Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przez ostatnie 30 minut googluje sobie jakieś różne hosting, i sprawdzam ich opinie oraz ceny. I przed chwilą natknąłem się na dziwny hosting o nazwie ChunkServe. Niby oferuje dobre vps'y oraz serwery minecraft, i posiada dobre opinie. Jednakże mój problem jest w tym iż NIGDZIE nie mogę się doszukać opinii z poza ich strony na temat ich hostingu, i chciał bym wiedzieć czy coś wiecie na temat tego hostingu lub o nim gdzieś słyszeliście 😆

Opublikowano

Jest to jeden z wielu tzw. scamhostów - hostingów, które wykorzystują metodę oversellingu bazującą na współdzieleniu zasobów. Zasoby procesora z pakietu w ofercie VPS nie są tylko dla jednego klienta - te same rdzenie otrzymuje wielu klientów, których serwery muszą o nie walczyć. W przypadku oferty Minecraft jest jeszcze gorzej, ponieważ współdzielony jest także RAM. Nigdzie nie informują o tym klientów, którzy nabierają się na opłacane opinie/słowa powiązanych z nimi osób.

Taki sposób działania znacznie mnoży ich zarobki. Stworzę przykładową konfigurację w celu wizualnego wytłumaczenia tej metody oszustwa (dla uproszczenia pominę overheady):

Maszyna: Ryzen 7 5800x (8 rdzeni/16 wątków), 128gb RAM, 2tb SSD

Pakiet X - 4 wątki procesora, 8gb RAM, 16gb SSD

Na jednej takiej maszynie w normalnych okolicznościach zmieściłyby się tylko 4 serwery korzystające z tego pakietu. Współdzielenie zasobów umożliwia wsadzenie ich 16 w przypadku współdzielonego procesora, lub nawet 128 w przypadku współdzielonego ramu.

Opublikowano

Cześć @Helios1993,

chcielibyśmy odnieść się do Twojej wypowiedzi wobec Naszej firmy. Szanujemy Twoje zdanie o Nas, jak i o innych projektach, jednakże zauważyliśmy kilka potencjalnych nieścisłości w Twojej wypowiedzi.

Cytat

Jest to jeden z wielu tzw. scamhostów - hostingów, które wykorzystują metodę oversellingu bazującą na współdzieleniu zasobów

Jak wskazuje nasz regulamin - dostępny pod adresem

To jest ukryta treść, proszę
punkt §3.14

"Zasoby serwera są współdzielone między użytkownikami, chyba, że przedmiot umowy wskazuje inaczej". Nie ogłosiliśmy w jakimkolwiek miejscu, iż zasoby serwera są "dedykowane" dla każdej usługi. Wielokrotnie otrzymaliśmy zgłoszenie z zapytaniem o przydzielaniu zasobów, na które odpowiadamy zgodnie ze stanem faktycznym - nie ma tutaj więc grama "oszustwa"/"scamu". Zasoby Naszych serwerów są współdzielone między klientami, jednakże, staramy zachować odpowiednią ich proporcję, aby każdy mógł cieszyć się swoją usługą bez problemów wynikających z Naszej strony. Jako jeden z przykładów, możemy powołać się na wstrzymanie sprzedaży dnia 29.06.2023 (do czasu instalacji kolejnej maszyny w datacenter), gdy zauważyliśmy, że deployment kolejnych usług na serwerach byłby nierozsądny. 

Z przyjemnością słuchamy feedbacku od użytkowników, który pozwala Nam na świadczenie usług na coraz wyższym poziomie - niezależnie od tego, czy słowa wobec Chunkserve są pozytywne, czy negatywne. W przypadku problemów z serwerem klienta, dogłębnie analizujemy sytuację, starając się jak najbardziej mu pomóc. Respektujemy również prawa konsumenta dot. ewentualnych reklamacji.

Nazywając nas "scamhostem", bądź twierdząc, iż dopuszczamy się oszustwa, działasz na szkodę firmy Chunkserve. Rozumiemy Twoje uprzedzenia wobec takowych projektów (zauważyliśmy Twoje posty/wiadomości na temat podobnych firm), jednakże prosimy o brak generalizacji zdania nt. w/w.

Cytat

Nigdzie nie informują o tym klientów, którzy nabierają się na opłacane opinie/słowa powiązanych z nimi osób.

Kolejnym zarzutem wobec Nas jest domniemana nierzetelność opinii, które znajdują się na Naszej stronie WWW/serwerze Discord w przeznaczonym do tego miejscu. Każdy klient może takową wystawić, nikomu za to nie płacimy. Nie stosujemy praktyk, o których wspomniałeś, gdyż sami uważamy takowe za nieuczciwe.

Podsumowując, doceniamy Twoje zdanie, jednakże prosimy o zaprzestanie nazywania Nas "scamhostem", czy oznajmiania, iż opinie naszych klientów są "opłacone".

Pozdrawiamy serdecznie.

Opublikowano
W dniu 13.07.2023 o 01:21, BacoN_N napisał:

Przez ostatnie 30 minut googluje sobie jakieś różne hosting, i sprawdzam ich opinie oraz ceny. I przed chwilą natknąłem się na dziwny hosting o nazwie ChunkServe. Niby oferuje dobre vps'y oraz serwery minecraft, i posiada dobre opinie. Jednakże mój problem jest w tym iż NIGDZIE nie mogę się doszukać opinii z poza ich strony na temat ich hostingu, i chciał bym wiedzieć czy coś wiecie na temat tego hostingu lub o nim gdzieś słyszeliście 😆

(wiadomość kieruję głównie do hostingów MineCraft) Jeszcze nie pisałem na temat ChunkServe'a swojej opinii, ale mogę ją tutaj wyrazić.
Korzystam z hostingu Chunk Serve już koło miesiąca. Poznałem ten hosting gdy oglądałem sobie stream'a na serwisie YouTube u KOGR'a. Wtedy wszedłem na Discord'a Chunkserve, bo szukałem jakiegoś bardziej przystępnego hostingu niż TitanAxe. Na Discord'zie pytałem o wiele rzeczy zanim zakupiłem serwer np. czy można wgrywać własne silniki, ponieważ miałem już taką sytuacje na hostingu Craft Serve którego totalnie nie polecam, że mogłem korzystać z silników tylko które są dostępne na ich "liście", przez co nie mogłem wgrać tam silnika np. z bety co chciałem zrobić. Skoro jestem już przy Craft Serve to totalnie odradzam ten hosting przez też np. taką sytuacje jaką miałem z RAM'em. Craft Serve ma w ofercie tylko 2 oferty, ta pierwsza jest śmiesznie słaba co sprawia, że przymusza, cię do kupienia tej droższej. W tej droższej teoretycznie piszą, że początkowo przypisują ci 8GB RAM'u, a jeśli będziesz potrzebował to zwiększą ci do 20 albo 24, coś takiego. Ja gdy potrzebowałem większej ilości RAM'u to zamiast przypisać większą ilość, to kazali mi instalować pluginy które zasadniczo ograniczą mi możliwości serwera. Ale wróćmy do Chunk Serve. Administracja Chunk Serve jest bardzo miła, a pomoc dostajesz praktycznie natychmiastowo. Jak mam jakieś pytanie tworzę ticket'a na ich Discord'zie, a ja jeszcze nie zdąże napisać o co mi chodzi a ja już widzę wiadomość typu "W czym mogę pomóc" od jednego z administratorów. Jeśli chodzi o sam hosting serwerów MineCraft, póki co nie miałem z nim większych problemów. Jedynie co to takie pierdoły jak to, że mam tam kilka serwerów w tym serwer Proxy i standardowo przycisk "Zatrzymaj" ma przypisaną komende "stop" więc na serwer z BungeeCord'em/WaterFall'em/FlameCord'em ta komenda nie zadziała więc trzeba kliknąć i następnie wpisać komende "end", ponieważ gdy tylko wpiszesz komende to serwer się od razu ponownie uruchomi myśląc, że się zcrash'ował. Lub wystarczy napisać ticket do ultra miłej administracji która ci szybko z tym pomoże. Jeśli chodzi o specyfikacje to są one bardzo dobrze wyważone. Ja swój serwer mam na polskich serwerach i ja u siebie mam światłowód przez co moje opóźnienie z serwerem to średnio 7ms a nigdy nie widziałem wyższego pingu niż 14ms. Jedyny poważny minus jaki doświadczyłem, to raz najwidoczniej "odcieło" sieć od serwera, ponieważ wywaliło wszystkich z serwera i z panelu też nie miałem dostępu do serwera, trwało to może 2 minuty. Najpierw myślałem że mi serwer się wywrócił ale po tych ok. 2 minutach serwer znowu działał a na konsoli serwera nie widziałem, żeby się coś działo, więc tak jak mówiłem prawdopodobnie to był jakiś problem z siecią serwera w Niderlandii. Nigdy więcej się to nie powtórzyło, więc jestem zadowolony z tego hostingu. Jeśli chcesz hosting który ma dobry przelicznik ceny do jakości to jest to chyba hosting z najlepszym przelicznikiem ceny do jakości. Polecam i Pozdrawiam.