Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

HD to nie problem, czyli zapis filmu pod YouTube.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

:)

W tym tutku , spróbuje wytłumaczyć jak zapisywac filmiki w HD dla serwisu YouTube.

(tut nie pokazuje jak tworzyć sam film :) )

Krok 1: Zmiana ustawień

Otwieramy menu File i wybieramy pozycję Properties. Z listy Template wybieramy pozycję HDV 720-30p (1280×720; 29,970 fps), a następnie zaznaczamy opcję Start All New Projects With These Settings. Po tym "zabiegu" każdy nowy projekt będzie ustawiony na tą opcje. Potwierdzamy zmiany >>kliknij OK.

tut1m.jpg

Krok 2: Dodajemy nasz klip .(wideo)

Wybierz Open wybierz interesujący Cię film . (lub File>>import>>media)

W tym momencie zostaje nam pobawienie się w montażu efektach itd. nie będe opisywał tego tutaj.

!!!Jeśli chcemy by film był w formacie 16:9 musimy zrobić następujący krok:

ppm na dany klip>> (oczywiście robimy tak przy każdym jeśli są one nie połączone) Properties>>odznaczymy pozycje Maintain aspect ratio.

Krok 3: Ustawienie nagrywania.

Wybieramy menu File i pozycję Render As>> Rozwijamy listę Save As Type i wybierz Windows Media Video w najnowszej wersji(można wybrać również *avi lecz plik będzie ważył duzo więcej , a my tego nie chcemy, jeśli jednak wybierasz *avi :na zakładce Video ustaw video format na wybrany kodeck , ja polecam DivX[ pamiętaj jeśli chcesz użyć tego kodecka musisz mieć go zaistalowanego na komputerze] ). Rozwijamy liste:Template wybierz pozycję 6 Mbps HD 720-30p Video i klikamy w pozycję Custom.

tut2i.jpg

W zakładce Video ustawiamy sówak Wideo smoothenss na 100% i upewnijmy się, że Image Size ustawione jest na High Definition (1280×720).Przechodzimy do zakładki Project .

tut3x.jpg

Ustawiamy Video Rendering Quality na pozycję Best. Teraz wystarczy, że nazwiemy odpowiednio ustawienia nagrywania, na przykład YouTube HD. Teraz klikamy na górną ikonę zapisu i potwierdź zmiany przyciskiem OK.

tut4qv.jpg

Krok 4: Zapisujemy.

Uwaga: Żeby zapisać swoją nastepną produkcję, jedyne co musimy zrobić to upewnić się, że podczas zapisu w oknie Render As wybrane są odpowiednie ustawienia, które stworzylismy przed chwilą.

Uwaga 2: Film może zapisywać się naprawde długo na starszych komputerach.

Napisze minimalne wymagania sprzętowe programu , by poźniej nikt nie spamował "dlaczego mi ta długo zapisuje".

Są to wymagania do sony Vegas 10 jednak ja polecam wersje 9.0

Wymagania:

Microsoft Windows XP 32-bit SP3, Windows Vista 32-bitowy lub 64-bit SP2 lub Windows 7 32-bit lub 64-bit

Procesor 2 GHz (zalecam procesor wielordzeniowy dla HD i stereoskopowej 3D)

400 MB miejsca na dysku twardym do instalacji programu

1 GB RAM (2 GB zalecane)

Microsoft. NET Framework 3.0

Apple QuickTime 7.1.6 lub nowszy

Karta dźwiękowa i oczywiście graficzna :)

Jeśli czegoś nie umiesz, chcesz żebym zrobił jakiś tut o SV napisz na PW postaram sie pomóc:)

Zakaz kopiowania tego poradnika bez mojej pisemnej zgody . Valky dla MPCforum.

dudsonowa, Upity, S0NikX i 4 innych lubią to
1363095337-U286162.png

Opublikowano

Nie wiem po co tyle pisania, wystarczy 1 film.

To jest ukryta treść, proszę

A i nie trzeba mieć rozdzielczości 16:9.

Ja robię tak jak na tym filmiku i mam HD + pełen ekran na YT (16:9)

550W OCZ Fatal1ty Modular SLI, AMD Phenom II X4 960T BOX (3.0GHz, Quad Core, 6MB, 95W, AM3), ASRock 870 870 Extreme3, DDR3 4GB 2000MHz PDP Patriot PGS Sector5 Low Voltage (2x2GB, DualDDR, CL9), Radeon HD6770 Sapphire 1024MB GDDR5, DP, HDMI, DVI, PCI-E 850/4800, SilentiumPC Brutus 410 Pure Black

wqdz690429546a.jpg Piszę poprawnie po polsku.

Opublikowano

Nie wiem po co tyle pisania, wystarczy 1 film.

To jest ukryta treść, proszę

A i nie trzeba mieć rozdzielczości 16:9.

Ja robię tak jak na tym filmiku i mam HD + pełen ekran na YT (16:9)

Posłuchaj wiem ,że jest mnóstwo filmików ale ja napisałem poradnik . Wolisz jakieś filmiki od gościa co się nie zna .... prosze bardzo:)

Wielu osób robi ten błąd bo próbują robić format 16:9 w np. rozdzielczości 640x480,na komputerze może wyglądac to normalnie, ale na Youtube nie.

Dlatego, że rozmiar odtwarzania na youtube jest stały. Jeżeli przesyłasz film w rozdzelczości 640x480 to jest on w formacie 4:3 i taki ma być.

A 16:9 uzyskasz gdy ustawisz rozdzielcziść np. na 1280x720, tak jak w moim tutku.

Z tym 16:9 źle to napisałem nie o to mi chodziło by dodawać do programu juz film z formatem 16:9 , ale nie ważne.

Ps: Więc jeśli masz odpisywać w temacie na ,którym nie znasz się idealnie , to radze: nie odpisuj:)Bez urazy .

pozdrawiam

@@down : Ku*** człowieku ale ty jesteś problematyczny... Napisałem Ci jeśli chcesz robić jak ktoś inny prosze bardzo. Nie wiem czy jesteś ślepy czy niedowidzisz , ale mój tut nie mówi tylko o tym jak ustawić format 16:9 !! Tylko o całym renderowaniu :/

Darkness111 i razor lubią to
1363095337-U286162.png

Opublikowano

(...)

To Ty posłuchaj . ja mam monitorek 1024 x 768 i mam 16:9. Przykład?

Trzeba jeszcze wiedzieć jak nagrywać (troche sciachac gore i dol). Lepiej filmik rozciągnąć i mieć 16:9 niż czarne paski po bokach <- i tak efekt jest zdecydowanie lepszy.

Nie mów że się nie znam bo siedzę w tym od roku,... zreszta moich filmów nie widziałeś.

@Up

Bo jeśli piszesz o renderowaniu to wspomnij jeszcze o tym. Ktos zle zapisze to bedzie mial zjechaną rozdzielczosc.

550W OCZ Fatal1ty Modular SLI, AMD Phenom II X4 960T BOX (3.0GHz, Quad Core, 6MB, 95W, AM3), ASRock 870 870 Extreme3, DDR3 4GB 2000MHz PDP Patriot PGS Sector5 Low Voltage (2x2GB, DualDDR, CL9), Radeon HD6770 Sapphire 1024MB GDDR5, DP, HDMI, DVI, PCI-E 850/4800, SilentiumPC Brutus 410 Pure Black

wqdz690429546a.jpg Piszę poprawnie po polsku.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Mam problem przy "Krok 3: Ustawienie nagrywania.", nie mogę rozwinąć listy "Template", pokazuje mi taki komunikat "No existing templates support this media."

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Mam problem przy "Krok 3: Ustawienie nagrywania.", nie mogę rozwinąć listy "Template", pokazuje mi taki komunikat "No existing templates support this media."

ja tak samo

• 5 miesięcy temu...
  • 9 miesięcy temu...