Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pliki serwerowe Terenzo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam , jestem nowy no proszę o wyrozumiałość i normalne odpowiedzi .

A więc będę się probowal coś uczyć na plikach od terenza , jak szukac bledow ???? Czy da się zablokowac komendy wpisywane przez graczy ? Tak żeby zwykły szary gracz nie mógł użyć  "/"???

Od czego najlepiej zacząć ?? Żeby to zrobić raz dobrze konkretnie ? 

Tak też żeby nie iść na łatwiznę , może być ciężko nie ważne ile to będę robił 😄

Czy visual studio z 2013 roku może być czy wybrać już tego najnowszego ? 

Może jest tu ktoś kto by mnie nauczył oczywiście zapłacę! Ale za naukę nie gotówce bo po co mi gotówce skoro nie będę umiał ich ratować poprawiać? 

Może macie jakieś przydatne czasopisma , polskie fora ? Mam wiele pytań 😄

Edytowane przez Perpetus32
  • Perpetus32 zmienił(a) tytuł na Pliki serwerowe Terenzo
Opublikowano (edytowane)

Jak szukać błędów? grając po prostu, możesz tez wpisać frazę metin2 bugi na youtube czy google, tam będziesz miał wysyp bugow na serwerach.
Czy da się zablokować komendy wpisywane przez graczy? tak da się zablokować komendy w przez src.
Od czego najlepiej zacząć ?? Żeby to zrobić raz dobrze konkretnie ? - jak jesteś totalnie zielony w tym to polecam przestudiować poradniki paszki.

To jest ukryta treść, proszę

Czy visual studio z 2013 roku może być czy wybrać już tego najnowszego ?  Mamy 2023 a nie 2015 😄 tak są już wersje pod visuala 2022 chociaż najpopularniejsza wersja aktualnie jest 2019.

Może jest tu ktoś kto by mnie nauczył oczywiście zapłacę! Ale za naukę nie gotówce bo po co mi gotówce skoro nie będę umiał ich ratować poprawiać?  podałem ci link do poradników paszki, jak je wszystkie przestudiujesz będziesz już miał podstawy, resztę będziesz się uczył w boju (jakbyś czegoś nie rozumiał z jego poradników to oferuje on pomoc z nimi wiec możesz do niego napisać, chyba ze ci nie odpowie to pisz na priv). 

Może macie jakieś przydatne czasopisma , polskie fora ? Mam wiele pytań? Czasopisma w metinie? weź nie szalej :P.
Co do for to jest jedno polskie ale nie można reklamować ich tutaj 😉 , ale jak chcesz poznać szerzej metina od strony technicznej to angielski jest must have.

I chyba najważniejsze, jeśli faktycznie chcesz się tym bawić i masz duże zaparcie do tego i nie zaprzestaniesz na kilku bledach to polecam myśleć co się dodaje i jak się dodaje. Problemem poczatkujących jest to ze nie myślą co dodaj i gdzie dodają , zwykle kopiuj wklej a później płacz i szukanie pomocy bo cos gdzieś złe dodałem, wystarczy skupić się podczas dodawania systemów- taki pro tip.

Edytowane przez Insigin

Opublikowano
10 godzin temu, Insigin napisał:

Jak szukać błędów? grając po prostu, możesz tez wpisać frazę metin2 bugi na youtube czy google, tam będziesz miał wysyp bugow na serwerach.
Czy da się zablokować komendy wpisywane przez graczy? tak da się zablokować komendy w przez src.
Od czego najlepiej zacząć ?? Żeby to zrobić raz dobrze konkretnie ? - jak jesteś totalnie zielony w tym to polecam przestudiować poradniki paszki.

To jest ukryta treść, proszę

Czy visual studio z 2013 roku może być czy wybrać już tego najnowszego ?  Mamy 2023 a nie 2015 😄 tak są już wersje pod visuala 2022 chociaż najpopularniejsza wersja aktualnie jest 2019.

Może jest tu ktoś kto by mnie nauczył oczywiście zapłacę! Ale za naukę nie gotówce bo po co mi gotówce skoro nie będę umiał ich ratować poprawiać?  podałem ci link do poradników paszki, jak je wszystkie przestudiujesz będziesz już miał podstawy, resztę będziesz się uczył w boju (jakbyś czegoś nie rozumiał z jego poradników to oferuje on pomoc z nimi wiec możesz do niego napisać, chyba ze ci nie odpowie to pisz na priv). 

Może macie jakieś przydatne czasopisma , polskie fora ? Mam wiele pytań? Czasopisma w metinie? weź nie szalej :P.
Co do for to jest jedno polskie ale nie można reklamować ich tutaj 😉 , ale jak chcesz poznać szerzej metina od strony technicznej to angielski jest must have.

I chyba najważniejsze, jeśli faktycznie chcesz się tym bawić i masz duże zaparcie do tego i nie zaprzestaniesz na kilku bledach to polecam myśleć co się dodaje i jak się dodaje. Problemem poczatkujących jest to ze nie myślą co dodaj i gdzie dodają , zwykle kopiuj wklej a później płacz i szukanie pomocy bo cos gdzieś złe dodałem, wystarczy skupić się podczas dodawania systemów- taki pro tip.

Czas na uwagi, jak masz tak pomagać to prosze Cie odpuść 😉 polecać Paszkę? pogięło Cie ale po kolei lecimy z tematem 

Cytat

"grając po prostu, możesz tez wpisać frazę metin2 bugi na youtube czy google, tam będziesz miał wysyp bugow na serwerach."

Nie nie tylko grając, tylko przeglądając jeszcze błędy w syserr, przeglądając dany system- co do fraz to chyba sobie z tym żartujesz ;-; bez sensu szukać czegoś co może nie istnieć- masz tu lekcje ode mnie 

Cytat

Jeśli masz tak odpowiadać, najpierw upewnij się co do projektów. Nie każdy projekt skompiluje się na najnowszym Visualu bez aktualizacji bibliotek- 2019 używa nowszych bibliotek a metin starszych z domyślnego kodu więc jedyna metoda na szybkiego co do używania to tak, instalacja bibliotek z VS 2013 i odpalenie VS 2019 czy 2022 ale ustawienie bibliotek łącznie z czytaniem projektów ustawić na VS 2013(tak będzie taka opcja)

Skoro chcesz pomóc, to najpierw się doszkol albo po prostu nie wprowadzaj nikogo w błąd, bo nie masz wiedzy na temat metka więcej niż 45% i nie piszę tego aby urazić lecz byś wiedział, że nie pomagasz a bardziej szkodzisz i nabijasz bezsensu posty.

Cytat

- jak jesteś totalnie zielony w tym to polecam przestudiować poradniki paszki.

Polecam przestudiować w takim razie poradniki zagraniczne- rly polecasz kogoś kto nie umie nawet dodawać z zagranicznych kodów na PL? Paszka to amator większy niż sądzisz, pewnie powiesz czemu ja nie zrobię, a zrobiłbym ale skoro podwalił mój pomysł to teraz niech all się dowie, że jednak to amator w tej dziedzinie- potem ja uderzę jak wspomniałem wszystko w swoim czasie. Także nie polecaj kogoś kto nie ma totalnie pojęcia o metku, chcesz polecać? polecaj zagraniczne poradniki 😉 

Cytat

podałem ci link do poradników paszki, jak je wszystkie przestudiujesz będziesz już miał podstawy, resztę będziesz się uczył w boju (jakbyś czegoś nie rozumiał z jego poradników to oferuje on pomoc z nimi wiec możesz do niego napisać, chyba ze ci nie odpowie to pisz na priv). 

I źle zrobiłeś, że podałeś- już wyjaśnione wyżej czemu + nie nie będzie umiał podstaw bo to znajdzie to samo co tu czyli w większości złe celowe poradniki. On oferuje pomoc haha no tak skoro widzicie polaczki hajsior to wiadome naciąganie na hajs na tamtym forum to pierwsza klasa wiadome ciężka sytuacja w Polsce.

Cytat

weź nie szalej :P.

A czemu ma nie szaleć? a wiesz że ja mam? nie wiesz bo skąd ^^ 

Cytat

Co do for to jest jedno polskie ale nie można reklamować ich tutaj 😉 , ale jak chcesz poznać szerzej metina od strony technicznej to angielski jest must have.

To mnie rozwaliło XDDD stary za to powinieneś dostać bana bo reklamujesz ciągle na PW ale spoko, hehehe te forum o którym mowa to jest gorsze niż jakiekolwiek istniejące forum na całym świecie. Jak chce poznać szerzej metka nie nie trzeba umieć angielski, może umieć tylko to co musi a reszty nie musi, w kodzie c++ nie ma aż takiego wymogu także każdy bez wiedzy nawet anglika zdoła zrozumieć, posługując się nawet translatorem google, w metku jak i w kodzie c++ trzeba umieć interpretować kod dobrze na swój język i po prostu myśleć co ma robić i co to robi- no tak nikt Cie nie szkolił bo kto ^^ 

Cytat

To teraz ja Ci powiem co jest najważniejsze, a to że nie tylko myśleć co i jak się dodaje ale też skąd i mieć na uwadze jedno- każde darmowe systemy bądź większe poradniki z czymś mają błędy, tak każde bo zawsze albo czegoś brak albo no wiadome luki czy coś.
Wiesz jaki jest problemem początkujących? to własnie taka osoba jak Ty która nie umie nawet nic wyjaśnić, odpisuje na siłę byleby było i uważać siebie za Bóg wie kogo ;-; potem jest to powielane i oto jak powstaje grono początkujących którzy myślą że umieją- napotkają potem osobę która serio coś umie itd., i myśli potem że aa tamten się nie zna to jakiś debil ;-; 

Co do skupienia i tego "pro tipa" to mnie rozwala, nic nie wnosi.. to ja Ci dam pro tip, podczas dodawania systemów nie używać śmiesznego notepad++ tylko dodawać przez Visuala(cały projekt otwarty) i jeśli Visual znajdzie błąd to wiadome na logikę że nie ma prawa kompilator skompilować kod, a większość te wasze pro tipy opierają się "używaj notepad++ on lepszy' a to bzdura. Teraz Ty masz pro tipy ode mnie- wykorzystaj je mądrze bo pisze osoba, która posiada większą wiedzę na temat metka i nie tylko metka niż Ty. 

P.S. Ja tu nie hejtuję czy coś w ten deseń 😉 

Co do tematu już jest nieaktualny, autor tematu otrzymał coś co nie każda osoba otrzymuje- także proszę nie róbcie zbędnych wypocin 😉 

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano (edytowane)

@kamil2321 Generalnie odpowiedziałem mu na te pytania ogólnikowo.
Jakby chciał więcej informacji to nie ma problemu, na wszystko by mu się odpowiedziało.

Co do twoich komentarzy na moje odpowiedzi to cóż mogę powiedzieć.
Tak są lepsi fachowcy jak paszka ale jeszcze się nie spotkałem z osobą która nie była w jakimś stopniu zadowolona z jego poradników wiec po prostu go poleciłem, jasne większość jego poradników bazuje na darmowych system z masa bugow np offline shop. Co nie znaczy ze jako zaczątek przygody z tworzeniem serwerów do metina, bazowanie na jego poradnikach jest  złe, zawsze to jakaś pomoc na start.

Ile spotkałem osób to praktycznie co 2 osoba miała kiepski angielski a taki paszka oferuje takie poradniki w naszym języku w dodatku za darmo, wiec jak to się mówi zawsze coś.

Skoro siedzisz w tym to sam dobrze wiesz ze żeby trafić na kogoś ogarniętego co ci spokojnie wszystko wytłumaczy jest ciężko, większość "techników" metinowych to łase na kasę mendy która prędzej cię wyśmieją jak pomogą. Dochodzą do tego także przekretasy które czyhają na takiego przysłowiowe świeże mięso by wydoić go z kasy jak się da a minimalnie mu pomagając.

Co do wynajdywania bugow, tak syserry powiedzą ci wiele ale nie oszukujmy się, czasami i syserry są puste a bugi dalej występują wiec tutaj już tylko patrzenie w kod systemu/serwera pozostaje.
Co do frazy, chyba się lekko nie zrozumieliśmy. Tu mi bardziej chodziło o to ze jest spora ilość filmów kilku sekundowych gdzie gracz pokazuje bug na danym serwerze. Czyli po prostu kolega sobie  wchodzi na serwer swój i po prostu wykonuje taka sama akcje jak na filmiku by sprawdzić czy to tez u niego zadziała.

Co do wersji vsa to była tlko taka informacja z mojej strony ze tak, można wybrać  binke pod nowsze wersja visuala.
Przykładem jest chodź by MartySama czy OWSAP którzy maja binke pod vs19 jaki vs22.
Nowe serwery które startują są już pod nowymi wersjami pisane.

Co do poradników to tak jak napisałem wyżej, są lepsi niż paszka ale i spora część osób sobie chwila jego poradnik. Tak sa tez poradniki na innych zagranicznych forach gdzie lepiej jest wszystko rozpisane, nie mowie nie. Prawda taka ze jak ktoś chodź minimalnie się zainteresuje ta tematyka to spokojnie znajdzie odpowiednie fora do tego.

Co do czasopisma to nie powiedziałem ze nie ma takowego, także tutaj tez się trochę źle zrozumieliśmy.

O reszcie nie ma co się wypowiadać bo tak jak pisałem wszystko napisałem ogólnikowo a ciebie to widocznie zbulwersowało.

Odpowiedzi były zgodne z pytaniami wiec nie widzę żeby to był spam albo offtopic. Tak jak pisałem jeśli by miał wciąż pytania bądź chciałby rozwinięcia moich odpowiedzi, nie miałbym z tym problemu.

Też nie uważam się za znawcę w tym zakresie i jasne mogę być totalnym poczatkującym względem ciebie i bardzo dobrze jeśli wystarczająco mu pomogłeś, ciecze się niezmiernie. Możesz tez utworzyć temat by w przyszłości ludzie nie musieli tworzyć podobnych tematów a jeśli jakiś by się pojawił to by się automatycznie odsyłało do twojego tematu.

Nie ma co więcej mówić po prostu mogłem szerzej się rozpisać widocznie, jeśli takie ogólnikowe pisanie mogło być uznane ze żart  MY BAD.

Skoro pomoc została udzielona, następnym razem można poinformować o tym w odpowiedzi na temat.

Edytowane przez Insigin