Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie - znajomy poszukuje kompa do 4000 zł. Mógłby ktoś tutaj coś sensownego złożyć? Zastosowanie to oczywiście gierki!

Pozdrawiam i miłego tygodnia.

image.png

Moja propozycja +  to co znalazłem w internecie, to coś takiego

Opublikowano

Zestaw na pierwszy rzut oka wydaje się ok (choć jest tutaj sporo możliwości zmian), jednakże to co widać na screenie przebija barierę 4000 PLN, pojawia się więc pytanie:

• Sprzęt do 4000 PLN czy jednak jest możliwość powiększenia budżetu?
  • Jaką rozdzielczość i odświeżanie posiada monitor znajomego?
  • Sprzęt w komputroniku, czy wybór sklepu jest obojętny?
  • Znajomy planuje poskładać sprzęt sam, czy chce skorzystać z opcji złożenia przez sklep?
Opublikowano

@Anhin

Dzięki za odpowiedź!

1) Sprzęt do 4000 PLN czy jednak jest możliwość powiększenia budżetu?

Wiadomo, o te 100-200 zł nie chodzi, ważne żeby grubo nie przesadzić. Jeśli powiedzmy coś będzie warte swojej ceny, by lekko przekroczyć budżet, może dołożyć.

2) Jaką rozdzielczość i odświeżanie posiada monitor znajomego?

FullHD, 75 Hz

3) Sprzęt w komputroniku, czy wybór sklepu jest obojętny?

Wybór sklepu obojętny. 

4) Znajomy planuje poskładać sprzęt sam, czy chce skorzystać z opcji złożenia przez sklep?

Ja składałem już komputery, więc mu pomogę. Chyba, że będzie jakaś fajna oferta złożenia przez sklep, to może z niej skorzysta. 

W razie pytań, dawaj znać! 🙂

Opublikowano

No to może taki zestaw za ~4050 PLN: 

To jest ukryta treść, proszę

• AMD Ryzen 5 5600
  • ASRock B550 Phantom Gaming 4
  • G.Skill Aegis (2x8GB) 3200MHz CL16
  • Sapphire RX 6700 Gaming OC
  • WD Blue SN570 1TB NVMe
  • SPC Vero L3 600W
  • Krux Vako

Zestaw z dobrze wyposażonym MOBO, dyskiem 1TB oraz wydajniejszym GPU niż RTX 3060. Ewentualnie można dopłacić do

- z kodem XMAS22 cena spada do 265 PLN.

Oprócz tego można dopłacić do chłodzenia CPU -

lub
, żeby poprawić kulturę pracy.

Opublikowano

i5-12400F kosztuje najtaniej ~770 PLN, a średnio 800 PLN, do tego dochodzi płyta, która będzie gorzej wyposażona i posiadająca kodek audio ALC892/897 - wychodzi to mocno ponad budżet. Trzeba by było opierać bazę o starszą 11. generację.

@monsune Twórz zestaw i niech znajomy OP'a wybierze sobie to co mu będzie bardziej odpowiadać.

Opublikowano

Stworzę, bez problemu. Uważam, że klient nie jest maniakiem ani zawodowym graczem wyciskającym siódme poty ze sprzętu, chce coś solidnego i ładnie działającego po prostu, żeby sobie popykać na sensownym poziomie. Dlatego jak dla mnie może być wcześniejsza generacja w zamian za święty spokój, temperaturę, ciszę i stabilność.

Opublikowano

Zestaw na AMD już jest, w przypadku Intela to wystarczy podmienić CPU i MOBO na

oraz na np. 

(LAN 2.5Gbit, USB-C, 4 sloty RAM, ALC897) lub 
 (LAN 2.5Gbit, 2 sloty RAM).

W zestawie AMD B550 Phantom Gaming 4 posiada na pokładzie LAN 1Gbit oraz ALC1200, ewentualnie można dopłacić do

, która dodatkowo posiada USB-C. Ewentualnie dopłacić do 
, która ponadto posiada LAN 2.5Gbit.

Różnice między zestawami będą wyglądały tak, że i5-11400F traci do Ryzena 5 5600 5-10% w zależności od gry. i3-12100F jest w stanie w niektórych tytułach wyprzedzić i5-11400F mając 2 rdzenie mniej. Dodatkowo z Ryzenem znajomy dostaje grę 

. W obu zestawach warto dokupić chłodzenie w celu poprawy kultury pracy, bo oba boxowe chłodzenia się mierne.

Cena RX 6700 wzrosła, więc w zapisanym koszyku podmieniłem GPU na lekko słabszą i tańszą 

. Jeśli znajomy chce to może kupić RX 6700 gdzieś indziej - 
 lub 
.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy jest sens pakowania się w tak drogie karty. Można poszukać i trafić ładną sztukę np. EVGA GeForce GTX 1060 SC Gaming 6GB GDDR5. Osobiście wciąż na takiej siedzę i nie narzekam. Bardzo cenię sobie niski pobór energii i ciszę (karta posiada genialne chłodzenie Zalmana). Nie bez powodu nadal są w cenie jeśli gdzieś jeszcze się pokażą (nie licząc zajechanych egzemplarzy z koparek których absolutnie nie polecam - można je poznać chociażby po bardzo niskich cenach). Ceny kart wciąż świrują, zwłaszcza w okresie okołoświątecznym, więc ja bym to przeczekał na godnej, rozsądnej używce, którą zawsze można będzie sprzedać bez większej straty, gdy rynek trochę się uspokoi. Jak klient się wypowie to będzie jasne czy wchodzi mu w grę używka czy absolutnie nie. Da się sporo oszczędzić w ten sposób także myślę, że jest sens zastanowić się nad tym.

Jeśli chodzi o zasilacz to jestem oczywiście tradycjonalistą i twardo polecam Seasonic'a w goldzie zamiast tego SPC w bronzie. Czasy ciężkie, energia coraz droższa, także zasilacz o wysokiej sprawności to podstawa, zwłaszcza gdy będzie to Seasonic - takie coś kupuje się raz na całe życie. Na zasilaczu naprawdę nie warto oszczędzać, zwłaszcza że jest to element który może uratować tyłek całemu zestawowi w razie problemów (bo przeciętna listwa tego nie zrobi pomimo różnych bajek marketingowych na ich temat).

Co do dysku to też jestem tradycjonalistą i tylko Samsung. Oczywiście NVMe. A najlepiej dwa w raidzie dla maksymalnych doznań. Na I/O nie warto szczędzić grosza bo to zawsze dobrze wpływa na wydajność i czyni cuda. Jeżeli klient poza graniem będzie chciał obrabiać video, robić coś w grafice, itd. to jest sens dorzucić drugi dysk. Na temat obudowy wolałbym się nie wypowiadać bo każdy ma inny gust. A jeśli chodzi o procesor i płytę to dopiszę jeszcze za jakiś czas bo za moment muszę lecieć. Na oko ta MSI wydaje mi się przesadnie droga. Tu też jestem tradycjonalistą i szukałbym ASRock'a.

Edytowane przez monsune
Opublikowano

Jest to adekwatna karta do budżetu. GTX 1060 nie daje powoli już rady w 1080p w nowych tytułach, RX 6600 XT/RX 6650 XT/RX 6700 pozwolą na bezproblemowe granie w zadowalającej wydajności przez minimum 2/3 lata. Dodatkowo wybór tych kart otwiera możliwości na upgrade monitora na 1080p 144Hz lub 1440p 60/75Hz. Modele, które proponuję są bardzo dobrymi modelami Radeonów - w zestawie, który zaproponowałem najgłośniejszym elementem będzie boxowe chłodzenie procesora.

Średni FPS w poszczególnych rozdzielczościach, gdzie widoczny jest również GTX 1060: 

Opublikowano (edytowane)

No pewnie, że 1060 powoli odchodzi (chociaż tak się mówi co roku a ludzie wciąż chwalą), ale zaznaczam - piszę o wersji SC Gaming która ma fabryczne OC. To śmiga dużo lepiej niż zwykła 1060. Na tyle dobrze, że szybko ucięli te karty bo ludzie nie widzieli zbytnio sensu przechodzenia na 1070. To była naprawdę udana, mocna seria, która jeszcze dodatkowo mocno się kręciła. Poza tym nie szafujmy zbytnio modelami - co innego bazowy 6600, a co innego 6650 - to jest prawie 2x droższa karta, także porównujmy rzeczy porównywalne. Poza tym Radeony miałem też i hałas był niemożliwy, nie wiem jak jest z tymi ale już podziękuję. Żarły masę energii oczywiście. A ja podkreślam, że lubię ciszę i niski pobór, nawet kosztem trochę mniejszej wydajności. Może być tak, że klient w ogóle nie zagra w te strasznie wymagające tytuły bo wciągnie się np. w Wiedźmina. A zanim naprawdę zacznie potrzebować ultra mocnej karty to minie parę lat i pojawi się następna generacja. Albo dokupi sobie konsolę. Także jestem sceptyczny co do tych nowych kart i uważam, że to wyciąganie kasy z ludzi na maksa. To jak smartfony po 5k do oglądania jutuba, no naprawdę paranoja i gdzieś trzeba powiedzieć stop.

Chłodzenie dorzuciłbym poza standardowym - Be Quiet! oczywiście - to nie będzie duży wydatek, a różnica kolosalna. Miałem o tym napisać po dodaniu procka i płyty.

Edytowane przez monsune
Opublikowano

Fabryczne OC jest symboliczne - robiąc ręcznie OC przy dobrym modelu można osiągnąć o wiele lepsze rezultaty. Dodatkowo od kilku lat lepiej jest robić UV niż OC - mniejszy pobór, mniejsze temperatury, wyższy boost zegarów. Wszystkie proponowane przeze mnie Radeony w tym temacie bardzo dobrze reagują na undervolt i da się zjechać z poborem do 140/150W zachowując wydajność.

GTX 1070 był wydajniejszy od GTX 1060 o 20-25% - dodatkowo nikt nie przechodził z GTX 1060 na 1070, bo to nie miało sensu, albo kupowano jedno albo drugie, w zależności na co budżet pozwalał.

Nie wspomniałem nic o RX 6600 - podaje GPU zbliżone cenowo o lepszej wydajności (bez RT) niż RTX 3060 - RX 6600 XT, RX 6650 XT oraz RX 6700. Różnice między RX 6600 XT oraz RX 6650 XT są marginalne, wynikające z większych zegarów GPU oraz VRAM, obie działają na szynie PCIe 4.0 x8, natomiast RX 6700 jest już konstrukcyjnie innym GPU - inny rdzeń, co przekłada się na większą ilość TMU, SU, CU, więcej pamięci L2 oraz L3, oraz działa już na pełnej szynie PCIe 4.0 x16.

Akurat Wiedźmin w tym wypadku jest nietrafiony - bardzo wymagająca gra (przez lata jako obowiązkowy benchmark w testach GPU), dodatkowo dostała aktualizację Next Gen, która poprawia grafikę, co powoduje, że GTX 1060 będzie jeszcze bardziej odstawać wydajnościowo w tym tytule. Ultra wydajne GPU nie kosztują 2000 PLN tylko 3/4 razy tyle, a kolejna generacja już się pojawiła w postaci RTX 4000 oraz RX 7000, kolejna za 2 lata dopiero.

SPC/Endorfy Spartan 5 Max/Fera 5 jest pierwszorzędnym wyborem - Be Quiet! można rozmyślać jeśli będzie stawiać się głównie na wygląd i troszeczkę lepszą jakość wykonania.