Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

News nr 3 - nowy układ strony głównej. Kolejne zmiany w drodze.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry MPCforum 🙂

Witam po małej przerwie. Jak pewnie zauważyliście, na forum zaszły pewne zmiany odnośnie kolejności niektórych działów oraz generalną zmianę układu. Jest to pierwsza wersja zapowiadanych zmian w działach, pozwolę sobie w kilku myślnikach wymienić te najważniejsze:

• Forum Ogólne zostało odchudzone i przeorganizowanie, żeby nie przytłaczało ilością działów. Przesunęliśmy także Giełdę do Pogaduszek
  • Działy poświęcone TeamSpeakowi i Discordowi zostały przesunięte do sekcji Elektroniki, która domyślnie będzie jeszcze dostosowywana
  • Dotychczasowe główne kategorie zostały odświeżone - kolejnym krokiem poza zebraniem Waszego feedbacku, będzie odchudzenie subforów, to na podstawie Waszych głosów i analityki forum
  • Fora, które nie pasowały do kategorii dostały osobną kategorię Inne Gry, które docelowo będzie skupiał gry nie mieszczące się w głównych kategoriach.

Z planowanych zmian przed nami jeszcze kilka kroków. Tak jak wspominałem ten układ nie jest finalny i może zostać zmieniony. Wpływ na to macie Wy, Wasze opinie oraz będziemy jeszcze sugerować się wynikami analityki strony.

Dodatkowo planujemy na szczycie strony utworzenie nowej kategorii: Najnowsze premiery. W tym miejscu będa pojawiały się jeden/dwa działy testowe, które dadzą Wam możliwość bardziej swobodnego wypowiadania się w temacie nowych gier oraz największych premier danego miesiąca. Jeśli dział się przyjmie, to będziemy dostosowywać jego miejsce na forum, a jeśli dany eksperyment się nie powiedzie, to treści trafią do zbiorczych działów. 

Poza tym, planujemy poluzować regulacje dotyczące handlu na forum, tak żeby tematy związane z handlem przedmiotami z gier był łatwiejszy do odnalezienia - wstępny zamysł jest taki, żeby poza Giełdą dozwolone było wrzucanie swojej oferty w tematycznych działach pod warunkiem spełnienia kilku warunków co do treści takiego tematu (głównie chodzi o przejrzystość informacji, bo tak jak to zawsze podkreślamy, my jesteśmy tylko formą “tablicy ogłoszeniowej” dla takich ofert) - ale o tym pewnie więcej wkrótce.

Na koniec dodam, że kolejnym krokiem będzie ogłoszenie systemu wspierania tworzenia zawartości oraz promocji forum - więcej wkrótce 😉

Pozdrawiam,

Makin.

Crossnix, Exíle, Adzik i 9 innych lubią to

EXPmIpC.gif

Opublikowano

To się nazywa pozbycie zbędnych kilogramów, widać, że macie pojęcie o redukcji 🤣

Ogólnie póki co wygląda to spoko, jedynie trochę nie pasuje mi dział Elekotrnika i Komunikatory razem, bardziej bym już to widział w strefie programistów lub po prostu osobnej 'chudszej' kategorii. Dział Niezbędnik forumowicza ujednoliciłbym i wywalił subkategorię, Mentorzy i Newsy nie istnieją i raczej już w tych czasach ich powstanie będzie ciężkie, więc myślę, że zawsze to chudszy dział - na swój argument dam przykład z "Platformy gier", który nie posiada subdziału z Steam, Origin czy Epic, a jest jednolitym działem, a tam się więcej dzieje 😉

Forum o MMO to teraz jest jedna wielka pustka, myślałem, że czyszcząc go dodanie od razu jakieś nowe tytuły jak New World, Lost Ark czy inne TOP, który były jakiś czas temu, żeby po prostu zobaczyć czy dołożenie 'nowych' (dla tego forum to zbyt nowych) działów coś przyniesie, a dopiero po tym zdecydujecie się na zrobienie kategorii "Premiera". 

Podsumowując, odchudzone fajnie, ale dalej zostały oklepane i stałe gry, które cieszą się popularnością, zabrakło tutaj powiewu 'świeżości' w postaci nowych działów dla różnych gier. Takie nowe działy mogły spowodować lekki wzrost aktywności, ponieważ użytkownicy by popisali może jakieś poradniki, zapytania lub problemy i coś by się zaczęło dziać, a tak wygląda to jakby zrobić zamiast gładzi (bo trudniej) tapety (bo łatwiej). Czekam na dalsze kroki...

k4L2ZMS.png

Opublikowano
6 minut temu, Blaaszka napisał:

To się nazywa pozbycie zbędnych kilogramów, widać, że macie pojęcie o redukcji 🤣

Ogólnie póki co wygląda to spoko, jedynie trochę nie pasuje mi dział Elekotrnika i Komunikatory razem, bardziej bym już to widział w strefie programistów lub po prostu osobnej 'chudszej' kategorii. Dział Niezbędnik forumowicza ujednoliciłbym i wywalił subkategorię, Mentorzy i Newsy nie istnieją i raczej już w tych czasach ich powstanie będzie ciężkie, więc myślę, że zawsze to chudszy dział - na swój argument dam przykład z "Platformy gier", który nie posiada subdziału z Steam, Origin czy Epic, a jest jednolitym działem, a tam się więcej dzieje 😉

Forum o MMO to teraz jest jedna wielka pustka, myślałem, że czyszcząc go dodanie od razu jakieś nowe tytuły jak New World, Lost Ark czy inne TOP, który były jakiś czas temu, żeby po prostu zobaczyć czy dołożenie 'nowych' (dla tego forum to zbyt nowych) działów coś przyniesie, a dopiero po tym zdecydujecie się na zrobienie kategorii "Premiera". 

Podsumowując, odchudzone fajnie, ale dalej zostały oklepane i stałe gry, które cieszą się popularnością, zabrakło tutaj powiewu 'świeżości' w postaci nowych działów dla różnych gier. Takie nowe działy mogły spowodować lekki wzrost aktywności, ponieważ użytkownicy by popisali może jakieś poradniki, zapytania lub problemy i coś by się zaczęło dziać, a tak wygląda to jakby zrobić zamiast gładzi (bo trudniej) tapety (bo łatwiej). Czekam na dalsze kroki...

Na ten moment chcieliśmy po prostu zastosować odchudzenie, bez dodawania 50 nowych działów na próbę, bo żeby taki dział ujrzał światło dzienne trzeba jednak przygotować kilka rzeczy. Będzie to bardziej rozwijane z czasem. Jeżeli masz jakieś sugestie odnośnie dodania jakiegoś działu, tak jak zawsze zapraszam do działu Sugestii 🙂

Opublikowano

No i robi się to coraz bardziej przejrzyste i ładne! Naprawdę kawał dobrej roboty! Miejmy nadzieję, że wniesie to w jakiś sposób świeżość na forum i liczba użytkowników wzrośnie

Opublikowano
4 godziny temu, Blaaszka napisał:

od razu jakieś nowe tytuły jak New World, Lost Ark czy inne TOP

Wiesz co, tak myśleliśmy, ale akurat te 2, to New World jest umierające i zaraz łączą kolejny raz serwery, Lost Ark to w 80% boty z Chin, myślałem o Diablo Immortal, ale to znowu, temat, który jak szybko się pojawił tak szybko się wypalił 

EXPmIpC.gif

Opublikowano
5 minut temu, Lord Makin napisał:

Wiesz co, tak myśleliśmy, ale akurat te 2, to New World jest umierające i zaraz łączą kolejny raz serwery, Lost Ark to w 80% boty z Chin, myślałem o Diablo Immortal, ale to znowu, temat, który jak szybko się pojawił tak szybko się wypalił 

Raczej zarzucenie tymi nazwami to był po prostu szybki strzałki jaki przyszedł mi do głowy. Na pewno są inne tytuły, które przeżywają oblężenie, może Fall Guys czy Pubg po przejściu na F2P? Tutaj raczej pozostawiam to społeczności lub Wam, po prostu sam zamysł przetestowania jaki potencjał jest w tworzeniu nowych działów na ten moment i czy kierowanie się w stronę konkretnej gry jest sensowne czy też ogólnikowo trzeba podchodzić jak dotychczas. 

k4L2ZMS.png

Opublikowano
Godzinę temu, Blaaszka napisał:

Raczej zarzucenie tymi nazwami to był po prostu szybki strzałki jaki przyszedł mi do głowy. Na pewno są inne tytuły, które przeżywają oblężenie, może Fall Guys czy Pubg po przejściu na F2P? Tutaj raczej pozostawiam to społeczności lub Wam, po prostu sam zamysł przetestowania jaki potencjał jest w tworzeniu nowych działów na ten moment i czy kierowanie się w stronę konkretnej gry jest sensowne czy też ogólnikowo trzeba podchodzić jak dotychczas. 

Pierwszy pomysł, to Overwatch 2, którego beta startuje za parę dni i tak sukcesywnie wprowadzić rotację

EXPmIpC.gif

• Makin przypiął/eła ten temat
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam mam pewien problem bo jak odpalam na crystal launcherze cheaty to pokazuje mi się Coś poszło nie tak gra wczytala sie za szybko mozna by bylo to narawic w jalis sposob byl bym bardzo wdzęczny

Opublikowano
1 godzinę temu, Dr.pietruszka napisał:

Witam mam pewien problem bo jak odpalam na crystal launcherze cheaty to pokazuje mi się Coś poszło nie tak gra wczytala sie za szybko mozna by bylo to narawic w jalis sposob byl bym bardzo wdzęczny

To chyba problem dla działu Minecraft 😉

BetonOficjalny lubi to

EXPmIpC.gif

• 4 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Makin podziwiam Cie, ze jeszcze masz sile prowadzic to forum, tak trzymaj! :makka:

lpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.png

Opublikowano
3 godziny temu, Paweu. napisał:

Makin podziwiam Cie, ze jeszcze masz sile prowadzic to forum, tak trzymaj!

Screen-Shot-2019-07-05-at-12.20.52-PM.pn

• 3 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Najwidoczniej kolejne zmiany są tak poważne, że wprowadzenie ich zajmuje aż pół roku prawie 😅

Szkoda, że gdzieś chęci rozbijają się o ścianę w postaci możliwości.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Rzeczą oczywistą jest to, że fora dyskusyjne są spisane na straty, ale to nie w tym rzecz bo gdyby nie polityka prowadzona przez @Lord Makin to forum działałoby zupełnie inaczej - i dalej opiewałoby w zdecydowanie większą ilość aktywnych członków niż dziś.

Od 2009 roku codziennie wchodzę na to forum - stało się to dla mnie nawet typowym internet connection check - potrafiłem tutaj wchodzić aby sprawdzić połączenie internetowe. Kilka lat wcześniej byłem dość aktywny, jednak do dziś tylko czytałem content - głównie serwowany przez administrację.

O najważniejszym problemie na forum informowałem już z rok temu. Cloudflare jest ustawiony na najwyższym priorytecie i domyślam się, że zdecydowana większość użytkowników (w szczególności mieszkających za granicą) zobligowana jest do kliknięcia "Jestem człowiekiem". Makin został powiadomiony, dostałem zwrotkę, że wszystko jest w porządku (a nie jest!). 

Prowadzenie forum takiego kalibru to zdecydowana gratka dla właściciela, bo zarabiać na tym można w przeróżne sposoby. Niedość, że grono sympatyków forum wciąż chętne by były na dołączenie do jakiejs redakcji, gdzie mimo że biedne to i tak SEO dalej utrzymywałoby się na dobrej pozycji to jeszcze do tego doliczyć można AdSense, posty sponsorowane, rozwinięcie marketingu afiliacyjnego, czy nawet wprowadzanie usług płatnych. 

Mimo obniżenia aktywności, te forum może przynosić dochód, więc ktokolwiek tym tak naprawdę rządzi - wciąż warto.

Nawet jeśli @Lord Makin zależałoby na utrzymaniu w jakikolwiek sposób złotej społeczności MPC to nie są wykonywane jakiekolwiek działania w związku z ratowaniem community. Nawet jeśli już spoczął na laurach forumowych - mocne działania skupione CHOCIAŻBY na Discordzie zebrałyby z uwagi na markę jedną z największych serwerów tego tematu w Polsce. Sam posiadam duży serwer na Discordzie i pozyskanie tam administracji, ludzi od partnerstw i reklam to rzecz, która kosztuje tylko i wyłącznie czas w znalezieniu kogoś takiego - bo ludzie tam to wciąż robią za darmo.

Argument związany z tym, że ludziom trzeba płacić, ciężko znaleźć ludzi do administracji czy "to nie tak samo zaangażowani ludzie co kiedyś" jest gówno argumentem, bo chętnych do pomocy chociazby w ratowaniu tego forum jest pełno.

Żadna kampania nie została przeprowadzona, content z fanpage MPC został sprzedany jakiejś biednej stronie rozrywkowej aby tylko dostawać jakieś drobne.

Nie wiem co jest za kurtyną, bo w tym nie siedzę, ale w mojej ocenie @Lord Makin olał temat totalnie. Wbija platynki w grach i streamuje całymi dniami na twitchu, który ogląda 95 osób. Zamiast ratować forum posiadające ponad milion zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli tym rządzisz i serio to tak zlałeś, oddaj to komuś lub sprzedaj. 

Nie potrzeba wiele, żeby choćby minimalnie podratować tak wielkie forum:

- Mailing informujący o zmianach

- Rozwijanie Discorda

- Serwery społecznościowe

- Content dla młodszego pokolenia

- Grupa redakcyjna pisząca artykuły SEO

- Więcej współpracy reklamowej/afiliacyjnej, aby był budżet na dalszy rozwój

I TYLE. Forum dalej się będzie kurwa kręcić.

Lenistwo i tyle 🙂

Zrzut ekranu 2023-04-22 o 12.44.45.png

Edytowane przez adam200
Marchwj, monsune i Dum3l20 lubią to
Opublikowano

@adam200 tylko problem leży w innym miejscu. Do majówki postaram się ustosunkować czy cokolwiek się da zrobić, bo to nie jest tak, że ja mam kompletną swobodę działania - wtedy te rzeczy, o których wspominałeś i nie tylko (szczególnie że poza forum pracuję w branży, która doświadczenie i pomysły mi sama podsuwa,) wiele rzeczy po prostu "czeka".

Dam znać 🙂

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Ustosunkuj się do bana dla sushiVo może przy okazji bo mnie już tym rozsierdziłeś maksymalnie. Jak mogłeś kogoś takiego stąd wyrzucić tak po prostu? Pytałem w temacie o banie, ale oczywiście odpowiedzi brak, post ukryty, klasyczne zamiatanie pod dywan. Jaką to straszną kampanię reklamową przeprowadził sushiVo? A nie boli cię, że jakiś cwaniak reklamuje sobie discorda na całego w swoim podpisie i zgarnia setkami userów, a w dodatku zgarnia tam dotacje? Zgłaszałem ci to miesiące temu (nie tylko tobie zresztą bo wszystkim po kolei), nic nie zrobiłeś w tej sprawie, ale za sushiVo wziąłeś się od razu z impetem po jakimś donosie (nie znam szczegółów, ale tak ludzie piszą) i zabiłeś konto aktywnego, pomocnego, często obecnego usera. W co ty grasz człowieku? Proponowałem ci pomoc bo nie raz było widać nieogar (spam wisiał tydzień czasu, niedorobione posty też) i że nie masz ekipy tak naprawdę, sushiVo też był zainteresowany, obaj mamy bardzo duże doświadczenie, z całą pewnością większe niż ty, ale oczywiście też zignorowałeś.

Dobrze @adam200 napisał, że jak ci się nie chce tego prowadzić to przekaż forum ludziom, którym się chce i nie marnuj niezłego kawałka historii polskiego netu. Już wystarczy takiej amatorki przez którą niejedno forum padło bo dorwali się do władzy ludzie bez pasji, zainteresowani wyłącznie kasą.