Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dl]Mcedit - Edytor Map Do Minecraft

ViruS181

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wstepvm.png

Joł. Tym razem pokażę Wam program MCEdit i krótko opiszę jego funkcje (jeśli będzie zainteresowanie stworze dokładniejszy opis).

potrzebne.png

tutorialqe.png

1.  
  2. Instalujemy lub rozpakowujemy (zależy co pobrałeś) w dowolnym miejscu na dysku.
  3. Odpalamy MCEdit.bat i czekamy aż wszystko się załaduje.
  4. Klikamy CREATE NEW WORLD i wybieramy nazwę dla naszego świata.
  5. Czekamy aż wszystko się załaduje.
  6. Wybieramy jedno z narzędzi i... tworzymy :).
  7. Gdy wszystko zrobimy, zapisujemy mapę i jest ona już wgrana do naszego MC. Wystarczy odpalić gre i wczytać dany świat.

tutorialqe.png JAK GRAĆ NA SERWERZE NA STWORZONEJ PRZEZ SIEBIE MAPIE:

1. Odpalamy nasz server, aby mapa sama się wygenerowała i wyłączamy go.
  2. W MCEdicie włączamy "Open a level..." i wybieramy mapę, która się wygenerowała na serwerze jest ona w X:\Documents and Settings\Nazwa usera\Dane aplikacji\.minecraft server\ lub dla hey0 ...\.minecraft server\bin\. Mapa ma nazwę taką, jaką w server.proporties wybraliście nazwę świata (level-name=).
  3. Edytujemy ją jak chcemy no i zapisujemy - pamiętajcie, że mapa może zostać później przez serwer nieco wyedytowana (dodana lawa itp.)
  4. Gotowe - Możesz już grać na nowej mapie!

OPIS FUNKCJI, STEROWANIE ITP:

Sterowanie:

Przede wszystkim poruszamy się za pomocą W, S, A, D, Q, Z - chyba nie muszę tłumaczyć jak.

"Rolką" oddalamy i przybliżamy widok.

Spacją wywołujemy zwolnione tempo.

Trzymając ALT widać więcej szczegółów (niepotrzebne jak dla mnie).

Gdy budujemy mapę klikamy CTRL, żeby rozwinąć opcje.

Opis funkcji(jak napisałem wyżej - gdy dużo osób będzie chciało to napiszę dokładniejszy):

opisfunkcji.png

To chyba na tyle... Jeśli jakieś pytania to oczywiście pisać, a pomogę.

viruss.png

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

leci + wreszcie mi ktoś to wytłumaczył

mpcubfluo.png

1295889758-U198706.png

1281382571-U198706.png

1283694067-U198706.png

1281380939-U1.png

youtube.png

NIE BOĆ ŻYŁA DAJ + JAK STAWIASZ TO MNIE MOBILIZUJE DO DALSZEJ PRACY

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Filtr służy do tworzenia klocków na zaznaczonym Obszarze NP masz zaznaczone 4 puste kratki i Filtrem możesz z nich zrobic NP wodę

1323380503-U105431.png
Opublikowano

Bardzo się przyda :D... Już się biore za tworzenie :]... Myślałem że znów będę musiał tłumaczyć z angielskiego a tu jest na kochanym mpc :]

1390144171-U592769.png

3x ExModerator Minecraft | ExModerator Battlefield | ExMentor | 2x Ex MPC Media Team | Gold Member | MPC Coders Team | ExMPC Modder | Combat Arms Private

Opublikowano

zaznaczas teren usuwasz i potem go wypelniasz w tym samym zaznaczeniu np. kamieniem

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Opublikowano

wlasnie jakos nie moge bo albo mi zostaje polowa gory albo cos moglbys nagrac filmik i wrzucic na yt albo masz skype ?

MC PREMIUM USER OD 2011.05.11!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11MAJ !!!!!!!!!!!

Opublikowano

@UP

To nie jest mod... To jest edytor map. Jak wgrasz ją na serwa to będzie działać na MP. Przecież jest wszystko opisane w tutku jak dodać na serwa itp.

Opublikowano

Dzięki, nie będę musiał się męczyc nad pułapką :D Łap +`ika ^^

ExModerator Terraria | ExModerator Minecraft | MPC Media Team | ExMentor | Gold Member

Opublikowano

Spoko tut może ludzie wkońcu to zajarzą, bo to ten program nie jest łatwy do obczajenia :)

Pierwsza osoba, w historii MPC Forum.pl która przekroczyła kamień milowy 100d online.

32Aef.png

By Alicexcullen

"So many people will idolise, while their own success is in their reach... Don't forget, you're able to design your own universe."

Opublikowano

Program trudny do ogarnięcia, bo ma wiele niejasności. Np. dziwnie się cokolwiek zaznacza, czasem filter nie działa jak powinien i wiele innych. Na szczęście ciągle wydawane są nowe wersje programu i w prawym górnym rogu jest opcja update ;x.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...