Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Jak sobie poradzić kiedy ma się źle przygotowane porty...

EgonPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli okazało się że mamy niedziałający port możemy zrobić kilka rzeczy:

Na początek musimy sprawdzić czy w bazie danych zgłoszonych problemów nie ma poprawki dla naszego portu... Jeżeli ją znajdziemy jest możliwe że uda nam się zastosować tę poprawkę.

Inna opcja?

-prosimy o pomoc opiekuna danego portu :) maila opiekuna portu znajdziemy w pliku Makefile w katalogu portu. Kiedy wysyłamy wiadomość pamiętajmy o zawarciu informacji o nazwie i wersji portu (najlepiej jest skopiować cały wiersz z pliku Makefile zaczynający się od $FreeBSD:)) dopsujemy opis błędu i wynik działania programu kiedy zaistniał błąd.

luuub:

Poprostu naprawić to samemu :P Książka Porter's Handbook (po angielsku...link: http://www.freebsd.o...rters-handbook/) posiada szczegółowe informacje o strukturze portów przez co możemy naprawić nasz błąd lub przygotować własny port.

No i ostatnia opcja :)

Pobrać pakiet z najbliższego serwera FTP. ?Główny? magazyn pakietów znajduje się na serwerze ftp.FreeBSD.org w katalogu packages. Warto też jest najpierw odszukać serwer lustrzany. Szanse na to, że gotowe pakiety będą działać poprawnie są większe niż w przypadku kompilowania programów. Pakiety można zainstalować za pomocą programu pkg_add.

Nie podobało się że ostatnio skopiowałem to macie teraz napisane przezemnie...Nie ukrywam używam handbooka, przecież wkońcu trzeba się tego gdzieś dowiedzieć... Nie trawie komentarzy typu: "zostaw to zawodowcą takim jak ja..." Taaak Badar do Ciebie mówie :P

No i jeszcze nie lubie kiedy wejdzie jakieś 11 letnie dziecko i napisze: "jaki no0b! ja to sam to umiem zrobić!" lub "też tak umiem" umiesz? to fajnie...a teraz wypierdalaj i sie nie przechwalaj!

pozdro! :)

BANER468.gif
Opublikowano

Tak...Wkońcu serwer do metina też jest na FreeBSD. To jest na dedyki a jak masz pliki Raina naprzykład resetujesz kompa

BANER468.gif
Opublikowano

Twoją pseudo awersję w moją stronę pozostawię bez komentarza =).

Co by tu powiedzieć o tucie hmm..

Szału nie ma, ale jest ok :).

Co do twojego posta UP - a nie prościej podłączyć pod net'a i pobrać świeże porty? : >

Opublikowano

no tak ale chciałem dodać coś od siebie :) nic tam do Ciebie nie mam ale chodziło mi o to że Ty to pisałeś :P

BANER468.gif
Opublikowano

portmanager,portmaster są od tego narzędzia.Badar jeżeli ukaże się następna wersja twoich plików serwerowych proszę o poruszenie tematu tych o to 2 aplikacji czy jakoś tam

Opublikowano

@up Co mają pliki sf do BSD ? :)

Jemu chodziło o moje pliki jako BSD :)

Opublikowano

Po co komu taki tut? Bezsens..

Tak jak napisał jeden z kolegów zielonym sie przyda... jak jesteś taki dobry to prosze Cie nie pisz takich bezsensownych komentarzy zeby tylko sobie posty nabić

BANER468.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...