Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wisława Szymborska nie żyje.

Gość kokosz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może i kompletnie nie związane z tematyką forum, ale powinno dotknąć to każdego z nas...

Wisława Szymborska nie żyje - podało RMF FM. Poetka zmarła dzisiaj w swoim domu w wieku 89 lat. Informację potwierdził sekretarz noblistki Michał Rusinek.

Jej śmierć jest końcem pewnego okresu w polskiej kulturze. Laureatka literackiego Nobla przekonana była, że "poeci będą mieli zawsze dużo roboty", ale na pytanie o istotę wiersza odpowiadała: "nie wiem i trzymam się tego jak zbawiennej poręczy". Sama napisała ich niewiele ponad dwieście pięćdziesiąt. Dwieście pięćdziesiąt jednych z najważniejszych w polskiej poezji. I ani jednego zbędnego słowa.

Wisława Szymborska urodziła się 2 lipca 1923 r. w Bninie, miasteczku nieopodal Poznania, będącym obecnie częścią Kórnika. Rodzice, Wincenty Szymborski i Anna Maria de domo Rottermund, przenieśli się tam z Zakopanego w związku z pracą ojca, który był zarządcą dóbr hrabiego Władysława Zamoyskiego w Wielkopolsce. W 1924 r. cała rodzina przeprowadziła się do Torunia, a następnie po 7 latach do Krakowa, z którym Szymborska związana była do końca swojego życia.

W 1996 roku została laureatką Literackiej Nagrody Nobla. Nagroda ta została jej przyznana za "poezję, która z ironiczną precyzją pozwala historycznemu i biologicznemu kontekstowi ukazać się we fragmentach ludzkiej rzeczywistości", była jednym z najbardziej dramatycznych momentów w życiu Wisławy Szymborskiej. Po "tragedii sztokholmskiej", jak ona sam i jej przyjaciele nazywali to wydarzenie, poetka zamilkła na ponad 6 lat – jej kolejny tomik "Chwila" ukazał się dopiero w 2002 r. Zawierał jedynie 23 wiersze. Jerzy Illg wspominał, że Szymborska po Noblu "chciała pozostać osobą, a nie stać się osobistością".

Wisław Szymborska była autorką dwunastu książek poetyckich: "Dlatego żyjemy" (1952), "Pytania zadawane sobie"(1954), "Wołanie do Yeti" (1957), "Sól" (1962), "Sto pociech" (1967), "Wszelki wypadek" (1972), "Wielka liczba" (1976), "Ludzie na moście" (1986), "Koniec i początek" (1993), "Chwila" (2002), "Dwukropek" (2005) oraz "Tutaj" (2009). Opublikowała także zbiór felietonów Lektury nadobowiązkowe (wydania z lat 1973, 1981, 1993, 1996).

Wiersze Wisławy Szymborskiej przełożono na ponad 40 języków: m. in.: angielski, francuski, niemiecki, holenderski, hiszpański, czeski, słowacki, szwedzki, bułgarski, albański i chiński.

EXPmIpC.gif

• Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@Hard znam to;/

Co do Pani Poetki to na j.polskim omawiałem kilka jej utworów ale szczerze nawet nie pamiętam o czym były;x

Tak czy inaczej niech spoczywa w pokoju

Opublikowano

Mimo, że nie interesuję się za bardzo poezją to jej dzieła na tle innych omawianych w moim podręczniku są po prostu świetne.

Szkoda, odeszła Wielka Polka.

Opublikowano

Dzisiaj wspomnieliśmy o Niej na j.angielskim.(nie wiedzieliśmy o śmierci). Dziwne.

Niech spoczywa w pokoju wiecznym

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Opublikowano

No przykro mi.. naprawdę, ale szczerze mało mnie to obchodzi. :/

Mój dziadek zmarł dwa dni temu, więc sam mam żałobę.

Mi dziadek wczoraj umarł... współczuję :)

A Śmierć Wiesi to wielka strata, nobla się nie dostaje za nic.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Co sekundę ktoś umiera.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Wiersze ma co prawda trochę dziwne, ale jak odkryje się sens to wydają się bardzo mądre. :)

Skąd ja wiedziałem, że jak ostatni post napisał Mateq to zahejtuje? :D

poniewieramy się czlowieku                      

Opublikowano

Skąd ja wiedziałem, że jak ostatni post napisał Mateq to zahejtuje? :D

A skłamałem?

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Tak samo miałem o niej temat na Jęz. Polskim, ale no szkoda [*]

A żałoba narodowa będzie czy nie ?

A co to wojsko czy coś ważniejszego?

Opublikowano

Tak samo miałem o niej temat na Jęz. Polskim, ale no szkoda [*]

A co to wojsko czy coś ważniejszego?

Kulturowe dziedzictwo narodowe to faktycznie błachostka....

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Szczerze to nie znam żadnego z jej wierszy, nie czytałem i nie zamierzam. Przykro mi jest po każdej śmierci..

Niech odpoczywa.

1393461645-U349224.png

Opublikowano

Każdy umiera >.<.

No co tu dużo mówić, przegrała pvp ze śmiercią i stało się.

DWUDZIESTY DRUGI PLEBSY!

p o m a t u r z e c h o d z i l i ś m y n a k r e m ó w k i

Opublikowano

Gdy patrze na posty co niektórych, zastanawiam się kto takim dzieciakom dał dostęp do sieci... By nawet czyjąś śmierci porównywać do gier mmo?

Opublikowano

Kurwa nie ogarniam zachowania niektórych plebsów.

Gdyby była informacja że jakiś tam JJayJoker nie żyje ,a zaistniał tylko tym że kręci jakieś pojebane filmiki z pojebanego Kwadratowego Majnkrafta lub inny bożek naszej Polskiej pojebanej młodzieży to od razu żałoba była by na całego.

A to że umarła wybitna osoba znana na całym świecie to można Sobie żarty robić.

Nie masz nic mądrego do napisania ? Nie pisz.

ehhh

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...