Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Poproszę o wycenę komputera. Myślę, że nie ma się co rozdrabniać na części i lepiej będzie sprzedać jako całość? Do wszystkiego mam oryginalne opakowanie, fakturę. Zestaw bez dysków.

CPU: Intel Core i5-6400 3.3GHz

GPU: Gigabyte GTX 1060 6GB Windforce OC    

MOBO: MSI B150M Mortar

PSU: Antec VP 500

RAM: 4x4GB Kingston HyperX FURY 2133MHz CL14   

CASE: SilentiumPC RG3

Procesor: Intel Core i5-6400 3.3GHz (Turbo)   Karta graficzna: Gigabyte GTX 1060 6GB Windforce OC    Płyta główna:  MSI B150M Mortar

Zasilacz:  Antec VP 500    Dysk:  SSD 240GB + HDD 1TB    RA M:  4x4GB Kingston HyperX FURY 2133MHz CL14   Obudowa: SilentiumPC RG3

Mysz: Razer Viper Mini   Klawiatura: IBOX Aurora K-4   Monitor: iiyama XU2490HS-B1

Opublikowano

Proponuję złożyć po bieżących cenach wiodących sprzedawców typu komputronik czy x-kom i odjąć jakieś 20% na początek, próbując za tyle wystawić, ale zostawiając sobie w rezerwie jeszcze te 5-10% na ew. zejście dla zdecydowanego.

sushiVo lubi to
Opublikowano

Nie wyceni sobie większości podzespołów na podstawie cen wiodących sklepów, bo te sklepy już od dawna nie mają tych podzespołów w ofercie, bo są EOL.

Tak mniej więcej:

• CPU - 250 PLN to max co możesz dostać, realniej w okolicach 200 PLN
  • MOBO - 300 PLN max, raczej i tak nikt tego za tyle nie kupi, bo w okolicach 300 PLN można kupić MOBO na chipsecie Z170. Realnie cena w okolicach 200 PLN jesteś w stanie to MOBO sprzedać
  • RAM - 200 PLN
  • GPU - do 700 PLN
  • PSU - 100 PLN
  • Obudowa - 100 PLN

Jako całość myślę, że poniżej 2000 PLN jesteś w stanie to opchnąć komuś, ludzie kupują nadal "gamingowe" sprzęty z i7-2600 na pokładzie, więc czemu by mieli nie kupić sprzętu z procesorem 4/4 do gamingu.

Ceny oczywiście nie są wyrocznią, możesz wystawić drożej i może ktoś kupi.

sushiVo i Lirnen lubią to
Opublikowano

Raczej oczywiste, że nie mają tego samego. Wystarczy użyć mózgu i dobrać najbliższe komponenty. Ostatecznie zawsze można spojrzeć na wiodący serwis aukcyjny i zobaczyć za ile to chodzi, np. procek sprzedaje się po 369zł, a nie po 200zł. Nie każdy potrzebuje gamingowego zestawu. Z grafiką też przesadzasz. Po 500-600zł to są 1050 nadal. A 1060 6GB to lekko 700-800zł i to zajechana w jakiejś koparce. Jeżeli z papierami i kartonem to spokojnie 900-1000zł można wziąć, a nie oddawać za półdarmo. Z ramem też nie rób sobie jaj - 8GB tego porządnego ramu chodzi po 175zł, a ty mu sugerujesz 200zł za 16GB? Kolejny raz brzydko się bawisz.

Opublikowano

Wchodzę na Allegro, wpisuję podzespoły:

Najbliższe CPU z 4 rdzeniami, z czego 99% to 4/8, a nie jak i5-6400 4/4 w x-komie: 

To jest ukryta treść, proszę

Tam gdzie Ty widzisz i5-6400 za 369 PLN, na który sprzedająca firma udziela dwuletniej gwarancji, ja widzę masę tych samych CPU poniżej 250 PLN.

Tam gdzie Ty widzisz GTX 1060 6GB w cenie 900-1000 PLN, ja widzę w cenach 700-1000 PLN wydajniejszego GTX 1660 SUPER: Proszę bardzo, dwie ciekawsze oferty:

Co komu po papierach na ten sprzęt, skoro żaden z tych podzespołów (oprócz RAM, bo gwarancja wieczysta) nie już na gwarancji?

A no i RAM nie jest porządny - jest to najzwyklejszy podstawowy RAM DDR4 o prędkości 2133MHz. Pierwsze z brzegu G.Skille Aegis (2x8GB) 3200MHz CL16 260 PLN, więc wychodzi 130 PLN za 8GB - 

To jest ukryta treść, proszę

Lirnen lubi to
Opublikowano

Mhm, manipulacja i brednie, bo podałem linki do allegro, gdzie widać jak wyglądają ceny CPU, GPU i RAM. Następnym razem pierw przejrzyj oferty, potem zacznij pisać coś o cenach. Rozsądna osoba wybierze wydajniejszy podzespół w zbliżonej lub niższej cenie.

No, ale wiadomo - ja się nie znam, więc niech wystawi w cenach takich jak Ty proponujesz, na pewno sprzeda te podzespoły.

Opublikowano

Dzięki za wycenę i dyskusję. Okolice 2000 zł to i tak więcej niż się spodziewałem, bo celowałem w 1500 zł. 

Anhin lubi to

Procesor: Intel Core i5-6400 3.3GHz (Turbo)   Karta graficzna: Gigabyte GTX 1060 6GB Windforce OC    Płyta główna:  MSI B150M Mortar

Zasilacz:  Antec VP 500    Dysk:  SSD 240GB + HDD 1TB    RA M:  4x4GB Kingston HyperX FURY 2133MHz CL14   Obudowa: SilentiumPC RG3

Mysz: Razer Viper Mini   Klawiatura: IBOX Aurora K-4   Monitor: iiyama XU2490HS-B1

Opublikowano

Następnym razem sprawdź wszystkie oferty na Allegro, a także na OLX, a nie tylko pokazuj palcem to, co ci pasuje. Jak klasyczny manipulant wyrywasz coś z kontekstu i tworzysz teorię na tej podstawie. A opisy czytałeś? Widziałeś kto wystawia po absurdalnie niskich cenach? Kupiłbyś od takich ludzi? To też trzeba wziąć pod uwagę. Dobrze wiem za ile swoje sprzęty sprzedawałem i bynajmniej nawet nie próbowałem być najtańszy, byłem wręcz absurdalnie drogi. I ze sprzedażą nie było żadnych problemów bo cena to nie wszystko dla wielu osób.

Opublikowano

Na OLX też jest masa tych CPU poniżej 250 PLN. Wszystkie CPU 4/4 to wysłużone starocie, dlatego chodzą w śmiesznych cenach.

Napisałeś o CPU, GPU i RAM, więc sprawdziłem dla/za Ciebie oferty na Allegro, sprawdziłem również ile chodzi taki najpowszechniejszy nowy zestaw 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16, który jest lepszy, dodatkowo sprawdziłem wydajniejsze GPU i jak widać rynek jaki jest każdy widzi, nie trzeba tutaj manipulować niczym. W Twojej wyimaginowanej cenie 900-1000 PLN za GTX 1060 6GB, ja znalazłem dwie GTX 1660 SUPER na gwarancji. Z powodzeniem można dostać GTX 1060 6GB za 600 PLN, której nie sprzedaje handlarz/miner/oszust.

Naprawdę nie wiem jak Ty na te oferty patrzysz i widzisz coś innego, niż pokazują oferty. Koniec końców ja wyceniłem w okolicach 2000 PLN za cały zestaw, OP nastawiał się na mniejszą cenę, a Ty nadal próbujesz tworzyć jakąś iluzję jakby miał to sprzedać o wiele drożej niż jest to warte. Skoro napisałem, że CPU, który Ty widzisz za 369 PLN sprzedaje firma i daje na niego 2 lata gwarancji, a także podlinkowałem dwa GPU na gwarancjach, z czego jeden z dowodem zakupu to jak myślisz? Przeczytałem opisy i dodatkowo zjechałem niżej, żeby zobaczyć gwarancję, czy sobie po miniaturkach przejrzałem?