Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, ostatnio zauważyłem że RAM, który mam w komputerze chodzi na niższej częstotliwości niż w specyfikacji, niby mi to nie przeszkadza, bo ogólnie wszystko i tak dosyć szybko chodzi, ale jak zapłaciłem za mocniejszy RAM to mógłby chodzić tak jak powinien.  

RAM: G.Skill Ripjaws V DDR4 16 GB 3200MHz  CL16  

po włączeniu profilu 1 w BIOS jest 3200, ale komputer się co jakiś czas restartuje.x

image.png

Edytowane przez cotrzot

#1  MOBO: Gigabyte GA-B85M-D3H CPU: Intel CORE i5-4460 GPU:  Gigabyte Radeon RX 470 G1 Gaming RAM: G.Skill DDR3 8GB RipjawsX 1600MHz CL7  

PSU: Thermaltake Smart SE 630W HDD: WD Caviar Blue 1TB SSD: ADATA Premier Pro SP920 CASE: Raijintek Arcadia Monitory: Iiyama E2481HS

#2  MOBO: Gigabyte B450 AORUS ELITE CPU: AMD Ryzen 5 2600 GPU: Gigabyte GeForce RTX 2060 OC RAM: G.Skill Ripjaws V DDR4 16 GB 3200MHz  CL16  

PSU: SilentiumPC Vero M2 600W  SSD: SSD Silicon Power Ace A55 512GB CASE: SilentiumPC Regnum RG4T  Monitory: Acer Nitro VG240YUbmiipx

• Aive zmienił(a) tytuł na Częstotliwość RAM
Opublikowano

Protip: Możesz robić screenshoty w UEFI, wystarczy podłączyć pendrive, a następnie wcisnąć klawisz F12.

Możesz spróbować ustawić pamięć RAM na sztywno, czyli wpisać ręcznie wszystkie timingi profilu XMP. Ewentualnie zaktualizować BIOS/UEFI zgodnie z zaleceniami Gigabyte.

Opublikowano

Oba sposoby nic nie dały. Na 3200 nadal jest BSOD i restart. Wyczytałem gdzieś w necie że te pamięci z tym procesorem nie będą chodzić powyżej 2933MHz. Ustawiłem na tyle i jest stabilnie, zawsze to lepszy wynik niż wcześniej.

#1  MOBO: Gigabyte GA-B85M-D3H CPU: Intel CORE i5-4460 GPU:  Gigabyte Radeon RX 470 G1 Gaming RAM: G.Skill DDR3 8GB RipjawsX 1600MHz CL7  

PSU: Thermaltake Smart SE 630W HDD: WD Caviar Blue 1TB SSD: ADATA Premier Pro SP920 CASE: Raijintek Arcadia Monitory: Iiyama E2481HS

#2  MOBO: Gigabyte B450 AORUS ELITE CPU: AMD Ryzen 5 2600 GPU: Gigabyte GeForce RTX 2060 OC RAM: G.Skill Ripjaws V DDR4 16 GB 3200MHz  CL16  

PSU: SilentiumPC Vero M2 600W  SSD: SSD Silicon Power Ace A55 512GB CASE: SilentiumPC Regnum RG4T  Monitory: Acer Nitro VG240YUbmiipx