Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Baza Danych] MySQL resetowanie hasła root.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj wam napisze jeden ze sposobów na zresetowanie hasła root do bazy MySQL w przypadku kiedy go zapomnimy lub go nie znamy. Do tej czynności niezbędne jest posiadanie uprawnień root w systemie.

1. Zatrzymać serwer mysql

# /usr/local/etc/rc.d/mysql-server stop

2. Stworzenie skryptu resetowania hasła:

# ee /tmp/mysql.sql

UPDATE mysql.user SET Password=PASSWORD('NoweHasło') WHERE user='root';

FLUSH PRIVILEGES;

3. Zapisujemy powyższy skrypt.

4. Uruchamiamy mysql w trybie safe:

# mysqld_safe --init-file=/tmp/mysql.sql &

5. Sprawdzamy czy możemy się zalogować na nowe hasło:

# mysql -u root -pNoweHasło

6. Kasujemy plik skryptu i restartujemy MySQL i gotowe.

# rm /tmp/mysql.sql

# /usr/local/etc/rc.d/mysql-server restart

Jest to jeden ze sposobów moim zdaniem najłatwiejszy.

Pozdrawiam

AdminFreeBSD

PS. Jeśli chcecie żebym wam napisał łatwy sposób na kopiowanie plików między dedykami (bez kopiowania ich do siebie na PC) to piszcie pod postem.

- zabezpieczenia: logowania do serwera na klucz RSA, baz danych - TUNEL SSH, FIREWALL, ANTY-DOS, aktualizacja systemu

- jaile: (podział serwera dedykowanego na kilka pod serwerów z oddzielnymi adresami IP, usługami, kontami użytkowników, konfiguracją itd.), aktualizacja jaili, autorestart jaila z wewnątrz jaila

- optymalizacja logów, bazy mysql, naprawianie bazy mysql, automatyczny backup na zewnętrzny serwer FTP, poprawny licznik graczy online, itd.

- programowanie: edycja/pisanie skryptów php, zapytań (query) SQL.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Piszę pod postem, żebyś mi napisał łatwy sposób kopiowania między dedykami :)

Napisz do mnie, jeżeli potrzebujesz patcher'a.

Opublikowano

I wszystko jasne :) Nie muszę się produkować :) Albo dodam jeśli masz port inny niż 22 musisz dodać parametr -P port jeśli używasz klucza RSA musisz dodać parametr -i plik_klucza czyli:

scp plik_backupu.tgz -P port_ssh -i /root/kluczRSA user@ip:/path/

- zabezpieczenia: logowania do serwera na klucz RSA, baz danych - TUNEL SSH, FIREWALL, ANTY-DOS, aktualizacja systemu

- jaile: (podział serwera dedykowanego na kilka pod serwerów z oddzielnymi adresami IP, usługami, kontami użytkowników, konfiguracją itd.), aktualizacja jaili, autorestart jaila z wewnątrz jaila

- optymalizacja logów, bazy mysql, naprawianie bazy mysql, automatyczny backup na zewnętrzny serwer FTP, poprawny licznik graczy online, itd.

- programowanie: edycja/pisanie skryptów php, zapytań (query) SQL.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Super! Tego właśnie szukałem! Masz u mnie wielkiego +++ i 5 w profilu :).

#EDIT: na sieci znalazłem lepszy poradnik do resetu hasła, ale ten nie jest zły :P.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Korzystałem jeszcze z tego sposobu, może ten będzie odpowiedni: http://www.pastbedti.me/2008/11/resetrecover-mysql-root-password-in-freebsd/ .

Ewentualnie w zapytaniu możesz usunąć warunek WHERE, wtedy wszystkie konta będą miały takie hasło, jakie podałeś.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Jak już usuniesz warunek WHERE to całkowicie rozwalisz mysqla xD

Napisz do mnie, jeżeli potrzebujesz patcher'a.

Opublikowano

Niekoniecznie. Po prostu wszystkie rekordy będą miały hasło podane przez użytkownika :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...