Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka pisania programów w notaniku

xziolox000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym się nauczyć pisania takich łatwych i prostych programów

da się w .bat ?

Mam program Notepad++

i napisałem jakiś program zapisałem . bat

ale chchiałbym się własnie nauczyć pisać w notaniku :)

Nauka w notaniku lub bat. nauka prosze o pmoc :) dam lajik i +5 gwiazdek

Opublikowano

Zacznijmy od tego że sam notatnik do pisania "programów" nie wystarczy. Programy są to pliki wykonywalne SKOMPILOWANE z kodu. To co wydziergasz w notatniku to jedynie skrypty (kod interpretowany przez interpretator).

Pomijając to.

Ja kilka lat temu w gimnazjum próbowałem w .BAT napisać komunikator na systemie folderów (bo u nas wszystkie kompy były połączone lanem i był dysk wspólny). Na localu nawet ładnie chodzilo, niestety w szkole już tak różowo nie było, nie pamiętam dokładnie jaki był tego powód. W każdym razie morał jest taki i krótki i znany że w batcie "program" bedzie zje**ny. Jeśli chcesz się wziąć za pisanie cokolwiek wartych programów to weź się za AutoIT.

Jeśli koniecznie zależy Ci na pisaniu TYLKO I WYŁĄCZNIE w notatniku to pozostają Ci aplikacje internetowe w javascript/html/css :)

exKVR.png

c++, c++/cli, php, js, css3, lua, au3 and others...

Pomoc dla newbich w wymienionych wyżej językach, pisanie botów do Tibii - pisz na gg, może się dogadamy :)

Opublikowano

Może też zainstalować sobie np. interpreter pythona. Po tej jednorazowej instalacji też będzie mógł pisać praktycznie w samym notatniku.

mjut.png
Opublikowano

A jak bym już pisał te linijki kodu to Mozę zna ktoś kurs AutoIT ?

Bo jestem w tym nowy

ale ja tylko jedno stworzyłem w notaniku potem to zmieniłem na .bat .

Ale ja pisze w Notepad++

Opublikowano

w notatniku tak ?

Coś łatwego może na początek :

x=msgbox ("SIEMA",0,"LOL") - Komunikat Windows (zapisujesz plik .vbs)

@echo off

color 0a

cls

:A

echo 234576423456785436874365885743

echo 416516852821165818516153248165

echo 156181351526515161681681681522

goto A

w pliku .bat :]

zobacz sam co to jest :]

z tego co pamiętam to nawet kalkulator w notatniku zrobiłem

ale już niestety komend nie pamiętam :]

Opublikowano

Naprawdę dzieki ale jeszcze innego szukam :). Możecie dawać linki i jakieś kody lub komendy w .bat ?

Opublikowano

@topic zobacz sobie u mnie w profilu mam dwa przykłady pisania w notatniku programów ; )

@up dobrze gadasz, autoit ma wiecej funkcji od batcha i mozna bajeranckei rzeczy porobic ; d

Opublikowano

@Up

Nie ma dokładnego czasu, jak się szybko uczysz to nawet i kilka godzin...

@Top

Batch służy do szbykiej operacji na plikach, a nie do pisania programów. Np. do zamiany kliku tysięcy zdjęć png na jpg albo

skasowania wszystkich marcinów <nazwisko>.txt z folderu. J/W już lepiej się weź za autoit jak tak bardzo lubisz minimalizm...

Opublikowano
@Top

Batch służy do szbykiej operacji na plikach, a nie do pisania programów. Np. do zamiany kliku tysięcy zdjęć png na jpg albo

skasowania wszystkich marcinów <nazwisko>.txt z folderu. J/W już lepiej się weź za autoit jak tak bardzo lubisz minimalizm...

To możesz dać lub ktoś inny kurs AutoIT Jak możecie :) dam każdemu lajki . :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...