Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Wojna] Rap vs Metal !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Pewnie jeśli słuchacie jednego z

tych gatunków , to wykluczacie drugi.

Dla czego ?

Otóż Rap opowiada o tym co się dzieje w teraźniejszości

a metal o tym co się działo kiedyś. I ten temat przychodzi po to

żebyście ocenili , który gatunek jest lepszy.

Nie pisać mi komentarzy typu "JP" "CHWDP" etc. Bo będzie karane to warnami !

Oczywiście możecie podać też wasz ulubiony utwór muzyczny.

Mój to Sabaton - Wehrmacht - Power Metal

Thrash metal to nie darcie ryja ! Przykład ? Metallica the day that never comes

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Do mnie bardziej przemawia metal, kiedyś słuchałem rapu i już rzygałem tym ciągłym jęczeniem "Jak to nam jest źle/ Jesteśmy dziećmi ulicy" i na takiej zasadzie powstaje 98% kawałków hiphopowych.

Metal ma w sobie więcej ekspresyjności, oczywiście nie mówię o trash metalu/death metalu, bo akurat w przypadku tych gatunków zgodzę się z argumentem "darcie ryja".

Niemniej jednak, metal pozwala się oderwać od rzeczywistości, a tego ludziom potrzeba

;)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Nie lubię metalu a zwłaszcza tego gdzie drą tylko mordę i upodobniają się do tzw "szatanów" długie czarne włosy i szmaty na sobie. Wolę rap.

Opublikowano

@Kakauko uogólniasz a dlaczego ? Spójrz na Joahima, wokalistę z Sabatonu. On nie ma długich włosów i nie nosi czarnych ubrań to czyni go satanistą ? Raczej nie, tylko tyle że ma irokeza i nic więcej. Poza tym Sabaton ma tylko jeden utwór satanistyczny, lecz nie grają go na koncertach a zwie się on. "Endless Nights" I to dowód na satanizm tej kapeli ? I don't think so... Zresztą tak jest z większością kapel, że oni tak się ubierają, dla kasy...

Ja słucham obu rodzajów muzyki, z tym że ja wolę słuchać starego rapu, niż to co dziś zapodają. Paktofonika, Ascetoholix, Trzyha anyone ?

Zresztą o raperach też w samych superlatywach nie można mówić, jak np Firma która nakłania do nienawiści policji, czy Peja który urządza sobie lincz na koncercie.

Opublikowano

Oczywiście że rap nie wszystko opowiada o biedzie i dzieciach ulicy czy jak kto ma źle

Są pozytywne kawałki lub te międzyczasowe które powstały dawno temu a i tak przemawiają do wielu osób (PFK <3)

Są raperzy którzy wiele lat w tym siedzą (np Fokus) i tworzą do tej pory dobre kawałki i warto ich słuchać a metalu nie lubie ponieważ ta muzyka dla mnie jest dziwna i niezrozumiała

tyle.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

o gustach sie nie dyskutuje

Gdybym miał to dopasować do charakteru ..

Bieda, współczucie, płacz, Polska - rap

Zło, chaos, brutalność, ból - metal

No to wybieram metal ;)

Stereotypy

Sprawdź to

white pride world wide

Opublikowano

Dla mnie rap to jakiś syf ( nie zawsze, niektóre rapy to arcydzieło

;) ), wole metal lub rock, ( nie mówie o tych trash ani death metal, bo to jest gówno. ).

Metal/Rock zawsze jakoś do mnie przemawiał, jest wiele piosenek dla których czasami aż krzyknę "O kurwa, zajebiste!" ( Wulgaryzm dla podniesienia wagi słowa

;) ).

Metal/Rock pozwala nam choć na chwile wywrzeć na nas jakieś refleksje bądź uczucie że ta piosenka ma moc

;)

Polecam:

Metallica - Nothing Else Matters

Vader/Kat - Wyrocznia

AC/DC - TNT

To jest ukryta treść, proszę
- Rammstein - Du hast

potem może coś dopisze jeszcze, a dużo tego jest

;)

1367303118-U250803.png

Wszystko trzeba od nowa...

Opublikowano

Dla mnie rap to jakiś syf ( nie zawsze, niektóre rapy to arcydzieło

;) ), wole metal lub rock, ( nie mówie o tych trash ani death metal, bo to jest gówno. ).

Metal/Rock zawsze jakoś do mnie przemawiał, jest wiele piosenek dla których czasami aż krzyknę "O kurwa, zajebiste!" ( Wulgaryzm dla podniesienia wagi słowa

;) ).

Metal/Rock pozwala nam choć na chwile wywrzeć na nas jakieś refleksje bądź uczucie że ta piosenka ma moc

;)

Polecam:

Metallica - Nothing Else Matters

Vader/Kat - Wyrocznia

AC/DC - TNT

- Rammstein - Du hast

potem może coś dopisze jeszcze, a dużo tego jest

;)

Święta prawda i także popieram i nawet dodam coś od siebie :

- Bullet For My Valentine - Hearts Burst Into Fire <3
Opublikowano

Brak slow, rozjebuje mnie metal.

Te dziwne unrania, czarne, jak jakies djabole czy szatany.

Dra morde i nawet sie normalnie posluchac metalu.

Oczywiscie rap, nie tylko opowiada o kawalkach jak nam to zle, kto tak uwaza to chujowo sie zna na rapie.

Posluchal 2-3kawalkow i szujowy.

Brak slow, Rap.

Opublikowano

Slucham glownie rocka i metalu (oba w roznych odmianach). Czasem cos spokojnego i melodyjnego. Sporadycznie elektronika.

Rapu/hip hopu nie dotykam raczej, ale nie hejtuje :) Przeciez w muzyce chodzi o to by kazdy znalazl cos dla siebie, bo po to jest tak wiele jej gatunkow. W ramach kazdego znajdziemy chlam i cos subiektywnie wartosciowego. Przeciez dla siebie samego slucha sie muzyki, a nie dla innych ludzi.

wiec peace i nie skaczcie sobie do gardel :D

#don't care

Opublikowano

Przypominam, że wszyscy tutaj uogólniają włącznie zemną, zacznijmy wpierw od uogólnienia metalu.

Czy tutaj wokalista Sabatonu, ma długie włosy i czarne ubrania ? Nie ! Ma irokeza + jego ubiór jest sugerowany militariami, więc za przeproszeniem ale... Pitolenie że każdy metalowiec to satanista, je koty na koncertach jest uogólnieniem, bo jest różnica między power metalem a choćby, death czy trashem.

Jeśli chodzi o hip hop, to już wina tego że raperzy często śpiewają o nienawiści do policji, jak wspomniana przeze mnie firma. A co gorsza, to nawet za graniczny rap się stoczył jak dla mnie, bo teraz utwory są tworzone dla kasy. Pamiętacie czasy 2Paca, Notoriusa Big, Dr Dre albo nawet Eminema u jego początków ? Wspomnę tylko że to był okres lat 80tych - 90tych. W Polsce niemal że identycznie było dlaczego ? Paktofonika, Ascetoholix, Trzyha, WWO i tym podobne. Nie powiem są jeszcze dziś normalni raperzy jak dla mnie, ale jest ich mało lub nie są rozpoznawalni. Świeć panie nad duszą Magika.

To nie jest hejt jak coś...

Opublikowano

Tak , ale w thrash metalu to nie jest darcie ryja , tylko surowe brzmienie. Przykład ? Metallica.

Oczywiscie rap, nie tylko opowiada o kawalkach jak nam to zle, kto tak uwaza to chujowo sie zna na rapie.

Brak slow, Rap.

Po pierwsze , kolega jak widać nigdy nie słuchał metalu. Nawet nie wiesz o czym on opowiada ...

Opublikowano

Metal, Hard Rock i Rock Alternatywny \m/

Cienko u mnie z muzyka, mocno do tylu jestem ale zespoly ktore slucham to miedzy innymi: Iron Maiden, Red Hot Chilli Peppers, Black Sabbath, System of a Down, Metallica, Ozzy Osbourne (tylko te kawalki w ktorych czysto spiewaja i zajebiscie graja bo nie lubie takiego darcia mordy i takiego grania ze wszystko sie wtapia w jeden szum) a z poza tego to Sofa :)

Nie slucham i nie znam sie na Rapie ale jak juz to podoba mi sie czasem ten amerykanski murzynski bo jestem glupi i nie zaglebiam sie zbytnio w znaczenie tekstu

Opublikowano

Miałem tu nic nie pisać, ale...

Brak slow, Rap.

Ty za to się nie znasz ani na Metalu, ani na Rapie, którego podobno zaciekle słuchasz.

Odmian metalu jest bardzo dużo, a to że Ty trafiłeś przypadkowo na "darcie ryja" i po tym wyrażasz swoje zdanie to pozdrawiam.

Nie każdy metalowiec chodzi na czarno, je koty, jest satanistą czy czymś tam jeszcze. Dobrym przykładem jest zespół Disturbed, gdzie każdy z członków zespołu jest innej wiary.

Osobiście słucham wszystkiego po trochu jednak najwięcej i najchętniej Metalu i Rocka i wcale nie chodze ubrany na czarno, a raczej jak normalny człowiek, którego na codzień spotykasz na ulicy.

Jeśli Ty masz zdanie, że metalowcy to "djabole", tak jak Ty to napisałeś, to nie dziw się, że ktoś kto słucha metalu będzie Ci mówił, że Raperzy to ćpuny, patologia etc.

Ciebie "rozjebuje" metal, a mnie rozjebujesz Ty i takie dzieci, które puszczą sobie muzykę jakiegoś rapera i są wielkimi JP, a nawet nie wiedzą o czym mówi piosenka, gdyż słuchają jej tylko dlatego bo ma fajny rytm czy koledzy słuchają to i ja też, bo będę JP.

Ale Twoje hobby (to na pierwszym miejscu) Cię w jakimś stopniu usprawiedliwia.

I nie hejtuję tutaj Ciebie ani nikogo słuchającego Rapu, bo sam nieraz posłucham, ale jakim prawem wypowiadasz się pisząc, że ktoś posłuchał 2-3 razy rapu i się wypowiada, a sam nie słuchałeś pewnie na dłuższą metę metalu, a wyrabiasz tu jakieś denne opinie.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Lubię Grubsona, 3ode kru, pfk, k44 itd. Lubię też dosyć stary metal, acid drinkers, metallica (chociaż nie słucham to ich szanuję). Ale jak można oceniać dwie całkowicie rzeczy? Każdy słucha to co mu się podoba, nie ma żadnej wojny i temat do zamknięcia najlepiej.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Słucham metalu, ale nie hejtuję rapu, mam swoje zdanie, które zachowam dla siebie, w przeciwieństwie do innych, którzy narzekają na ten oryginalny gatunek muzyczny.

Poza tym "o gustach się nie dyskutuje".

54823f353119c_-_mcx-lorde-straight-hair-

Opublikowano

zapewne wiesz w chuj nt. metalu, i wiesz że śpiewają tylko o tym co było.

no to ja Ci powiem że nieźle pierdolisz...

To o czym są piosenki nie zależą od gatunku, a od zespołu... są zespoły które śpiewają o tym co się dzieje aktualnie na świecie, czyli o różnego rodzaju wojnach (Tak misje "pokojowe" za ropą to też wojna) tak samo są raperzy którzy śpiewają o tym co było w ich życiu.

Zresztą dzielenie muzyki na gatunki to debilizm, muzyki się słucha a nie ją dzieli. każdy słucha tego czego słucha i uwierz mi, że taki "typowy metal" potrafi także słuchać popu, bo podoba mu się i tyle.

Muzykę ma się w sercu, a nie na sobie. I czegoś tak pięknego nie powinno się dzielić.

Tyle ode mnie.

@edit.

Właśnie czytam te wasze wypociny.

On nie ma długich włosów i nie nosi czarnych ubrań to czyni go satanistą ? Raczej nie, tylko tyle że ma irokeza i nic więcej.

Irokez to czasem nie od Punków ?

HipHop.

Najpierw dowiedz się co to jest hip hop, a potem pomyśl czy da się tego słuchać...

Po tym przestałem czytać...

Osobiście słucham wszystkiego, oprócz Techno, Trance, Dubstep itp. Dlaczego ? bo nie lubię piosenek bez jakiegokolwiek przekazu, bez słów (pomijam te gówno z syntezatorów), ubieram się jak normalny człowiek, a preferuję właśnie rock/metal, sam gram na elektryku basie i perkusji, jakoś nie widać we mnie "Szatana"

A Ci pseudo Metale, którzy zapomnieli bądź nie wiedzą o tym że muzykę powinno się mieć w sercu a nie na sobie, to zwyczajne kinder metale.

Kinder metal

Dlaczego zespoły się ubierają na czarno, zakładają maski, malują się itp. po to aby jakoś być rozpoznawalnym, żeby mieć jakiś znak szczególny, albo w celach promocyjnych.

William Ernest Henley - Invictus

"[...]Dziękuję bogom, obcym mi z imienia,

Za duszę moją hardą,

Wyciosaną z niepodatnego toporom kamienia. [...]"

Opublikowano

Osobiście wolę rock , metal też może być , ale za

trash ani death metal nie przepadam. Najlepszy jest rock , ew. taki "lekki" metal (nie znam tych dokładnych odmian/gatunków). A co do rapu to czasem też czegoś posłucham.

Opublikowano

Słucham obu gatunków, no i może hard rocka. Z metalu słucham Metallica, AC/DC, Nirvanę są po prostu zajebiste. Rapu słucham od małego i mam większy sentyment do tego gatunku, nie potrafię wyliczyć raperów których słucham bo jest ich po prostu za dużo. Nie wiem czemu rap jest postrzegany za dzieci jp i płacz jak to jest źle w życiu bo ilu jest raperów którzy nagrywają pozytywne kawałki?

Dla mnie remis.

pozdrawiam heniuś

Opublikowano

Deso masz u mnie "lajka", tylko nie podoba mi się tekst z Magikiem. Pierdolić jakiegoś kolejnego polaka śpiewającego o szczynach na ulicy. 2Pac/Eminem/Dr.Dre miotą go na całej linii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...