Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]Polskie kodowanie bazy danych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z kodowaniem w bazie danych, mianowicie zamiast polskich znaków diakrytycznych wyświetlają się same znaki zapytania. Kodowanie ustawione na UTF-8, utf8_polish_ci. Macie jakiś/jakieś pomysł? Co jeszcze przydałoby się zmienić?

umarł

Opublikowano

W tym problem, że już próbowałem. Polskie znaki po edytowaniu wpisu mogą zostać, ale przy powiedzmy logach, mimo takich ustawień nadal nie ma polskich znaków i występują tylko znaki zapytania. Restartuję bazę po każdej zmianie w razie czego.

@edit

a co sądzisz o tym:

To jest ukryta treść, proszę

jest to linijka z game, z funkcji locale germany. może z góry narzucone latin1 się z tym gryzie?

@edit2

no dobra, zmieniłem locale na poland i prawie pomogło, brakuje tylko litery ą oraz ź - nie mniej jednak, dzięki za pomoc

umarł

Opublikowano

Nie zdążyłem :)

Z4z0l Sam to odkryłeś :)

W game masz "jak zauważyłeś " narzucone latin1 :)

tak btw. jeżeli nie wyświetlają Ci się znaki typu : ą,ł sprawdź czy kodowanie w navicatcie jest "kompletne".

Ja tak miałem dla wersji 8.5 , ale jak zrobiłem upgrade do 10 wszystko było okej :)

KsOC7.jpgPOMOGŁEM? KLIKNIJ LUBIĘ TO!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...