Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wasz wymarzony serwer - wymiana zdań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przemyślałem kilka spraw i teraz napisze Wam jak bym już mniej więcej finalnie widział serwer który zamierzam zrobić.

Podstawowe informacje:

-Max lvl: 99(taki preferuje w dniu startu, troche niżej opisze jaką aktualizacje bym proponował)

-Typ: Medium

-6/7: Nie

-Raty: Tu niestety nie jestem w stanie określić.

Wbijanie lvl:

Myśle że do 75lvl exp szedłby dość łatwo a później zrobić już lekkie schody(nie mówie że odrazu  10h na jeden lvl, ale tak żebyśmy się troche pomęczyli)

Misje:

Duża ilość misji myśle że zaczęłaby się od 65lvl tak aby pomóc nam troche w szybszym zdobywaniu doświadczenia,

oraz w modyfikowaniu naszej postacii (tak conajmniej 1 misja na lvl, od czasu do czasu 2, a w rzadszych odstępach czasu złożona, długa misja za którą nagroda będzie dość pomocna).

Skille:

tradycyjnie 55 ksiąg dostępnych u NPC tak samo jak zwoje egzo, rady, kamienie, fasolki.

Koń:

Na start bojowiec a później można kupić medale u NPC i męczyć się do Militara.

Zmianki/Dodania:

Wszytko u NPC a BS zabroniony.

System ulepszeń:

1 set (czyli Bojowy>Syriusz) zastanawiam się tylko czy po stalce dać HW (prawdopodobnie zmniejszona wartość Obrony) czy Niebiańską stalke(chodzi tu o wygląd zbroji bony byłyby takie same).

Ulepszacze to tylko Perły i Małże które dostępne byłyby u NPC(oczywiście za odpowiednią sumke) lub w dropie.

Drop:

Wierzchowce na 3h z metinów(po wydropieniu możemy wybrać Bonus).

Bronie 75 prawdopodobnie tylko Szkatułka ripera(troche zwiększona szansa).

Z metinów prawdopodobnie także moglibyśmy zdobyć Dłonie krytyka/przeszywki, auto poty.

Kd oczywiście z metinów ale z zwiększoną szansą na drop.

Reszta standardowo

Jeśli ktoś ma jakieś pytania w sprawie innych przedmiotów Proszę pisać tylko tyle przyszło mi do głowy na tą chwilę

Dungeony:

-Katakumby

-Smok

-Komnata Pająka

-i myśle że jeszcze ze 2 inne

Pety/Kostiumy:

Myśle że raczej się pojawią. Do zdobycia w dungeonach.

Jednak nie będą dawać kosmicznych bonów(nie chce żeby komplet pet+kostium+fryzura w sumie dodawał nam np 60 luda)

Alchemia itp:

Nie

Mapy:

Myśle że w dniu startu kiedy max lvl ma wynosić 99, nie pojawią się żadne nowe mapy, ewentualnie od 90lvl zamiast atlantydy jakieś expowisko.

Wcześniej wspominana propozycja rozwoju lvl:

Max lvl podwyższony do 127

Dodane 2 sety(najlepiej starych broni typu Tasak)

Dodane 2 mapy

Dodane 2 dungeony

Inne informacje:

Chciałbym aby serwer przypominałby nam starego metina, więc postarałbym się używać "nowości" z starych serwerów (hwangi, tasaki, expowiska typu zombie land itp.)

A także stare okna wczytywania/logowania.

Jeśli interesuje Cie jakaś część pomysłu której nie opisałem napisz, nie udało mi się zebrać wszystkich myśli w tym poście :D

Zapraszam do Komentowania/Oceniania.

Pomysł fajny, ale w tych czasach raczej nie przejdzie - chyba, że minimum 100k subków na reklamie YT.

Stary metin - balmora i ravia, jedyny stary metin, który się utrzymuje bo ma dużą reklamę, reszta to już nowsze, ale również dobre serwery. ;)

Więc tak jak mówiłem, bez reklamy nie zaczynaj z takim projektem.

Lecz z całego serca życzę Ci powodzenia.

621031404210882313241.png

• Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Co myślisz o..

Typ: PvP/Easy/OLD

max lvl: 110

raty: dość szybko 2/3 dni max lvl

Na start Eq +9

Handlarze: Stalki/ Bronie 67/ biżuteria 54- Handlarze.

System Ulepszeń (JEDEN ULEPSZACZ dropi z bossów):

Zbroje:

Stalka -(ulepszacz x5)-> Set1-(ulepszacz x10)->Set2.

Set 2 będzie +0/9 na +7/+8/+9 perły tak po 30(dropią z wszystkich mobów).

Bronie:

broń65-(Ulx5)->Set-(Ulx10)-> Set2

Set 2 będzie +0/9 na +7/+8/+9 perły tak po 30(dropią z wszystkich mobów).

Biżu:

Nieb.Łzy-(Ulx10->Set1

Set 1 będzie +0/9 na +7/+8/+9 perły tak po 30(dropią z wszystkich mobów).

NOWOŚCI: Pety, Stroje, Dopracowany System: Ranking Pvp

ABS: 15% (25% dodatkowymi zmiankami)

6/7: Nie

Dungeon: Tak 1x (Drop: Bronie 75/ Pet/ Dodatkowe zmianki/Wierzchowce)

Expowisko: Jedno/ (max 2 ale mniejszy exp)

Biolog: 2 misje związane z Pvp (zabij 100 graczy z królestwa x / zabij 100 graczy z królestwa y)

Skile: P-(specjalny kamień)-> P1(dropi z Dung.)

W miare rozwoju servera dodanie jeszcze jednego setu zbr/broni i smoczej alchemii.

Proszę o komentowanie i ocenianie.

Opublikowano

Kolejny pomysł z mojej głowy który pojawi się wkrótce na naszym serwerze:

Oby całkowicie odmienić klimat metin2 (ponieważ stary klimat każdy dobrze zna i juz niczym nie zachwyca)

postanowiłem aby zbroi oraz broni się nie dropiło tylko zeby dropiło materiay potrzebne do wykonania danej zbroi/broni

i gdy już zbierzemy wszystkie materiały na daną zbroje idziemy do kowala i on robi nam z tego daną zbroje/bron na poziom+0

a później to standardowo ulepszamy z +0 na +9 :D

Taki system przyczyni sie do tego ze kazda zbroja/bron bedzie miała swoją wartość i nikt nigdy nie wywali itemu na ziemie :)

Oczywiscie bronie epickie będzie sie tworzyło standardowo czyli przerabiało z broni65 / zbroi 70

i bronie do expa także nie bedzie sie robiło z materiałów tylko bedzie dropić

Co o tym sądzicie ?

40922277020460886480.jpg

Opublikowano

Bezsensu, metin to metin, a nie jakies takie... cos.

Byl juz server z bardzo rozbudowany craftingiem, raczej ludziom nie przypadl wowczas do gustu :)

Ironiczny

LEGACY

Opublikowano

Powiem Wam że jednak musze się wycofać z planowanego wcześniej pomysłu. Ostatnio siedziałem troche na forum i szperałem jak wychodzi z takimi oldschool'owymi serwerami oraz co ludzie o nich myślą. Choć mi brakuje takich serwerów musze przyznać rację pewnemu użytkownikowi który napisał bardzo prawdziwą myśł "oldschool'owe serwery tworzyli gracze a nie zwykłe hwangi i tasaki". Ostatnio czytałem także o tym co mówi się o globalu i teraz zastanawiam się nad serwerem "na dłużej"(nie mówie tutaj że rok żeby rozwinąć dobrą postać, ale tak żebyśmy się troche pomęczyli. Nie chodzi mi także tutaj o to że max lvl to musiałoby być 99, oraz bardzo pazerna polityka IS). Chodzi mi jednak o serwer z wieloma innowacjami typu np system osiągnięć, alchemia, zielarstwo oraz coś takiego(mimo iż takie rzeczy mnie osobiście denerwują). Chodzi mi także o to aby serwer był systematycznie rozbudowywany. Taki serwer to prawdopodobnie mix Easy, Medium i Hard(zależy w czym i zależy na jakim lvl). Jednym z moich pomysłów jest expienie misjami, jak dobrze wiecie nie jest fajnie siedzieć godzine trzymać spacje i zarzucać potki co chwile, ale nie chce tego się również pozbyć. Np mamy 95lvl i dostajemy 7misji(system takich misji prawdopodobnie zaczynałby się w okolicach 70) po ich wykonaniu mamy 98/99% doświadczenia a reszte musimy zdobyć zabijając potwory(exp leciałby bardzo słabo po to aby np ktoś nie odłożył sobie wszystkich misji na wyższe lvl). Nie chciałbym tworzyć serwera który wyglądałby tak jak inne, zobaczcie ile jest serwerów które nie różnią się praktycznie niczym, no ewentualnie inny wygląd przedmiotów czy max lvl. Jedyne co decyduje o tym który się najdłużej utrzyma to reklama. I właśnie dlatego chciałbym stworzyć serwer z nowościami(niektórymi takimi jak na innych serwerach) ale także z autorskimi dungeonami. Być może z własnymi systemami. Tutaj pragnę wrócić do mojego dawnego pomysłu stworzenia serwera na innej bazie gdzie max lvl to np 65lvl, inne mapy itp.

Zapraszam do komentowania.

Pozdrawiam

MoHa15 lubi to
Opublikowano

@TaaaZoooR
Pomysly masz cieakwe, ale jak widac - szybko sie z jednego juz wycofales. Mozemy komentowac do woli.. Ale po prostu - zrob projekt, zrob pliki, zrob clienta, zrob bete - wtedy ocenimy. Wez pod uwage ze po becie masz mase czasu na pozmienianie tego, co graczom i Tobie nie pasuje. Tak byloby najlepiej, a nie tylko slowa.

Ironiczny

LEGACY

Opublikowano (edytowane)

@TaaaZoooR

Pomysly masz cieakwe, ale jak widac - szybko sie z jednego juz wycofales. Mozemy komentowac do woli.. Ale po prostu - zrob projekt, zrob pliki, zrob clienta, zrob bete - wtedy ocenimy. Wez pod uwage ze po becie masz mase czasu na pozmienianie tego, co graczom i Tobie nie pasuje. Tak byloby najlepiej, a nie tylko slowa.

Dzięki, myśle że najlepiej będzie jak zrobie tak jak piszesz. Najpierw zrobie pliki, clienta i później się to oceni. A propo wycofania się to myśle że dobrze zrobiłem, dużo serwerów oldschool już startowało i najczęściej kończyło się na 50  graczach online. Hmm jak sądzicie w którym kierunku najlepiej brnąć Hard, Medium czy może Easy. Na każdy typ mam jakiś pomysł ale kompletnie niewiem w jaką stronę pójść.

W tej chwili myśle że zrobie taki medium 99-127max 2-3 sety(myśle że fajnie jest jak niema 8 setów, gdzie w pierwszym mamy 15 luda a w ostatnim 80), ze 3 nowe mapy, kilka dungeonow na różne lvl część popularnych część autorskich. Jakieś pety kostiumy fryzury z ogarniętymi bonami(tzn nie pakiet kostium pet fryzura daje nam 100 luda więcej). Serwer taki troche z elementem każdego typu, lvl to medium, ekwipunek to medium hard, skille to easy. Oczywiście jakaś skrzynka serwerowa z dłoniami krytyka i takimi różnymi. Co do ulepszaczy to myśle że perły które można wydropić z bossów, na wyższych lvl z metinów. Można też wymyślić jakiś system aka Mega Wierzchowce. Oczywiście troche misji które pomogą nam w zdobyciu ekwipunku. Nad systemem energi itp. to się jeszcze zastanowie. I tutaj myśle że postąpie według rady użytkownika @MoHa15, zrobie takie pliki które teraz opisałem i później się wprowadzi jakieś poprawki i zmiany. Pozdrawiam

Edytowane przez TaaaZoooR
Opublikowano (edytowane)

Co powiecie na:

Hard, exp z pl,

105lvl max.

Miecze Tryton, swiety itd. oraz runiczny miecz, luk feniksa,

Niebianki oraz nowe z pl,

Nowe bizu z pl wraz z przetopami,

Mounty takie jak na PL,

Powiekszone spoty az nie ma gdzie sie ruszycz,

Bez auto pota,

System ulepszaczy jak na pl,

Masa questów

10 ku do G1,

Edytowane przez dzekon
Opublikowano

Ja może opiszę serwer który tworzę to więc tak :

Dungeony Gotowe i nie gotowe tworzone a nie ściągane

- Rajd zwierząt 10-20lvl (drop eq 1-20 +6-7 + ulepszacze w ilości 2/3

-Rajd dzikusów 21-35 (drop eq 20-34 +6/7 + ulepszacze w ilości 2/3

-Zagłebie orków 35-45 ( drop szkatułka przedmiotów 35-55 +5/6 ) ulepszacze ilość 2/3

-Sahara 45-50 (drop kamien duchowy ( tylko metiny sahary szansa 15% ( 3 metiny na 1 wypad ) drop eq 48-55 +5/6

-Lodowe wzgórze 55 - 70 ( drop kamien duchowy ( metiny lodu szansa 15% ( 5 metinów na 1 wypad ) drop eq 55-65 +4/5/6

-Wyzwanie Taigusa 75 ( dlaczego tylko na 75 ? by był sens zostawania na tym lvlu opis --> ( bossy począwszy od best. specjalisty , a na końcu Azrael , drop to eq 55-75 +4/5/6 w tym szansa 90% na fms , rib itp +8/9 a szansa 10% na truta itp

-Dekalog Uriela 75 ( Uriel zgubił Dekalog musisz go odnaleźć idąc przez las pełen potworów silniejszych niż w czerwonym lesie , musisz z nich wydropić 3 szt starego bluszczu , dzięki niemu otworzysz bramę Hati , a tam spotkasz Bossa z którego lecą bronie 75+6 i stalki +6/7 czas na całe ubicie to 15minut bonus tylko rośliny .

A teraz raty exp / yang / drop

EXP - 5,5 % w 1 dzień można wbić 30lvl i bez problemu zrobić ekwipunek i wybonować go

Drop Yang - 5% z mobów leci od 100 yang na 1lvlu a na 50 i wyższym już po 2.5k z potwora ( by nie był zbyt duży drop yang i ceny były ustabilizowane )

Drop - Usunięty całkowicie drop przedmiotów z m1 dlatego że na 10lvlu można iść już na rajd zwierząt i tam leci dobrze ;) , tak samo w m2 usunięty poza metinami dlatego że tam lecą świetnie itemy

Ulepszanie do +5 100%  +6 - 95% / +7 85 % / +8 75 % / +9 65 % /

Spoty na mapach zwiększone x2,5 ( dlatego by nie było lagów i dobrze dało się expić bez czekania na resp ) resp mobów co 15 sekund

Drop z Wodza orków zmieniony na : kamień duchowy szansa 5% / szkatułka wodza orków szansa 100% / rękawica złodzieja 30minut 55% szansy , pierścień doświadczenia 30minut szansa 65%

Drop z innych wodzów taki sam ale nazwy szkatułek według nazwy bossów

Dodania / zmianki / 5 bony dropią z szkatułki serwerowej szansa 75%  , dodany do dropu jest też pierścień doświadczenia / rękawica złodzieja / rosy 5szt czas max 10 minut

handlarze zmienieni na plu był ekwipunek u nich +0 tutaj jest +4  :)

to narazie tyle bo nie mam sama czasu by zrobić więcej bo nie mam z kim tworzyć ale wole sama go mieć bo mam zaufanie tylko do samej siebie ;) , co wy na to ?

di-6I2CV711.jpg
Opublikowano

Myśle że najbardziej brakuje małej ilości serwerów, np kiedyś polskie privy można było policzyć na palcach(nie mówie tu o hamachi tylko o dobrych dedykach) teraz mamy ich pełno i ciężko jest zebrać naprawde dużą ilość graczy na jeden serwer.

Opublikowano

@Kasiaaa .*

Co mialas z matematyki? :D Exp 5,5%? Czyli ~20x mniejszy niz na PLu? ^_^ Tak to jest jak sie nie potrafi poslugiwac procentami :/

@Eden Hazard

Szczerze? Procz klimatu - niczego. Jest masa serverow, kazdy znajdzie cos dla siebie, wiec procz klimatu i graczy nie brakuje niczego...

Ironiczny

LEGACY

Opublikowano

@MoHa15

To czemu gracie na serwerze tydzień, a potem wam się nudzi ? :)

A kto powiedzial ze tak jest? ^_^ Ja gram tyle, ile mam co robic :) Na emperiusie gralem cos kolo 2 miesiecy, pozniej na Metinku niestety nieco krocej bo po wbiciu max lvla nie bylo co robic, ,teraz juz od ok 2tyg albo lepiej gram na ascarialu i nie zamierzam konczyc...

Ironiczny

LEGACY

Opublikowano

ja bym pograł sobie na serwie, jak za dawnych longju, kupowanie ks w IS'ie itd. lub jak na starych cnyt2 (kilka poziomów av, ulepki, zbroje głównie srebrne, złote i rubinowe hwangi itd) może kiedyś taki serw powstanie :) 

1358809676-U384748.png

Opublikowano

Siemanko. Chciałbym zadać graczom kilka pytań nt. 'wymarzonego' serwera.

Czego Wam konkretnie brakuje na obecnych prywatnych serwerach, co byście chcieli ujrzeć na serwerze i odwrotnie.

Dodatkowo chciałbym również zapytać jak zapatrujecie się na kilka z poniższych rzeczy:
 • Alchemia
 • System zwierzaków
 • 6/7 Bonus (Całkowicie wyeliminowany lub usunięte bonusy 'klasowe')
 • System kostiumów

Prosiłbym o wyrażenie swojego zdania co z powyższych rzeczy uważacie za zbędne, a co powinno zostać wprowadzone (dodatkowo wasze indywidualne propozycje).

Każda z tych opinii będzie wzięta pod uwagę przy tworzeniu projektu.

Pozdrawiam.

"Kiedy nie chcesz - szukasz powodów. Gdy chcesz - szukasz sposobów"

Opublikowano

6/7 bon może być, ale nie klasy. Kostiumy też nie potrzebne, chyba że jako nagroda za wygrany konkurs czy coś.

1358809676-U384748.png

Opublikowano

Up.

Wszystko co wymieniles jest mozna powiedziec bezsensu ;d bo system kostiumów, petów, 6/7bon i alchemia to tak naprawdę

dodatki które nie dają albo nic takiego dużego albo wgl nic nie dają.

Opublikowano (edytowane)

Witam was bardzo serdecznie.

Mam zamiar zrobić dobrego nowszego Harda/Medium oczywiście Dedyk, już aktualnie nad nim pracuję.

Możecie pisać pod postem co byście chcieli takiego na takim serwerze, aby nie było za łatwo ani trudno.

Tutaj przykładowe SS z serwera:

2tizrg.jpg

pt8hep.jpg

18fday.jpg

Edytowane przez .Avixon.
Opublikowano (edytowane)

Siemanko. Chciałbym zadać graczom kilka pytań nt. 'wymarzonego' serwera.

Czego Wam konkretnie brakuje na obecnych prywatnych serwerach, co byście chcieli ujrzeć na serwerze i odwrotnie.

Dodatkowo chciałbym również zapytać jak zapatrujecie się na kilka z poniższych rzeczy:

• Alchemia

• System zwierzaków

• 6/7 Bonus (Całkowicie wyeliminowany lub usunięte bonusy 'klasowe')

• System kostiumów

Prosiłbym o wyrażenie swojego zdania co z powyższych rzeczy uważacie za zbędne, a co powinno zostać wprowadzone (dodatkowo wasze indywidualne propozycje).

Każda z tych opinii będzie wzięta pod uwagę przy tworzeniu projektu.

Pozdrawiam.

Alchemii nie wprowadzaj,i tak malo kto z niej korzysta.Rowniez system energii jest zbedny.Pety/kostiumy/6-7 moga byc.

Jaki typ serwera tworzysz?

Edytowane przez GallAnonim1429

Srij9JT.png

Opublikowano

Ja Wam powiem że mnie najbardziej odpycha jak na serwerze jest duży max lvl i dużo zbrojek do wbicia(nie chodzi mi o ich wygląd), po prostu nie lubie jak mam duża ilość przedmiotów do wytworzenia wole wytworzyć raz a dobrze. Co do wojen gildii to myśle że mam fajny pomysł związany z takim jakby turniejem gildyjnym taki Metinowy ESL(oczywiście nie na kase realną a na yangi, bądź jakieś punkty osiągnięć). Ale póki co to musze zająć się przygotowaniem plików. Pozdrawiam

Opublikowano

Witam was bardzo serdecznie.

Mam zamiar zrobić dobrego nowszego Harda/Medium oczywiście Dedyk, już aktualnie nad nim pracuję.

Możecie pisać pod postem co byście chcieli takiego na takim serwerze, aby nie było za łatwo ani trudno.

Tutaj przykładowe SS z serwera:

2tizrg.jpg

pt8hep.jpg

18fday.jpg