Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

News nr 1 - zmiany w strukturze moderacyjnej. Nowy Global Moderatorzy i nie tylko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry MPCforum 🙂

Od ostatniego newsa troszkę minęło (wcale nie prawie 3 miesiące, ale w końcu udało się) i mam nadzieję, że teraz uda się w odpowiednim rytmie wkroczyć w zaplanowane zmiany.

Podzieliliśmy je na cztery większe kategorie i będą one po kolei (chociaż niekoniecznie w jednolitej kolejności) wdrażane, żeby spróbować rozruszać to miejsce, które dla wielu - w tym dla mnie - to jednak miejsce wielu wspomnień.

Ale bez zbędnego gadania i bez obiecywania cudów, bo postaramy się wykorzystać dostępne zasoby (a przy odrobinie szczęścia uda się pozyskać też kolejne) i zagospodarować to, co wcześniej zostało przez poprzednich właścicieli zaniedbane (mimo próśb - ale to temat może na inny wpis w przyszłości). W większości to są rzeczy, które powinny być zrobione dawno, ale lepiej późno niż wcale 😉

Po pierwsze, odświeżamy strukturę moderacji - obecny model sprawdzał się może kiedyś (a nawet kiedyś wykazywał niedoskonałości), ale dziś nie ma racji bytu. Dlatego opiekę nad forum zachowują Global Moderatorzy, rezygnujemy za to z podziału na moderatorów konkretnych działów i ujednolicimy tę rolę do Moderatora danej Kategorii. Znikają także KidModeratorzy - z racji tego, że rola moderatora zostanie zmieniona bardziej do roli opieku działów w danej kategorii, to wiedza na temat danej konkretnej gry będzie dodatkową wartością. Aby wyróżnić osoby aktywne i merytoryczne stworzona będzie specjalna ranga Ekspercka (dla kategorii i dla większych/aktywniejszych działów) - pełny opis zmian pojawi się w osobnym newsie, który pojawi się jeszcze w najbliższym tygodniu i zostanie tu podlinkowany.

Poza tym, miło mi ogłosić, że szeregi Global Moderatorów zasilają i mam nadzieję, że pomogą w odbudowie tego co możemy tu jeszcze zrobić @Yaboku i @Biter.

Po drugie, odświeżamy i zmieniamy układ strony głównej - w obecnej formie strona główna jest przytłaczająca, szczególnie dla kogoś nowego, dlatego działy zostaną przeorganizowane w najbliższym tygodniu, a docelowo chcemy stworzyć wersję strony głównej przyjaznej i wygodnej dla każdego. Co przez to rozumiemy? Kategorie, które zawierają działy, które Was interesują. Dlatego w pierwszym kroku układ działów zostanie zmieniony, a następnie na bieżąco będziemy już go korygować. Na szczęście jest to na tyle elastyczne, że będziemy mogli sprawdzać różne rozwiązania. Dodatkowo będziemy porządkować używane dodatki na forum, tak żeby mieć te istotne dla Was i żeby nie zrobił się śmietniczek (nagrody wrócą) - tu też opis zmian zostanie podsumowany w osobnym newsie, do którego link znajdziecie tutaj w przyszłości.

Po trzecie, mamy zaplanowane działania w kierunku uatrakcyjnienia i zachęty dla osób nowych i zastanawiających się nad tworzeniem treści na forum. Poza gronem wiernych użytkowników, którzy z napięciem wyczekują zmian na forum chcemy zachęcić też nowe osoby i te niezdecydowane do tworzenia treści. Będziemy premiować twórców treści, szczególnie tych wartościowych, aby docenić wkład w tworzenie społeczności. Oczywiście autorzy najlepszych treści będą zachęcani czymś więcej niż wirtualne “dziękuję”. Zaplanowany system jest na etapie zatwierdzania, więc jak tylko zostanie zaakceptowany, to na forum pojawi się stosowny news opisujący, to co dokładnie oferujemy - podlinkowany zostanie także tutaj.

Po czwarte, kwestia komunikacji z Wami - poza znaną już formą newsów, które pojawiać się będą zawsze przy większych lub mniejszych zmianach, tak jak już we wcześniejszych akapitach informowałem. Mamy też w planach bardziej bezpośrednią formę kontaktu z Wami w postaci cyklicznych podsumowań tego co się na forum dzieje. Oczywiście nie zabraknie bardziej konwencjonalnych wydarzeń na forum jak konkursy, czy podobne eventy. Tak jak podkreślałem to w poprzednim newsie, chciałbym faktycznie żeby głos społeczności znajdował odzwierciedlenie w tym, co na forum będzie się działo.

Mam nadzieję, że te skondensowane parę akapitów pozwoli Wam na przedsmak tego co się na forum w końcu zadzieje. Jeśli tak jak i my, macie coś więcej niż sentyment do tego miejsca, to serdecznie zapraszam do współpracy.

Tym bardziej, że w tym roku 15 urodziny forum 😉

Pozdrawiam,

Makin

Biter., Cinu., Itan i 12 innych lubią to

EXPmIpC.gif

Opublikowano

No to zobaczymy jak rakieta wystartuje, oby nie jak w przypadku niektórych rakiet Muska :kekw:

Gratki @Yaboku and @Biter. nareszcie opuściliście strefę minecrafta XD

Biter. lubi to

k4L2ZMS.png

Opublikowano

Dzięki za mały sneek peek 😁 Gratulacje dla modów. Myślę, że jak tylko zobaczymy finalną wersję kategorii i działów to ruszymy z aktywnością 😇

Yaboku lubi to
Opublikowano

Planujecie jakąś reklamę? Jestem ciekawy tego w jaką stronę pójdzie forum, kiedyś można było tu znaleźć cheaty do wszystkiego potem nadeszła zmiana i forum stało się takim helpdeskiem dla graczy i funkcją doradczą ale po czasie ludzie uciekli. Poczekamy zobaczymy osobiście na mpc potrafię wejść i po 3 sekundach zamknąć kartę, wracam tu z sentymentu 😛

Kwarcik lubi to

12Z3na4w70uNWDDFCGFCG.gif

Opublikowano
W dniu 7.05.2022 o 17:32, RyXeL napisał:

Planujecie jakąś reklamę? Jestem ciekawy tego w jaką stronę pójdzie forum, kiedyś można było tu znaleźć cheaty do wszystkiego potem nadeszła zmiana i forum stało się takim helpdeskiem dla graczy i funkcją doradczą ale po czasie ludzie uciekli. Poczekamy zobaczymy osobiście na mpc potrafię wejść i po 3 sekundach zamknąć kartę, wracam tu z sentymentu 😛

Na ten moment chcielibyśmy ogarnąć forum do stanu przyzwoitego, potem z pewnością wystąpią aspekty promocyjne 😉

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Yaboku napisał:

Na ten moment chcielibyśmy ogarnąć forum do stanu przyzwoitego, potem z pewnością wystąpią aspekty promocyjne 😉

Również jestem zdania że forum trzeba ogarnąć od środka bo na reklamę zawsze jest czas i pora. Ludzie prędzej czy pózniej zaczną wracać jak zobaczą że zmiany na prawdę wychodzą na lepsze, mało tego uważam że zmiany w ekipie już są widoczne na zasadzie działania a nie zbędnego pisania co dla mnie, jest mega plusem. 

PS. Reklama działa tak samo w wielu przypadkach, jeżeli jest coś w 100% zrobione i pewne, to wtedy można reklamować bo jest na to czas i nie trzeba skupiać się na rzeczach pobocznych. W pełni rozumiem ekipę i czekam niecierpliwe na to co będzie ❤️ 

Edytowane przez AceGraphic
Opublikowano

Bardzo fajnie, że ktoś chce jeszcze odbudować to forum, wielki szacunek! Mam nadzieję, że czasy świetności forum jeszcze wrócą i będzie aktywność chociaż 1/2 zbliżona do tej co była tutaj kiedyś bo nie można ukryć, że forum było najbardziej obleganym forum w Polsce 😉 

Opublikowano
12 godzin temu, AceGraphic napisał:

Również jestem zdania że forum trzeba ogarnąć od środka bo na reklamę zawsze jest czas i pora. Ludzie prędzej czy pózniej zaczną wracać jak zobaczą że zmiany na prawdę wychodzą na lepsze, mało tego uważam że zmiany w ekipie już są widoczne na zasadzie działania a nie zbędnego pisania co dla mnie, jest mega plusem. 

Reklama w tym momencie i tak zbytnio nie pomoże już. MPC jedyne co może wykorzystać na ten moment to swoją pozycję w wyszukiwarce Google. Jeżeli działy zostaną ogarnięte w sposób przyzwoity, że każdy bez wchodzenia w 5 poddziałów będzie mógł znaleźć to czego szuka to na pewno na plus. Kolejną sprawą jest szybkość reagowania na tworzenie nowych działów z grami, które są 'na fali', przykład Lost Arka, który był mega oblężony w dniach premiery czy Elden Ring. Jeżeli nie będzie szybkiej reakcji ze strony GM/Makin to nawet zrobienie porządku i dodaniu nowych czerwonych, to dalej będzie jedynie zbiór reklam. 

Jednak czas też pokażę na ile faktycznie są zmobilizowani moderatorzy / eksperci w tworzenie treści na forum, bo to będzie kluczowe dla przywrócenia jakkolwiek ruchu i dotarcia do starych / nowych użytkowników. 

Yaboku i Silence lubią to

k4L2ZMS.png

Opublikowano
5 godzin temu, Blaaszka napisał:

Reklama w tym momencie i tak zbytnio nie pomoże już. MPC jedyne co może wykorzystać na ten moment to swoją pozycję w wyszukiwarce Google. Jeżeli działy zostaną ogarnięte w sposób przyzwoity, że każdy bez wchodzenia w 5 poddziałów będzie mógł znaleźć to czego szuka to na pewno na plus. Kolejną sprawą jest szybkość reagowania na tworzenie nowych działów z grami, które są 'na fali', przykład Lost Arka, który był mega oblężony w dniach premiery czy Elden Ring. Jeżeli nie będzie szybkiej reakcji ze strony GM/Makin to nawet zrobienie porządku i dodaniu nowych czerwonych, to dalej będzie jedynie zbiór reklam. 

Jednak czas też pokażę na ile faktycznie są zmobilizowani moderatorzy / eksperci w tworzenie treści na forum, bo to będzie kluczowe dla przywrócenia jakkolwiek ruchu i dotarcia do starych / nowych użytkowników. 

that's the whole point

Opublikowano

Gratulacje @Yaboku i @Biter.

W dniu 7.05.2022 o 12:00, Lord Makin napisał:

Aby wyróżnić osoby aktywne i merytoryczne stworzona będzie specjalna ranga Ekspercka

A nie lepiej zostać przy dawnej nazwie "MPC Mentor Team", i to rozbić na kategorie? No i przemyślcie porządnie metodę wyznaczania takich osób, bo z tego co pamiętam to ani metoda aplikowania, ani metoda "wyławiania" mentorów nie sprawdziły się

Ogólnie same zapowiedzi prezentują się świetnie i mam wielką nadzieję, że uda Wam się przywrócić to forum do żywych

Baku. lubi to
Opublikowano
3 minuty temu, Adzik napisał:

Gratulacje @Yaboku i @Biter.

A nie lepiej zostać przy dawnej nazwie "MPC Mentor Team", i to rozbić na kategorie? No i przemyślcie porządnie metodę wyznaczania takich osób, bo z tego co pamiętam to ani metoda aplikowania, ani metoda "wyławiania" mentorów nie sprawdziły się

Ogólnie same zapowiedzi prezentują się świetnie i mam wielką nadzieję, że uda Wam się przywrócić to forum do żywych

Wiesz, nazwa to rzecz wtórna, chodzi o samo przeznaczenie roli, żeby nie było tak wiążące jak Kid, a jednak żeby dawał jakieś wyróżnienie

Adzik lubi to

EXPmIpC.gif

Opublikowano
2 godziny temu, Adzik napisał:

Sam "Mentor Team" w pewnym momencie zrobił się tylko skupiskiem przydupasów GM'ów i Administracji, gdzie okazjonalnie trafił jakiś użytkownik "żeby nie było" (wiem jak było, bo widziałem ten śmietnik od wewnątrz). Myślę, że tutaj w formie "Eksperta" będzie nieco łatwiej, ponieważ można za pomocą treści wywnioskować, że ktoś wie co pisze i jest to jakkolwiek merytoryczne. Dodatkowo myślę, że to też nie ma być "Mentor", który za czasów tej paskudnej (w mojej opinii) grupy był wyłapywany za: treści, zachowanie i ogólną aparycję, a głównie ma to być osoba, która FAKTYCZNIE jest EKSPERTEM w tematyce np. Leauge of Legends. Jakbym ja to miał ugryźć to byłby to taki Ekspert w stylu "lekarza" na jakimś forum, że jak on napisz np. "Rework Amumu w League of Legends jest dobry, ponieważ X miesięcy temu miał nerfa na to i sramto, a od patcha 12.123 stał się taki [...]", to znaczy, że gościu wie o co chodzi i można traktować jego zdanie jako "warte przemyślenia", a w nagrodę może pomóc Moderacji kategorii (chyba dobrze wnioskują po poście) w 'lekkim' moderowaniu i zgłaszaniu postów, czyli taki 'pseudo' kid moderator. 

PS. Nie ujmując całemu (staremu w głównej mierze) Mentor Team'owi  - zamysł grupy i produkcje były fajne do pewnego momentu, potem się stało tak jak wyżej napisałem. 

ScoTube, Yaboku i Adzik lubią to

k4L2ZMS.png

Opublikowano
W dniu 10.05.2022 o 00:50, Paweu. napisał:

Makin oddaj moda

musisz paść na kolana przed Makinem to wtedy odda 😄

1391961391-U712132.jpg

ExMod | Best Member | Gold Member |Black Member