Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kingdom Come: Deliverance II  

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy już grałeś w grę?

• Tak
      6
    • Nie
      0
    • Mam w planie
      1
  2. 2. Czy polecasz zagrać?

• Tak
      7
    • Nie
      0
  3. 3. Na ile oceniasz grę?

• 1 gwiazdka
      0
    • 2 gwiazdki
      0
    • 3 gwiazdki
      0
    • 4 gwiazdki
      2
    • 5 gwiazdek
      5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Logo Kingdom Come: Deliverance II

⚔️ Recenzja: Kingdom Come: Deliverance II – Realizm i historia w najlepszym wydaniu

Autor: Pani Kasia | Data: 25 kwietnia 2025

Wstęp

Kingdom Come: Deliverance II to kontynuacja realistycznego RPG osadzonego w średniowiecznej Bohemii, opracowana przez Warhorse Studios. Gra oferuje głęboką narrację, realistyczny system walki oraz wiernie odwzorowany świat z XV wieku. Gracze ponownie wcielają się w Henryka, syna kowala, który zostaje wciągnięty w wir politycznych intryg i konfliktów zbrojnych. Dzięki zastosowaniu technologii fotogrametrii i zaawansowanego motion capture, świat gry jest bardziej immersyjny niż kiedykolwiek wcześniej.

Plusy

• Realistyczny świat: Dokładne odwzorowanie średniowiecznej Bohemii z dbałością o detale architektoniczne i kulturowe.
  • Rozbudowana fabuła: Głęboka narracja z wieloma ścieżkami i konsekwencjami wyborów gracza.
  • Zaawansowany system walki: Ulepszony system walki wręcz i na dystans, wymagający taktycznego podejścia.
  • Imponująca oprawa audiowizualna: Wysokiej jakości grafika oraz oryginalna ścieżka dźwiękowa podkreślająca klimat gry.

Minusy

• Wysokie wymagania sprzętowe: Gra wymaga nowoczesnego sprzętu do płynnej rozgrywki na najwyższych ustawieniach.
  • Drobne błędy techniczne: Sporadyczne problemy z interfejsem i optymalizacją mogą wpływać na komfort gry.
  • Stroma krzywa uczenia się: Złożoność mechanik może być wyzwaniem dla nowych graczy.
  • Brak trybu kooperacji: Mimo rozbudowanego świata, gra nie oferuje trybu wieloosobowego.

📋 Podsumowanie

Kingdom Come: Deliverance II to ambitna kontynuacja, która podnosi poprzeczkę dla realistycznych RPG. Dzięki głębokiej fabule, zaawansowanym mechanikom i imponującej oprawie audiowizualnej, gra oferuje niezapomniane doświadczenie dla miłośników historii i immersyjnych światów.

Ocena końcowa: 9/10

🖥️ Wymagania systemowe

Komponent Minimalne Zalecane
System operacyjny Windows 10 64-bit (lub nowszy) Windows 10 64-bit (lub nowszy)
Procesor Intel Core i5-8400 / AMD Ryzen 5 2600 Intel Core i7-13700K / AMD Ryzen 7 7800X3D
Pamięć RAM 16 GB 32 GB
Karta graficzna NVIDIA GTX 1070 / AMD RX Vega 56 NVIDIA RTX 4070 / AMD RX 7900 XT
Miejsce na dysku 90 GB HDD 90 GB SSD

🖼️ Screeny z gry

Screenshot 1 Screenshot 2 Screenshot 3 Screenshot 4

1319614750905531410096.gif

Autor:

happi

Opublikowano

Jedna z niewielu gier, na której kontynuację tak bardzo czekałem i się nie zawiodłem, jak dla mnie genialna (jak jedynka tak i dwójka), ale minus „Brak trybu kooperacji” - w kontekście Kingdom Come totalnie nie trafiona, nikt chyba o tym nawet nie pomyślał, a nawet zaryzykuje stwierdzenie, że mogłoby to tylko zniszczyć imersję gry, tak samo, jak i punkt wyżej "stroma krzywa uczenia się" - to charakteryzuję tę grę, to tak, jakby powiedzieć, że minusem Dark Souls jest trudność

Hooltras lubi to
Opublikowano

Przeszedłem pierwszą część i gdy tylko pojawiła się druga, od razu ją kupiłem. Aktualnie jestem przed misją "głód i rozpacz". 

Natomiast sama gra to prawdziwa uczta dla fanów średniowiecza, jeszcze bardziej dopracowana, głębsza i wciągająca niż poprzednia część.

Hooltras lubi to

2LaT.gif

• Lukazuki zmienił(a) tytuł na [Opinia graczy MPC] Kingdom Come: Deliverance II