Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mega Tutorial WoW - Jak zacząć, download, podstawy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1322235431-U2753.png

1321814930-U247153.png

1. Serwery prywatne, a gra na globalu.
  2. World of Warcraft download.
  3. Instalacja patchy.
  4. Kosztorys i aktywacja kluczy.
  5. Konfiguracja klienta na serwery prywatne.
  6. Jak zacząć
  7. Poradniki
  8. Hacki, boty i bugi.
  9. FAQ

1321813329-U247153.png

1322235070-U2753.jpg

Jak każdy wie, z reguły serwery globalne, wspierane przez producenta są lepsze od serwerów prywatnych. W przypadku WoWa nie jest inaczej. Serwery prywatne są bardzo dziurawe. Czysty emulator ogólnodostępny w internecie, w procentach jego działalność względem oficjalnych serwerów jest rzędu 20-30%. To że moby są to już jest duży %. To ile rzeczy działa na serwerze zależy przede wszystkim od programistów, tak niestety w wowie potrzeba programistów, z prawdziwego zdarzenia, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, że tak naprawdę osobie, która chce mieć swój serwer, dla kumpli jest to tak naprawdę robota warta świeczki.

Nie opłaca się robić własnych serwerów. Bardzo trudno jest się przebić przed konkurencje, i jeszcze trudniej to wszystko ogarnąć. Ale koniec końców - priv czy global? Masz pieniądze? Global, nie(bądź masz ale nie chcesz wydawać) - priv. Jeżeli wybrałeś globala to gratuluję postanowienia, pamiętaj, że WoW jest strasznie czasochłonny :). Wybierając serwery prywatne najlepiej kierować się toplistami, znajdziemy tam najwięcej ludzi, a o to przecież chodzi w MMORPG.

Ulubione serwery graczy MPC:

To jest ukryta treść, proszę

Lub przenieś mnie!

Polskie:

Zagraniczne:

1321813351-U247153.png

Dla niektórych z was może to się wydać bardzo skomplikowane sądząc po zawartości tematów, ale pobierany po kolei, w zależności od patcha - wybieramy sobie patch np 3.3.5a, patrzymy na rozdział "Jak zagrać na patchu 3.3.5a?" i ściągamy po kolei...

World of Warcraft - podstawka, niezbędna do instalacji poniższych dodatków.

World of Warcraft: The Burning Crusade bcicon.gif- dodatek umożliwiający wbicie 70lv.

World of Warcraft: Wrath of the Lich King wrathlogosmall.png- dodatek umożliwiający wbicie 80lv.

World of Warcraft: Cataclysm catalogosmall7.png- dodatek umożliwiający wbicie 85lv.

WoW Installer

Ściąga i instaluje wybraną wersję wowa do wyboru classic, TBC i WoTLK

:

bcicon.gifJak zagrać na patchu 2.4.3 ?

1. To jest ukryta treść, proszę
    |

2. To jest ukryta treść, proszę
    |

3. To jest ukryta treść, proszę
    |

4. To jest ukryta treść, proszę
    |

5. To jest ukryta treść, proszę
    |

6. To jest ukryta treść, proszę
    |

wrathlogosmall.pngJak zagrać na patchu 3.3.5?

|

|

|

|

|

7. To jest ukryta treść, proszę
    |

8. To jest ukryta treść, proszę
    |

9. To jest ukryta treść, proszę
    |

10. To jest ukryta treść, proszę
    |

*->>

catalogosmall7.pngJak zagrać na patchu 4.x?

Posiadam WoW'a w wersji 3.3.x:

|

|

|

|

7. To jest ukryta treść, proszę
    |

8. To jest ukryta treść, proszę
    |

9. To jest ukryta treść, proszę
    |

10. To jest ukryta treść, proszę
    |

11. To jest ukryta treść, proszę
    |

12. To jest ukryta treść, proszę
    |

*

*

*->>

Q:Czy muszę ściągać wszystko?

A:Nie, możesz nic nie ściągać i nie grać wcale, masz ściągnąć to co jest w danym podpunkcie, w przypadku gdy chcesz grać na cataclysmie masz 2 opcje:

Jeżeli masz już wowa, zaaktualizuj go do wersji 3.3.x i postępuj według wskazówek wyżej, jeżeli nie masz nic ściągasz launcher, odpalasz go i lecisz do czasu kiedy będziesz miał patcha który już chcesz.

Dlaczego jak chce grać na WotLK to muszę ściągać TBC?

Wyobraź sobie, że TBC i WotLK to są DLC, żeby uruchomić DLC musisz mieć podstawę gry, w tym wypadku jest ona zawarta w plikach.

1321813373-U247153.png

Patche instaluje się bardzo prosto, klikasz na ściągnięte* .exe. Jednak nie zawsze jest .exe i są tam pliki np. * .MPQ . Wtedy musisz wejść w \World of Warcraft\Updates\ i wrzucić tam wszystkie pliki i odpalić Launcher.exe. Jeżeli to nic nie da, czekasz aż launcher stworzy w tym folderze kolejny folder, z nazwą bliską do tego patcha próbujesz grać, usuwasz zawartość i wrzucasz to co masz ściągnięte.

Degradacja patchy:

Powyższy tutorial działa również na 2.x.x.

1321813391-U247153.png

(Pominąć jeżeli chcemy grać na prywatnych, darmowych serwerach)

Sprawa wygląda następująco, wow składa się z:

Classic World of Warcraft (Będzie dalej nazywany Vanilla w poradniku(!))

The Burning Crusade

Wrath of The Lich King

Cataclysm

Jeżeli chcemy grać w WoWa to możesz najpierw zrobić sobie kontro trial, zobaczyć jak to wszystko wygląda:

Lub przenieś mnie!

Ceny kształtują się następująco:

Battlechest (daje to nam 30 dni gry), zawierający Vanille i TBC kosztuje w granicach 45-50 zł.

Wrath of The Lich King, kosztuje 80zł.

Cataclysm, kosztuje około 80-86 zł.

Prepaid Code, kosztuje 76zł i daje nam możliwość 60 dniowej gry.

Musimy kupić wszystko, aby być pełnym graczem, czyli mieć dostęp do wszystkiego i bawić się w najlepsze, oczywiście możemy kupować to stopniowo, dokupując prepaid code, gdy nam się skończy czas gry.

Wynosi to około 210 zł + do tego regularnie musimy dokupywać kod prepaid, co 2 miesiące, kosztujący j/w.

Jeżeli kupujemy wersję pudełkową wynosi to dużo więcej, jednak nie musimy ściągać tyle, a więc wkładamy po prostu płyty od najstarszego dodatku do najnowszego, następnie uruchamiamy ikonką z pulpitu, czekamy aż wszystkie patche się ściągną, tak będzie najlepiej i możemy sobie grać.

Wszystkie kody aktywujemy na oficjalnej stronie Blizzarda, najpierw musimy założyć konto:

Wszystkie kody aktywujemy tam, myślę, że tego nie trzeba tłumaczyć, strona jest w języku polskim.

1321813409-U247153.png

(Pominąć, jeżeli chcemy grać na oficjalnych, płatnych serwerach

Musimy znaleźć plik realmlist.wtf, odpowiedzialny za adres serwera z którym się łączymy przy włączaniu WoWa. W przypadku WoTLK wchodzimy w world of warcraft/data/enGB, w przypadku TBC jest on w folderze /world of warcraft/data/, bądź /world of warcraft/. Cataclysm, tak samo jak WoTLK(jednak w cataclysmie realmlist już i tak nie odpowiada za serwer, trzeba ściągać patcha ze strony serwera i zainstalować go do folderu WoWa.) Klikamy na niego prawym przyciskiem myszy, otwórz używając notatnik treść

zmieniamy na taką jaką mamy podaną w opisie serwera na stronie w zakładce "How to connect?", "Jak się połączyć", "FAQ" bądź po prostu na głównej stronie napisane.

Jeżeli masz dobry patch powinieneś połączyć się z serwerem bez problemu robisz postać i grasz.

Patch nie ma znaczenia na wersji WoWa 4.0.0+ -> każdy serwer ma swój launcher i z każdą wersją powyżej 4.0.6a i 4.0.6a działa bez problemu( oczywiście nie mówię tu o oskryptowaniu serwera ;) )

1321813430-U247153.png

Wow jest niestety grą anglojęzyczną, więc dużo osób może mieć problem, niestety i na szczęście nie ma spolszczenia. Przykro mi.

Jaką postacią grać?

Nie wiem, naprawdę nikt nie wie kim chcesz grać, zadaj to pytanie sobie, jeżeli nie umiesz na nie odpowiedzieć, cofnij się do podstawówki i baw klockami, zamiast dręczyć innych takimi pytaniami.

Nikt nie lubi grać sam, jeżeli szukasz kogoś do wspólnej gry zajrzyj tutaj:

http://www.mpcforum....ry-tylko-tutaj/

Może akurat znajdziesz kogoś z kim chciałbyś pograć.

Potrzebne będą Ci addony, nie są niezbędne, ale ułatwiają grę, przejrzyj tematy w dziale:

http://www.mpcforum....rum/257-addony/

Jeżeli grasz na globalu to masz o tyle lepiej, że wszystkie addony są aktualizowane na bieżąco, możesz je znaleźć na:

Jak już w końcu wybierzesz postać, zdobędziesz 10 poziom zaczniesz szukać buildów, przychdzę tutaj z pomocą, prośbę swoją możesz umieścić w temacie:

http://www.mpcforum....dy-tylko-tutaj/

jeżeli nie znajdziesz w pierwszym poście tego czego szukasz.

Jak już wbijesz 10 lvl... to będziesz się męczył z questami które mało expa dają, więc musisz znaleźć coś, co Ci pomoże znaleźć lokacje do expienia:

http://www.mpcforum....-na-danym-lvlu/

1321813451-U247153.png

W WoWie niestety do budowania postaci mamy wiele możliwości, więc potrzeba poradników, jednak nikt na naszym forum się nie kłapi do robienia ich… Niestety, ale jeżeli grasz na oficjalnych serwerach blizzarda i potrzebujesz poradnika, poszukaj w google „EJ”, znajdź dział swojej postaci i tam jest wszystko – anglojęzyczne poradniki.

Jak w każdej grze MMORPG, jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze:

http://www.mpcforum....ld-of-warcraft/

http://www.mpcforum.pl/topic/139457-farmienie-golda/

To główne poradniki, resztę znajdziecie tutaj:

http://www.mpcforum....poradnikow-wow/

1321813473-U247153.png

WoW Emu Hacker

Najpopularniejszym i najłatwiejszym w obsłudze hackiem do WoWa był ( bo już na cataclysm nie jest wspierany) WoW EMU Hacker. Program pozwalał latać, chodzić po górach, chodzić po wodzie, miał swojego rodzaju speed hack, który kickował i wiele innych, niektóre funkcje nie działają, na jednym serwie działa więcej, na innym mniej – wspierane wersje 2.4.3-3.3.5a

http://www.mpcforum.pl/topic/231341-wow-emu-hacker/

WPE Pro

WPE Pro to najpopularniejszy edytor pakietów, niestety dla laików nie sprawdza się, ponieważ trzeba sięna tym znać, żeby samemu coś wyczarować, jednak mając już opracowane filtry możemy np. kopiować przedmioty czy teleportować się w dowolne miejsce na mapie.

http://www.mpcforum.pl/topic/200484-wpe-pro/

SGather

Najlepszy darmowy bot do farmienia, wspierany na cataclysm tylko. Nie będę się rozpisywał, ustawiasz waypointy i bot sobie lata, zbiera minerały i masz pieniążki.

http://www.mpcforum.pl/topic/263134-releasebot-sgather/

To najpopularniejsze hacki o boty, darmowe, niestety boty do WoWa są płatne i NIEWSPIERANE na prywatnych serwerach, po prostu inna konstrukcja jądra serwera uniemożliwia podpięcie się bota. W niektórych wypadkach może działać.

1321813491-U247153.png

1. Ile kosztuje gra na globie?
    Tak jak już napisałem około 210zł wszystkie dodatki + 76zł dwumiesięczny abonament.
  2. Dlaczego to tak dużo zajmuje?
    Bo tak, co ja mogę z tym zrobić, możesz nie grać.
  3. Jak zainstalować 2 WoWy na dysku?
    Wchodzisz w lokalizację pierwszego, zbierasz wszystkie exeki, chowasz je do jakiegoś nowego folderu. Następnie bez problemu instalujesz WSZYSTKO co ci potrzebne i dopiero wtedy te exeki które schowałeś przywracasz w miejsce wyjściowe.
  4. Chciałbym grać na raz na Cataclysmie i WoTLK jednocześnie.
    Nie ma takiej możliwości – musisz mieć 2 klienty, jak- patrz pkt 3.
  5. Ile zajmuje WoW?
    Zależnie od dodatku od 10 GB(patch 2.4.3.) do około 27 GB(patch 4.2)

Aktualnie nie mam pomysłu na więcej pytań, będę je aktualizował na bieżąco jak i cały poradnik.

Zapraszam do oceniania, lajkowania, polecania znajomym. Mam nadzieję, że poradnik się przyda i będzie mniej pytań :-) . W tym temacie piszcie propozycje co jeszcze dodać.

Poradnik, jak i jego treść są mojego autorstwa, napisy dostarczyła Wredna, wielkie dzięki. Zgodnie z Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170, kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody jest zabronione i podlega karze.

userbarwb.png

Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.

Nie bój się wystąpić przed szereg, potem może być już za późno.

• Odpowiedzi 99
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Bardzo ładnie wszystko jaśniutko, prosto ale jeden - Chamski faQ ale to nie jest taki chamski -.

Ps. Nawet jak ci skopiują to nie ma szans na karę bo nie wykupiłeś praw autorskich ^.^

Opublikowano

Bardzo ładnie pięknie i obrazowo wyjaśnione, z tym że...

1: Ile zajmuje WoW?

Zależnie od dodatku od 15 GB do około 30 GB

Zależnie od patcha O dziwo 2.4.3 zajmował mi o ile dobrze pamiętam 9,7GB co jest mniejszą wartością niż 15GB

Patch 3.3.5a zajmuje mi 19,8GB Natomiast 2.4.a zajmuje mi 23,4GB Więc podałeś bardzo zbliżony przedział lecz nie dokładny. Może wliczyłeś że ktoś ma milion ssów(Screenshooty) w grze i do tego ma jeszczez 2 razy tyle addonów.

W każdym razie można jeszcze dodać coś o nagrywaniu filmików i robieniu ssów. Oraz wrzucaniu na imageshacka ssów i jak zrobić żeby dodać link bezpośredni do sdjęcia bez poupów(tych pieprzonych okienek wpierdalających się chamsko).

Co do FAQ to nie jest chamskie, Autor podał szczerą prawdę. Jeśli ktoś by miał pytania chętnie odpowiem ja lub autor.

Co do praw autorskich owy poradnik jest własnością intelektualną, Wredna przesyłając tekst Czerewowi zapewne wydała zgodę na umieszczenie go w poradniku. W przypadku gdy ktoś umieszcza własność intelektualną w internecie i dodaje informację że zastrzega prawa autorskie owa własność intelektualna jest chroniona. Zaś niedokończone prace, wiersze itd. są chronione gdy doda się ... na końcu. Nawet prace bez autora są chronione prawem autorskim.

Opublikowano

Takie małe sprostowanie dla ciebie Czerew podał wagę dwóch głównych dodatków na których gra najwięcej ludzi czyli wrath of the bitch king i Srata(cata).

100 addonów masz jakieś ~~ 250 mb nawet nie wiem po co komu tyle;x

SS wowa to około 400 KB

Zapomniałem-,-

I like it.

LOOK

Coś dla stałych spamerów:

Lekcja korzystania z forum część 1

A tu część 2^^

943906349.png

Opublikowano

No cóż, to prawda podałem bardzo szeroki zakres, z takim zapasowym miejscem nawet, więc zmniejsze na 10 GB - 27 gb(bo prawie tyle zajmuje u mnie bez addonow i screenow na 4.2 a teraz jak wiadomo wychodzi nowy patch więc może być nawet więcej ), a z tymi obrazkami na imageshack.us to problem może być bo imageshack.us ma limit transferu, a forumowy uploader nie, więc uniknę znikania zdjęć ;).

userbarwb.png

Opublikowano

To może mi mniej zajmuje bo mi blizzard downloaderem pobierało i instalowało odrazu patche a ty pewnie masz instalki patchów w folderze pewnie.

Opublikowano

Hmm no nie wiadomo co do wagi Wowa to różnie bywa np. mi aktualny client wowa dzięki, któremu gram na retailu waży mi na około 26 GB (25,6 GB jak coś) + doliczmy jeszcze nadchodzący patch do wowa, który zawita do nas za jakiś tydzień to można powiedzieć, że wow będzie miał wagę zbliżoną do 30 GB na pewno.

LOOK

Coś dla stałych spamerów:

Lekcja korzystania z forum część 1

A tu część 2^^

943906349.png

Opublikowano

Witam , mam pytanko czy muszę pobierać klienta TBC czy wystarczy jak pobiorę dodatek TBC?

Dostajesz karnego kutasa za brak umiejętności czytania. Nie odpowiem Ci, ucz się czytać albo GIŃ.

userbarwb.png

Opublikowano

Faktycznie, + dla Ciebie, mam go na dysku miałem wstawić, ale zapomniałem ;).

userbarwb.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

mam patcha , 4.3.0 czy mogę jakoś go "zdegradować" do 4.0.6 ?

Rozumiem że chcesz zagrac na prywatnym serwerze. To każdy serwer ma swój laucher i jak zmienisz realm i odworzysz launcherem to bedziesz miał wersje serwera. Oczywiscie chodzi tu od 4.0.0 + :D

simply.4557.gif

Opublikowano

http://www.mpcforum.pl/topic/230696-wasze-ulubione-serwery/

Lub przenieś mnie!

Polskie:

Lub przenieś mnie!

Zagraniczne:

Lub przenieś mnie!

Lub przenieś mnie!

Temat nie jest długi przeczytaj może.

userbarwb.png

Opublikowano

Mam pytanie bo chce grac w wowa na privach , i jak sciagam tego installera to mam do wyboru te platne co mam instalowac :

-WOW wrath of the lich king

-WOW The Burning Crusade

-WOW

Opublikowano

Wybierasz to zależnie od tego na jakim patchu chcesz grać;S

userbarwb.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...