Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT]Avast! Free Antivirus 7.0

Terenzo.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

avastl.png

Opis oprogramowania:

avast! Free Antivirus (dawniej avast! Home Edition) to niezwykle popularny, darmowy program antywirusowy. Zabezpiecza komputer przed szkodliwym oprogramowaniem podczas codziennej pracy – wysyłanie/odbieranie wiadomości e-mail, rozmowy za pośrednictwem komunikatorów czy też przeglądanie stron internetowych.Podobnie jak wiele płatnych, komercyjnych programów antywirusowych również avast! Free Antivirus oferuje ochronę komputera w czasie rzeczywistym i funkcję automatycznego pobierania definicji wirusów. Jest to niezwykle istotne, ponieważ tylko aktualna baza sygnatur wirusów (aktualizowana często nawet kilka razy dziennie) może zapewnić nam maksymalne poczucie bezpieczeństwa. (Źródło tekstu:
To jest ukryta treść, proszę
)

Nowości w wersji 7.0

Najciekawszą nowością w siódmej wersji avasta! jest mechanizm strumieniowego wysyłania definicji wirusów i złośliwego oprogramowania. W praktyce pod tym pojęciem kryje się automatyczne wysyłanie aktualizacji do użytkowników, gdy tylko będą dostępne, zamiast tradycyjnego łączenia się z serwerem kilka razy dziennie i pobierania ich przez samych zainteresowanych. Można to porównać do mechanizmu „push” znanego z serwerów pocztowych. Jest to poważna zmiana w systemie dystrybucji aktualizacji i może oznaczać, że w ciągu dnia będziemy otrzymywać aktualizacje nawet kilkanaście razy, ale za to odpowiednio mniejsze. avast! dziennie opracowuje około 25 tysięcy sygnatur wirusów i innego złośliwego oprogramowania.

Oprócz nowego mechanizmu dostarczania aktualizacji w avast! 7 pojawiła się także funkcja FileRep, czyli system reputacji plików działający analogicznie jak dostępny już WebRep dotyczący witryn internetowych. Przed otwarciem pliku zostanie on sprawdzony pod kątem tego, jaką reputacją cieszy się wśród innych użytkowników — jeśli powodował u nich problemy lub został uznany za niebezpieczny, avast! ostrzeże nas odpowiednio wcześnie i nie pozwoli na uruchomienie takiej aplikacji lub zaproponuje uruchomienie jej w tzw. trybie „piaskownicy”. Sam Autosandbox też doczekał się kilku usprawnień — podejrzane programy są teraz automatycznie uruchamiane w tym specjalnym trybie, a na końcu można podjąć decyzję, co robić z taką aplikacją w przyszłości.

Bardzo ciekawie prezentują się dwie kolejne nowości. Pierwsza z nich pozwala na zainstalowanie avasta! 7 w trybie kompatybilności, w taki sposób, by nie kolidował on z innym oprogramowaniem zabezpieczającym. Dzięki temu możemy posiadać dwa programy antywirusowe i używać avasta! jako drugą linię obrony. Drugą ciekawostką jest webowy portal administracyjny, który zbiera w jednym miejscu wszystkie nasze instalacje avasta! wraz ze statusem ich bezpieczeństwa. Dzięki temu możemy z jednego miejsca sprawdzić stan kilku komputerów, na których zainstalowaliśmy program antywirusowy. (Źródło tekstu:
)

Co daje nam Avast! Internet Security? - (1 komputer, 1 rok 69 zł)

Zakupy bankowość internetowa z zachowaniem pełnej prywatności
W programie avast! Internet Security zastosowano unikalną technologię avast! SafeZone™, umożliwiającą otwarcie izolowanego, pulpitu, tak aby inne aplikacje (odczytujące znaki wpisywane ma klawiaturze) nie miały do niego dostępu. Po zamknięciu, SafeZone™ nie pozostawia żadnych śladów.

Ochroni Twoją tożsamość podczas przeglądania, pobierania i czatowania
Program avast! Internet Security chroni Cię, gdy surfujesz w Internecie stosując kilka warstw zabezpieczeń, takich jak Sandbox oraz zapora ogniowa.

Blokowanie spamu i prób wyłudzenia informacji
W programie avast! Internet Security zastosowano ponadto technologię antyspamową, która umożliwia usuwanie spamu, w tym oszukańczych i próbujących wyłudzić informacje wiadomości e-mail. Co więcej, program aktualizuje się w tle, gdy pojawiają się nowe zagrożenia.

Linki:

Donwload - Avast! Free Antivirus 7.0:

Support - Obsługa klienta i pomoc techniczna:

avast! 7.x: FAQ - Pytania ogólne:

Darmowa rejestracja, która pozwala na korzystanie z programu przez rok:

Forum użytkowników tego oprogramowania:

Changelog - Czyli jak się zmieniał Avast!:

Zmiana dźwięku powiadomień:

Testy:

Skuteczność silników:
g_-_-x-_-_-_28720x20111229135715_00.jpg

Wykorzystanie pamięci:
g_-_-x-_-_-_28720x20111220153025_01.png

Czas skanowania:
g_-_-x-_-_-_28720x20111219150931_00.png

Wykorzystanie CPU:
g_-_-x-_-_-_28720x20111219150931_01.png

Wykrywanie Adware:
g_-_-x-_-_-_28720x20111220155406_00.png

Wykrywanie Trojanów:
g_-_-x-_-_-_28720x20111220155406_03.png

Wykrywanie Rootkitów:
g_-_-x-_-_-_28720x20111220155406_02.png

Wykrywanie Wormów:
g_-_-x-_-_-_28720x20111220155406_04.png

Wykrywanie Downloaderów:
g_-_-x-_-_-_28720x20111220155406_01.png

(Źródło testów:

)

Screen:

avast-main-ui1.jpg

FAQ:

Jak i komu zgłosić problem techniczny?

Aby zgłosić problem techniczny, prosimy o kontakt z działem pomocy technicznej producenta oprogramowania. Przed zgłoszeniem problemu, zachęcamy do zapoznania się z odpowiedziami na pytania zadawane przez innych użytkowników. Wiele usterek zostało wcześniej omówionych. Prawdopodobnie wśród odpowiedzi znajdzie się informacja o prostym sposobie pozbycia się kłopotu związanego z konfiguracją czy o rozwiązaniu napotkanych trudności w obsłudze poczty.

Telefoniczna pomoc techniczna dla użytkowników oprogramowania komercyjnego świadczona jest pod numerem (+420) 274 005 333. Jednak najwygodniejszym pod każdym względem środkiem komunikacji z działem pomocy technicznej jest poczta elektroniczna. Zapytania najlepiej kierować na adres [email protected].

Jakie informacje przekazać?

Aby ułatwić i przyśpieszyć procedurę udzielania pomocy, prosimy o podanie:
rodzaju i wersji używanego systemu operacyjnego (np. Windows 2003 Server...)
rodzaju i wersji oprogramowania avast!, którego pytanie dotyczy (np. Professional 4.6.160)
wersji sygnatury wirusów (np. 0303-10, 15.04.2003)
marki i typu albo konfiguracji używanego komputera oraz informacji o środowisku pracy (samodzielny komputer, AMD Athlon 64 2300, 512 MB RAM)
rodzaju łącza internetowego (sieciowego)
rodzaju i wersji używanego klienta poczty elektronicznej (np. The Bat)
rodzaju i wersji używanego oprogramowania zabezpieczającego innych firm
opisu kroków jakie należy podjąć, by odtworzyć błąd
treści wyświetlanych komunikatów o błędach
Dodatkowo (o ile to możliwe) prosimy załączyć tzw. zrzut ekranowy, obrazujący błąd.

Dlaczego darmowy antywirus?

Wiadomo że komercyjne programy są drogie, najuboższe licencje czyli te samego antywirusa bardzo rzadko można kupić za mniej niż 100zł. Dlatego wiele osób wybiera darmowe odpowiedniki tych płatnych programów.

Czy moge wysłać do sprawdzenia podejrzany plik, którego avast! nie uznaje za niebezpieczny?

Aby szybko sprawdzić plik, skorzystaj z badania za pomocą skanera online. Działa z poziomu każdej przeglądarki, z każdym systemem operacyjnym i nic nie instaluje w komputerze użytkownika. Oferuje tak samo wysoką skuteczność jak programy rodziny avast! i bada archiwa (np. ZIP, RAR).

Podejrzane pliki, których oprogramowanie avast! z najnowszymi sygnaturami wirusów nie uznaje za szkodliwe, możesz wysyłać do sprawdzenia na adres [email protected].

Ponieważ oprogramowanie antywirusowe zainstalowane na serwerach pocztowych biorących udział w przekazywaniu wiadomości może usunąć załącznik, idealnym sposobem przekazania pliku jest umieszczenie go w archiwum formatu ZIP i zabezpieczenie hasłem "virus". W ten sposób załącznik ma szansę dotrzeć w całości i bez zmian.

Opublikowano

Wiele przydatncy informacji, można się dowiedzieć dużo rzeczy o programie.

BTW.

@UP, avast to dobry antywirus ;), używam go od dobrych 3 lat i nigdy nie miałem żadnych problemów z wirusami itd., wszystko mi wykrywał, jak dla mnie najlepszy darmowy antywir.

Opublikowano

Kolejny kopiuj i wklej. Ciekawe, czy chociaż jedno zdanie jest twoje (nie mówiąc o grafice).

A co do tematu. Antywirus moim zdaniem jest dobry, ale są dużo lepsze ;-)

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano

Kolejny kopiuj i wklej. Ciekawe, czy chociaż jedno zdanie jest twoje (nie mówiąc o grafice).

A co do tematu. Antywirus moim zdaniem jest dobry, ale są dużo lepsze ;-)

Nie wszystko ctrl+c/ctrl+v. Tam gdzie jest napisane źródło to tylko to zostało skopiowane i wklejone.. :>

Jeszcze podaj nazwe jakiegoś darmowego antywira lepszego od Avasta (oprócz Ashampoo, choć nie mówię że jest lepszy). :)

Nie polecam.Bardzo słaby antyvirus. Kacpersky najlepszy. Ale dobre chęci się liczą.

Kaspersky? oO Wiesz że to jest płatny antywirus, a Avast nie? :D

Opublikowano

Up. Tak, jako darmowy antywir moim zdaniem jest najlepszy. Mówiłem, że są lepsze, ale płatne choć ten jest darmowy, a lepszy od niektórych płatnych :)

Jako, iż wstawiłeś poradnik o moim najlepszym darmowym antyvirem od mnie dostajesz Like :)

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano

Moim zdaniem jeden z najlepszych antywirusów darmowych, ale mam kilka ale co do poradnika :)

Jedno wielkie kopiuj i wklej dlatego uważam poradnik za najgorszy. Nie dodałeś żadnej własnej grafiki, a zresztą tekstu też nie oszczędziłeś kopiując ;-)

Nie będę się wypowiadał więcej, ponieważ wiadomo że poradnik nie ma szans na wygraną.

Opublikowano

Nie polecam.Bardzo słaby antyvirus. Kacpersky najlepszy. Ale dobre chęci się liczą.

Avast bardzo dobrze spisuje w testach malware.

Sam testuje tysiące malware .

Avast to syf , lepszy jest NOD32 , keye do niego są wszędzie :) .

Nie pierdziel głupot.

NOD to już nie NOD co kiedyś.

Avast teraz go zaczyna przewyższać.

Nie wierzysz ?

To ci to udowodnię :)

Ni

1364047611-U477327.png

STOP komentarzom typu: "AMD to gówno"! Zanim coś napiszesz, to pomyśl jak odbiorą to inni !

Nie pisać mi na PW w sprawach pomocy od tego macie dział komputery!!!

I nie pomagam na PW!

gardenscapes cheats

bakery story 2 cheat

Opublikowano

Nie polecam Avasta. Strasznie zamula kompa. Mam NOD 32 Antyvirus 5 i się bdb spisuje.

NOD32 w testach zBotów ostatni.

Więc nie pierdziel głupot.

Avast praktycznie nie zamula komputera.

Instaluje sie go na starszych kompach gdyż zużywa najmniej zasobów ze wszystkich antywirusów.

1364047611-U477327.png

STOP komentarzom typu: "AMD to gówno"! Zanim coś napiszesz, to pomyśl jak odbiorą to inni !

I nie pomagam na PW!

gardenscapes cheats

bakery story 2 cheat

Opublikowano

NOD32 w testach zBotów ostatni.

Więc nie pierdziel głupot.

Avast praktycznie nie zamula komputera.

Instaluje sie go na starszych kompach gdyż zużywa najmniej zasobów ze wszystkich antywirusów.

Dokładnie, ci up co piszą niech sobie najpierw odwiedzą google i dopiero wtedy pisać jak jest. :)

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

avast łapie wirusy ale te najsłabsze kiedyś złapalem wirusa który zjebał mi kompa(to bylo 5lat temu) avast zglupial.

avast dobry jak ktoś korzysta z gg, fb i gra w gry moze avast najlepszy darmowy ale to i tak syf polecam nortona lub kasperskiego mozna poszukac keye lub podobne rzeczy dzieki ktorym przedluzycie licensje nortona lub kasperskiego to dwaj porzadni straznicy kompa.

0fiz5s7s0sea1k4fzfl.jpg
Opublikowano

5 lat temu to Avast to nie byl Avast tylko gowno.

Kiedyś Kaspersky i Norton byly potęgą .

Kaspersky owszem nadal jest jest jednym z najlepszych

.

Ale w dzisiejszych czasach Norton to jest ten Avast co był 5 lat temu.

Potwierdzają to testy teraz to darmowe antywirusy go przewyższają.

1364047611-U477327.png

I nie pomagam na PW!

gardenscapes cheats

bakery story 2 cheat

Opublikowano

Dla mnie Avast! jest dobry. Wykrywa wirusy co prawda nie najlepiej, ale i tak ok. 95% wykrywa (wg. tych statystyk).

//Czasami lubię zamknąć się w szafie i udawać, że jadę windą.

Opublikowano

A ja powiem wam tak nie ma na świecie żadnego antywirusa który by chronił komputer w 100% Jeśli bym miał dać 60zł na licencje na 1 rok lub mieć słabszy antyvirus za free To logicze że wybiorę drugą opcję

A co do Avast! Free Antivirus 7.0 używam go osobicie i nie płace nic i jestem zadowolony z niego

Osobiście skanuje komputer 2 antywirusami 2 kompy 2 antywirusy Przez sieć można wszystko :) Jeśli już bym miał zmienić antywirusa to zmienił bym na Eset Smart Security 5

Mój komputer:

CPU: I7 6700K, Płyta: MSI Z170A GAMING PRO CARBON , GPUMSI  GeForce GTX 1080 GAMING 8 GB  GDDR5x , PSU: SilentiumPC Supremo M2 GOLD  550W,

SSD: GOODRAM Iridium Pro 240GB, HDD: Seagate 2 TB  , Obudowa:: Sharkoon DG7000-G RAM:  2x Corsair Vengeance  LED DDR4  16 GB  3200 Mhz  CL16 Red 

Opublikowano

WG mnie Avast to syf lepszy jest (wg. mnie) MS Security Essentiasls , Avasta miałem to zamulał mi kompa (1,5gb ram procek 2x3.0 ghz windsws 7 Starter z wgranym aero(miałem kod z lapka więc tu zainstalowałem)) dam tu przykład grając w metka miałem lagi w ch*j ( z włączonym skanowaniem) potem ten sam test wykonałem z MS SE i lagi były mniejsze

404 sygantura not found

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wręcz przeciwnie ! Avast jest dla mnie najlepszym programem , kaspersky co prawda też dobry ale strasznie muli system ( może występować na słabszych komputerach ) a avast moim zdaniem wcale nie zamula . Dobrze wykrywa wirusy , trojany , malvary i takie rózne .

Jak najbardziej polecam !

95960480783902571221.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dla mnie avast najlepszy ; ) Wykrywa mi wszystko ^ ^ Mam na 2 komputerach i nie mam mu nic do zarzucenia ; > nie spowalnia kompa itd . POLECAM ! ^_^

1390758008-U305854.png graphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...