Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Podkręcenie procesora wyświetla się w biosie ale nie w Windowsie

Pytanie

Opublikowano

Witam, przejdźmy do konkretów. Chciałem podkręcić słynnego AMD Althona 200ge na płycie głównej A320M PRO-VH PLUS z najnowszym biosem, chciałem go podkręcić z 3.20 ghz na 3.80 ghz bez zmieniania napięcia, naciskam F10 jestem już w pulpicie odpalam menadżera zadań, cpu-z i nic najwyższa wartość w cpu-z to 3.30 ghz a w menedżerze zadań pisze że podstawowa wartość to 3.20 ghz. Dobra myśle sobie to pewnie przez brak zmiany napięcia, ale tym razem aby nic nie popsuć wyszukuje w googlu jaka to ma być wartość. Robie to samo wchodzę do biosa pisze że samo ghz jest już zmienione więc zmieniam tylko napięcie i... dalej nie działa wszyskie testy które wcześniej wykonałem wykazywały to samo, 3.20ghz kiedy ustawiłem go na 3.80 ghz. Pomoże ktoś Błagam? bo się z tym 2 dzień męcze.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Nie męczyłbyś się gdybyś poświęcił kilka minut na przeczytanie specyfikacji chipsetu A320, który nie wspiera OC procesora. Dodatkowo sam procesor nie posiada odblokowanego mnożnika.

• 0
Opublikowano

Stanowisko AMD jest proste i przejrzyste - firma nie odblokowała i nie wspiera podkręcania procesora Athlon 200GE. Wiem, że MSI odblokowało funkcję OC na A320, ale czy to działa u każdego to nie wiem. Całkiem możliwe, że OC nie przechodzi podczas bootowania systemu lub coś robisz źle. Update UEFI może pomóc lub nie, ale zapewne nie pomoże, bo w czym ma niby.

• 0
Opublikowano

Napisze to tak - teoretycznie skoro mogłeś ustawić napięcie i mnożnik to da się ten procesor na tej płycie podkręcić, więc albo coś robisz źle, albo UEFI siłą rzeczy blokuje OC.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Yyy nie zmieniłem napięcia ale coś chyba się udało pod CPU ratio jest jakaś mała tabelka nie wiem jak się to teraz nazywa wpisałem na początku tam wartość 110 kompa wywaliło wyjąłem baterie biosu, restart następnie ustawiłem 107 i jest coś podkręcone co prawda nie wiele ale maksymalna wartość jaką teraz osiągam to 3423 Mhz kiedy podstawowa wartość to 32.0. Ale mam pytanie czemu nie mogę ustawić tego na 110 skoro ta wartość daje mi tylko 35.0 ghz kiedy go można do 3.90 podkręcić a mi kompa wywala?

Edytowane przez Blusi_
  • 0
Opublikowano

Procesor procesorowi nierówny i nie ma gwarancji, że jak się naoglądałeś filmików na YT to Twoja sztuka również poleci na 3.9GHz. To co podkręciłeś to zapewne szyna BCLK i jeśli przesadzisz to możesz uszkodzić sprzęt, o czym pewnie nie wiesz, a skoro masz z tego co widzę wątłą wiedzę nt. overclockingu i czerpiesz ją z poradników na YT typu "How to easily overclock Athlon 200GE" to polecam niczego nie podkręcać i pierw uzupełnić wiedzę ogólną nt. overclockingu.

Podkręcaj za pomocą mnożnika procesora oraz zmiany napięcia, dodatkowo boxowe chłodzenie może być (i zapewne jest) niewystarczające, a jak chcesz się upewnić, że procesor działa na zadanym taktowaniu to sprawdzaj taktowanie np. HWiNFO podczas obciążenia, a najlepiej tak jak pisałem - nie podkręcaj, bo nie wiesz co robisz.

carbonx i s4s lubią to
  • 0
Opublikowano (edytowane)
Dnia 26.09.2020 o 11:36, Anhin napisał:

Procesor procesorowi nierówny i nie ma gwarancji, że jak się naoglądałeś filmików na YT to Twoja sztuka również poleci na 3.9GHz. To co podkręciłeś to zapewne szyna BCLK i jeśli przesadzisz to możesz uszkodzić sprzęt, o czym pewnie nie wiesz, a skoro masz z tego co widzę wątłą wiedzę nt. overclockingu i czerpiesz ją z poradników na YT typu "How to easily overclock Athlon 200GE" to polecam niczego nie podkręcać i pierw uzupełnić wiedzę ogólną nt. overclockingu.

Podkręcaj za pomocą mnożnika procesora oraz zmiany napięcia, dodatkowo boxowe chłodzenie może być (i zapewne jest) niewystarczające, a jak chcesz się upewnić, że procesor działa na zadanym taktowaniu to sprawdzaj taktowanie np. HWiNFO podczas obciążenia, a najlepiej tak jak pisałem - nie podkręcaj, bo nie wiesz co robisz.

każdy procesor da się podkręcić o jakieś 1-2 GHz to zależy czy będzie miał wadę procesor, z tymi poradnikami się zgodzę jak najbardziej bo są nie opłacalne a wiedzy nie trzeba mieć akurat.

Dnia 26.09.2020 o 10:31, Blusi_ napisał:

Yyy nie zmieniłem napięcia ale coś chyba się udało pod CPU ratio jest jakaś mała tabelka nie wiem jak się to teraz nazywa wpisałem na początku tam wartość 110 kompa wywaliło wyjąłem baterie biosu, restart następnie ustawiłem 107 i jest coś podkręcone co prawda nie wiele ale maksymalna wartość jaką teraz osiągam to 3423 Mhz kiedy podstawowa wartość to 32.0. Ale mam pytanie czemu nie mogę ustawić tego na 110 skoro ta wartość daje mi tylko 35.0 ghz kiedy go można do 3.90 podkręcić a mi kompa wywala?

Zmieniasz w BIOS'ie przy podkręcaniu:

- CPU Core Ratio,

CPU Core Voltage - czyli ustawiasz napięcie (pozytywny (zwiększa) czy też ujemny (zmniejsza),

- jeżeli będziesz miał tryb Adaptive Mode który zwiększa napięcie tylko pod obciążeniem (nie Manual) to również polecam ustawić,

- jeżeli będziesz miał taką opcję to polecam sobie ustawić tak samo: Sync All Cores,

pobaw się tymi opcjami które zostały wymienione wyżej i zwiększaj po 10-20 abyś nie miał problemów potem i wykonuj test programem na dole który działa pod obciążeniem.

po zakończeniu sprawdzaj programem: LinX Jeśli komputer ukończy test bez znacznego wzrostu temperatur i zachowa normalną pracę systemu, oznacza że procesor z ustawionymi parametrami podczas podkręcania będzie działał bez zastrzeżeń.

zwracaj uwagę również czy producent płyty głównej nie dał nowej wersji biosu żeby potem problemów nie było i aktualizuj na bieżąco tylko bez BETY!

Edytowane przez badkiller685
Poprawka postu
  • 0
Opublikowano
Dnia 28.09.2020 o 19:00, badkiller685 napisał:

każdy procesor da się podkręcić o jakieś 1-2 GHz to zależy czy będzie miał wadę procesor, z tymi poradnikami się zgodzę jak najbardziej bo są nie opłacalne a wiedzy nie trzeba mieć akurat.

Zmieniasz w BIOS'ie przy podkręcaniu:

- CPU Core Ratio,

CPU Core Voltage - czyli ustawiasz napięcie (pozytywny (zwiększa) czy też ujemny (zmniejsza),

- jeżeli będziesz miał tryb Adaptive Mode który zwiększa napięcie tylko pod obciążeniem (nie Manual) to również polecam ustawić,

- jeżeli będziesz miał taką opcję to polecam sobie ustawić tak samo: Sync All Cores,

pobaw się tymi opcjami które zostały wymienione wyżej i zwiększaj po 10-20 abyś nie miał problemów potem i wykonuj test programem na dole który działa pod obciążeniem.

po zakończeniu sprawdzaj programem: LinX Jeśli komputer ukończy test bez znacznego wzrostu temperatur i zachowa normalną pracę systemu, oznacza że procesor z ustawionymi parametrami podczas podkręcania będzie działał bez zastrzeżeń.

zwracaj uwagę również czy producent płyty głównej nie dał nowej wersji biosu żeby potem problemów nie było i aktualizuj na bieżąco tylko bez BETY!

• 0
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Blusi_ napisał:

Wersja beta tj. w fazie testowania, chcesz używaj ale jak coś ci się przydarzy to żeby potem nie było pretensji.

cofnąć biosa możesz bez problemu przez pendrive ale nie zalecam używania takich wersji.

Edytowane przez badkiller685
Poprawka
  • 0
Opublikowano
Dnia 21.10.2020 o 14:41, badkiller685 napisał:

Wersja beta tj. w fazie testowania, chcesz używaj ale jak coś ci się przydarzy to żeby potem nie było pretensji.

cofnąć biosa możesz bez problemu przez pendrive ale nie zalecam używania takich wersji.

A bo mam wersie biosu beta i się zastanawiam czy to przez to nie mogę podkręcić procesora

• 0
Opublikowano
Dnia 29.10.2020 o 16:03, Blusi_ napisał:

A bo mam wersie biosu beta i się zastanawiam czy to przez to nie mogę podkręcić procesora

zmień na stabilną i będziesz wiedział czego to przyczyna, tak jak napisałem beta jest do testowania.

• 0
Opublikowano

Nie podkręcaj nic, jak @Anhinpisał widać, że się nie znasz. Możesz kupić po prostu lepszy komputer tyle w temacie.

Pomogłem Ci w jakiś sposób?

Możesz dać repke🤗