Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciałbym zrobić upgrade komputera na zasadzie: sprzedaż starych części - dołożenie kasy do nowych

Więc tak, czego bym się chciał pozbyć:
- procesor - i3-9100F
- mobo - Gigabyte B365M DS3H
- ram - Corsair Vengeance LPX, DDR4, 4GB, 2400MHz, CL14 (4 kości)
- karta - Asus TUF GTX 1650 Super Gaming OC 4GB GDDR6

Zostawiłbym obudowę, dyski i jeśli by nie trzeba było zmieniać to zasilacz Vero L3 500W. Dodam, że mam monitor 27" 144Hz.

Głównie gierki, miło by było zagrać płynnie w np. FH5, ale jak nie da rady to trudno

Pytanie brzmi: ile realnie bym mógł dostać za części i co bym mógł kupić, jeśli dołożyłbym do tego powiedzmy 1000pln?

Z góry dzięki za pomoc, na ewentualne pytania odpowiem w komentarzach

Opublikowano

Nie sprzedawaj GPU, bo i tak niczego lepszego nie dorwiesz. Za procesor - 300zł, za MOBO - do 300zł, RAM - nie wiem, stare to i słabe.

Jaka buda? Jakie dyski? Monitor 27" - jaka rozdzielczość?

Za ~1500zł jesteś w stanie zmienić platformę - tj. CPU, MOBO i RAM:

Na takiej bazie możesz myśleć nad kolejnym upgrade w postaci lepszego GPU, tutaj możesz celować w RX 6600 XT, RX 6650 XT lub RTX 3060.

Opublikowano

Buda Genesis IRID 505 - przód dwa wentylatory 140mm, góra jeden 140mm, tył standardowy 120mm - bardzo przewiewna, chwale sobie
Dyski - SSD Kingston A2000 500 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe + WD Blue 1tb - M.2 500GB mi w pełni wystarcza, HDD jest bo jest
Monitor - Monitor Acer Nitro VG270UPbmiipx - 2560 x 1440 (WQHD)

Opublikowano

Wybrałeś sobie monitor pod nieodpowiedni sprzęt. RX 6600 XT jakoś sobie poradzi w 1440p, ale przy aktualnym procesorze mogą pojawiać się problemy z wydajnością.

Tak czy inaczej możesz obrać dwie ścieżki:

1. Upgrade bazy, a w następnej kolejności jak najszybszy upgrade GPU - czyli sprzedaż aktualnego GPU i dołożenie kolejnego tysiąca do nowego GPU.
  2. Upgrade GPU, a następnie upgrade bazy chociażby na to co podlinkowałem wcześniej.