Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wracam na forum z pewnym problemem mianowicie komputer sam w sobie chodzi cicho gdy gram w gierki typu cs:go lub overwatch jest równie cicho ale gdy już włączę grę np Wiedzmina 3 lub Ark chodzi dosłownie jak odkurzacz chwilę po wczytaniu się gry patrzyłem na temperatury to nie przekraczają 70 stopni po dłuższej sesji ale komputer sam w sobie strasznie głośno chodzi  co może być tego przyczyną i jak bym mogł to zniwelować? 

specyfikacja 

ram 8gb 

i5-4690k

radeon rx5600 xt podkręcona trochę 

plyta msi z97 gaming 7 

Elo Here

Opublikowano

Chodzi tak, bo odpalasz gry, które zaczynają wykorzystywać GPU. Kwestia działania jak "odkurzacz" jest kwestią mocno indywidualną - jednemu nie przeszkadza, innemu przeszkadza, zależy jak kto ma wrażliwy słuch.

Podkręcałeś GPU wedle instrukcji z linka, który podałem?

Możesz wrzucić screenshot z

To jest ukryta treść, proszę
(zakładka Sensors) z ustawionymi opcjami GPU Temperature, Hotspot, Memory Temperature, Fan Speed (%) oraz Fan Speed (RPM) tak, żeby wyświetlały maksymalne wartości (Show Highest Reading)? Ewentualnie screenshot z
To jest ukryta treść, proszę
. Screenshot rób pod obciążeniem tym Wiedźminem czy Arkiem, ewentualnie 3DMarkiem.

Generalnie - OC ma to do siebie, że karta będzie głośniejsza, ale są sposoby na "uciszenie karty":

• Manualna korekcja krzywej obrotów wentylatorów
  • Undervolting za pomocą wbudowanych narzędzi w sterownik Adrenalin.
  • Undervolting za pomocą MSI Afterburner - najlepiej zostawić tylko goły sterownik GPU, bo inaczej Afterburner i Wattman mogą się kłócić i powodować BSOD'y.
sushiVo lubi to
Opublikowano

Warto także byłoby raz na jakiś czas wymieniać pasty oraz czyścić komputer, to na pewno nieco pomoże przy utrzymaniu niższych temperatur, a przy tym także cichszej pracy 🙂

monsune lubi to
Opublikowano

tak podkręcałem wszystko tak jak w poradniku ogolnie no po wejściu do gierki dosłownie po minucie czy dwóch zaczyna chodzić strasznie głośno pasty też ostatnio wymieniałem więc są świeże to nie wiem czy to po prostu tak ta karta ma że sobie głośno chodzi?

Przechwytywanie.PNG

Przechwytywanie2.PNG

Elo Here

Opublikowano

GPU nie wkręca się jakoś mocno na obroty. Ten model potrafi wkręcać się na wyższe obroty (2500 RPM), a to już jest rasowa suszarka. Dodatkowo ma dziwne zachowanie, że stabilizuje prędkość wentylatorów po ok. minucie obciążenia.
Wentylatory nie terkoczą może? Niektórzy użytkownicy się skarża na terkotające wentylatory.

Może to być lekki szok - wcześniej być może miałeś dobry model GPU, który był cichy. Kwestia też tego gdzie masz obudowę i jaką masz tę obudowę - zamknięty, mały piekarniczek będzie powodował większe grzanie się karty niż obudowa z perforowanym frontem.

Jak pisałem wyżej - możesz zmienić trochę krzywą wentylatorów lub zrobić UV (albo to i to) - istnieje szansa, że da się zjechać z napięciem o 100 mV. Soft AMD ma tę zaletę, że ma opcje automatycznego undervoltingu, więc możesz ją na początek sprawdzić. Na pewno nie uzyskasz kompletnej ciszy. Seria Challenger to do bólu budżetowa konstrukcja i nie ważny jest tu model GPU.

Opublikowano

Właśnie poprzednia karta tez głośno chodziła ale tam faktycznie było słychać coś nie tak z wentylatorami tutaj po prostu głośno chodzą i wykręcają się szybko na wyższe obroty w krótkim czasie ale po wyłączeniu gierki praktycznie w moment znowu jest cicho 

Elo Here