Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[BSD] Automatyczne wznawiania Game

Pegas©

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Mój kolega ,miał problem na serwerze,który był na plikach 2010.

Polegał na tym ,że padały gamy.

Aby temu zaradzić można dodać dopisek do crontab:

To jest ukryta treść, proszę

I na samym dole dopisujemy:

Opis:

*/10[TAB]*[TAB]*[TAB]*[TAB]*[TAB]root[TAB]home/game/start.sh

*/10 - Czas w minutach

[TAB]*[TAB]*[TAB]*[TAB]*[TAB] - Zostawiamy

root[TAB] - Użytkownik jaki ma to uruchomić

home/game/start.sh - Plik który ma być uruchomiony.

Dziękuję ,tut by pegas.

2ivh0ly.jpg

Opublikowano

albo aby sprawdzal czy wybrany proces jest jak nie to odpala :P

Wiem kto jest swój, a kto zwykły pedał
Intel Xeon E5 1650 v2 16GB Ram 1 TB SSD 2x D500 3GB

Opublikowano

??

Tak się zapytam ,po co mam edytować game ,pisać skrypty w shellu , jak mogę dodać wpis do crontab??

Wytłumaczy mi ktoś??

2ivh0ly.jpg

Opublikowano

Na dedyku mi to działa.

Coś musiałeś źle wpisać ,nie zapisać ,złą ścieżkę podać...

2ivh0ly.jpg

Opublikowano

Na dedyku mi to działa.

Coś musiałeś źle wpisać ,nie zapisać ,złą ścieżkę podać...

Wszystko dobrze sprawdzałem ze 3x =D

Opublikowano

Czemu używasz crontab'a jak można w shellu napisać to w pętli albo na sleepach?

bo crontab odpali to raz na 10 minut, a jak dasz pętlę to ona cały czas będzie działać i trochę zasobów serwera na to idzie, nieprawdaż?

Obawiam się, że nie potrzebuję promocji, makinku :)

Opublikowano

bo crontab odpali to raz na 10 minut, a jak dasz pętlę to ona cały czas będzie działać i trochę zasobów serwera na to idzie, nieprawdaż?

Niech uścisnę twoją dłoń.

Nie pomyśl czy lepiej się srać z crontabami czy dopisać słowo sleep 600 do skryptu. Masz co 10minut ? Masz.

Opublikowano

Pegas, ty też nie myślisz. Jak tak zrobisz to procesy się zapętluj. Lepiej zrobić wpis do crona, co uruchamia skrypt co 1s, który natomiast sprawdza czy game jest włączone na odstawie nie zamykających się portów. Jeśli nie to je włączy. Czyli jak padnie to się odnowi, a nawet nie lognie z gry.

@Deco16 Tylko, że tylko ty wiesz jak temu zapobiec :)

Opublikowano

Ja miałem ów problem, gejmy padały jeden za drugim z nie wiadomo jakiego powodu ;).

Celowe bugowanie przez jakiegoś gracza odpada,

błędy gejma odpadają,

wysoka waga logów odpada.

Jedyne co mi wtedy przyszło do głowy to wina systemu, pewnie jakiś mały crash jakiegoś liba.

Do cron'a tego bym raczej nie dodawał, bo odpalenie gejma na tym samym, co poprzedni, muli odpalonego już gejma - lepiej napisać shell'a w pętli ze sleepem np. 5000ms, który sprawdza, czy proces istnieje - i jeśli nie - uruchamia go. Tak samo można napisać skrypt PHP wykonywany w nieskończonej pętli, wysyłający socket i oczekujący odpowiedzi od danego portu - jeśli czas na odpowiedź minie, uruchamia gejma. Proste - ale niezbyt skuteczne, radzę dojść do problemu, a nie go omijać.

Ogólnie miałem problem z gejmami, na początku wszystko dobrze działało, a potem coś się posrało i jeden gejm uruchamiał się 5min., co wcześniej trwało 3 sekundy....

spake.png

Sygnaturkę wykonała KisuShite

take a gun and count to three...

windows7_userbar10.gif

45180.gif

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie na co wam to automatyczne wznawianie gejma jak bardziej ogarnięci nie doprowadzają do jego wyłączania się?

Masz +'a za chęci :P

logoopm.png

Opublikowano

Da się naprawić. W sumie jak masz naprawione game to serwer włącza się 10s. Ja jak nie miałem naprawionego to przy 1100 graczach ch1 padało co 20 min, a teraz może co 8h. No w sumie błędy graczy też wpływają na padanie game.

Opublikowano

Macie tu przyklad mojego skryptu ktory robi to samo tylko sprawdza czy logowanie dziala , jak dziala to sprawdza czy game dziala (aby zapobiec samouruchamianiu sie channeli jak mam np wylaczony serwer i cos robimy)

W cronie ten skrypt dajemy co 1 min , i on co 20 sek sprawdza czy channel padl , jak padl to go wznawia pod warunkiem ze dziala logowanie

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Skrypt zapisujesz w osobnym pliku dajesz mu chmod +x skrypt i dodajesz skrypt do crontaba tak jak na samym początku tematu. Jeśli dodałeś kod skryptu do crontaba to nie ma prawa działać.

- zabezpieczenia: logowania do serwera na klucz RSA, baz danych - TUNEL SSH, FIREWALL, ANTY-DOS, aktualizacja systemu

- jaile: (podział serwera dedykowanego na kilka pod serwerów z oddzielnymi adresami IP, usługami, kontami użytkowników, konfiguracją itd.), aktualizacja jaili, autorestart jaila z wewnątrz jaila

- optymalizacja logów, bazy mysql, naprawianie bazy mysql, automatyczny backup na zewnętrzny serwer FTP, poprawny licznik graczy online, itd.

- programowanie: edycja/pisanie skryptów php, zapytań (query) SQL.

Opublikowano

Równie dobrze można uprościć skrypt, bo na niektórych plikach jest tak, że gdy np. Auth działa to pojawia się plik pid, a jak nie to pid'a nie ma :D

Ustawiamy w crontabie na np. 5min i leci :D

Taki tam skrypcik napisany w 2min ^^

Napisz do mnie, jeżeli potrzebujesz patcher'a.

Opublikowano

Skrypt zapisujesz w osobnym pliku dajesz mu chmod +x skrypt i dodajesz skrypt do crontaba tak jak na samym początku tematu. Jeśli dodałeś kod skryptu do crontaba to nie ma prawa działać.

Zrobiłem tak i działa tylko ze jak mam logowanie off to i tak mi odpala channel

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...