czegoś metalowego (kaloryfer np.), żeby rozładować ładunki.
kareasy lubi to
Opublikowano

Oglądałem poradniki x-kom, morele, ziemniaka i benchmark. W każdym z nich autor podchodzi do sprawy inaczej.

Ale faktycznie, chyba najlepiej, jeśli będę trzymał się instrukcji MOBO. 🙂

Opublikowano

Trzymaj się jednego poradnika, przy okazji trzymając się zaleceń producenta płyty głównej zawartych w instrukcji.

Najważniejsze, żeby robić to z chłodną głową. Rozplanuj sobie jakoś układ okablowania w obudowie, żeby to jako tako wyglądało i nie przeszkadzało w przepływie powietrza.

Potrzebne kable podepnij do zasilacza przed jego montażem, bo potem może być z tym ciężko.

Opublikowano

Wódka, tyle że trzeba dłużej aż wyschnie, ewentualnie spirytus salicylowy choć lepiej już wódka.

Środki dezyfenkujące na bazie alkoholu izopropylowego też się nadadzą, generalnie. Cokolwiek co odtłuszcza tak naprawdę.

kareasy lubi to