Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie pytanko są jakieś wojska sojusznicze na ukrainie? Ne np amerykanskie francuzkie czy nie ruszają dupy?

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Opublikowano

Ukraina nie jest w NATO, więc wojska amerykańskie, francuskie, polskie nie mają prawa interweniować. Zgodnie z piątym punktem traktatu napaść na jeden z krajów NATO oznacza napaść na wszystkie kraje, a to się jeszcze nie stało.

Opublikowano

Ogólnie sprawa wygląda tak, że jest dostarczana broń, wojska innych Państw niestety nie może tam być przez właśnie artykuł 5 NATO, gdybyśmy się tam pojawili to weszlibyśmy za skórę Rosji i niezbyt wtedy by nam pomogło NATO, ponieważ to my zaatakowaliśmy, a nie oni nas. Innymi słowy papierologia i przepisy, a jedyne co możemy to sankcje, żeby uniknąć otwartej wojny. 

k4L2ZMS.png

Opublikowano
42 minuty temu, Blaaszka napisał:

Ogólnie sprawa wygląda tak, że jest dostarczana broń, wojska innych Państw niestety nie może tam być przez właśnie artykuł 5 NATO, gdybyśmy się tam pojawili to weszlibyśmy za skórę Rosji i niezbyt wtedy by nam pomogło NATO, ponieważ to my zaatakowaliśmy, a nie oni nas. Innymi słowy papierologia i przepisy, a jedyne co możemy to sankcje, żeby uniknąć otwartej wojny. 

Jest to niestety bardzo adekwatne, acz mam wrażenie, że sankcje, które nawet dzisiaj zostały nałożone nie zrobią na Rosji większego wrażenia, tylko odpowie kontrsankcjami np. na nawozy azotowe (RU to największy producent), co przełoży się na znacznie wyższe ceny żywności w UE, co z pewnością wywoła pewną destabilizację.

kacpi ekspert wojenny za 0,1 grosz

Opublikowano

Jedynie co Rosję może zaboleć to odcięcie ich od systemu SWIFT, co spowoduje zablokowanie przepływu gotówki, ale myślę, że nawet to by bardziej zaszkodziło nam, niż im, bo nie wierzę, że Putinek tego nie przewidział, to zbyt oczywisty krok. 

k4L2ZMS.png

Opublikowano

Ja uważam, że w tej kwestii Putin będzie musiał się oprzeć na juanach chińskich. I brał pod uwagę odłączenie od Swifta, tylko Chiny mogą to wykorzystać i stać się przez to liderem sojuszu ChRL-Rosja. W końcu alternatywy nie będzie, a wtedy wizja sprzed ataku nie będzie już taka sama. No bo co innego, Chiny postawią warunki i korzystaj lub nie, a to będzie jedyna droga. Na pewno odczujemy sankcje i to nie ma co gdybać. Ale myślę, że innej drogi nie ma. Jak odpuszczą, to za 5lat problem znowu wróci. Dawne ZSRR miało o wiele większe tereny niż obecna Rosja i Ukraina, a ten wariat chyba chce to odtworzyć.. Obawiam się, że Rus zajmie Kijów, wprowadzi swój rząd i partyzantka przez kolejne lata. Wtedy armia będzie musiała w Kijowie zostać, aby utrzymać swój rząd, a wtedy to mamy praktycznie już po Kijowie i Ukrainie. Nie powiem przydałby się teraz przewrót w Rosji, ale to chyba nie możliwe.

Chciałoby się rzec następne dni pokażą, ale to chyba tak daleko zaszło, że nie tydzień, a miesiąc pokaże co z tego wyjdzie..

Opublikowano
34 minuty temu, Crossnix napisał:

Ja uważam, że w tej kwestii Putin będzie musiał się oprzeć na juanach chińskich. I brał pod uwagę odłączenie od Swifta, tylko Chiny mogą to wykorzystać i stać się przez to liderem sojuszu ChRL-Rosja. W końcu alternatywy nie będzie, a wtedy wizja sprzed ataku nie będzie już taka sama. No bo co innego, Chiny postawią warunki i korzystaj lub nie, a to będzie jedyna droga. Na pewno odczujemy sankcje i to nie ma co gdybać. Ale myślę, że innej drogi nie ma. Jak odpuszczą, to za 5lat problem znowu wróci. Dawne ZSRR miało o wiele większe tereny niż obecna Rosja i Ukraina, a ten wariat chyba chce to odtworzyć.. Obawiam się, że Rus zajmie Kijów, wprowadzi swój rząd i partyzantka przez kolejne lata. Wtedy armia będzie musiała w Kijowie zostać, aby utrzymać swój rząd, a wtedy to mamy praktycznie już po Kijowie i Ukrainie. Nie powiem przydałby się teraz przewrót w Rosji, ale to chyba nie możliwe.

Chciałoby się rzec następne dni pokażą, ale to chyba tak daleko zaszło, że nie tydzień, a miesiąc pokaże co z tego wyjdzie..

No Chiny póki co chyba im nie planują ułatwiać: 

To jest ukryta treść, proszę

EXPmIpC.gif

Opublikowano
3 minuty temu, Lord Makin napisał:

No Chiny póki co chyba im nie planują ułatwiać: 

Też prawda.

Z poniższego artykułu wynika zaś, że po pierwszych groźbach stworzyli swój system..

Cytat

Jedynie na czym mi zależy to, żeby ten konflikt nie rozwinął się jeszcze bardziej 😞 A jak w poniedziałek w drodze do pracy będę musiał na stacji czekać po paliwo to chyba wyjdę i ich tam wszystkich zwyzywam normalnie

Opublikowano
51 minut temu, ShastaMan napisał:

Dlaczego babki mogą uciekać, a faceci mają walczyc? W czym ich życie jest bardziej wartościowe?

Najpewniej jak i u nas, pobór jest uzależniony w głównej mierze od kwalifikacji wojskowej, kobiety mają dobrowolność w obecnym kształcie, mężczyźni już nie - tu każdy powyżej 18 roku życia ma obowiązek i dopiero po takiej kwalifikacji może zostać zwolniony od służby.

EXPmIpC.gif

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 26.02.2022 o 03:18, Lord Makin napisał:

Najpewniej jak i u nas, pobór jest uzależniony w głównej mierze od kwalifikacji wojskowej, kobiety mają dobrowolność w obecnym kształcie, mężczyźni już nie - tu każdy powyżej 18 roku życia ma obowiązek i dopiero po takiej kwalifikacji może zostać zwolniony od służby.

Bardziej chodziło mi o to, że każdego życie jest tak samo warte. Wiec wszyscy powinni mieć prawo uciekać.

ie068n.jpg
Opublikowano
3 godziny temu, ShastaMan napisał:

Bardziej chodziło mi o to, że każdego życie jest tak samo warte. Wiec wszyscy powinni mieć prawo uciekać.

A to prawda akurat.

EXPmIpC.gif