Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podstawowe błędy/Poradnik
-Bieganie z wciśniętym "W" i strzelanie. Otóż biegając na boki "a" i "d" łatwiej jest ogarnąć tzw "spray". Inaczej z wciśniętym "w" kule będą rozrzucać się po całym ekranie.
Najlepiej kontrolować "a" i "d" tak by w momencie wychylania np w lewo wciskając "a" wcisnąć następnie "d", aby postać zwolniła i łatwiej było skontrolować "spray'a"
-Granaty smoki itd najlepiej rzucać tak, aby przeciwnik nie mógł wychylić i cię zabić w momencie trzymania np. granata (chyba że jesteś pewny jego pozycji i wiesz że masz sporą szanse go rzucić schować się i przetrwać)
-Na niskich rangach granie to jak zabieranie dziecku lizaka. Uczysz się kiepskich zachowań, bo twój mózg koduje to co widzi.
-Przed meczem najlepiej wejść na deathmatch i skupić się na celowaniu przeciwnikowi na głowę nie zważając czy ma możliwość zabić nas pierwszy, a z czasem twoja reakcja będzie wychwytywała lepiej.
-Jednym z ważnych kroków jest dopasowanie czułości myszy. Im mniej dpi ustawisz tym czułość będzie pomijała mniej klatek, a ponadto czułość ustawiać niską, tak aby można było wolnym machnięciem myszy obrócić się chociaż o połowę własnej osi (U mnie jest to 600 dpi i czułość w przedziale 2,27-2,40)
-Istotnym elementem jest OPANOWANIE! Tak, dobrze czytasz! OPANOWANIE!
Otóż, jeśli od rana masz zły humor i byle błachostka cię denerwuje to lepiej nie zasiadaj przez cs'a.
Przynajmniej tak jest w moim przypadku. Do tej gry trzeba podejść z tzw. "Zimną krwią".
Znacie to uczucie gdy stres łapie zenitu, gdy zostajecie sami 1vs1 z przeciwnikiem? Z czasem przejdzie stres, ale trzeba mieć w takiej sytuacji myśl "Dobra to tylko gra ... Na spokojnie!"
-Przede wszystkim nauczyć się pewnych zachowań skąd przeciwnik może wybiec. Jeśli na powiedzmy site a na mirage zostałeś sam, a przeciwników dwóch i zmierzają w twoją stronę to schować się na bezpiecznej pozycji dopóki nie będziesz pewny dokładnego położenia PRZYKŁAD : Stoje za fireami tak aby nie mogli mnie zobaczyć z connectora oraz z rampy... Wyczekuje np jeden leci z jungli drugi z connectora. Jeżeli nie biegną równo to nie ryzykuje. Wyczekuje aż gościu wychyli z niepewnościa twojej pozycji ZABIJAM, a następnie od razu wcelowuje się w drugiego. Brzmi skomplikowanie? Otóż nie. Po prostu trzeba myśleć co w takiej sytuacji zrobiłby pasha biceps :D nie no, ale tak poważnie GRANIE LEPIEJ to głównie analiza działań. Z czasem dla mózgu taka analiza to banał. Wiesz w jakim momencie przeciwnik może wybiec licząc czas spawnu i ciągłego biegu.
-MAPA! Tak! Warto na nią zerkać. Zobaczysz czy twój sojusznik zabił przeciwnika, którego śledziłeś słysząc strzały, a tyczasem znikając ci z ekranu Ważne jest by zerkać na nią tylko gdy jest się "bezpiecznym" bądź pewnym siebie.
-Rozmieszczenie HUD(w sensie zegar lista przeciwników) itd to też istotna sprawa. Swój ustawiłem na dole, tak aby widzieć ilu przeciwników zostało nie podnosząc wzroku na górę jak to jest w standardzie ustawione, bo gdy mamy zmęczony wzrok łatwo wybić się z rytmu biegając wzrokiem po ekranie.
-Celownik... Hmm to kwestia uznania... Może wydawać się że tym lepiej gramy niż z poprzednim, a na drugi dzień mieć odwrotny skutek.
Najlepiej jeżeli celownik jest mały przejrzysty i nie wtapia się w tło. W moim przypadku jest to niebieski mały krzyżak bez obramowania i z leciutkim rozstawieniem tak aby nie zasłaniał tego co chcemy uchwycić w środku w przypadku cs go jest to przeciwnik.
-Jasność w ustawieniach na maxa!
-Komunikacja z drużyną (Ważne, aby były to glównie jednorazowe informacje i pewne o położeniu przeciwnika)
-16:9 czy 4:3? Hmmm kwestia przyzwyczajenia. Otóż gdy mamy 16:9 czułość myszki jest taka sama, a gdy ustawimy na 4:3 to czułość przesunięcia myszki do góry czy na boki jest inna.
Tu też ważna jest kwestia przyzwyczajenia, gdyz ludzki umysł posiada taką zdolność jak pamięć mięśniowa.
-Perspektywa! Działa to na takiej zasadzie, że w zależności od miejsc na mapie i po której stronie jesteśmy przeciwnik może cię zobaczyć gdy ty go jeszcze nie widzisz. Otóz modele postaci jak i kamera nie jest idealnie na środku położona.
-64 tick czy 128 tick? Oczywiście że 128! przy 64 tickach możemy doświadczyć takiego zjawiska np. Chowasz się za murkiem a przeciwnik trafia ci banie i cofa do miejsca dostania głowy. Otóż serwery 64 tick odbierają jak i wysyłają informacje z opóźnieniem więc u przeciwnika mogłeś jeszcze stać krok przed., a by większym tick rate te opóźnienie jest mniejsze
Tak więc niski ping to konieczność, a granie na serwerach prywatnych "w sensie z wyszukiwarki listy serwerów" zazwyczaj ów serwery są ustawione na 128 tickach nie tak jak oficjalne serwery od valve -64tick (Chociaż w chinach już jest 128 tick)
-Częstotliwość odświeżania [hz] też pełni kluczową rolę. 60 hz to standard w monitorach, ale na rynek wychodzą 144hz oraz więcej. Im więcej tym lepiej jak wiadomo :)
Nie będę rozpisywać się na temat słuchawek, bo jak wiadomo bez nich nie opłaca się grać. Nie ważne czy za 10 zł słuchawki douszne z telefonu czy beatsy za 600 zł. Ważne, aby dźwięk działał w obydwóch i nauczyć się rozróżniać kroki od strzelania ^^
O nauce smoków, graniu z lepszymi od siebie, bądź oglądaniu pro'sów czy może ciągła analiza podjętych przez nich działań nie ma co się rozwodzić.
Od ciebie zależy jak będziesz progressował, bo nie wystarczą tylko chęci :)
Osobiście to są tylko moje spostrzeżenia/analiza. Na pewno myślę, że początkującym pomoże.
Aktualnie stoję na skrzyżowanych kałachach, choć stać mnie na więcej, ale jednak jako dorosły człowiek nie mam czasu ani chęci tracić życia na tą grę i gram czysto rekreacyjnie.
Poradnik jak poradnik... Mógłbym rozpisywać jeszcze w cholere rzeczy, ale myślę, że z resztą sobie sami poradzicie
To tyle ode mnie! Mam nadzieję, że nie zmarnowaliście swojego życia w tej grze i przynajmniej coś wynieśliście z tej lekcji jeśli już w nią gracie.
Śmiało możecie dzielić się swoimi spostrzeżeniami i pomóc początkującym graczom
Pozdrawiam! ~K0SmiTa ^^

• Aive zmienił(a) tytuł na Spostrzeżenia - CS:GO - jak grać lepiej?