Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gra Z Awp.

Gość Owned!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ce. Kolejny poradnik od Owneda. Tym razem opiszę jak powinno się grać z AWP bo jak patrzę na niektórych na publikach...

"czesc czemu mnie zaibjajo z awp przecierz ja gram jurz 4 lata"

Taa...

1. Fundusze

Zastanawiasz się skąd Ci "cheaterzy" z serwerów mają ciągle na AWP? Przecież to taka droga broń! A więc musisz się nauczyć nowego pojęcia : Runda ekonomiczna (tzw. eko). Powiedzmy, że Twoja drużyna przegrała pierwszą rundę. Masz na koncie jakieś 1,500-2,000$. I pewnie kupujesz na pałę wszystkie granaty chociaż i tak nic nie zabijesz. I wtedy właśnie robi się rundę eko. Nie kupujesz NIC. Ewentualnie granat wybuchowy do dobicia jakiegoś przeciwnika. Nie ważne czy wygrasz tą rundę czy nie. Po eko masz 2,000$ z tamtej rundy + kasa za fragi jeśli coś zabiłeś + kasa po rundzie (Jeśli wygraliście to więcej, jeśli przegraliście - mniej). Powinieneś mieć ok 5 tysięcy jeśli wygraliście. Już stać Cię na AWP, ale nie szalej. Dobry przeciwnik bez problemu zdejmie początkującego snajpera bez kamizelki. Jak masz broń to przejdź do punktu nr. 2.

2. Gra zespołowa i myślenie taktyczne.

Umm...Trudny punkt do wytłumaczenia. Podzielę to na 2 podpunkty : na publiczne serwery i mixy/cw.

A - Publiczne serwery.

Stoisz na respie, freezetime się kończy i planujesz gdzie będziesz szedł. Wstrzymaj się z decyzją. Najlepiej zostań na parę sekund i popatrz gdzie biegnie reszta. Przykładowa sytuacja - Resp Terro, Dust2. Wszyscy terroryści biegną na bs B, więc głupim rozwiązaniem byłoby pójście na A. Sam mało zdziałasz jako początkujący i nikt nie będzie Cię w stanie ochronić jeśli nie trafisz. Biegnij tam gdzie leci większość. Może i będą zabierać Ci większość fragów, ale nawet jeśli średnio zabijasz jednego przeciwnika na rundę to w końcu się rozkręcisz ;). Sprawa druga, czyli pozycje. Biegniesz na długą, stajesz na środku i czekasz bez włączonego zooma aż się ktoś wychyli - błąd. Snajper powinien znaleźć dobrą kryjówkę, nieco się wychylić i patrzeć tam, gdzie spodziewa się przeciwnika. Oczywiście nie mówię o siedzeniu całe 2 minuty w 1 miejscu bo to nie o to chodzi.

B - Mixy/CW

Snajper odgrywa bardzo ważną rolę w zespole. Doświadczony zabójca z AWP potrafi przesądzić o wyniku meczu i poprowadzić drużynę do zwycięstwa. Gra w CT - najczęściej wygląda to tak, że gracze dzielą się 2:2 na bs'y + snajper na jakiejś pozycji. Sytuacja z Inferno : Anty-terroryści rozstawieni na bsach, snajper wychyla się na środku. Nie dostrzega żadnego przeciwnika na pochylni. Czyli najprawdopodobniej przeciwnicy czają się w domku lub na drugim środku. Reszta zespołu ma info o tym i wiedzą skąd spodziewać się ataku. Gracz wychylający bardzo tutaj pomógł i można przygotować się na wjazd terro.

3. Refleks

Wiele osób ma problem z refleksem. Mi też często przeciwnik przelatuje przed celownikiem i strzelam za niego. Ale pomyślałem trochę nad sprawą i natychmiastowo polepszyłem to. Popełniałem 1 duży błąd, który Wam tutaj opiszę (Prawie jak bazgroły Jacka Gmocha) :

dedust20019l.png

--> Tutaj zwykle się patrzyłem i czekałem na przeciwnika. Głupie

--> Tutaj patrzę się teraz i refleks mi się znacznie poprawił.

Celownik stawiajcie mniej więcej tak jak na screenie, ale patrzcie tam, skąd przeciwnicy wybiegają.

4. Celność

Ciężka sprawa, bo przeczytanie takiego poradnika nic wam nie da jeśli chodzi o celność. Mogę jedynie doradzić żeby nie strzelać po nogach i po głowie. Klata jest największa i to w nią najłatwiej trafić.

5. Kreedz na mixach

Swoją "przygodę" z kreedz zacząłem jakiś rok temu. Rekordów Polski/Świata nie mam, bo odpuściłem sobie to parę miesięcy temu. Ale nieźle mi szło. Na mixach niejednokrotnie się przekonałem, że skill z kz cholernie się przydaje w zwykłej grze. Zwłaszcza snajperowi. Gdy nie trafisz musisz się szybko schować bo przeciwnik Cię zdejmie. Wiele razy spylałem przed przeciwnikiem i prawie zawsze się udawało. Jeśli ktoś oglądał grę Neo na trainie to wie o czym mówię. Poradnik dla MPCForum od Owneda (zabezpieczenie, bo niektórzy są ślepi i skopiują z tym :>) Świetny movement na mapach i można zaskoczyć wroga. Skałka na nuke, szybkie latanie po drabinkach na trainie, skakanie po skrzyniach na inferno, tuscanie. Polecam ogarnięcie tego. Trzeba trochę czasu poświęcić, ale miło się skacze po mapie i zdejmuje przeciwników po kolei :>

6. Trening

Im więcej dobrego treningu - tym lepiej. Ale...DOBREGO. Nie latajcie na FFA jeśli zaczynacie grę z AWP. W ogóle jak zaczynacie grać to FFA powinniście omijać. Zwykłe marnowanie czasu. Połowę tego, co będziecie grać spędzicie na oglądaniu jak non stimowcy szukają bs'a. To jest głupie, nudne i bez sensu. Polecam strzelanie na Death Match'u teamowym. Drużynowym, bo jest mniej dynamiczny od zwykłego i nie będziecie ciągle dostawać z 5ciu stron na raz na respie. Pamiętam jak kiedyś byłem niesamowicie słaby ze snajperkami. Kilka dni ostrego treningu na DM i szybko się poprawiłem. Żebyście nie szukali to łapcie IP "dedmeczy" :

82.149.235.135:27015

91.102.118.28:27028

7. Podsumowanie i kilka rad

Wiele z takiego poradnika nie wyciągniecie, ale na start bardzo się to przyda. Najwięcej i najszybciej się nauczycie w grze, więc odpalajcie cs'y i do roboty :>

Jeszcze na koniec kilka rad :

1. Pistolet, granaty, kevlar nie są Ci potrzebne, ale przydatne. Pamiętaj, że trenujesz grę z AWP, więc resztę olej.

2. Graj rundy eco. AWP jest dość drogie, ale zwykle jedna taka runda wystarczy żeby je kupić

3. Omijaj FFA, TP z daleka. Marnowanie czasu, który można wykorzystać o wiele lepiej na DM

4. Kupuj steam jeśli jeszcze nie masz. Prędzej czy później jeśli będziesz się chciał bardziej rozwinąć to steam będzie konieczny.

5. Mixuj kilka razy dziennie. Tam świetnie ogarniesz grę zespołową i zwiększysz swojego skilla.

6. Graj z dźwiękiem. Snajper często gra na słuch, więc dźwięk jest wymagany do ołnienia. Oczywiście na słuchawkach.

7. Jeżeli ktoś się przywala do Twojej gry bo kogoś nie trafiłeś, zapomniałeś o pace itd. - olej go. Podrze japę, walnie w klawiaturę i się uspokoi. A Ty oszczędzisz swoje nerwy.

8. <żart>Jedz kanapki z pasztetem z biedronki. EAT THE FUCK IT</żart>

9. Nie denerwuj się jak będziesz ginąć. Dopiero się uczysz, a na serwerze mogą być osoby, które grają po kilka lat.

10. Skończ czytać te pierdoły. Odpalaj cs'a i do roboty

Jeśli Ci bardzo zależy - skopiuj to na swoje forum. Ale pamiętaj o dodaniu kto się wysilił żeby to napisać. Fenk ju.

Opublikowano

No, no, no Owned!, gratuluje, świetny poradnik dla laików z awp. Lecz jak pisałeś, potrzebne są kilka dobrych miesięcy żeby grać z awp na skill medium - hard. Oczywiście + za dobry poradnik.;)

31087.gif

32745.jpg

5392.jpg

32034.png

12223.png

28214.jpg

18162.gif

4367.jpg

19416.gif

Opublikowano

Ja tam kiedyś miałem skilla, teraz pogrywam nieraz w cs'a i już nie mam tego czegoś... Ale po twoim poradniku, może się nauczę czegoś więcej, dzięki, ładny poradnik. Plus. :)

54050393129090175898.png

Opublikowano

Z awp mi nawet ładnie idzie.

Ale też się czegoś dowiedziałem :]

Mi się przydało .. nie wiem jak innym ;]

+

1321373093-U145988.png

By

Me

Nakurwjać do mojej galerii !

<GLIK>

Opublikowano

Nawet nawet ja i tak grałem kiedyś z AWP już nie gram w CS to na poradnikach się nie nauczyłem.Poprostu lata praktyki , doświadczenia.

5 postów

10 postów

25 postów

50 postów

150 postów

350 postów

600 postów

800 postów

1000 postów

Życie jest poje*** tyle cierpienia...

Opublikowano

Gram troszke w cs i jakoś i tak lubie czytać poradniki.W google gdy napiszesz" poradnik snajpera" wyskoczą ci tysiące wyników w tym 980 skopiowanych ^^ To jest bardzo fajny poradnik,na pewno się przyda początkującym graczom.

Opublikowano

No spoko ładnie opisałeś. Postarałeś się. Coraz więcej ludzi teraz przez ciebie zaczyna lubić awp_maps ;pp

aceboy2.png

Sygnatura wykonana przez Panią dudsonowa Pozdrawiam ;-*

Opublikowano

Ja myślę że po latach gry samemu się powinno dochodzić jak i gdzie,ja osobiście jestem średnio zaawansowany w awp,no ale na mapie awp zawsze wpadnie troche fragów także nie jest źle :) + dla ciebie owned czytałem cały i muszę powiedzieć że masz bardzo szeroką wiedzę na temat awp :)

1287838054-U230664.jpg

Sygna by me

Opublikowano

Ja myślę że po latach gry samemu się powinno dochodzić jak i gdzie,ja osobiście jestem średnio zaawansowany w awp,no ale na mapie awp zawsze wpadnie troche fragów także nie jest źle :) + dla ciebie owned czytałem cały i muszę powiedzieć że masz bardzo szeroką wiedzę na temat awp :)

Zgadnij skąd ta wiedza. Z gry oczywiście :>. Najwięcej nauczycie się mixując.

Opublikowano

UUAA Owned szalejesz ^^ NIe ale poradnik bardzo fajny. Ja napenwo skorzystam bo mam pewne problemy lecz eko rundy znam i korzystam od dawna :) Dzieki :* Leci +

Dziekuje i dobranoc

Opublikowano

to ja wam dam jeszcze poradę do fast zooma :D owned jak będzie chciał to ją doda do tuta :P

A mianowicie Polecam wam zawsze przyczaić się w najmniej widocznym miejscu i celować jak na skinie w pierwszym poście ale nie zawsze trafiamy ;/ to się zdarza dlatego polecam wam pobrać celownik hltv do AWP jest on legalny i bardzoooo pomocny przy nauce fz oraz nz. Gdy nie trafimy to poprostu nie puszczamy LPM tylko celujemy bez zooma i strzelamy polecam to można tak trafić nawet przez pół mapy prosto w hs ;]

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

dobry poradnik ale ja od siebie polecam tez zwykle dm dlaczego ??

poniewaz na zwyklych dm trzeba sie nauczyc strzelac do przeciwnika ktory jest blisko bez celownika albo w ulamku sekundy celowac i strzelac w odpowiednie miejsce

inaczej nie mamy szans na przezycie face to face chyba ze duzo szczescia

Opublikowano

dobry poradnik ale ja od siebie polecam tez zwykle dm dlaczego ??

poniewaz na zwyklych dm trzeba sie nauczyc strzelac do przeciwnika ktory jest blisko bez celownika albo w ulamku sekundy celowac i strzelac w odpowiednie miejsce

inaczej nie mamy szans na przezycie face to face chyba ze duzo szczescia

Napisałem, że nie ma sensu granie tam z awp bo na 30 "deduf" 20 jest od razu na respie. TDM > DM.

jebać randomy, e?

mam nasrane w bani.com

Opublikowano

hmm nie zgadzam sie z tym jak juz ogarniesz celowanie bez zooma to niema mocnych nawet od razu po zrespieniu sie a poza tym zawsze zostaje pistol ktory czesto ratuje tylek trzeba sie nauczyc zeby z bliskiej odleglosci nie probowac strzalu z awp dwa razy bo wtedy 99%ded zawsze awp jesli nie trafione to pistol nieodlaczny w grze z awp i z ktorego niestety tez trzeba nauczyc sie strzelac

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...