Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zacząć przygodę z programowaniem C++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tutorial przeznaczony dla wszystkich tych, którzy chcą zacząć przygodę z programowaniem C++

Stworzy wraz z pomocą Xaulin'a

Tutorial w formie FAQ.
// Proponowane tutaj rozwiązania i odpowiedzi nie są złe. Nie gwarantuję jednak, że są najlepsze.

.1.

Jaki język wybrać?

Profesjonalnie programiści zwykli zadawać sobie pytanie "Jaki język wybrać, aby jak najoptymalniej wykonać dane zadanie?".

Zadaniem początkującego jest przede wszystkim poznanie i doskonalenie teorii programowania i mechaniki działania systemu.
Następnie powinien jak najszybciej zacząć tworzyć swoje pierwsze aplikacje, przede wszystkim po to, aby nie zniechęcić się babraniem w bezużytecznej teorii.

Mogę cię zapewnić, że C++ nie jest złym językiem do tego celu, i właśnie o nim będzie tutaj mowa.

Jeśli jednak potrzebujesz na gwałt napisac proste okienko, które co piętnaście sekund będzie klikać spację ( czy inną taką bzdurkę ) powinieneś, być może, zainteresować się AutoItem.

Szerszy przegląd zagadnienia związanego z wyborem języka:

To jest ukryta treść, proszę

.2.

Czego potrzebuję aby zacząć programować w C++?

Wyłącznie kompilatora.
Kompilator przekłada konstrukcje językowe na kod maszynowy (ciąg zer i jedynek na których pracuje procesor).

Same instrukcje możesz napisać nawet w Notatniku (albo i Paint'cie!), byleby były sformatowane poprawnym Unicode'm.

Nie jest jednak złym pomysłem sięgnąć po jakiś bardziej zaawansowany edytor tekstu.
Taki, który potrafiłby ładnie pogrubić i pokolorować składnię.
Taki, który automatycznie uruchomiłby kompilator wraz ze wszelkimi potrzebnymi informacjami i ścieżkami.
Taki, który na bieżąco śledziłby wszystkie pliki na których pracujesz, proponował rozwinięcia składni, przenosił cię natychmiastowo do żądanych struktur.

Taki edytor tekstu, nazywamy Zintegrowanym Środowiskiem Programowania (w skrócie IDE).

.3.

Jakie IDE wybrać?

Takie, w którym przyjemnie się Ci pracuje. To jedyne kryterium.

Do najpopularniejszych rozwiązań należą:
- Code::Blocks
- Qt Creator
- Visual Studio C++ 2010 Express

Code::Blocks

- Całkowicie darmowy
- Open source
- Oferuje duże możliwości
- Dobry do nauki podstaw dla początkującego
- Wieloplatformowy ( zarówno Windows jak i Linux )

Oficjalny link downloadu:

Oficjalna strona (i słowo komentarza) dla nieufnych:

Wybieramy opcję "codeblocks-12.11mingw-setup.exe" z kategori Windows. Jest to download wersji IDE wraz z kompilatorem. Proszę nie płakać, że nie działa, jeśli wybierzecie złą wersję (lub nie skorzystacie z linku ze spoilera wyżej).

Instalacja i pierwszy program:

Podczas instalacji zaznaczamy wszystkie możliwe ptaszki i opcje. Dzięki temu zainstalujemy C::B wraz z domyślnym kompilatorem (MinGW) i kilkoma przydatnymi później pluginami.

Po instalacji odpalić C::B, wcisnąć kombinację klawiszy [CTRL]+[sHIFT]+[N], w oknie edytora wpisać

Zapisać jako "brudnopis.cpp", oraz wdusić [F9]. [ patrz punkt 6d ]
Jeśli nie wyskoczy (prawie) puste okienko konsolowe, napisz proszę w tym wątku.
Jeśli wyskoczy - gratulacje, właśnie skompilowałeś swój pierwszy program (w C::B. Nie robi on nic, ale nie robi on nic poprawnie.
Szersze omówienie w następnym spoilerze, włącznie z utworzeniem pierwszego projektu i podstawową konfiguracją IDE.

Instrukcja step - by - step z obrazkami w języku polskim (dla wszystkich, którzy do tej pory nie czują się usatysfakcjonowani zawartością tego akapitu):

Qt Creator

-Środowisko typu

.
-Całkowicie darmowe.
-Framework jest na licencji
lub w wersji komercyjnej na

-Wbudowana w środowisko dokumentacja z helpem(dwa w jednym)
-Łatwy, przejrzysty i intuicyjny interfejs.
-Desing okna bardzo przypomina proces tworzenie aplikacji WPF w środowisku visual studio; również jest używany kod XAML, lecz nie ma się do niego bezpośredniego dostępu.
-Środowisko mocno wieloplatformowe (Windowsy, unixy, mac'ki, symbian, AmigaOs i IOS(może kiedyś...))

Link do pobrania:

Oficjalna dokumentacja(bardzo polecam):

Oficjalna strona:

Instalacja & pierwszy program:

Część druga: serwer TCP; rozszerzenie podstaw:

Microsoft Visual 2010 Express

// To be continued...

.4.

Jak uczyć się programowania C++?

Systematycznie i jak najmniejszym kosztem. Potrzebujesz wyłącznie google'a, przedstawię jednak poniżej przydatne linki, które nie są złe (kolejność losowa; przydatność w opisie):

a )

Autor kursu sam korzysta z C::B. Świeży i aktualny. Jeśli wziąłeś sobie do serca punkt trzeci - polecam, zwłaszcza na sam początek.

b )

Nie daj się zwieść oczojebnej adnotacji - kurs C nie jest Ci do niczego potrzebny (patrz punkt 5.).
Nie takie znów najgorsze wprowadzenie do programowania obiektowego oraz STL'a (które jednak w kursie a) prezentuje się jeszcze gorzej).
Gdy tylko dowiesz się, czym jest "if else", "while", "switch" oraz tablice (z kursu a)) - koniecznie przestudiuj.

c )

Napisane encyklopedycznym stylem, który może stanowić trudności.
Jeśli brakuje Ci informacji po przeczytaniu polskiego wikibook - ta wersja jest dużo bardziej wnikliwa i obszerna.

d )

Treściwy przegląd podstaw C i C++. Wypada przejrzeć.

e )

Miód dla oczu. Jest to FAQ zawierające większość nie-podstawowych zagadnień. Lektura (na pewnym poziomie) absolutnie obowiązkowa.
Napisane lekko, z polotem i krztą humoru.
Dostępna jest częściowo-ptrzetłumaczona polska wersja:

Jednakże polecam angielską z wyżej wymienionych powodów.
Jeszcze raz powtarzam - pełna lektura obowiązkowa.

f )

Pełna referencja całego języka C++, wraz z przykładami. Lektura (na pewnym poziomie) absolutnie obowiązkowa.
Strona zawiera również dość dobre tutoriale:

Jeszcze raz powtarzam - lektura obowiązkowa, jest to kompedium ostateczne.

g )

Nie dajcie się zmylić, kurs ten NIE JEST kursem C++, a jedynie C. Wstawiam tutaj WYŁĄCZNIE gdyby komuś brakowało zadań, na których mógłby sprawdzić swoją wiedzę z podstaw. Ich zbiór jest tutaj:

Plus kilka dodatkowych dołączonych do każdego rozdziału kursu.
Przyjemnie (i sensownie) te zadanka trzaska się dopiero po zapoznaniu się z STL'em.

.4b.
Czy warto zapoznać się z jakąś książką?

Nie. Jednak możesz. Nie ma potrzeby ani konieczności. Zależy to wyłącznie od Ciebie.

"Symfonia C++" oraz "Pasja C++" Grębosza nie są złe.

Najnowsze wydanie ukazało się w październiku 2010 roku.
Jeśli jednak korzystasz ze starszej wersji - nic nie szkodzi. Wydanie z 2006 jest już równie aktualne; wprowadzone zmiany są głównie kosmetyczne. Lista zmian dostępna na stronie autora.

Kilka innych poleconych jest tutaj (być może istnieją w wersji polskiej):

Samozwańcza "definitywna lista" może zostać znaleziona tutaj:

Większość z tych książek dostępna jest w języku polskim.

.5.

Czy jest sens uczenia się C przed/równolegle z C++?

Nie trudź się.
Jeśli twoim ostatecznym celem jest Obiektowo Orientowany C++; nauka kursów czystego C nie tylko zmarnuje twój czas, ale także nauczy cię kupy rzeczy, których później będziesz musiał specjalnie się od-uczać.

(e.g., malloc(), printf(), unnecessary use of switch statements, error-code exception handling, unnecessary use of #define macros, etc.)
tłumaczenie za: C++Faq Lite

Są to dwa zupełnie różne języki, w których te same problemy rozwiązuje się na zupełnie różne sposoby.
Jedyne podobieństwo między nimi to podstawowa składnia. Na tym zbieżności się kończą.

.6.

Jak przeprowadzić podstawowy troubleshooting ( czyli "nie działa! co robić?!" ) ?

a ) Nie korzystaj z przeterminowanych tutoriali. Wszystkie linki powyżej nie są złe, dzięki czemu nie są też przeterminowane ( korzystają z aktualnych wytycznych standardu C++ ). Nie wszystkie kursy takie są, wiele ( więcej niż jedna ) osób ma problem z megaTutem Ziona "od zera do gier kodera" ( jak widzisz, nie ma go na liście wyżej. Istnieje wiele [ więcej niż jeden ] ku temu powodów ).

b ) Funkcja main() musi zwracać wartość int. Wiąże się to bezpośrednio z powyższym punktem.

NIE PRZEJDZIE

c ) Biblioteka conio.h _NIE_ jest opisana standardem. Może, ale nie musi działać prawidłowo.
Jeśli potrzebujesz prostego getch() odradzam z niej korzystać. Użyj "std::cin.get();" zamiast tego. ( w polecanym wcześniej C::B w ogóle tego nie potrzebujesz ) [ więcej o std::cin.get() TUTAJ ]

d ) "Error: iostream: Not such file or directory" oraz "zupełnie nic nie działa!"
Zawsze zapisuj swój plik w formacie .cpp, to jest "nazwa_pliku.cpp". ( ew. "nazwa_pliku.hpp", dla plików nagłówkowych* )
Biblioteka IOStream, OOP, STL itp. po prostu nie istnieją w języku C.

e ) Średniki i nawiasy klamrowe!
Po każdej niezłożonej instrukcji musi znajdować się średnik.
Po każdej złożonej instrukcji musi znajdować się nawias klamrowy.

Instrukcje złożone: pętle while oraz for, instrukcja warunkowa if, instrukcja decyzyjna switch.
Instrukcje niezłożone: wszystkie pozostałe.
Wyjątek potwierdzający regułę: deklarację klasy kończymy zarówno zamkniętym nawiasem klamrowym, jak i średnikiem.**

87%*** błędów popęłnianych w przeciągu pierwszych 72 godzin związanych jest z tymi trzema znakami interpunkcyjnymi.
ZAWSZE sprawdzaj czy granice bloków ( { } ) są prawidłowo wyznaczone.
ZAWSZE sprawdzaj czy średniki są wszędzie, gdzie powinny być.

z ) Jeśli wciąż nie działa (i zacząłeś w przeciągu ostatnich 72 godzin!) napisz posta w tym wątku. Co powinien zawierać post: patrz punkt 8.

* Nikt nie wie, dlaczego tak się nazywają. Naprawdę!
**Jeśli wydaje Ci się to dziwne, rozpatrzmy poniższą instancję klasy anonimowej:

Już jasne? Nie? To bierz się za kursy.
*** Dane niepoparte żadnymi badaniami.

.7.

/* Not yet implemented.

Feature unabailble in current version */

// Do zrobienia:
// Skuteczne programowanie okienek, czyli:
// wxWidgets, wxSmith
// Qt
// MFC
// C# .NET i dlaczego C++/CLI jest useless

.8.

Jeśli coś nie działa, gdzie zwrócić się o pomoc? Co muszę wiedzieć przed popełnieniem tematu/wątku/meila?

Przede wszystkim, jeśli kogolwiek zamierzasz prosić o pomoc w rozwiązaniu Twojego problemu, najważniejszy jest szacunek dla potencjalnego Pomagającego. I nie tyle dla jego osoby ( choć obrażanie rzadko bywa skuteczne ) co dla jego czasu.

Z doświadczenia wiem, że największy odsetek pomocnych odpowiedzi zawierają wątki, które: *
- korzystają z XXI wiecznych rozwiążań "kompilatorów online", takich jak:

- przedstawiają minimalistyczny kod obrazujący problem (patrz niżej)
- zawierają log z konsoli, prezentujący błędy kompilatora xor linkera
- jeśli istnieje konieczność dodatkowego opisu problemu, zawierają konieczny dodatkowy opis problemu (złota zasada konieczności opisu: nie więcej niż 20% objętości minimalistycznego kodu)
- jeśli autor podejrzewa, że problem ma związek z software'm lub hardware'm - zamieszcza stosowne informacje
- jeśli autor podejrzewa, ze problem nie ma związku z software'm - zamieszcza informacje o softwar'ze (mam nadzieję, że jestem tutaj czytelny)
- napisane są poprawną polszczyzną z zawartością sensu co najmniej 50% sensnowności zamieszczonego kodu

* Tyczy się to wszystkich wątków świata, których autorzy roszczą sobie pretensję do pomocnych odpowiedzi.

APPENDIX
OO(P) - Object Oriented (Programming), programowanie orientowane obiektowo.
STL - Standard Template Library. Tam, gdzie pierwsi, prehistryczni ludzie stosowali tablice i wskaźniki na funkcje, my stosujemy wektory, listy, mapy, kolejki i funktory.

To by było na tyle.
Komentarze i opinie milie widziane.

Ta sygnatura jest pusta.

• Odpowiedzi 142
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Fajny tutek. Prosto, krótko, na temat i z humorkiem. Na pewno przyda się wielu osobom, które nie wiedzą jak to wszystko zacząć i może ograniczy to ilość tematów tego typu w dziale.

Sam będę tutaj zaglądał, może dowiem się czegoś ciekawszego ;p.

Przydałoby się to podpiąć.

Opublikowano

Okey, tutek hmm.. raczej FAQ może być.

Ale myślę że czasami nadal będą się pojawiać tematy typu "jaki język mam wybrać?", "jakie Ide?", "od czego zacząć?".

Prawie każdy newbie myśli że to właśnie on jest najbardziej wyjątkowy i że "dla pewności" założy kolejny temat.

Administracja powinna się bardziej do tego przyłożyć i karać taki spam.

Opublikowano

C jest wolniejsze? O LOL!!!111 Dlaczego śmiesz tak uważać?

C jest trudniejsze? O LOL!!!111 Dlaczego śmiesz tak uważać? Czy to nie OOP wprowadza zbędne utrudnienia w nauce?

C operuje na niższym poziomie abstrakcji? O LOL!!!111 Dlaczego śmiesz tak uważać? Wystarczy doinstalować sobie COS(C Object System) i będzie operował na wyższym poziomie abstrakcji niż C++.

Czemu nie ma nic o C++11? To jego (rozwiązań) już powinniśmy się uczyć.

STL jest brzydki, zły i niedobry.

I dlaczego akurat C++ a nie np. Common Lisp?

Dlaczego akurat C::B a nie coś innego?

Aha i bez tych pralek, mikrofalówek etc. nadal żyłbyś w epoce kamienia łupanego, więc nie bluźnij.

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

@up.

C jest trudniejsze? O LOL!!!111 Dlaczego śmiesz tak uważać?

Na krótką mete jest łatwiejsze.

Bo nie Common Lisp

Dlaczego akurat C::B a nie coś innego?
Wiec, nie jest złym pomysłem wybrać Code::Blocks, jako że jest dobre.

Aha i bez tych pralek, mikrofalówek etc. nadal żyłbyś w epoce kamienia łupanego, więc nie bluźnij.

Co mają pralki i mikrofalówki wspólnego z ewolucją cywilizacji?

Opublikowano

To że bez pralki dalej twoja mama/babcia/ktokolwiek nadal prał by w rzece/wannie/umywalce/sedesie/etc.

Akurat bez mikrofalówki da się żyć, aczkolwiek zawsze lepiej coś sobie odgrzać w 2-5 min niż czekać przy garze i pilnować żeby się nie spaliło.

Next:

Nadal nie wiem dlaczego. A i btw. C++ raczej schodzi na bok. Podratuje go trochę C++11, ale i tak większość biurowego gówna tworzy się w C# itp. Na WWW to C++ raczej nie powalczy. Dla TOSS też raczej nie. GNU nie lubi C++(woli ojca - C). Cheaty? A kto po za kilkoma osobami na tym forum naprawdę się nimi zajmuje? Ja znam 2 i 1/2(pozdro t3 i Psycho no i adwi32), no i rzeczywiście w C++ mamy więcej bibliotek UŁATWIAJĄCYCH tworzenie cheatów, w zupełności powinny wystarczyć te które są podstawą dla Win + DX lub OGL.

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ile masz lat doświadczenia w programowaniu i jakie ukończyłeś projekty, że w ogóle cokolwiek polecasz i doradzasz początkującym?

mateq

Wideo kurs programowania w c++

TU

Opublikowano

Załóżmy, że zacząłem przedwczoraj i nie ukończyłem żadnych projektów ( zresztą oba te stwierdzenia są prawdą ).

Wiem, że cię wkurwiłem w innym wątku, jednak zauważ, że na samym początku tego piszę, iż

Proponowane tutaj rozwiązania i odpowiedzi nie są złe. Nie gwarantuję jednak, że są najlepsze.

A dalej wszystko jest czysto subiektywnie.

Chciałem po prostu przekazać kilka linków z dobrymi tutami, najlepsze darmowe IDE ( IMHO! ) ever, przypomnieć, że Dev-Cpp jest przeterminowany, zawrócić uwagę, że C i C++ to dwa różne języki... i to w sumie tyle.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Załóżmy, że zacząłeś przedwczoraj. Więc na jakiej podstawie możesz wiedzieć co jest dobre skoro nie masz żadnego doświadczenia?

mateq

TU

Opublikowano

@NetBeans

dlatego że nie zaczął od wczoraj, i sam kiedyś zadawał sobie te pytania które zadają początkujący. Stąd też zna na nie odpowiedź, może nie najlepszą, ale na pewno bardzo dobrą. Te pytania pojawiają sie bardzo często - wiec po co się powtarzać ?

Jeżeli nie zgadzasz sie z czymś co napisał 4grr, to może napisz konkretnie, wyraź swoją opinie o tym TUCIE. Jakieś merytoryczne argumenty oprócz wjazdów personalnych na autora ?

A może to Ty jesteś bardziej kompetentny ?

Jak wspominałem chętnie posłuchamy Twoich uwag - jeżeli będą dotyczyć artykułu a nie Twojej niechęci do autora.

Opublikowano

Jak wspominałem chętnie posłuchamy Twoich uwag - jeżeli będą dotyczyć artykułu a nie Twojej niechęci do autora.

Jaką niechęć do autora O_o.

Chodzi mi po prostu o to, że ktoś kto nie jest doświadczony w programowaniu nie powinien doradzać innym.

mateq

TU

Opublikowano

Więc dlaczego doradzasz mi na temat nieprawidłowości tego tuta? :D ( XOR dlaczego nie doradzisz nam jak powinien on wyglądać )

Więc na jakiej podstawie możesz wiedzieć co jest dobre skoro nie masz żadnego doświadczenia?

Zauważ, że w żadnym miejscu nie piszę, że którekolwiek z tych rozwiązań jest dobre.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

ja w tym języku nawet nie umiałem napisać jednego słowa w konsoli a co dopiero aby wyskoczył messagebox... dlatego że ten język jest do tych jebanych pralek -.-

a c++ do komputerqf

przy okazji

co oznacza taka biedna gwiazda obok zmiennych albo dwie gwiazdki albo chyba nawet kiedyś gdzieś widziałem takie 3 gwizdki

i w której części znajdę coś ciekawego?

Opublikowano

co oznacza taka biedna gwiazda obok zmiennych albo dwie gwiazdki albo chyba nawet kiedyś gdzieś widziałem takie 3 gwizdki

Chodzi ci o wskaźnik? ; o

@down: Wskaźniki mieszczą się w podstawach c++,

wystarczy wpisać hasło które rzuciłem na google i już masz odpowiedź, lepszą nawet niż ta twoja.

Opublikowano

@up. Mądra odpowiedź...

To jest wskaźnik (*). Może też być wskaźnik na wskaźnik(**), czy wskaźnik na wskaźnik, który jest wskaźnikiem na wskaźnik(***)... Może być nawet *******zmienna. Dla mnie osobiście jest to pojeb*** i niezbyt to ogarniam. Głównie przydają się przy pisaniu cheatów, botów, ogólnie na pracy z pamięcią.

Opublikowano

Asterysk ( * ) jest symbolem dereferencji oraz "ma coś wspólnego" z deklaracją zmiennej wskaźnikowej.

i w której części znajdę coś ciekawego?

Nigdzie, ciekawe rzeczy są dopiero tutaj:

EDIT

{

Noo, może jeszcze tutaj:

}

@UP

Głównie przydają się przy pisaniu cheatów, botów, ogólnie na pracy z pamięcią.

Lol. To tak jakby powiedzieć, że drewno przydaje się głównie przy produkcji statków i krzeseł. Ogólnie pionków do szachów.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Może podasz co może zrobić początkujący użytkownik C::B ?

Jak najszybszej stać się zaawansowanym programistą C++ :D

Chyba, że masz na myśli jakieś tips & tricks z obsługi IDE - zmiana słów kluczowych, czcionki/podkreśleń, konfiguracja linkera/kompilatora... To na ten temat parę słów można dopisać.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Upgade skończony.

@NetBeans

Zmieniono pytanie z punktu trzeciego, zgodnie ze słuszną częścią zgłoszonych obiekcji.

Odpowiedź pozostawiono tę samą, zgodnie z niesłuszną częścią zgłoszonych obiekcji.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

4gr ale się z nimi droczysz ^.^

No to może obalę przedmowę i wezmę się za C++, mimo iż do dziś mam kopię na PW - FAQ bardzo przydatne :)

czwartkowy posmak w ustach przypomina
że nie ma sensu owijać w bawełnę
zmarzniętego truchła

przez latarnię ktoś przerzucił sznur
cumuje statek w bezpieczną przystań

czuję jak na skroniach zasycha sól
...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

nie to nie Python ani inny Haskell

Cytat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...