Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć

Nadszedł u mnie czas zmiany Internetu z ADSL na mobilny LTE. Mieszkam ok. 4.3 km od najbliższego BTS (lokalizacja wg btssearch: (26006) ID: MOG0501 Dąbrowa, ul. Szkolna 28 - własna wieża GPS: 52,746667,17,934444) więc instalacja musi być z anteną zewnętrzną. Kupiłem startery głównych operatorów w kraju i najlepiej wypada u mnie Play z prędkościami do 80 Mbps (sprawdzane na telefonie, wchodzą pasma 800,1800, 2100, czasem się agregują).

Teraz pytanie: Play ma ofertę "NET BOX" z routerem ZTE NETBOX MF-258K kat. 15. Czy ten sprzęt jest coś warty czy może lepiej wyjdę na tym jak kupię sobie osobno wybrany router z anteną, zamontuję, a od operatora wezmę tylko kartę SIM z Internetem? Jeśli tak to jaki sprzęt polecacie i w czym w ogóle są różnice? Zasięg, prędkość, stabilność? Na jakie parametry zwracać uwagę?

Edytowane przez Lirnen

Procesor: Intel Core i5-6400 3.3GHz (Turbo)   Karta graficzna: Gigabyte GTX 1060 6GB Windforce OC    Płyta główna:  MSI B150M Mortar

Zasilacz:  Antec VP 500    Dysk:  SSD 240GB + HDD 1TB    RA M:  4x4GB Kingston HyperX FURY 2133MHz CL14   Obudowa: SilentiumPC RG3

Mysz: Razer Viper Mini   Klawiatura: IBOX Aurora K-4   Monitor: iiyama XU2490HS-B1

Opublikowano (edytowane)

Od ZTE ogólnie mnie odrzuca, zwłaszcza w pakiecie od operatora, który bez wątpienia wrzucił tam jakiś magiczny soft. Lepiej dokupić coś z wolnego rynku, oczywiście zwracając uwagę na to, żeby nabytek miał agregrację pasm, a także odpowiednią wydajność sprzętową bo z pewnością nie chcesz, żeby przegrzewał się i zrywał połączenie przy większym lub dłużej trwającym transferze albo gdy korzysta kilka osób jednocześnie. Przy czym nie ma sensu sięgać do gwiazd i wydawać fortuny, sprawdzi się byle sensowny modem/router. Osobiście wybrałbym coś marki Huawei - konstrukcje solidne, przemyślane, optymalne cenowo. Jadę od ponad 10 lat na ich sprzętach i nigdy nie byłem rozczarowany. Poruszyłeś dwa tematy bo nie tylko modem/router ale także antena - to jest jeszcze większy temat tak naprawdę - musi mieć odpowiedni zysk, przynajmniej 15 dBi, trzeba też pamiętać o doborze właściwego, porządnego kabla (znaczenie ma jego impedancja, nawet w kontekście długości). Dobrze byłoby też, żeby antena miała filtr, który wytnie wszystko poza LTE. Mógłbym tutaj śmiało polecić anteny Yagi.

Jeżeli zechciałbyś określić swój budżet preferowany/maksymalny to postaram się podać jakieś konkretne modele sprzętu.

Edytowane przez monsune