Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[BSD] Kompilacja & konfiguracja IPF aka IP.filter

Badar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanowną administrację & Moderatorów tego działu mpc forum =).!

Cały proces postaram się opisać w kilku prostych & zrozumiałych krokach =) . Zaczynamy ! =).

Kompilacja & autostart

1) Logujemy się po przez SSH (Secure Shell) do naszej maszyny wirtualnej / dedyka .

2) Wchodzimy do :

To jest ukryta treść, proszę

3) W zależności od wersji systemu (i386 lub amd64) wchodzimy do następującej ścieżki :

amd64 :

i386 :

4) Kopiujemy jądro generica na własne

5) Edytujemy nasze nowe jądro po przez edytor "ee" i dopisujemy opcje IPF'a . Np

6) Zapisujemy plik i wprowadzamy następującą komendę :

Gdy już proces się zakończy, wpisujemy :

7) Edytujemy rc.conf .Dam Wam to dla wygody w formie komendy "echo"

Na waszym miejscu wkleiłbym taką długą zawartość w skrypt *.sh i odpalił :).

Regułki IPF

Wszystkie reguły tego firewalla zapisane są w pliku ipf.rules . Podstawowe reguły przepuszczające każde połączenie na każdym protokole sieciowym :

Przykłady pisania własnych reguł :

- podstawowa regułka, która odblokuje nam wybrany port :

wyjaśnienie :

-----------------------------------

pass in quick on dc0 - przepuszczanie na karcie dc0 (oczywiście dc0 zamieniamy na swoją kartę)

proto tcp -protokół sieciowy tcp, na którym port ma być otwarty (można jednocześnie użyć kilku np tcp/udp)

from any to any port = 22 - z "nikąd" do "nikąd" (nie ma ograniczenia na konkretne adresy IP, każdy adres IP widzi ten port jako aktywny), port po znaku równości możemy zmienić na własny .

flags S - używamy tego jedynie w przypadku protokołu TCP w przypadku UDP lub ICMP stosujemy samo : keep state

in / out - połączenie wychodzące / wchodzące

------------------------------------------------------------

IPmon

1) Tworzymy plik dla logów :

2) Nadajemy mu "prefix" security :

Dodatki

Blokada skanu i nasłuchu portów :

Dopisujemy te dwie linijki do reguł IPF'a :

Plik logowań IPF'a :

Edytujemy plik :

Dopisujemy tam :

To tyle, ostatnia aktualizacja : 20.02.2012 .

Zakaz kopiowania !

Pozdrawiam .

Opublikowano

Zdradź Mi jedno.

Kto Cię tego uczy ?

Wspaniale :-]

Pozdrawiam i + zostawiam

Kolego, to wszystko z głowy, uczę się sam =) .

Opublikowano

No no. Zajebiście.

oczywiście podpinam i + leci

Bardzo dziękuję za docenienie, to jeden z wielu tutoriali, jakie mam w planach =).

Opublikowano

No no kolega ;>

Pisałeś na Gadu że ma na razie 600 linijek i wg ja czekałem ;p

Co to tematu.

Z początku nie Kumałem o co biega wg Magia według mnie.

Poczytałem pomyślałem

I teraz uważam że dużo osobą się to przyda na forum.

Po sobie zostawiam + i 5.

Pozdrawiam.

1355920968-U274371.jpg

Obiecanki Cacanki z 2008 roku

:D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ip Filter jest dosc stary bo jest wydawany raz na ruski rok xD

Najlepiej zainstalowac IPFW jest poprawiany wraz z nowa wersja systemu bsd

sygnaac.png

wowaw.png

Opublikowano

Ip Filter jest dosc stary bo jest wydawany raz na ruski rok xD

Najlepiej zainstalowac IPFW jest poprawiany wraz z nowa wersja systemu bsd

Sam IPFW Ci gówno da ;xx.

Połączenie obu daje sporo : >.

Lub jak ktoś umie to jeszcze PF etc.

Opublikowano

Witam Szanowną administrację & Moderatorów tego działu mpc forum =).!

Cały proces postaram się opisać w kilku prostych & zrozumiałych krokach =) . Zaczynamy ! =).

Wstęp -- czyli od czego musimy zacząć by odpowiednio skonfigurować & skompilować IP.filter =) .

1) -- Logujemy się po przez SSH (Secure Shell) do naszej maszyny wirtualnej / dedyka -- polecam do tego program putty (DL w osobnym spoilerze) =).

2) -- Wchodzimy do :

3) -- Wpisujemy następującą komendę :

.

4) -- W otwartym unixowym edytorze na samym końcu dopisujemy następujące linijki jedna pod drugą . :

5) -- Wychodzimy po przez użycie klawisza "Esc" i zapisujemy po przez "save chalangers" .

6) -- Edytujemy plik /etc/rc.conf po przez następującą komendę : .

7) -- Dopisujemy tam następujące linijki :

To na tyle, jeśli chodzi o wstęp -- lecimy dalej .! =) .

Konfiguracja reguł firewalla IPF aka IP.filter -- czyli jak użyć go poprawnie by mógł robić swoje =) - początkujący .

1) -- Stworzymy plik z regułami tego pięknego modułu, po przez wpisanie następującej komendy. :

2) -- Dostosowujemy go sobie pod swoje potrzeby, dam Wam kilka przykładów jak i niezbędnych reguł =) .

a ) -- puszczamy cały ruch sieciowy na swojej karcie w unixie (sprawdzić ją możecie w sysinstall --> configure --> networking) -- ja dam na przykładzie swojej =)

legenda : rl0 -- moja karta sieciowa (Wy możecie mieć inną) , tcp -- protokół sieciowy IPv4 , udp -- protokół sieciowy IPv4, icmp -- protokół sieciowy IPv4

B ) -- Puszczamy cały ruch wejściowy na interfejsie wewnętrznym xl0 -- jest to nie zbędne, by unix poprawnie łączył się z siecią internetową .

c ) -- Puszczamy cały ruch wyjściowy na interfejsie wewnętrznym xl0 -- jest to nie zbędne, by unix poprawnie łączył się z siecią internetową

d ) -- Na koniec puszczamy wszystko na interfejsie pętli zwrotnej czyli lo0 - również niezbędna operacja.

e ) -- Do naszych regułek dopisujemy podstawowe usługi : - jest to potrzebne by prawidłowo połączyć się przez ssh etc

Po tych operacjach zapisujemy nasz plik z regułami i restartujemy maszynę komendą shutdown -r now .

Konfiguracja reguł firewalla IPF aka IP.filter -- czyli jak użyć go poprawnie by mógł robić swoje =) - zaawansowany .

1) -- Do pliku /etc/rc.conf dopisujemy następujące linijki -- by umożliwić logowanie przez syslogd

2) -- Wracamy do edycji naszego pliczku z regułami IPF

3) -- Uniemożliwiamy skanowanie portów -- by to uczynić dopisujemy następujące reguły :

4) -- Tworzymy plik monitorujący i zapisujący logowane pakiety syslogd, po przez następującą komendę :

5) -- Dopisujemy tam następujące linijki jedna pod drugą jak zawsze -- w ten sposób logowane pakiety pojawią się w owym pliku :

6) -- Do regułek naszego IPF dopisujemy następujące adresy IP, które nie powinny się pojawić na naszym unixie :

7) -- Do naszych regułek dopisujemy podstawowe usługi : -- jeżeli zrobiliśmy to w części dla początkujących, to pomijamy ten punkt

8) -- Dla pozostałych połaczeń tcp zwracamy RST :

Ipnat -- czyli translacja adresów, by móc korzystać z łącza internetowego =)

1) -- Do pliku /etc/rc.conf dopisujemy następującą linijkę :

2) -- Do naszych regułek dopisujemy następującą linijkę : twoje IP z ipconfig/32 (w Tych IP wpisujecie swoje IP z sysinstall / ifconfig -- to tylko przykład)

tłumaczenie : 169.255.0.0/16 - 169 - pierwsze trzy cyfry IPv4, reszta to maska podsieci, /16 - pierwsze 2 cyfry IPv4 adress

Własne drobne konfiguracje -- Czyli jak dodać swoje porty etc =) - średnio zaawansowany (tego nie ogarniesz - nie bierz się za resztę .

1) -- Jak do regułek dodać nowy port --

2) -- Jak zablokować nie chciane IP --

Jak działa IPF i z czym współpracuje =) -- czyli co to wgl jest i po co jest ;d.

IPF czyli IP filter, jest jednym z 3 firewalli . Współpracuje np z IPFW .

Definicja wg twórcy :

Jest to świetne zabezpieczenie, które wymaga nie lada pracy, ale opłaca się to . Dlaczego ? Gdyż bezpieczeństwo przede wszystkim .! =)

To w sumie na tyle, Pozdrawiam Was gorąco i życzę sukcesów -- Wasz Badarek ; ) .

P.S : Kompilacja tego wymaga skupienia i odrobiny myślenia =).! - mam nadzieję, iż się przyda .! =) .

Tak dla potomnych =)

A btw, to dodaj, że na Jailu tego nie skompilujesz, chyba, że z poziomu głównego :)

1314471493-U382249.png

Opublikowano

Tak dla potomnych =)

A btw, to dodaj, że na Jailu tego nie skompilujesz, chyba, że z poziomu głównego :)

Uważałem, iż to oczywiste kolego =).

Opublikowano

o kurwa xD

Mistrzowie to mało powiedziane.

Żeby nie spamić, to powiem Ci, że IPFW itd. to tylko połowa sukcesu.

Ale to i tak 50%

Root na ip, anty ddos itd :D

1314471493-U382249.png

Opublikowano

o kurwa xD

Mistrzowie to mało powiedziane.

Żeby nie spamić, to powiem Ci, że IPFW itd. to tylko połowa sukcesu.

Ale to i tak 50%

Root na ip, anty ddos itd :D

MPC Forum wszystkich sposobów znać nie musi ; ).

Czasem lepiej coś zostawić w tajemnicy..

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dobra Firewall czy cos sie dowiedzialem nie jak bym był Zielony to nawet nie umial bym napisac regulki nie dodales nawet zabezpieczenia przed DDOS ale to twoja sprawa po 2 Wystarczy 1 Wpis do IPFW + Dobry PF i to styka w całosci ale jesli wolisz albo wolicie nawalic sobie smieci to wasza sprawa dogrywanie czegos co sie nie przydaje jest smieszne. Lepiej miec najebane huj wie czego i myslec ze jest wszystko dobrze.to na tyle

Wiem kto jest swój, a kto zwykły pedał
Intel Xeon E5 1650 v2 16GB Ram 1 TB SSD 2x D500 3GB

Opublikowano

Dobra Firewall czy cos sie dowiedzialem nie jak bym był Zielony to nawet nie umial bym napisac regulki nie dodales nawet zabezpieczenia przed DDOS ale to twoja sprawa po 2 Wystarczy 1 Wpis do IPFW + Dobry PF i to styka w całosci ale jesli wolisz albo wolicie nawalic sobie smieci to wasza sprawa dogrywanie czegos co sie nie przydaje jest smieszne. Lepiej miec najebane huj wie czego i myslec ze jest wszystko dobrze.to na tyle

Konradzie, wiem, że źle to wtedy opisałem, mogłem się bardziej wysilić, ale wtedy chciałem robić za "karierowicza" . W wolnym czasie to od nowa napisze, ale znacznie porządniej : > .

Masz rację, ale nie którzy wolą być bardziej przezorni =). Nawet przy okazji dam tutka o PF ;p .

To na tyle ;)).

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Badar wytlumacz po co te laczenie jakis gowien to i tak nie bedzie lepsze na jedno wychodzi...

sygnaac.png

wowaw.png

Opublikowano

Badar wytlumacz po co te laczenie jakis gowien to i tak nie bedzie lepsze na jedno wychodzi...

Będzie będzie ;).

Jak pojęcia nie masz - nie wypowiadaj się : >

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...