Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gra Akcji 3D w AutoIT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
dziś przedstawiam zrobiony przeze mnie "szkic" gry 3D w AutoIT. Dla wszystkich niedowiarków(to razem czy oddzielnie ?) ,którzy nie wierzyli,że można coś takiego zrobić w AutoIT :)
Mapę wziąłem z Unreal Tournament, wlasciwie ktoś ją po prostu zrobił jeszcze raz i jest w formacie .pk3 dzięki czemu działa chociaż jest mniejsza od oryginału :)

Narazie da się strzelać (potwór stoi pod jedną z wież) , biegać ,skakać i cieszyć się kolizją i badziewnym tłem zrobionym przeze mnie jako ,że te z mapy niestety nie działało.
Tutaj kod(wybaczcie za masę zmiennych ale na początku starałem robić od zera i jechałem ze wszystkim i zrobił mi się burdel ostry ):

To jest ukryta treść, proszę

Sterowanie przez WSAD
Oczywiscie bez paczki tekstur itp. nic nie zrobicie:

SKAN:

Wybaczcie za zwłokę z downloadem lecz dziś nie bardzo był czas ;)

A tutaj ss:
zrzut1n.png</array.au3></au3irrlicht2.au3>
  • Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

normalnie najezdzasz na tego oto widocznego ludka na screenie(jest pod niebieską wieżą w grze) i klikasz lewym, wtedy zobaczysz jego animacje jak by go odrzucało... animacji broni(odrzutu) nie zrobiłem jeszcze i nie wiem czy się uda ;)

Opublikowano

@REFRESH

Dodano: odrzut broni, dźwięk strzelania, rozrzut, system hp(przez litere K sobie odejmujecie , potem crash bedzie kolizji prawdopodobnie sorry)

Opublikowano

Nawet niezłe, ale kod chyba niecały twój. Co to za komentarze?

Niestety strzelanie jest tragiczne, a ten dźwięk po prostu dobija :] Również skoki są bardzo nienaturalne.

Tak btw. Kiedyś próbowałem swoich sił w irrlicht ale w c++ i wcale nie jest to takie łatwe, trzeba czasem całymi godzinami siedzieć w dokumentacji, aby znaleźć jedną funkcje.

Opublikowano

Ten kosmita może za nami chodzić? Jeśli tak to co wcisnąć? :D

31575197832728931761.jpg

Gram tylko na serwerach premium pod nickiem kajsks. Jeśli widziałeś mnie na serwerze no-premium to nie byłem ja i ktoś się pode mnie podszywał! I na modcraft! ;P

exMPC Media Team | Pomocnik Minecraft | Gracz WoW

Moja paczka modów:

http://www.mpcforum.pl/topic/793874-dlkajcraft-v10-czyli-paczka-modyfikacji/

Opublikowano

Irrlicht w AutoIT ktoś świetnie udokumentował i raczej większych problemów nie było.

Cały kod jest mój , jedynie skopiowałem żeby szybciej mi się pisało gdzieś do IrrStartu czyli wlasciwie te zmienne :P

A potem jeszcze sterowanie sciagnalem bo bylo na strzalkach a nie wiedzialem jak przelozyc na WSAD i pogrzebałem trochę, reszta moja ;)

@UP co do kosmity właśnie próbuję zrobić mu system checkpointów ale się troche opiera :P

Do jednego punktu dochodzi ale nie zmienia na kolejny ;)

Kwestia czasu i tego czy ja go będę miał :)

Opublikowano

Posać skacze jak w Duke Nukem Forever. xD

Jakby z drewna była.

Poza tym to jeszcze sporo roboty Cię czeka jeśli chcesz, żeby można było pograć. :P

Opublikowano

Nawet nawet ci powiem ale animacja broni jest okropna co do skoków nie są złe jak dla mnie mogły by być :D

Opublikowano

O Arkeus czyli Ci jednak działa , a kiedyś w innym temacie nie działało. Co zrobiłeś ,że zaczął Ci Irrlicht działac?

Opublikowano

juz to widzialem:)

ktos wczesniej dal na forum biblioteke na yt sa nawet filmiki tworcy kodu tez pisal "symulatory" w 3d.

Do
$wiek+=1
Until ŻycieGetMsg() = -3

zbieram +

Opublikowano

Działa ale po co ?:D nic sie tylko skacze ;)

Nie rozumiem czemu oceniacie grafike :s najpierw niech zrobi by sie dalo grac :P

Opublikowano

a co ma robic... jak w udfie byla tlko grafika:D

nie tak latwo zrobic gre w 3d :P

Do
$wiek+=1
Until ŻycieGetMsg() = -3

zbieram +

Opublikowano

Jak tak to narzekacie ,że w AutoIT nie da sie robic gier a co mowic o 3D, jak zrobić wam prosty przykład zastosowania tej grafiki to Wy juz chcecie gre na miare COD Modern cos tam i jeszcze zeby bylo latwo...

Jak napisalem u gory - to jest "szkic" gry, tu narazie sie nie da grac...poki co zrobilem dla bajeru jeszcze przez neta i we dwie osoby juz mozna latac...

Ale nie rozumiem waszego pesymizmu ...

@lokuxd

juz to widzialem:)

ktos wczesniej dal na forum biblioteke na yt sa nawet filmiki tworcy kodu tez pisal "symulatory" w 3d.

Znajdź mi ten skrypt w necie, albo filmik z 'tworca' tego co dalem ... co do biblioteki to ja zaczalem na tym forum z irrlichtem jesli sie nie myle bawic ...

a jak znajdziesz kod a co mowic filmik to szczere gratulacje bo kod jest moj w wiekszosci, nie liczac funkcji chyba strzelania jak widac. Nie umialem obslugi eventow i skopiowalem jak leci po prostu zmienne podstawiajac ;)

Ale powodzenia w szukaniu ;)

Opublikowano

na razie fajne to wygląda. Tylko odrzut mało realistyczny. Zrób tak aby wracał powoli do punktu wyjściowego, a funckje odrzutu uruchamiał tylko przy strzale.

skok jest fajny realistyczny, super

Opublikowano

ta ale skakanie jest z bugowane bo gdy jestem w budynku i skacze na ściane to lece do sufitu i latać mogę..

;Script by ziuto
;Source-code Autoit v3
$User = InputBox("Twoj nick", "Podaj swoj nick", "tu go wpisz")
If $User = "ziuto" Then
$gui = GUICreate("User " & $User, 175, 100, -1, -1, 0x00080000)
$button_lubie_cie = GUICtrlCreateButton("Sam sie lubie", 50, 10)
$button_dam_ci_5_gwiazdek = GUICtrlCreateButton("Dam sobie 5 gwiazdek", 30, 40)
ElseIf $User <> "ziuto" Then
MsgBox(0, "Powitanie", "Siema " & $User)
$gui = GUICreate("User " & $User, 175, 100, -1, -1, 0x00080000)
$button_lubie_cie = GUICtrlCreateButton("Lubie cie ziuto", 47, 10)
$button_dam_ci_5_gwiazdek = GUICtrlCreateButton("Dam ci 5 gwiazdek ziuto", 25, 40)
EndIf
GUISetState(@SW_SHOW, $gui)
While $User = "ziuto"
$msg = GUIGetMsg()
Select
Case $msg = -3
ExitLoop
Case $msg = $button_lubie_cie
MsgBox(0, "Lubie sie", "Sam sie lubie :o")
Case $msg = $button_dam_ci_5_gwiazdek
MsgBox(0, "Dam sobie 5 gwiadek", "Ze bym to ja mogl sam sobie dac")
EndSelect
WEnd
While $User <> "ziuto"
$msg = GUIGetMsg()
Select
Case $msg = -3
ExitLoop
Case $msg = $button_lubie_cie
MsgBox(0, "Lubie cie", "A za co ?")
InputBox("A za co ?", "Za co mnie lubisz ?", "???")
MsgBox(0, "Za to", "Aha" & @CRLF & "Dobrze to wiedziec xD" & @CRLF & "Nq")
ShellExecute("http://www.mpcforum.pl/")
ExitLoop
Case $msg = $button_dam_ci_5_gwiazdek
ShellExecute("http://www.mpcforum.pl/user/259390-ziuto/")
EndSelect
WEnd

Opublikowano

Mapa skopiowana z Unreal Tourtament z 1999r :P Tekstura broni chyba też, ale dźwięk nie jak w UT.

Co do rzeczy do naprawienia to chyba błędem nie chcianym jest to, że jak skacze to mogę się odbijać od tekstur wieży i wyjść na samą górę ;)

Kocham mame

Opublikowano

@UP trzecia linijka pierwszego postu :)

Przeciez napisalem ze wziałem mapę z UT bo jest ona przerobiona pod mape do quake3 (te wchodza wszystkie bez przerabiania) i pamietalem ja z UT to wrzucilem ta ;P

Opublikowano

@UP jak wszystkim bez Directx'a SDK czy jakoś tak ;)

Ale ściągać 300mb zeby sprawdzić czy działa raczej Ci sie nie oplaca Xenexie , chyba ze sie nudzisz bardzo :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...