Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku zaznaczam, że to tylko mój styl gry. Nie każdy musi się z tym zgadzać. Nawet chętnie bym usłyszał lepsze porady lub małe korekty. W końcu uczymy się całe życie. Od postanowiłem napisać kilka porad dla tych graczy którzy jeszcze nie ogarniają tak jak by chcieli. Nie piszę tego by się przechwalać. A nuż się przydadzą.

1) FullAuto - Na pewno nie raz mieliście tak, że ładujecie do gościa cały magazynek i nie wiele mu robicie. Nawet kiedyś słyszałem, że się potem oskarżało takiego o god mode itp. To sprawka recoila (rozrzutu). Wystarczy zjechać celownikiem na nogi. Sprawdza się to bardzo dobrze. Ciągniemy serią aż delikwent nie padnie. Najpierw celujemy w głowę, po 4-5 strzałach zjeżdżamy na nogi. Działa to skutecznie nawet na średnich dystansach. Minus jest taki, że możemy się zdziwić kiedy przeciwnik zostanie z 10hp a nam braknie amunicji w magazynku.

2) Strzelanie - Przy każdym strzale, kucamy. Trzeba sobie wyrobić taki nawyk. Widzimy przeciwnika, kucamy i strzelamy, wstajemy i idziemy dalej. I tak cały czas. Wiadomo jak sytuacja tego wymaga np.: gdy atakuje nas większa grupa, kucnięcie zrobi z nas łatwego fraga. Na średnim dystansie powinniśmy używać krótkich serii, na dalekim 1-2 strzały. Z bliska oczywiście grzejemy z full auto. Gdy biegniemy nie strzelamy. I tak w 85% spudłujemy. Co najwyżej króciutkimi seriami. Celownik ZAWSZE trzymamy na wysokości głowy przeciwnika. Pozwoli wam to nawet gdy wróg was zaskoczy, z odrobiną szczęścia zerwać mu heada.

3) Flashe i Granaty - Rzucamy tak, że by przeciwnik nie widział go i nie zdążył uciec/odwrócić się. Czyli walimy w drzwi, ziemię, sufit, ścianę - we wszystko co sprawi, że przeciwnik zostanie zaskoczony. Nie rzucamy także cytrynek i ich błyszczących odmian zaraz przy drzwiach. Wróg na pewno zdąży obronić się (uciec/odwrócić) ponieważ zobaczy nasz granat. Co do błyskowego, to tak, że by wybuchnął zaraz po wpadnięciu. Granatem zwykłym - wiadomo tak, że by wybuchnął zraz przy nim.

4) Zaskoczenie - Gdy przeciwników jest za dużo, nie ma sensu się pchać na siłę. Kiedy wasi koledzy będą wesoło naparzać się z wrogiem, poszukajcie drogi do zrobienia im pleców lub w gorszym wypadku skrzydeł. Pozwoli wam to nieźle namieszać, ubić kilka fragów i otworzy dalszą drogę waszej drużynie. Ważne że by nie rzucać na plecy przeciwnikowi granatu gdy nie ma się pewności, że nie kojtnie. Wróg który przeżyje wybuch na pewno kapnie się o waszej próbie robienia pleców i zaalarmuje resztę. Uważamy też by nikt nas nie zobaczył. Skutkiem tego będzie zaznaczenie nas na ich radarze i zdradzenie naszej pozycji.

5) Zachowanie i poruszanie się podczas rozgrywki - Nie wchodźmy nigdy pierwsi gdy mamy mało hp, a nie jesteśmy pewni, że nie ma tam przeciwnika. Zaoszczędzi wam to nerwów i nie osłabicie swojej drużyny swoją śmiercią. Starajmy się trzymać drużyny - samotne hasanie po mapce z kiepską bronią i bez kevlaru skończy się dedem. No chyba, że musicie to chociaż starajcie się ukrywać i nie wpadać na stado przeciwnika. Co bardziej doświadczeni gracze pewnie i sami nie raz dadzą sobie radę (sam tak często robię), jednak każdy wie co potrafi wpadające stado graczy na pełnym gazie. W grupie jesteśmy skuteczniejsi i są mniejsze szanse na zgon. Na otwartych przestrzeniach szukamy kryjówek. Dłuższe przebywanie grozi ustrzeleniem nas przez snajepra. Najlepiej pomagać sobie smoukiem. W pomieszczeniach trzymamy się ścian, zaglądamy z za rogu, ewentualnie wyskakujemy gdy wiemy, że jest tam przeciwnik. Taki sposób poruszania się daję nam szansę na podejście do pozycji przeciwników. Staramy się nie blokować drużyny. Nie denerwuje nic bardziej gdy ktoś zacznie blokować (nawet nie chcący), kiedy za plecami przeciwnik robi masaż pleców z karabinów. Unikniemy bluzgów i raczej nie przyjemnych tekstów z micro w naszą stronę.

Na razie tyle. Jeśli coś przypomni mi się, edytuje posta i dodam. Jeśli pomysł się sprawdzi i spodoba - mam jeszcze kilka pomysłów na poradniki (Poradnik snajpera, Z czego i jak strzelać, Jak zostać Nożownikiem).

Tego tekstu nie skopiowałem z niczyjej strony ani nikomu nie ukradłem. Własnoręcznie go napisałem. Zastrzegam sobie prawo i nie życzę by go ktoś kradł i wklejał na swoje strony i inne portale. Jeśli ktoś będzie potrzebował fragment lub cały tekst - wystarczy napisać. Na pewno się dogadamy.

Dziękuje Pozdrawiam!

Obecnie gram od czterech lat w Counter Strike Source. Steama posiadam od 2k11. Mogę zagrać ESL itp.

Opublikowano

Dobry poradnik ;) myśle że jeden z lepszych , rozbudowanych poradników aczkolwiek nie wymaga dużo czytania . Gracze którzy zaczynają przygode z Counterem powinni Twój poradnik właśnie przeczytac. + dla Cb za pracę jak i dobrze napisany poradnik.

mouddd.png
Opublikowano

nuż się przydadzą.

Myślałem,że nóż.

Przy każdym strzale, kucamy

Kurwa,chcesz strzelać czy grzyby zbierać?

To zły nawyk.

Tyle chciałem napisać , reszta nawet ok.

Za wysoka.

Opublikowano

1.Na krótkich dystansach full auto? dziwne gram od 2004roku, duzo widzialem ale NIGDY prze NIGDY nie nawalaj full auto z ak.rozrzut zabije ci matke, kota, psa, i rybki przy okazji.(sarkazm)

2.Dobry config to połowa sukcesu.

3.Robienie nawyku kucania? no ok ale preferuje inaczej to zrobic.

no chyba tyle, reszta bez zarzutu.

dazasygna.png

by sWitch.(nie znajdziesz go tu ;>)

Opublikowano

To jest ukryta treść, proszę

Nie skopiowane ? A co to jest słowo w słowo skopiowane i jeszcze masz czelności pisać, że nie pozwalasz kopiować , bo to twoje ?

Tam jest temat z 18 lutego 2011 , a tutaj 2 maja ...

ps; Aby zobaczyć temat trzeba tam się zarejstrować