Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio mam bardzo dziwny problem w csgo. Gdy uruchamiam csgo to mam duże spowolnienia myszki. Dzieje się to wtedy gdy jakiś telefon albo laptop połączy się z siecia wifi. Gdy jestem sam w domu gra mi sie normalnie. Gram na kablu. Ruter 2,4ghz 1300mb/s. Warto kupić nowy ruter czy da się jakoś naprawić ten problem? Jeżeli macie jakieś pytania to pytajcie. Pzdr

-W innych grach tak się nie dzieje.

Opublikowano

Spowolnienia? To znaczy? Co przez to rozumiesz, na początku co bym zrobił to ustawił config od nowa, sprawdził spójność plików gry, nie myślałbym o zmianie routera. Sprawdź czy nie masz włączonej synchronizacji pionowej.

BetonOficjalny lubi to

> > > Jeżeli Ci pomogłem, daj lubię to! < < <

Opublikowano

Na początek proste rzeczy, możesz robić je wedle uznania, nie muszą być po kolei.

• Zapisz sobie config/autoexec oraz parametry startowe, następnie usuń wszystkie parametry startowe i dodaj wyłącznie -autoconfig, komenda powoduje wygenerowanie domyślnego pliku config w czasie włączenia gry. Następnie usuń ten parametr, bo gra będzie ciągle generowała czysty config.
  • W konsoli wpisz m_rawinput 0 lub m_rawinput 1, w zależności co miałeś wcześniej. Dodatkowo w systemie zalecam wyłączyć akcelerację myszy (zwiększona precyzja wskaźnika).
  • Zmień port USB do którego podpięta jest mysz na inny lub po prostu przepnij.
  • Jeśli siedzisz na laptopie to graj z podłączonym zasilaczem.
  • Przeinstaluj ponownie grę poprzez usunięcie folderu CSGO z steamapps, a następnie zrobieniu spójności.
  • Wyłącz optymalizacje pełnoekranowe dla csgo.exe (niektórym podobno pomaga na wiele rzeczy, ja nigdy nie widziałem różnicy)
  • Ogarnij aplikację w tle, pozamykaj to co nie jest potrzebne. Być może w czasie łączenia się urządzenia z WIFI, Twój komputer/laptop odpytuje to urządzenie co powoduje narzut na procesor, a karta sieciowa ma najwyższy priorytet w dostępie do zasobów CPU.
  • Jeśli łączysz się z internetem poprzez WIFI także to wyłącz funkcję Znajdź urządzenia i zawartość w ustawieniach systemu (Ustawienia -> Sieć i Internet -> WIFI -> Zmień opcje zaawansowane udostępniania). Generalnie to samo możesz zrobić również za pomocą Centrum sieci i udostępniania -> Zaawansowane ustawienia udostępniania, gdzie zaznaczasz Wyłącz odnajdowanie sieci.
Opublikowano (edytowane)

Co do akceleracji myszy to robilem to jakis czas temu ale zle mi sie na tym gra.

Co do aplikacji w tle to wiekszosc mam wylaczone i wszystkie mozliwe opcjie w kompie mam ustawione na wysoka wydajnosc. ( na 99% procent to nie jest wina kompa )

Config mam juz ogarniety od paru miesiecy.

Co do lagow to zauwazylem ze czasami pomaga zwykly restart csgo ale po 1-2 odpaleniach gry problem wraca, glownie wtedy gdy ktos wlasnie laczy sie z siecia wifi lub jest juz podlaczony do sieci.

Edit: W netgraphie jak patrzylem to nic ciekawego sie tam nie dzieje oprocz tego ze czasami skacze mi VAR na jakims serwerze gdzie siedzi sporo ludzi. ( na mmie VAR nie skacze a nadal mam dziwne spowolnienia myszki)

Edytowane przez Fajnyziomekfajnyziom72628
Opublikowano

W jakim sensie źle ci się gra i na jakiej opcji? Jeśli w systemie masz włączoną akcelerację myszy, a w grze włączony raw input to i tak w grze ta akceleracja nie działa (zostają pomijane ustawienia systemowe). Wiem, że czasem raw input powodował takie problemy, ale ta gra to jeden wielki błąd.

O którym var piszesz? Pierwszy VAR to w tak wielkim skrócie opóźnienie CPU między tickami, drugi VAR wraz z SV to wydajność serwera. Chętnie bym przejrzał ten config czy tam autoxec w zależności jak masz to rozwiązane.

Generalnie ostatni punkt w moim poprzednim poście może Ci pomóc najbardziej o ile łączysz się z internetem za pośrednictwem WIFI. Nie wiem, jak rozkłada się obciążenie procesora i czy przypadkiem nie występuje dławienie CPU podczas łączenia się jakiegoś urządzenia do routera.

Jeśli masz podłączony kontroler do komputera lub jego nadajnik to wtedy ten kontroler może powodować takie problemy - rozwiązanie to dodanie komendy -nojoy do parametrów startowych.

• pannikodem zmienił(a) tytuł na Spowalniająca myszka | Counter-Strike: Global Offensive
Opublikowano (edytowane)

Probowalem te komendy i nic. Wczoraj mialem taka sytuacje ze gralo mi sie dobrze dopoki brat nie polaczyl sie z wifi. Wtedy myszka zaczela chodzic ciezko (jakby stawiala opor) Fpsy Vary i ten inne byly w porzadku. Oczywiscie dzieje sie tak tylko w csgo. 

+ Zauwazylem ze tak dzieje sie od zmiany myszki.

Edytowane przez Fajnyziomekfajnyziom72628
Opublikowano

Z jakiej myszki? Może nie odinstalowałeś oprogramowania z poprzedniej myszki albo oprogramowanie aktualnej myszki kłóci się z CS'em. W menadżerze urządzeń możesz odinstalować mysz, a następnie ponownie ją podłączyć do komputera - być może takie coś pomoże.

Generalnie, gdyby to była mysz Wireless to rozumiałbym problem z WIFI, ale na kablu to wręcz nieprawdopodobne, żeby WIFI wpływało na mysz.