Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Archiwum][Inne]Nowe Hobby - Fotografia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Szukalem sobie ostatnio jakiegos hobby na wakacje i stwierdzilem, ze chcialbym aby byla to fotografia.

Dlatego pisze tutaj do osob, ktore sie na tym znaja np. dudsonowa, aby udzielili mi jakichs rad jak zaczac itp.

Do uzytku mam aparat Panasonic 8.0 mpgx. Mysle, ze na poczatek sprobowalbym zdjec w naturze, w wieczornych godzinach (zachod slonca)

Nigdy nie bawilem sie w chociazby amatorskie fotografie, wiec jestem laikiem jesli chodzi o te sprawy.

Pozdrawiam, *ZiomQ*

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

Hmm... zacznijmy od tego, że nie nazywaj fotografii swoim hobby. Dlaczego? Nie rób tego dopóki tak naprawdę jej nie poznasz, wtedy zdecyduj czy ją lubisz i czy warta jest miana hobby.

Jak zacząć? Wiesz co. Żeby zacząć musisz mieć dużo samozaparcia, początku zawsze są beznadziejne i choć myślisz, że stworzyłeś coś naprawdę zajebistego, ludzie uświadamiają Cię, że tak nie jest. Dlatego potrzeba dużo wytrwałości cierpliwości, a przede wszystkim chęci samodoskonalenia się. Bez tego nie ma fotografii.

Tak samo jak nie ma sztywnych zasad i granic w tej dziedzinie sztuki. Zaczynasz od tego co chcesz pokazać ludziom. Fotografia ma odzwierciedlać Ciebie, pokazywać co autor zdjęcia chce przekazać. Pokazujesz ludziom świat taki, jakim ty go widzisz. Tylko od Ciebie zależy jaka fotografia będzie, ja i inni znający się na niej ludzie (znacznie bardziej niż ja) możemy Cię karcić za złą kompozycje, złe parametry fotografii oraz nie trzymanie się mocnych punktów. Ale tak naprawdę sam musisz dojść do SWOJEJ fotografii. Swojego stylu tworzenia i pokazywania, zatrzymywania chwili.

Ten Twój aparat, co to za model? Lustrzanka? Hybryda? Cyfrówka? Liczba megapixeli nie za dużo mi powie o twoim aparacie. :P.

Jeśli chcesz porozmawiać o fotografii "poważniej" wiesz gdzie mnie szukać.

Wybacz za taki referat. Ale o tym mogę godzinami.

dudsonowa

1321896841-U198706.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...