Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was wszystkich moi mili forumowicze!

Jako iż gram już trochę w CS'a a byłem snajperem w klanie chciałbym się podzielić z wami moją dotychczas zebraną wiedzą. Od razu mówię nie będę podawał dokładnych nazw broni ze sklepu CS'a będę podawał te bardziej znane

Wstęp: Czym posługuje się snajper? Jakie właściwości posiada jego wyposażenie?

1. Główną bronią snajpera jest

AWP [Arctic Warfare Police]

2010-10-07_043350.jpg

Pojemność ogólna naboi : 40

Pojemność w jednym magazynku : 10

Ilość magazynków : 3 + 1 [reszta + pierwszy]

Cena : $4750

AWP to najlepsza broń snajperska w CS'ie oraz broń posiadająca największego DMG [damage - obrażenia] nie licząc noża.

2. Drugorzędną bronią jest

Desert Eagle [w skrócie Deagle]

2_1255623112.jpg

Pojemność ogólna naboi : 42

Pojemność w jednym magazynku : 7

Ilość magazynków : 5 + 1 [w/w schemat]

Cena : $650

Deagle to (jeżeli opanujemy go umiejętnie) jeden z najlepszych pistoletów CS'a posiadający również największego DMG spośród wszystkich pistoletów. Jest lepszy nawet od, niektórej części karabinów.

3. Reszta ekwipunku to podstawowo : kamizelka + hełm, granaty (HG, 2x FB, SG) oraz w CT Defusal Kit.

Jak używać broni?

1. AWP : może łatwo zabić ale patrząc na to ogółem obsługa broni nie wydaje się taka prosta ale o tym później. Jedno jest najważniejsze : NIGDY NIE STRZELAJ W NOGI! Dlaczego? Pomyśl sobie, doświadczonemu graczowi wystarczą te 2-3 sekund po twoim strzale, aby ustrzelić Ci łeb. Tak więc zawsze celuj powyżej pasa (oprócz ramion) najlepiej w klatkę piersiową lub głowę. Musisz dobrze opanować AWP a więc poćwicz na DM, DMOnlyAWP.

2. Deagle : tak samo jak wyżej. Celownik trzymaj zawsze w miejscach gdzie przeciwnik może wyjść głową. Dodatkowo staraj się nie biegać pamiętaj, że masz tylko siedem szans na zabicie, strzelając w nogi nie zdążysz zabić przeciwnika (sam zginiesz) zatrzymaj się w konkretnym miejscu, nie bardzo na otwartej przestrzeni raczej w kącie bo nigdy nie wygrasz. Dobrym przykładem będzie tutaj "komin" na de_dust2 :

komin.jpg

W bliskim zwarciu masz większe szanse na wygranie poprzez strzał w głowę. Możesz poćwiczyć takie strzały na serwerach DM, DM+HS albo DMOnlyPistols itp.

3. Granaty : umiejętne rzucanie granatów może nie raz uratować Ci dupę. Przykład : siedzisz na "romanie" na de_dust2 koleś wskakuje na długą i trafia cię, Ty go również ale w nogę. Gościu wskakuje do dołu i mówi na VT, ogólnym voice (mix, cw/public) gdzie jesteś. Umawiają się, że jeden wyjdzie galą i Cię będzie ostrzeliwał a drugi w pewnym momencie wyjdzie i Cię dobije z boku. Nie pozwól na takie coś ! Po trafieniu z AWP ale nie zabiciu przeciwnika posiada on bardzo mało HP: rzucasz granat wybuchowy do dołu i zajmujesz się tym z gali. Możesz poćwiczyć rzuty na New Game.

Co snajper potrzebuje aby zostać ekspertem?

1. Cechy, których posiadania wymaga snajper to :

- przede wszystkim cierpliwość oraz spokój, jeżeli jesteś typem człowieka, który po zobaczeniu wroga, który się schował ale nie można go skanować nie potrafisz go wyczekać (zwłaszcza jak jesteś CT) i podchodzisz do niego bądź idziesz dalej, lub jeśli Cię zabiją a Ty krzyczysz mówisz, że rzucasz CS'a to przykro mi ale nie zostaniesz zawodowym snajperem gdyż stwarzasz zagrożenie dla teamu (poprzez dopuszczanie wroga gdziekolwiek) a powinieneś je czyścić

- również precyzja i refleks bardzo się przydadzą, można je wyćwiczyć ale jeżeli masz je już trochę wyćwiczone z innych gier bądź po prostu masz je w genach to robisz większy kroczek do zostania zawodowcem. :D

2. Co by się przydało pod względem materialnym :

- na pewno słuchaweczki + mikrofon :D i nie mówię tu o jakichś tam biedronkowych za dychę tylko jakieś lepsze minimum za 40 zł, ale ja do niczego nie zmuszam jeżeli uważasz, że świetnie sobie radzisz z tymi tańszymi proszę bardzo, w końcu trzeba czuć się wygodnie i swojo :D mikrofon potrzebny gdyż snajper musi dawać info w przypadku ucieczki wroga

- może przydać się myszka (chyba, że opanowałeś swoją do perfekcji) oraz podkładka. Chociaż co do podkładki to akurat już jak tam wolisz ja gram bez podkładki i jest mi dobrze.

Na czym polega praca snajpera? Co musi robić?

1. Snajper to skryty zabójca, który w odpowiednim miejscu musi potrafić "wyrżnąć" cały team przeciwnika, bądź w nie odpowiednim przynajmniej jednego lub dwóch wrogów. Snajper jeżeli widzi zagrożenie to je usuwa, jeżeli nie widzi to.. cóż jeżeli nie widzi to może go pocichutku poszukać i również usunąć. [snajper jest jak odkurzacz :D]

2. Co musisz robić? Głównie to co zostało w/w ale dodam, że trzeba się do wszystkiego dopasowywać. Jeżeli w tej i tej rundzie musisz iść tam gdzie nie za bardzo "posnajperujesz" to wybierz deagla bądź odpowiadający Tobie karabin i ruszaj na atak. Musisz również dostosować się do mapy i miejsca twojej bazy [inaczej kampy] . W CT jest ciężko wszystko jest ciemniejsze ale i tak staraj się dopasowywać wszystko jak najbardziej. Natomiast w TT są zróżnicowane kolory ubioru "bohaterów" więć tu są lepsze opcje. Musisz mysleć strategicznie i logicznie (możesz pograć w gry logiczne, strategiczne, poćwiczyć matmę lub pograć w szachy aby to poćwiczyć :D) , musisz się domyslać gdzie wróg pójdzie, gdzie może być itp.

Tricki itp.

Więc tak : są pewne "tricki" bez, których nie będziesz wybitnym snajperem.

1. Fastzoom - polega to na tym, że zamiast żmudnie naciskac prawy wymierzać i strzelić to można wymierzyć i szybko strzelić skraca to czas o jakieś 0.5 sekundy. Dla snajpera to dużo. Jak to zrobić? Wystarczy ogarnąć gdzie mamy środek monitora i celując w przeciwnika naciskamy szybko prawy,lewy ale to musi być tak szybko jakbyś nacisnął oba naraz.

Linka do poradnika :

To jest ukryta treść, proszę

To na prawdę nic trudnego, to jest jeden z najprostszych trick;ów. Dla ułatwienia możecie sobie na środku ekranu dać kropkę plasteliny bądź zrobić ją mazakiem, markerem.

2. Nozoom - to według mnie jest najprostsze. Wystarczy strzelić wcześniej normalnie z zoomem bądź fastzooma nastepnie wystarczy trzymać LPM (Lewy przycisk myszki) w celu strzalu. Jeżeli będziemy mieli celownik na wrogu (nick przeciwnika w lewym dolnym rogu) zawsze trafimy. Również wystarczy wiedzieć gdzie jest środek ekranu.

Link do filmiku :

3. SpawN Jump - to już jest bardziej dla zaawansowanych nie potrzebujecie tego bardzo, żeby być snajperem ale jak się tego nauczycie to czasami może się przydać. Polega na tym, że przed strzałem trzeba zrobić szybki skok i od razu po lądowaniu wymierzyć i strzelic (trzeba zrobić to superszybko!) dzięki temu mozna szybciej oddać strzał o parę procent. Oczywiście dla snajpera liczą się wszystkie ilości nawet te najmniejsze. Ilość tych procentów jest tak mała, że nikt prawie nie zauważa, że strzela szybciej i mówią, że nie działa bądź, że nie umieją tego zrobić.

Link do filmiku :

Jakie są zalety bycia snajperem?

Zalety bycia snajperem?

- na pewno spodoba się to miłośnikom "kampienia" gdyż nie musimy biegać po całej mapce tylko stoimy w miejscu i zabijamy (no chyba, że jest bomba) . Tak więc miłośnikom kampienia, którzy lubią zbijać fragi właśnie na kampieniu bycie snajperem przypadnie do gustu.

- snajperstwo nie wymaga aż tak dobrego komputera. Z daleka jeżeli spokojnie wymierzymy i strzelimy to nie wtoczymy się w tą całą akcje, tą strzelaninę podczas której może nas ścinać (w przypadku słabego komputera).

Ale nie myślcie sobie, że przy snajperstwie się w ogóle nie wysilamy wręcz przeciwnie (no chyba, że chodzi o bieganie po mapce).

Dodatkowe informacje, pomoce.

Teraz inne informacje.

-Pamiętaj ! Jeżeli grasz mixa/cw po oddaniu strzału zmień pozycję gdyż przeciwnicy dadzą sobie na pewno info, że gdzieś tam jesteś. W przypadku gdy nikogo nie ma na pewno w twoim obszarze a oddasz przez przypadek strzał lub będziesz skanować coś to wiadomo, że ktoś usłyszy dźwięk ale tylko "O, gdzieś tam" więc nie musisz koniecznie zmieniać pozycji.

A jeżeli grasz na zwykłym publiku to możesz spokojnie sfragować 2-3 fragi potem zmienić pozycję albo w dobrych okolicznościach w ogóle jej nie zmieniać.

-Nigdy nie kupuj AWP w pierwszych rundach jak cię stać. Jesli masz już $5000 to może kupić deagla kevlara i granaty. Jeśli wygrasz wtedy kup AWP i resztę. Jeśli stracisz AWP w np. 3 rundzie i przegracie tę rundę a przeciwnik zdobędzie twoje AWP to możecie przegrać cały mecz/mixa/mapę/cw !

-Przeczesuj temat o configach i skonfiguruj swojego według swoich potrzeb. Nie ściągaj cfg nie wiem np. LUq'a z myślą "będę pro jak on" bo nie będziesz ! Nigdy nie pracowałeś na tym cfg i sobie nie poradzisz..

-Tutaj przypomniał mi Master, podziękowania dla niego. :) Jeżeli oddamy strzał nie trzeba czekać na żmudne przeładowanie naboju tylko zmieniamy szybko na pistolet/nóż i z powrotem na AWP albo naciskamy szybko 2x klawisz "Q" i już możemy oddawać kolejny strzał. Jest to co prawdo tylko trochę szybsze ale zawsze coś. Tak samo jeżeli oddamy strzał w przeciwnika, ale go nie zabijemy to można nacisnąć szybko Q (jeżeli wcześniej używałeś pistoletu) i dobić przeciwnika Deaglem, bądź tym co masz.

Aby wszystko ogarnąć nie potrzeba dużo czasu. Może z miesiąc. Gorzej jest już z opanowaniem tego od perfekcji. To może zająć nawet do 1,5 roku.

Okej to chyba tyle, mam nadzieję, że wam się spodoba, że moja półtoragodzinna praca nie pójdzie na marne. W razie czego piszcie pod tematem lub na PW, jeżeli się coś nie podoba MOŻE to zmienię ale raczej wątpię.

PORADNIK JEST MOJEGO AUTORSTWA I NIE ZEZWALAM NA KOPIOWANIE GO BEZ MOJEJ WIEDZY ! O ZGODĘ NA KOPIOWANIE W CELU ROZPOWSZECHNIANIA WIEDZY I UDZIELENIA POMOCY INNYM GRACZOM ZGŁOŚ SIĘ NA PW !

Obrazki zapozyczono z Google.

1294477714-U1.png
Opublikowano

Co ?

Mam ćwiczyć refleks na jakiś gierkach ? Na prawdę doświadczony z Ciebie gracz

Najlepiej uczyć się w grze, mieć wyczucie i być przystosowanym do swojej czułości myszki.

lpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.png

Opublikowano

Czy ja powiedziałem, że musisz to robić? Napisałem, że do wyćwiczenia refleksu. Niektórym mogą się przydać. Wiem, że najlepiej w grze ale tak też można (oczywiście nie chodzi o to, żeby tylko na tym jechać tylko raz na jakiś czas można sprawdzić jak Ci idzie) . Może skomentuj cały TuT? Jest to mój pierwszy poradnik w życiu i prosiłbym o oceny, żeby wiedzieć więcej na przyszłość.

1294477714-U1.png
Opublikowano

Dobra, to je usunę miło, że zwróciłeś uwagę bez "spiny". :) Dzięki za opinię.

1294477714-U1.png
Opublikowano

możesz dodać, że jak mamy AWP i deagle to zmieniamy broń z deagle na AWP, lub z AWP na deagle i znowu na AWP. Dzięki temu po kliknięciu "Q" zmienia nam się szybko broń ze snajperki na pistolet. Teraz ważne: po oddaniu strzału z AWP nie baw się w czekanie na przeładowanie snajperki tylko szybko kliknij "Q" jeśli nikt w Ciebie nie strzela, lub wywaliłeś już całą serie z deagle znowu klikij "Q" i strzelaj ze snajperki.

Czemu powinniśmy tak robić? Otóż w AWP magazynek zmienia się strasznie długo, co możemy nadrobić zmianą na inną broń bo w czasie przeładowania mogą nas łatwo zabić

tylko ubierz to ładnie w słowa bo bardzo chaotycznie napisałem. :D

Opublikowano

Haha, beka uśmiałem się z tego poradnika jak nie wiem.

"Porady snajperskie", może przez ten twój poradnik, ktoś będzie lepiej grał z AWP? - To się mylisz.

Tak w ogóle, to dlaczego na tym 2 filmiku, jak typ strzela nz, to nie dostaje tego flesha co wybucha koło schodów? :)

Poradnik jest dla totalnych newbie, którzy zaczynają dopiero grę.

-Nigdy nie kupuj AWP w pierwszych rundach jak cię stać. Jesli masz już $5000 to może kupić deagla kevlara i granaty. Jeśli wygrasz wtedy kup AWP i resztę. Jeśli stracisz AWP w np. 3 rundzie i przegracie tę rundę a przeciwnik zdobędzie twoje AWP to możecie przergać cały mecz/mixa/mapę/cw

A ja kupuje i co? Czasami się przegra 3 rundę i da się ugrać cały mecz. :O

Aby wszystko ogarnąć nie ptorzeba dużo czasu. Może z miesiąc. Gorzej jest już z opanowaniem tego od perfekcji. To może zająć nawet do 1,5 roku.

Aha, to powodzenia. ;)

jjwxlXl.jpg

Sygna by

Nathalie <3

Opublikowano

Tak jak to diablo pisał poradnik dla newbie.

Ale każdy zaczyna od 0 więc poradnik jest przydatny.

Chociaż wątpię ,żeby ktoś uczył się grać AWP z tego poradnika każdy gra na swój sposób.

Regmannn

Opublikowano

Tak w ogóle, to dlaczego na tym 2 filmiku, jak typ strzela nz, to nie dostaje tego flesha co wybucha koło schodów? :)

Bo to prawdopodobnie nagrywane jest HLTV a tam są takie bugi..

Zresztą to, że jesteś pro - spoko, nie musisz z tego korzystać.

Aha napisałem, że "MOŻECIE" przegrać cały mecz.

@Master

Zaraz zobaczę muszę looknąć gdzie to wkleić i edytować.

@Top

Reszta dzięki za opinie. :)

1294477714-U1.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...