Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki server mam wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam zamiar z kolegami założyć server publiczny do Minecrafta na mniej więcej 30 osób (wersja 1.18.2), chcemy się skupić na tym żeby server był ciekawy i przyjemnie się na nim grało a przede wszystkim żeby nie znudził się wszystkim po tygodniu. Więc opieramy go na modach i pluginach. Żeby wszystko dobrze działało to będzie silnik mohist gdzie można wgrać pluginy i mody jednocześnie. Do tego momentu wszystko jasne ale nie wiemy ile ramu będzie potrzebne do utrzymania takiego servera przy takiej ilości osób. Obecnie jesteśmy za tym żeby było 10GB ram, czy to wystarczy? Modów nie będzie bardzo dużo:
-architectury
-ars nouveau
-BOMD
-Bosses of mass desceuction
-brutal bosses
-bygonether
-cataclysm
-citadel
-cloth confing
-curios
-Farmers Delight
-iceandfire
-incendium
-jei
-L'Enders
-optifine
-patchouli
-Shoopy
-supernatural

I tyle, łącznie 19 modów+ kilka pluginów na działki i skrzynie do losowania. Bardzo bym prosił żeby wypowiedziały się osoby które mają na ten temat jaką wiedzę wytłumaczyły dlaczego tak a nie inaczej. Z góry dziękuję :)

Opublikowano

Na początek, zapomnij o silniku hybrydowym. Nie da się połączyć całego bukkita z całym forgem, do tego byłoby trzeba przepisywać każdy bukkitowy plugin i forgowy mod. Mohist aby bukkitowe pluginy działały podmienia ci ich jarki na własne, zmodyfikowane, co chyba nie muszę tłumaczyć jak bardzo jest złe. Poza niekompatybilnościami dochodzą także ogromne problemy ze stabilnością, które mogą odebrać ci całe tygodnie rozgrywki. Zamiast tego korzystaj z czystego forga i pluginów, które natywnie go wspierają.

30 graczy przy takiej konfiguracji może być problemem nawet na najmocniejszym dedyku ze względu na niski potencjał optymalizacji tej wersji oraz samego forga. Przechodząc na fabrica 1.20 miałbyś pewność braku lagów, ale jeśli masz zamiar zostać na aktualnym modloaderze to bez modyfikacji takich jak Canary, Starlight, Ferritecore czy Modernfix się nie obejdzie, pregen też jest tu niezbędny. Otwieranie na tym publicznego serwera też jest bardzo ryzykowne ze względu na spore ilości poważnych luk w bezpieczeństwie, więc dobrze to przemyśl. Najtańsze co sobie poradzi to Budget 4gb od hostingu Pufferfish ($8/msc), jednak może być wymagane niewielkie zmniejszenie view distance.

Opublikowano
1 godzinę temu, Helios1993 napisał:

Na początek, zapomnij o silniku hybrydowym. Nie da się połączyć całego bukkita z całym forgem, do tego byłoby trzeba przepisywać każdy bukkitowy plugin i forgowy mod. Mohist aby bukkitowe pluginy działały podmienia ci ich jarki na własne, zmodyfikowane, co chyba nie muszę tłumaczyć jak bardzo jest złe. Poza niekompatybilnościami dochodzą także ogromne problemy ze stabilnością, które mogą odebrać ci całe tygodnie rozgrywki. Zamiast tego korzystaj z czystego forga i pluginów, które natywnie go wspierają.

30 graczy przy takiej konfiguracji może być problemem nawet na najmocniejszym dedyku ze względu na niski potencjał optymalizacji tej wersji oraz samego forga. Przechodząc na fabrica 1.20 miałbyś pewność braku lagów, ale jeśli masz zamiar zostać na aktualnym modloaderze to bez modyfikacji 

To jest ukryta treść, proszę
akich jak Canary, Starlight, Ferritecore czy Modernfix się nie obejdzie. Otwieranie na tym publicznego serwera też jest bardzo ryzykowne ze względu na spore ilości poważnych luk w bezpieczeństwie, więc dobrze to przemyśl. Najtańsze co sobie poradzi to Budget 4gb od hostingu Pufferfish ($8/msc), jednak może być wymagane niewielkie zmniejszenie view distance.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie powiem, zmartwiła mnie ta wiadomość, bo mam obecnie wykupiony hosting na "Icehosting" za parę złoty na tydzień zeby sobie wszystko ustawić. Obecnie mam wybudowany spawn oraz juz gotowe skrzynie z losowaniem. 

tak naprawdę zależy na wersji 1.18.2 tylko dlatego że to najwyższa wersja IceAndFire na którym się opiera cała zabawa z servera. Wiec ciężko żebym zmienił wersję. A pluginy i mody są mi niezbędne żeby dobrze się grało, mody są oczywiste bo na tym polega server, ale pluginy nadają jeszcze kropkę nad ,,i", losowania ze skrzyni i działki są bardzo przyjemne i miłe dla oka, są jakieś mody które by zastąpiły takie pluginy? albo zabezpieczyły spawn? lub chociaż dały jakieś kity typu vip itd?

Chciałem się sprawdzić w roli organizatora i właściciela a przy okazji może z czasem sobie zarabiać, a bez rang i kitów to raczej niemożliwe. Jakbyś miał jakiś pomysł to bardzo bym cię prosił o dalsze porady albo instrukcje bo widzę że znasz się na rzeczy. 
Bardzo dziękuję 🙂

Opublikowano
9 minut temu, BlueMoon7 napisał:

mam obecnie wykupiony hosting na "Icehosting"

Jeśli masz na myśli icehost to jest on współdzielonym hostingiem, od takich radzę trzymać się z daleka. Pod serwer developerski najlepiej nada się Oracle Cloud, opcjonalnie bardziej ograniczony ale łatwiejszy w pozyskaniu i zarządzaniu Magmanode.

12 minut temu, BlueMoon7 napisał:

zależy na wersji 1.18.2 tylko dlatego że to najwyższa wersja IceAndFire

Ten mod posiada brancha dla wersji 1.20.1, możesz go przetestować: 

17 minut temu, BlueMoon7 napisał:

są jakieś mody które by zastąpiły takie pluginy?

Jak pisałem, jest pełno pluginów które natywnie wspierają forga i/lub fabrica, wystarczy trochę poszukać:

Opublikowano

Nie chce wyjść na debila, ale nie do końca rozumiem co znaczy ,,natywnie wspierają forge" to działa tak że jak wrzucę pluginy do zakładki mods to będzie działać czy jak? 

6 minut temu, Helios1993 napisał:

Jeśli masz na myśli icehost to jest on współdzielonym hostingiem, od takich radzę trzymać się z daleka. Pod serwer developerski najlepiej nada się Oracle Cloud, opcjonalnie bardziej ograniczony ale łatwiejszy w pozyskaniu i zarządzaniu Magmanode.

Ten mod posiada brancha dla wersji 1.20.1, możesz go przetestować: 

Jak pisałem, jest pełno pluginów które natywnie wspierają forga i/lub fabrica, wystarczy trochę poszukać:

Opublikowano
7 minut temu, BlueMoon7 napisał:

Nie chce wyjść na debila, ale nie do końca rozumiem co znaczy ,,natywnie wspierają forge" to działa tak że jak wrzucę pluginy do zakładki mods to będzie działać czy jak? 

Autor pluginu może wybrać jakie platformy wspiera, a w dzisiejszych czasach wieloplatformowość jest bardzo często spotykana. W linkach które wysłałem znajdziesz większość pluginów wspierających forga na wersji 1.18.2. Jeśli nie uda ci się czegoś znaleźć, możesz tu napisać.

Opublikowano (edytowane)

dobra, a jeszcze powracając. Jakbym postanowił zostać przy tym mohist 1.18.2 byłoby (załóżmy 6 pluginów) i mody powyżej. server 10GB ram i 20-30 graczy. Jak byś to widział w najlepszym świetle? 
Po dodaniu moda canary, ferritcore i modernifix.
Bo bardzo bym nie chciał nic zmieniać, chyba ze to konieczne i nie ma co liczyć ze dobrze pójdzie. 

Edytowane przez BlueMoon7
Opublikowano
12 minut temu, BlueMoon7 napisał:

dobra, a jeszcze powracając. Jakbym postanowił zostać przy tym mohist 1.18.2 byłoby (załóżmy 6 pluginów) i mody powyżej. server 10GB ram i 20-30 graczy. Jak byś to widział w najlepszym świetle? 

10gb to zbyt dużo jak na taki serwer, jedynie przepłacisz. Minecraft jest pisany w języku korzystającym z garbage collectora, a więc więcej przypisanego ramu = dłuższe pause time (freezy) w cyklach gc. Im mniej przypisanego ramu tym lepiej, pod warunkiem, że starcza go na stałe obiekty. Na walce z problemami mohista spędzisz dużo więcej czasu niż na szukaniu natywnych pluginów, a ostatecznie i tak go wywalisz.

Opublikowano

Dlaczego uważasz że będę miał miał problemy z mohistem jakie problemy mogą się pojawić? Obecnie już mam zainstalowany silnik mohist i na nim trochę siedziałem żeby jak wcześniej wspomniałem ustawić wszystko jak ma być i nie było chyba tragedii, ciągle brało 3GB czyli max ale myślę ze to dlatego że tyle potrzebują mniej wiecej mody, potem jak jest wiecej to bardziej ram idzie na graczy (chyba) więc będzie się mniej używało. Poza tym naprawdę uważasz że 10GB to za dużo? Nigdy się nie spotkałem z taką opinią, zawsze słyszałem wiecej=lepiej.

Co do natywnych pluginów, chciałem to zobaczyć wiec pobrałem szybko plugina worldedit, i wrzuciłem go do zakładki modów, ale nie zadziałał, domyśliłem się ze chodziło o to że jak jest jakieś plugin i jest wypisane w liście co wspiera jeszcze to trzeba po prostu pobrać go na dany silnik z listy.  Jak tak to szukałem pluginów na modrinth.com i niestety nie znalazłem żadnego natywnego do np. CratesPlus czy rang albo kitów. Myślę że takie pluginy jakie ja chce są pisane inaczej niż np. treecapitator czy world edit z których są także mody. 

Opublikowano
1 minutę temu, BlueMoon7 napisał:

Dlaczego uważasz że będę miał miał problemy z mohistem jakie problemy mogą się pojawić?

Wyobraź sobie, że bierzesz dwie receptury całkiem różnych potraw, losowo wybierasz z nich po połowie składników i wrzucasz je do jednej miski. Dokładnie tym są silniki hybrydowe. Możesz trochę o tym poczytać np. tu: 

11 minut temu, BlueMoon7 napisał:

Poza tym naprawdę uważasz że 10GB to za dużo? Nigdy się nie spotkałem z taką opinią, zawsze słyszałem wiecej=lepiej.

W większości przypadków tak właśnie jest że więcej = lepiej, ale java ma jedną zasadniczą różnicę: nie zwalnia dynamicznie pamięci. Zamiast tego oznacza takie obiekty do usunięcia z ramu i w momencie gdy ramu zaczyna brakować, wykonuje cykl czyszczący. Większa ilość ramu to rzadsze, ale dłuższe cykle, a jak wiadomo kilkaset milisekund freeza co kilkadziesiąt minut jest dużo bardziej odczuwalne niż kilka milisekund freeza co kilkadziesiąt sekund.

16 minut temu, BlueMoon7 napisał:

chciałem to zobaczyć wiec pobrałem szybko plugina worldedit, i wrzuciłem go do zakładki modów, ale nie zadziałał

Możesz wrzucić go tam ponownie i wysłać plik latest.log z folderu logs, sprawdzę czemu ci nie działał. Worldedit wspiera forge, więc nie powinno być z nim problemów przy poprawnej instalacji i na czystym forgu.

nie znalazłem żadnego natywnego do np. CratesPlus czy rang albo kitów

Więc nie szukałeś uważnie:

Opublikowano

szukałem uważnie, jak się przyjrzysz i poczytasz dokładniej o tych modach, to żaden z nich nie jest odwzorowaniem pluginu. mod kit daje zestaw startowy jednorazowo. nie działa na zasadzie /kit i odbierasz kit co 24h. perm daje tylko permisje a nie rangi, a jak wpisałeś rangs to już wcale nwm do czego są te mody. Co do ilości pamięci to dziękuję za wytłumaczenie, wydaje mi się że już mniej więcej wiem o co chodzi. A co do mohista to faktycznie nie brzmi przekonująco, i wydaje mi się że masz rację.  Szkoda że tak jest, w każdym razie bardzo dziękuję za informacje, teraz wiem z czym się będę mierzył. Bardzo mi pomogłeś 🙂 
Na razie spróbuję mohista ale przynajmniej ze świadomością co się może stać, prawdopodobnie i tak przejdę na forge ale zawsze warto spróbować. może mi się poszczęści 😉. Jeszcze raz dzięki wielkie 😄

Moment moment, jeszcze jedno XD
Jeżeli będzie źle skonfigurowany silnik, w tym wypadku mohist to oznacza że nawet jak nie będzie brakowało serverowi pamięci, to mogą się pokazywać lagi? np cofanie bloków nieładowanie się chunków itd? 😮 

20 minut temu, Helios1993 napisał:

Wyobraź sobie, że bierzesz dwie receptury całkiem różnych potraw, losowo wybierasz z nich po połowie składników i wrzucasz je do jednej miski. Dokładnie tym są silniki hybrydowe.

Opublikowano
10 minut temu, BlueMoon7 napisał:

jak się przyjrzysz i poczytasz dokładniej o tych modach, to żaden z nich nie jest odwzorowaniem pluginu. mod kit daje zestaw startowy jednorazowo. nie działa na zasadzie /kit i odbierasz kit co 24h. perm daje tylko permisje a nie rangi

Myślę, że to ty powinieneś się przyjrzeć, ponieważ mogę cię zapewnić że w tych trzech linkach znajduje się dokładnie to, czego szukasz.

14 minut temu, BlueMoon7 napisał:

Jeżeli będzie źle skonfigurowany silnik, w tym wypadku mohist to oznacza że nawet jak nie będzie brakowało serverowi pamięci, to mogą się pokazywać lagi?

Wydajność a stabilność to dwie całkiem inne rzeczy. Mohist sam w sobie nie wprowadza problemów dotyczących wydajności, a jedynie stabilności. Ilość ramu też nie ma wpływu na średnią wydajność serwera - poza freezami w ogóle nie wpływa na ogólne tpsy. Ram jest jak lokalny magazyn, podczas gdy dysk jest jak główny magazyn stojący w innym kraju - przedmioty (dane) które są często używane trafiają do lokalnego magazynu i w nim zostają, jednak równie dobrze można za każdym razem transportować je bezpośrednio z głównego magazynu. Ram nie jest niezbędny do działania systemu, ale znacząco skraca czas transportu danych dla zadań procesora.

Opublikowano

Hmm... Teraz szukałem jeszcze na różnych stronach opinii i informacji na temat mohista. Co o tym sądzisz??

Screenshot_2023-12-03-20-29-16-466_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2023-12-03-20-29-19-819_com.android.chrome.jpg

IMG_20231203_202952.jpg

Nie chcę bronić tego silnika, tylko chce wiedzieć co sądzisz na ten temat.

Nie zgadniesz co się stało. Miałeś racje. Już mi wyszły pierwsze problemy z pluginem na losowanie ze skrzyń. Po wgraniu wszystko było dobrze, ale kiedy zrestartowałem server i chciałem sprawdzić czy działa to okazało się ze przedmioty z losowania zniknęły a same skrzynie stały się zwykłymi skrzyniami. Dochodzę do wniosku że lepiej faktycznie słuchać bardziej doświadczonych. Tylko teraz mam problem bo nie wiem co dalej 😞 

Opublikowano

Te opinie należą albo do osób w jakiś sposób powiązanych z mohistem, albo do całkowitych amatorów. Przykładowo, jedna z nich mówi o jego bardzo wysokiej wydajności, a faktem jest to, że nie wprowadza on żadnych wpływających na wydajność zmian w kodzie nad vanillą. W prawie każdym innym temacie na reddicie opinie są całkowicie odwrotne.

Jeśli już tak bardzo nie potrafisz odejść od hybryd, przynajmniej użyj arclighta. Podobnie jak pozostałe hybrydy nie będzie on wspierał wielu modów i pluginów, ale jest stworzony na bezpieczniejszej zasadzie i przynajmniej nie uśmierci ci świata.

Opublikowano
17 minut temu, Helios1993 napisał:

Te opinie należą albo do osób w jakiś sposób powiązanych z mohistem, albo do całkowitych amatorów. Przykładowo, jedna z nich mówi o jego bardzo wysokiej wydajności, a faktem jest to, że nie wprowadza on żadnych wpływających na wydajność zmian w kodzie nad vanillą. W prawie każdym innym temacie na reddicie opinie są całkowicie odwrotne.

Jeśli już tak bardzo nie potrafisz odejść od hybryd, przynajmniej użyj arclighta. Podobnie jak pozostałe hybrydy nie będzie on wspierał wielu modów i pluginów, ale jest stworzony na bezpieczniejszej zasadzie i przynajmniej nie uśmierci ci świata.

Nie zgadniesz co się stało. Miałeś racje. Już mi wyszły pierwsze problemy z pluginem na losowanie ze skrzyń. Po wgraniu wszystko było dobrze, ale kiedy zrestartowałem server i chciałem sprawdzić czy działa to okazało się ze przedmioty z losowania zniknęły a same skrzynie stały się zwykłymi skrzyniami. Dochodzę do wniosku że lepiej faktycznie słuchać bardziej doświadczonych. Tylko teraz mam problem bo nie wiem co dalej 😞 

mam prośbę, Twoja pomoc jest dla mnie nieoceniona, i nie wiem czy nie będę prosił o zbyt dużo... ale mógłbyś mi pomóc osobiście pomóc z tym serverem? Jest to mój pierwszy raz kiedy się zmagam z większym projektem a ty jesteś kimś z ogromną wiedzą na ten temat i mógłbym się od ciebie wiele nauczyć. Domyślam się ze masz wiele spraw na głowie ale może jednak byś znalazł chwile? 
Jakbyś się mógł ze mna skontaktować za pomocą discorda messengera albo innej aplikacji to byłbym dozgonnie wdzięczy. 

Opublikowano

mógłbyś mi pomóc osobiście pomóc z tym serverem?

Możesz pisać z pytaniami na discordzie, ale gdybym miał wykonywać jakąś czynność za ciebie to już nie za darmo.