Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

System walki turowej w grze przeglądarkowej

Pytanie

Opublikowano

Niedługo będę się brał za robienie gry przeglądarkowej w stylu RPG. Jestem jeszcze na etapie pomysłów i wymyślaniu funkcjonalności, chciałbym dopiero zacząć, gdy będę miał rozplanowane główne aspekty gry.

Jednym z takich aspektów jest system walki - PvP, PvE oraz walki grupowe, ale to ostatnie to w późniejszym czasie. Będę chciał zrobić najpierw samo PvP i PvE ale też zbudować system walki tak, żebym później nie musiał go przebudowywać do walk grupowych, tylko dodać nową funkcjonalność.

Każdy gracz będzie miał statystyki takie jak np. szybkość, siła, obrona, dmg, uniki itd. Dodatkowo postacie będą posiadać skille fizyczne i magiczne. Stuny, debuffy, buffy, czyste dmg itd.

Najlepiej byłoby gdyby walka odbywała się real-time czyli bez tur. Każdy ruch miał by jakiś delay przed wykonaniem. Czyli na przykład te mocniejsze skille miałyby kilka sec podczas, gdy te prostsze 1s lub 2s. To jest mój taki luźny pomysł, nie widzę w nim dużej wartości. W 1v1 byłoby w miarę ok, ale przy grupowych to już byłaby sieczka. Dodatkowo taki system zabrałby mi za dużo czasu, projekt będę robił w wolnych chwilach.

Myślę, że najlepszym wyborem będzie walka turowa. W zależności kto ma większy parametr szybkości ten zaczyna. Gracz A, Gracz B, Gracz A, Gracz B. Gdy gracz B użyje skilla, który zwiększa szybkość i przebije szybkość gracza A to wtedy on zacznie w kolejne turze czyli - Gracz A, Gracz B(zwiększa szybkość), Gracz B, Gracz A itd. 

Jednak wydaję mi się, że taki system za mocno premiuje gracza z większość szybkością, w końcu zaczyna pierwszy oraz może lepiej reagować na użyte skille bo jest zawsze jeden ruch do przodu. Zastawiałem się jak mogę zlikwidować lub zmniejszyć tą przewagę. Wymyśliłem coś takiego - dalej gracz z większą szybkością zaczyna ale wybiera od razu 5 ruchów oraz kolejność w jakiej zostaną użyte, tak samo robi drugi gracz. W tym systemie gracz z mniejszą szybkością ma więcej opcji taktycznych(niestety jest też więcej losowości), na przykładzie skilla do zwiększenia szybkości - gracz A nie wie czy gracz B w tych 5 ruchach zwiększy szybkość i będzie zaczynał pierwszy, może dla pewności zwiększyć szybkość tym samym tracąc jeden ruch w którym mógł zadać DMG, gracz B nie zwiększył szybkości ale miał za to np. 5 ruchów z zadaniem DMG.

Co myślicie o takim rozwiązaniu - dawanie w ciemno 5 ruchów? Oczywiście liczba może być płynna. W PvE może to być tura za turę, przy bossie np. 3 tury, a przy graczach 5 tur.

Chciałbym poznać opinię większej liczby osób. Z góry dzięki.

0 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udzielono jeszcze odpowiedzi na to pytanie