Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Konfiguracja Jail

Pegas©

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dziś wam pokażę jak skonfigurować Jail'a.

Po co jest ten Jail??Po instalacji Jaila na systemie 64bitowym ,będą działały lib'y z 32 bitowego.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tutek:

Po prostu wpisujemy kolejno:

# cd /usr/src && make TARGET_ARCH=i386 TARGET=i386 buildworld
# mkdir -p /home/jails/i386 && make TARGET_ARCH=i386 TARGET=i386 DESTDIR=/home/jails/i386 installworld
# make TARGET_ARCH=i386 TARGET=i386 DESTDIR=/home/jails/i386 distribution
# ln -s /home/jails/i386/libexec/ld-elf.so.1 /home/jails/i386/libexec/ld-elf32.so.1

Oczywiście wpisujemy bez #

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gotowe.

Sprawdzałem na darmowym VPS'ie.

Film Video:

7-Czerwiec

Pozdrawiam i proszę o zdjęcie %.

Link:

http://en.jnlin.org/2008/06/07/12/

2ivh0ly.jpg

Opublikowano

No,no,no. Na pewno się przyda, jeszcze nie widziałem żeby było. Ale na pewno jest to przydatna rzecz, szczególnie dla userów win7.

Oczywiście + za prace :)

//gif w sygnie

F.

RZAL :<

Do u wanna fight with me?

Opublikowano

Czyli teoretycznie idzie z tym odpalić serwer na 64 bitach? ;]

No,no,no. Na pewno się przyda, jeszcze nie widziałem żeby było. Ale na pewno jest to przydatna rzecz, szczególnie dla userów win7.

Oczywiście + za prace :)

Jak to do freebsd a nie do windowsa =,=

Opublikowano

Tak ,dzięki temu będzie czytało bilbioteki z i386.

7 Czerwca będę to robił na dedyku kolegi ,to zrobię film z instalacją.

2ivh0ly.jpg

Opublikowano

Oj Pegas, Pegas mogłeś im to dać, dopiero jak u mnie to skompilujemy (film byłby odrazu) ; d.

Ale mniejsza, good work soldier ;p

Opublikowano

ooo kuzwa tut o dupe rozbic jak nie masz pojecia o tym to nie pisz

Wiem kto jest swój, a kto zwykły pedał
Intel Xeon E5 1650 v2 16GB Ram 1 TB SSD 2x D500 3GB

Opublikowano

Aja tam sprawdzę w miarę możliwości THX. Nie osadzam książki po okładce

@edit

może ktoś mi zdejmie te % wkońcu?

aha + polecial za checi :)

alanthi.jpg
Opublikowano

Hmm, nie wiem czy nie lepiej wgrać liby do freebsd 64 bit, albo spróbować takie coś po kompatybilności:

pkg_add -r compat7x-amd64

Nie wiem, czy działa, nie testowałem, nie robiłem serwa na 64 bit, ale podobno lazi :P

Jak dalej wam nie chodzi to zróbcie z tuta pegasa :P

Opublikowano

Pegas. Mam procesor intela (dedyk) Jest tam zainstalowane FBSD 8.1 64Bit

Gdy wpisuje pierwszą linijke pokazuje sie"make: don't know how to make buildworld. Stop" Prosze pomóż. Wynagrodze plusikami

Opublikowano

To jest konfiguracja Jail'a ,a nie instalacją.Instalację mogę wam dać.Tym sposobem się tylko konfiguruje.

2ivh0ly.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wszystko ladnie działało do puki nie zacząłem wpisywać tych komend... od tego czasu nie mogę zalogować się do putty, dałem reboot serwera ale to nie pomogło.

Opublikowano

Nie wbija Ci ,bo nie odblokowany został port 22 podczas tej instalacji.Czyli ee /usr/jails/etc/ssh/sshd_config

I z #PermitRootLogin no zmieniasz na PermitRootLogin yes

To jest oczywiste.I podajesz hasło ,które podałeś przy Jailu.

2ivh0ly.jpg

Opublikowano

pegas glupoty piszesz... ee /usr/jails/etc/ssh/sshd_config w folderze ETC jest tylko resolv.conf być może chodzi ci o ee /usr/jails/sshd/etc/ssh/sshd_config

edit// wlacyzlem jaila i juz niemozna wejsc na serwer... jak jaila wylacze to mozna wejsc... bez sensu... zmieinlem na yes to permintrootlogin w /etc/ssh/sshd_config a i tak nie pomaga...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ten Tut jest źle napisany/skopiowany z internetu :-). I jail stworzony w ten sposób nie będzie działał prawidłowo. Zajmuję się tworzeniem jaili na zlecenie zarówno 64bit jak i 32bit. W jailu 32bit uruchamiam wszystkie niezbędne narzędzia aby działały prawidłowo m.in. komendy netstat, top, ps, kill, killall, ifconfig... Jeśli ktoś jest chętny zapraszam na gg 5005024 (niewidoczny) lub kontakt mailowy na adres serwery(małpa)tobnet.pl. Jail umożliwia stworzenie odizolowanego środowiska usługi np. gry od systemu głównego. Jeśli gra się zawiesi nie zawiesi nam całego serwera. Restart jaila ok 5 sekund - restart serwera np. ovh - ok 3 min.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ten tut jest ok ale jest maly blad , bo jaili nie isntaluje sie w home tylko w usr

I to nie konfiguracja ale instalacja gotowego jaila w i386 , trzeba jeszcze podmontowac fs i mozna go spokojnie uruchamiac.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

poradzi ktos na to

don't know how to make buildworld. Stop

Wpisuje Pierwsza komende i takie cos mi sie pokazuje

sygnaac.png

wowaw.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...