Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elu, za ile moge sprzedac mojego PC?

Motherboard: MSI Z370M GAMING PRO AC
CPU: Intel Core i7-8700
GPU: MSI GTX 1070 Ti Gaming 8GB
RAM: HyperX Fury RGB, DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16
Power: Be quiet! Pure Power 10CM 700W 80+ Silver
Cooler: Be quiet! Dark Rock 3
Case: Be quiet! Dark Base 700 window
SSD: 250GB Crucial MX500
HDD: 2TB WD20EZRZ Blue
Dysk M2: Samsung SSD 970 EVO 500GB

Opublikowano

W poprzednim temacie już Ci odp - do 5000 zł możesz próbować wołać (może jakiś jeleń kupi), realnie bliżej 4000 zł. Sprzedając osobno prawdopodobnie szybciej sprzedasz.

CPU - 600-700 zł

MOBO - 500-600 zł

GPU - do 1500 zł, bo za niewiele więcej można kupić RTX 3050

RAM - 300 zł

PSU - 250-300 zł

Cooler - 150 zł

Case - 400-500 zł, zależy w jakim stanie jest

SSD - 100 zł, nie wiem jak bardzo przeorany jest

HDD - do 150 zł

NVMe - do 200 zł, także nie wiem jak bardzo przeorany jest

Opublikowano (edytowane)

To niezła wycena. Miejscami prawie jak w lombardzie. Nie pytając nawet czy te części są na gwarancji, czy są boxy, itd.

Moja rada: jeśli nie potrzebujesz bardzo pilnie sprzedać to wyceń sobie ten zestaw w paru miejscach np. w Morelach, X-komie, Komputroniku, następnie przyjmij średnią cenę, odejmij 20% i w takiej cenie wystaw (z opcją negocjacji) na OLX. Ludzie zaczną pisać, najskuteczniej dogadasz się w ten sposób, ale nie spiesz się. Nie ma sensu rozdawać za pół darmo bo to akurat zawsze możesz zrobić. Atutem będą porządne fotki, a także wszelkie papiery, boxy, no i oczywiście gwarancja jeśli masz.

Edytowane przez monsune
Opublikowano

Nikt tego CPU, MOBO, RAM'u ani GPU nie kupi za więcej, jeśli nie jest jeleniem, za te komponenty przedstawiłem górny pułap cenowy.

Skąd wiem? Domyślam się, że komputer był kupiony do 2019 roku, jak nie wcześniej ze względu na GPU. Na początku 2019 roku i7 8. generacji były wypierane przez 9. generację lub Ryzena 2. generacji, a GTX 1070 Ti został wyparty przez RTX 2060. Nawet jeśli zostaje gwarancja chociażby półroczna to nadal nie daje ona zbytniej możliwości zwiększenia ceny komponentów, które wymieniłem z prostego powodu:

• i5-10400F kosztuje w okolicach 650 zł.
  • Gigabyte B560M DS3H to koszt w okolicach 450 zł.
  • G.Skill Aegis (2x8GB) 3200MHz CL16 - 300 zł.
  • RTX 3050 zaczyna się od 1500 zł.
  • W cenie 300 zł jest Vero L3 700W.

Co jest lepszym wyborem? Używki, czy nowe podzespoły w podobnych jak nie lepszych cenach?

Opublikowano

I ty to wiesz i wyznaczyłeś święty pułap i tak ma być i nikt inny nie ma prawa mieć racji, a jakakolwiek dyskusja z tobą jest z góry skazana, jak zwykle, na słowotok i ciężki przerost formy nad treścią. No właśnie, "co jest lepszym wyborem", o tym też pamiętaj, że nie każdy musi kochać akurat te komponenty które wymieniłeś. Jeżeli ktoś w danym momencie szuka konkretnego podzespołu to zapłaci więcej i nie ma znaczenia, że mógłby mieć coś niby podobnego lub lepszego za te pieniądze, tak to działa i nie trzeba być jeleniem, żeby tak kupować tylko wiedzieć czego się chce.

Ja niedawno sprzedałem jedną ze swoich kart EVGA 1060 6GB SSC za... 1250zł. Co prawda czekałem na klienta 2 miesiące ale znalazłem. A ty byś pewnie wycenił na 800zł no bo przecież to stara karta i po co komu jak są RTX-y. Kupujący wiedział dlaczego ją kupuje i dlaczego tyle za nią płaci. A tobie nic do tego i nie wyzywaj ludzi od jeleni bo równie dobrze ciebie można cwaniakiem nazwać, który lubi się rządzić cudzymi pieniędzmi co już nieraz udowodniłeś aż nadto.

Opublikowano

Ze mną można prowadzić dyskusję, jeśli druga strona ma argumenty, a Twoimi argumentami są: "Intel to Intel", "AMD złe", "Komputer za 7K nieopłacalny, lepiej tańszy/konsola", "Naklejka Seasonic, Seasonic to Seasonic" - Gdy ci wytykam, że mylisz dyski (i

kontrolery w nich) to kończysz dyskusję - nikt nie jest świętą krową i nikt nie pozjadał rozumów - Ty póki co pokazujesz jakbyś jednak wszystkie rozumy pozjadał i nie akceptujesz odmiennego zdania, w takiej atmosferze dyskusja z Tobą jest bezcelowa, bo traktujesz moje wypowiedzi w Twoim kierunku jako atak.

43 minuty temu, monsune napisał:

Ja niedawno sprzedałem jedną ze swoich kart EVGA 1060 6GB SSC za... 1250zł. Co prawda czekałem na klienta 2 miesiące ale znalazłem. A ty byś pewnie wycenił na 800zł no bo przecież to stara karta i po co komu jak są RTX-y. Kupujący wiedział dlaczego ją kupuje i dlaczego tyle za nią płaci. A tobie nic do tego i nie wyzywaj ludzi od jeleni bo równie dobrze ciebie można cwaniakiem nazwać, który lubi się rządzić cudzymi pieniędzmi co już nieraz udowodniłeś aż nadto.

Kolejny raz wrzucasz w post rzecz, o którą nikt nie pytał. Kogo ma interesować co ty masz, co sprzedałeś, albo co kupiłeś, jeśli to nic nie wnosi do tematu? Nie wiem po co to zdanie "A tobie nic do tego" - w ogóle nie pytałem co sprzedałeś. Mam gdzieś czym handlujesz, co posiadasz i co kupujesz.

Będę nazywał jeleni jeleniami, jeśli chcą kupować używany sprzęt w cenie nowego sprzętu o identycznej wydajności - jeśli OP znajdzie jelenia to dla niego tylko lepiej. Jeśli OP chce przehandlować CPU to może odezwać się do autora tego tematu: https://www.mpcforum.pl/topic/1680042-czy-moje-aktualne-komponenty-beda-wystarczajace-pod-gtx-1080-ti/ i zaproponować mu sprzedaż procesora, może będzie chciał kupić. Żeby sprzedać ten komputer w cenie 5000 zł to musi znaleźć jelenia, bo w tej cenie ma wydajniejszą jednostkę, dlatego napisałem, że sprzedając osobno komponenty sprzeda ten komputer szybciej.

Tak - jestem cwaniakiem, który rządzi się cudzymi pieniędzmi, masz mnie. Ostatnio popełniłem ten straszny czyn w tym temacie. Pewnie znajdziesz takich zbrodni więcej.

Opublikowano (edytowane)

Tym razem trochę sobie napiszę bo zaczynasz przesadzać i czas na małe podsumowanie również z mojej strony.

Zacznijmy od tego, że z tobą właściwie nie ma sensu dyskutować lub nawet próbować. Żadna tego typu próba nie okazała się płodna, a parę ich było. Uparcie i zajadle ignorujesz co ci wygodnie, wyrywasz z kontekstu, przekręcasz, itd. Cały arsenał manipulacji, zmiany tematów, odwracania uwagi. Dlatego ciebie najlepiej ignorować po prostu. Jak ci ostatnio napisałem, że cytujesz nieudolnie Tom's Hardware (twoja opinia o Seasonic'u montowanym w Chinach była na 100% stamtąd skopiowana i to 1:1) to też nabrałeś wody w usta od razu i w końcu poległeś. I tak dalej i temu podobne. Do tego jawnie manipulujesz moimi wypowiedziami jak chory królik, żeby tylko wyszło na twoje. Przykładowo, pisałem o AMD dlaczego może być problematyczne i w jakim zakresie, a nie tylko, że "Intel to Intel". Nawiasem mówiąc tak, Intel to Intel. I zawsze będzie. Wątpię czy znasz osobiście czasy, gdy AMD produkował takie kwasy, byle tylko dogonić Intela, że musieli wypuszczać patche do popularnych gier, żeby dało się je odpalić. Potem były patche na chipset, niekończące się problemy z przerwaniami, itp. Sprzęt zachowywał się jak na etapie laboratorium, a oni to pchali w rynek. Potem wykombinowali "odpowiednik" częstotliwości procków Intela stosując prymitywne sztuczki i syntentyczne testy, które miały stanowić listek figowy dla ewidentnej golizny tych procesorów. Szło im doskonale w czasach 486 ale to się skończyło gdy pojawiły się pierwsze Pentiumy i to właśnie AMD narobiło patologii w branży i ma długą, udokumentowaną historię kombinacji, które tak naprawdę trwają po dziś dzień. Całymi latami te procki się przegrzewały, jarały otwartym ogniem, wysypywały soft, itd. Był czas, że sprzedawcy nie chcieli słyszeć o kompach na AMD bo za dużo było problemów tak z racji samych procesorów jak i chipsetów pod nie. Właściwie dopiero Ryzeny do czegoś zaczeły się nadawać, ale nie są przekonujące, a tym bardziej tanie. To są fakty. Dlatego mówię, że Intel to Intel. Zawsze stabilnie, zawsze do przodu. To Intel nakręca tę branżę, a nie odwrotnie. I z czym masz problem? Jakimś fanboy'em AMD jesteś czy jak? Jeżeli system na Intelu wychodzi o 10% drożej niż AMD to bez sensu jest się w to pchać, czego nie rozumiesz? Kiedyś zestaw na AMD był o 30% tańszy i jakiś sens to miało. Teraz sensu nie widzę, może poza niektórymi środowiskami serwerowymi, ale zobaczymy jak długo.

Jadąc dalej, w tym wątku to samo, nawet słowa nie wspomniałem o sprzedaży tego setupu jako całości, więc co ty mi doklejasz między wierszami? Cały czas miałem na myśli komponenty, a ty coś dopowiadasz teraz, po fakcie, rzekomo uściślając wypowiedź. Odnośnie dysków kiedyś - tak, inny model, za szybko spojrzałem (chociaż nie zdziwiłbym się gdyby w tym modelu kiedyś był inny kontroler bo Samsung robi takie rzeczy), co nie zmienia faktu, że miałem 100% racji co do IOPS. To co zaproponowałeś to kompletna lipa pod tym względem i autentycznie stary model w dodatku. W tym kontekście pomylić u mnie modele w sensie kontrolerów to drobiazg bo nawet przy mniejszej liczbie kanałów kontrolera zaproponowany przeze mnie Samsung bił na głowę twój dysk wydajnością praktyczną. Ty za to uczepiłeś się triumfalnie pomylonego kontrolera, ale podniesioną kwestię IOPS już zignorowałeś całkowicie. Nie wiesz też w jakim celu stawia się raida na NVMe. Dlatego już tego nie rozwijałem, potraktowałem cię jak nawiedzonego po prostu bo dla ciebie ważniejsza była w kompie za 7k obudowa. Sensu kupowania kompa za 7k zamiast za 5k które zaproponowałem też nie potrafiłeś dowieść. Ja jestem praktykiem, a nie wyznawcą jakiejś technoreligii, lubię optymalizować i przykładać największą wagę tam, gdzie faktycznie należy. Postawiłbyś gościowi te 2 kompy w takich samych budach i on by miesiącami nie dostrzegł żadnej różnicy, taka jest prawda, czy naprawdę nie wiesz o tym? Więc pytanie czy produkujesz swoje mądrości po to, żeby wydać jak najwięcej cudzych pieniędzy, czy żeby wydać je mądrze?

Twierdzę, że masz ten ewidentny problem, że to właśnie ty nie dopuszczasz żadnego innego głosu i zawsze twoje słowa muszą być święte. Bo jak ci się ktoś postawi to będziesz tak drapał po dnie dzień i noc w wątku. A jak czegoś nie rozumiesz (tak jak tego co napisałem o 1060 i dlaczego) to przynajmniej powstrzymaj się od tych swoich przemądrzałych uwag, ok? Dziecko by zrozumiało o co mi chodziło, w kontekście uzyskiwania wysokich kwot za niby stare graty, ale ty nagle nie panimaju żadną siłą. Wszystko co pisałem było spójne i miało swój sens, ale widocznie słabo u ciebie z czytaniem zdań wielokrotnie złożonych, tudzież rozumieniem szerszych kontekstów. Strach się bać ile z tego co teraz piszę nie zrozumiesz i przekręcisz. Ale już czytać nie będę.

A do tego tematu który wskazałeś nie będę zaglądał. Byłem tam przed tobą i też strach się bać co wymyśliłeś tym razem. Bo jak człowiek szuka komputera "do gier i programowania" i mówi o tym całkiem serio to znaczy, że ani graczem ani programistą nie jest. I ciężko będzie to pogodzić z wielu względów, np. jeśli zacznie w programowanie na typowych monitorach do grania to za 3 lata skończy w okularach. Z kolei na monitorach do pracy nie pogra zbytnio. Klawiatury i myszy też potrzebuje zupełnie innej. Trzeba także położyć nacisk na dyski. Przydałby się ponadto setup dwuprocesorowy i przynajmniej 128 GB ramu w tych czasach bo ta robota to nie tylko kompilator ale także chociażby potrzeba zaawansowanej wirtualizacji środowiska. Istotne jest więc również dobranie odpowiedniej grafiki na potrzeby pass-through i inne bo może chciałby np. szybko policzyć jakieś 3D, itd. A to wszystko może się mieć nijak do gamingu, do rachunków za wciąż drożejącą energię także. Temat rzeka. Dlatego zostawię to ekspertom.

Edytowane przez monsune
Opublikowano

Opinia o Seasonicu nie była z Toms Hardware. Nadal ustaje przy swoim - G12 i B12 jest produkcji Helly, a Seasonic jedyne co tam zmienił to wywalił z jakiegoś niezrozumiałego dla mnie powodu OTP i zlecił modyfikację platformy, żeby ta była oferowana także jako półmodularna (G12 GM/B12 GM). Platforma, na której bazuje B12/G12 jest platformą w 100% autorstwa Helly i wykorzystuje ją zasilacz Azza PSAZ po modyfikacji na pełną modularność. Platforma bazuje między innymi na chińskich kondensatorach ChengX, Asia X oraz Ltec - Seasonic do tej pory wkładał w swoje budżetowe zasilacze minimum tajwańskie Teapo. Opłacalność tego zasilacza też jest niewytłumaczalna, biorąc pod uwagę, że niewiele drożej dla modelu 750W są Thermaltake i Krux, dla których recenzje są. Dla modelu 650W G12 już jest cenowo blisko Seasonica Core, więc kompletnie nie ma sensu płacić za G12. W tamtym temacie nie było krzty zarzutu co kilka razy musiałem powtarzać o to, że Seasonic popełnia outsourcing, tylko głównie o brak rzetelnych recenzji oraz o bliskość cenową zasilaczy opartych o lepsze komponenty czy dłuższą gwarancję.

Poza tym po zdaniu, że Seasonic to Seasonic a nie jakiś marny reseller nie miałem kompletnie zamiaru przekonywać przekonanego, dla którego ważniejsza jest naklejka niż użyte komponenty.

Dlaczego mam być fanboyem AMD, skoro aktualnie składam jednostki oparte na Intelu? Wyciągasz przeszłość ignorując kompletnie Pentiuma 4, zarzutach monopolowych w stronę Intela (i ugodzie Intel-AMD), czy wkład AMD w architekturę x64. Po co wyciągać przeszłość, skoro teraz na przeciwko siebie staje Ryzen i Core? Obie firmy miały fuckupy. Aktualnie Intel ma problem np. z zapięciem socketu, o problemach z prądożernością względem Ryzena wiadomo nie od dziś. A AMD jak to AMD - wypuszczamy sprzęt, a potem pół roku łatamy AGESĘ czy sterowniki. Problemy, które wtedy wymieniałeś bliżej były 1. generacji Ryzena, a nie serii 3000 czy 5000. Martwisz się o prąd, ale już nie patrzysz na to, że Intel i9 potrafi zjeść średnio o 100W więcej niż Ryzen 9 - to w końcu jak to jest z tym byciem fanboyem? Ja jestem fanboyem, bo składam zestawy w zależności co na dany moment wychodzi korzystniej cenowo i do tego jestem cwaniakiem rządzącym się cudzymi pieniędzmi, czy to jednak Ty masz fanboy'owe zapędy w kierunku Intela ignorując kompletnie jeden z głównych minusów Intela, że jest prądożerny, a rachunki za prąd są wyższe?

Gdy odpowiadałem na Twój pierwszy post w tym temacie widziałem jakiś tekst o tym, że chyba nie widziałem cen nowych/nowego CPU, potem post edytowałeś, więc chyba Ty w końcu spojrzałeś na ceny nowego/nowych CPU. Ty mu "wyceniłeś" podzespoły drożej, więc musi trafić na jeleni, którzy to kupią.

Co ja mam rozumieć ze słów "sprzedałem GTX 1060 za 1250zł"? Ani to nie jest wybitne GPU, ani też żaden limitowany model.

SSD i pomylony kontroler - pomylić może się każdy, wtedy napisałem, że chyba mylisz dyski. Wtedy też nie patrzyłeś i chyba nadal nie patrzysz jak rozkłada się cena pomiędzy Lexarem i Samsungiem - Lexar jest tańszy (a to ty zarzucałeś mi "szastanie" czyimiś pieniędzmi), a Samsung cenowo był blisko Patriota VPN110, który ma już 8-kanałowy kontroler, DRAM i IOPS na podobnym poziomie. Nie widziałem żadnego sensu dopłacania do Samsunga względem Lexara, poza tym autor tematu nie był skłonny do udzielenia żadnych odpowiedzi, żebyśmy mogli oboje dobrać podzespoły do jego wymogów.

Jak mogę Ci dowieść sens kupowania komputera za 7K niż za 5K, skoro stwierdziłeś, że na obu pogra, a generalnie to konsole może sobie kupić. Jeśli autor wtedy by napisał "chce grać w gry w FHD" to bym mu wpakował RX 6600 XT, bo jest wydajniejszy niż RTX 3060 oprócz Ray Tracingu.

Obudowa - wsadziłeś do swojego zestawu przepłaconą obudowę-piekarnik, czego nie rozumiesz? Tak zoptymalizowałeś, że do zestawu wynoszącego 5K wrzuciłeś GPU o poborze prądu 200W, sparowałeś ją z zasilaczem 750W kosztującym 500zł, a do tego dorzuciłeś tą nieszczęsną obudowę - gdzie ta optymalizacja? Postawiłbym mu tego kompa za 7K w obudowie, którą ja wybrałem i w tej, którą Ty wybrałeś i by nie musiał nawet patrzeć na różnice - usłyszałby je, a potem zobaczyłby temperatury.

Byłeś przede mną i co? Wystarczyło tam zrobić kosmetyczne zmiany, bo zestaw był ok tylko koszt jednostki można było odchudzić.

Wilczek lubi to