Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ninja Archer

Reserve

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jako że na forum widziałem wiele postów na temat tego jak grać ninją archerem, jak się nim expi albo czy opłaca się nim grać postanowiłem napisać ten poradnik. Możecie mnie nie słuchać, nie zgadzać się ze mną, ale ja nie chwaląc się osiągnąłem tą profą dużo - choćby największe swego czasu um w jelonie na s22, 1 skill na G na 43 LvL-u.

Otóż zacznijmy od ogólnego opisu tej profesji:

Ninja archer to postać specyficzna. Exp nią jest męczarnią, ale w pvp przy ogarniętej taktyce jest świetne :). Niestety jednym z minusów pvp ninją archer jest to, że przeciwnicy często wyrażają swą opinię w stylu: "O żal ale noob ucieka". No trudno. Czy widzieliście kiedyś łucznika, który stoi jak słup przed przeciwnikiem? Bo ja osobiście nie.

Na początek rozdawanie statów:

1) 1:2 Wit:Dex - Bulid do expa z buta i pvp, gdy jesteśmy nastawieni na szybkie ubicie przeciwnika. Niestety jego wadą jest to, że bez NNO trudno przeżyć serię bodego/mentala.

2) 1:1 Wit:Dex - Ja nim szedłem. Nie opłaca się go stosować gdy chcemy szybko ubić przeciwnika. Na początkowym lvl-u wydaje się beznadziejny, natomiast gdy zrobimy boja, na 40+ LvL-u z dobrym fms-em powinno byc miodzio :D Nie za mało ataku z łuku, nie za mało defa.

3) 1:1:1 Wit:Dex:Str - Według mnie bulid crazy :D. Nie stosowałem go, nie znałem nikogo, kto szedł tym bulidem. Ostatnio znalazłem go na oficjalnym forum metka. Opisują go jako: "Jest to bulid dla zaawansowanych przy wymaksowanych zrecznosci i sile postac osiąga bardzo dobre wyniki w pvp". Według mnie bulid dla odważnych :)

Kolejna ważna rzecz - bulidy:

1) Ognista>Trująca>Powtarzalny>Deszcz/Bezszelestny - Mój bulid. Ognista ma największe dmg ze wszystkich skilli, a trująca duży % na zatrucie. Powtarzalny ma mniejsze dmg od ognistej, ale za to jest szybszy więc warto go maxować przed bezszelestnym i deszczem. Bulid tzw. "Full Dmg" jak to 4Listnyy kiedyś ujął ^^

2)Trująca>Bezszelestny>Ognista>Powtarzalny>Deszcz - Bulid tzw. "Otruć i uciec". Przy małym rozwinięciu trującej w pvp nie mamy szans. Za to jeśli zatrujemy możemy uciekać w nieskończoność (bezszelestny daje szybkość poruszania się). Wg. mnie bulid bezsensowny, pozwalający na pvp tylko w granicach 10 lvl-i.

3)Powtarzalny>Ognista/Trująca>Bezszelestny/Deszcz - Bulid tzw. "Szybki". Jak już wcześniej napisałem powtarzalny ma mały cooldown (czas ładowania), co pozwala na więcej odpaleń. Bulid warty wg. mnie uwagi :)

4)Bezszelestny>Deszcz>Ognista/Trująca/Powtarzalny - Bulid "Na lura". W pvp nie mamy co szukać. W lurze nie mamy sobie równych, ale według mnie prawdziwy archer NIGDY nie lura :)

Exp:

No więc teraz najtrudniejsze - exp. Do 35 lvla jesteśmy zdani na siebie. Można co prawda lurać, ale jak już wspomniałem wcześniej prawdziwy archer NIGDY nie lura :) Kolejnym sposobem jest najpierw zrobienie sobie woja, którym zarobimy na eq dla archera, lub wybranie profy daggera i na 30 zmiana na archera. Jednakże według mnie to sposoby dla n00bów :D Jak archer - to od początku, co nie? :D

Ok, w expie najlepiej sprawdza się bulid 1 - Ognista>Trująca>Powtarzalny>Deszcz/Bezszelestny. Już mówię dlaczego. Lurujemy sobie kilka grupek moobów, potem odpalamy skille koniecznie w kolejności ognista>trująca>powtarzalny, a reszki zabijamy sztyletami/mieczem. Ja tak expiłem do 35, na 35 lvl-u oczywiście boj. Później trzeba będzie trochę posiedzieć na metkach w m2. Najlepiej ubijać metiny, które wyglądają tak:

Metin Zazdrości:

twardosci.jpg

Metin Ciemności

ciemnosci.jpg

Metin Czerni:

czerni.jpg

Znajdziemy je w drugiej wiosce. :D Wystarczy dobrze poszukać :D Gdy na metinach zarobimy na dobre eq można expić albo na bo, albo ubijając metiny cienia. Na bo exp starczy nam do wbicia lvl-a 50+ a na nim powinniśmy wiedzieć już co i jak ;]

Ogólnie powinno się to przedstawiać tak:

1-10 - Zwierzaczki m1

10-15 Koniecznie niedźwiedzie! Będą dropić nam żółcie, o których niedługo :D

15-20 - Zaprzysiężeni m1/m2

20-30 - Słabe dzikusy

30-35 - Generały

35 LvL - STOPKA NA METKI W M2

36-40 Lvl - Pustynia (Pająki, Skorpiony)

41-50 LvL - Bo

51-55 - V1

56-70+ Można próbować już w V2. Jeśli nie dajemy rady, to dalej v1

Nasze eq:

O początkowym nie będę się rozpisywał, zacznę natomiast od 25 lvl-a :D

25 LvL:

Zbroja: Czerwone +6/7 (Na nie potrzebne były żółcie :))

Hełm: Maska na 1 lvl +6

Tarcza: Bojowa +6

Miecz: Szeroki +6/7

Kolce na 1 lvl +6

Bransa: Srebrna +5/6

Mile widziane eq z PŻ

35 LvL (Już po zarobku w m2):

Hełm: Kolcza +9 (Można wykuć samemu, kupić z 20 kolczych +5 i u gilidyjnego :) Powinny wejść co najmniej 2 :D)

Tarcza: 5-kątna +7

Zbroja: Czerwone ubranie (Na 18 lvl) +8/9 (Kujcie sami! Nie opłaca się kupować)

Kolce: Ebonki +6/7 (Dropią z moobów w m2 więc łatwo zrobić :D)

Miecz: Fms +6/7 sr 15+ (Starczy na dłuższy czas, nie warto mieć średnich mniej niż 10%)

Bransa: Srebrna +6/7 lub jakaś inna z 1k PŻ minimum

Tu obowiązkowo po 500 PZ co najmniej w butach i naszyjniku.

45 LvL:

Hełm się nam nie zmienia, dalej kolcza +9

Tarcza: Na 41 kupujemy czarną okrągłą +7 (Możemy kupić kilka +5 lub +6 i łapać się na wyprawy do kowala. Przy odrobinie farta wejdzie nam na +8 :D)

Zbroja: Ubranie na 42 +7/8/9 z KD speeda i defa +2/3.

Kolce: Ebonki +7/8/9

Bransa: Srebrna +9 lub jakaś z PŻ

Miecz: Fms podbijamy do +8/9

Eq +500/1k PŻ

Po 45 złapiecie swój rytm gry

Polecane bonusy:

Bardzo ważna dla archera jest szybkość zaklęcia. Dlatego warto uzbroić się w ekstazyjne butki, które dają procent do szybkości zaklęcia. Kolejną ważną rzeczą jest NNO. Najlepiej uzbierać kasę na tarczę +9 i wbić do niej NNO za SM zarobione przez sponsorpay/superrewards. Można zainwestować też w eq z PŻ.

Polimorfia:

Nie będę się tu wiele rozpisywał, podam link do innego poradnika. Jest naprawdę super opisana:

To jest ukryta treść, proszę

Poradnik o poli nie jest mój.

Zarobek:

Najlepiej zarabiać jak już wspominałem na metkach w m2. Oczywiście można również próbować rozwalać metki Cienia (45 LvL) i lepsze. Po 50 LvL sprzedajemy dropione bodzie. Wg. mnie najlepiej je dropić w dt. Zostaje jeszcze górnictwo, rybołóstwo i szukanie okazji na rynku.

Jelonek:

Jelonek to nic innego, jak łuk na 30 Lvl nazywany Łukiem z Rogu Jelenia. Jeśli zależy nam na dobrej postaci to należy posiadać +7/8/9 z UMKAMI 10+. Do expa polecam śr 30+. Oczywiście na poli.

Mam nadzieję że docenicie moją pracę i również rozwiałem wasze wątpliwości o tej klasie. Proszę o +++ :D Wszelkie uwagi pisać to poprawię :D

2l6yat.jpg

Opublikowano

Poradnik ciekawy.Masz +.

Archerem juz na 6,7 lvl-u sie fajnie expi bo idziesz na bezdusznek,które nie mają obstawy,a Archer ma mocne skille.Polecam serie Trująca(omdlewa czasem otruwa),Ognista(duży DMG),Powtarzalny(duży DMG) i dobić łukiem.Wtedy bezduszny nas nie tknie,ale na początku bijcie tylko Eun-jug i mi-jung.

Opublikowano

Hmm... Może i dziś, ale aczkolwiek nie zauważyłem :D Porównaj jednak Twój poradnik do mojego. Zawarłeś w nim kilka faktów, z którymi się nie zgodzę, aczkolwiek:

-Archer ma tylko skile do pvp więc o expie bez pt nie ma mowy chyba że w v1 na marmurach

-Archer nie wymaga dobrego eq

Archerem na poli expi się tylko w v2 i ubija bossy. Do v1 wjeżdża się na boju. Widać że nigdy nie wbiłeś 40+

Archer wymaga BARDZO dobrego eq, no chyba że chcesz żebrać u innych.

Następnie:

- Archer to najlepsza profesja na bosy dzięki jego skilą i dmg

Człowieku... Na bossy najlepszy jest dagger, pomyliły Ci się profy... Jak wyżej, nigdy nie wbiłeś 40+, a nawet zaczynam wątpić że wbiłeś ten 40. Bossy archer bije na poli. Co walniesz go skillami i uciekasz? Myślisz że to tak prosto? Boss ma większą regenerację PŻ niż normalne stwory, o jej ilości nawet nie wspominam.

18-25 - lur na dzikusach

26-36 - lur na BO

37-47 - marmury v1

Ciekaw jestem skąd weźmiesz hajs na marmury skoro tylko lurasz... Ogółem zastanawiam się czy Ty wbiłeś w ogóle archerem 30...

2l6yat.jpg

Opublikowano

Masz + za pracę.

Gdzieś widziałem podobne ale jeśli nawet to ładnie to przerobiłeś.

bvzbvcjhsfsteamdfdgddf.png: Tubciu123

Nick w grze: [NoS] Tubciu

Dla mnie Liczy się plusioreknampc.png

Userbary i buttony:

18706.png

15221.gif

mpccopy.jpg

Opublikowano

Możliwe że wydaje się podobne. Oczywiście pisałem to na podstawie własnych przeżyć z ninją arhcerem, ale swojego wzorowałem właśnie na poradnikach m. in. z oficjalnego forum metka :D Może stąd wyczuwasz podobieństwo :D A pisane w 100% by me.

2l6yat.jpg

Opublikowano
jazu ja jusz jeden dzisiaj napisałem tuit o tym to odrazu ty

ha ha ha ^^ ort. supeer :)

Wydaje mi się że juz podobny poradnik gdzieś widzałem ale ten jest spox masz +'a

Opublikowano

Tut ogolnie ladny, fajny, spoko przydatny itp itd.

Ale sie dopatrzylem malego bledu :)

Jelonek to nic innego, jak łuk na 30 Lvl nazywany Łukiem z Rogu Jelenia

Powinno byc odwrotnie " Łuk z rogu jelenia to nic innego jak luk na 30 lvl nazywany Jelonkiem "

Sam osobiscie mialem archerke ( Nawet nie wiem czemu gralem baba ) 31 i kladlem woji 30-42 :) takze PVP archerem to cudoo

Opublikowano

Bo oczywiście up chciały wbić w pol godziny na plu i full eq +9?

Jak ci nie pasuje to idź na privy...

Tut widać że na pl-a, +

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Archer Wymiata Ale Nawet Z fmsem 25 sr kd +3 pod exp miałem problemy zeby expic z boja :D

@

+ leci :D

90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko i popcorn i darło się: "Skacz lamusie!"- wklej to na swoją sygnaturę!

Opublikowano

Bardzo dobry poradnik widać że się napracowałeś.

1315137143-U173186.png

"Ludzie mówią, że jestem pijakiem, chodnikowym równym chłopakiem..."

"Ale ja mam w sobie mordercę, wojownika, chcę zjeść Twoje serce..."

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

co do tej zbrojki to ja kupiłbym +6 wyciągnął te KD i włożył wita +4. I na poli po prostu genialna :D

2l6yat.jpg

Opublikowano

Up

zgadza się ale wita +4 i Defa +3/5 i Seeda +3/4 i na marmórkach tak jak w Tucie napisane z Jelonkiem sr +30 i kozak w v1/2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...