Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[4500-5500] Komputer do gier/modelowania 3D/grafiki komputerowej + monitor

Tabacashi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Yym? Wodować? Mógłbyś mi rozjaśnić, kolego?

@aa... mniej-więcej wiem. Chodzi o chłodzenie wodą?

Szczerze mówiąc nie znam się na tym... jeżeli poprawiło by to w jakiś sposób działanie komputera - bardzo chętnie skuszę się na zestawik z tym chłodzeniem... Jeżeli jednak da się jakoś bez tego żyć, wolę więcej dołożyć na pozostałą część sprzętu.

Doradźcie mi :), bo w ogóle nie ogarniam, co będzie dobre do podkręcania i mocnego nap****alnia w gry.

Z góry dzięki.

Opublikowano

Yym? Wodować? Mógłbyś mi rozjaśnić, kolego?

Chłodzenie cieczą po prostu :>

Kur natan ubiegłeś mnie o sekundy :P

Do moda: jeśli chcesz możesz usunąć post, natan wyjaśnił.

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Laptop: ASUS A555L

Opublikowano

Dzięki, za szybką reakcję :)

Polecany jest ten sposób chłodzenia?

Jest on wydajniejszy, szczególnie przydatny przy porządnym OC (Over Clocking). Jest także kosztowniejszy od aktywnego chłodzenia powietrzem.

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Laptop: ASUS A555L

Opublikowano

Jak dla mnie Macho lub Silver Arrow wystarczy, pod GD55 czyli ok. 4,8 GHz starczą lajtem. Ale jak chcesz wodować twoja sprawa, po prostu nie wiem czy dać cooler czy nie :p

Opublikowano

Właśnie oglądałem filmy na yt, w którym mówią, że nie jest to opłacalne.

Jednakże wyczytałem na innych stronkach, iż jest to chłodzenie do "ekstremalnego" podkręcania.

Opłaca mi się to? Zamierzam podkręcać (jakby to nie bylo jasne ;x)

@Up

Ile wychodzi z coolerem, a ile z Mach'em/Arrowem?

Opublikowano

Macho 180 zł Silver Arrow 250 zł. Na tych coolerach zrobisz 4,9-5 GHz a tyle wytrzyma proc i płyta (głównie płyta) LQ tylko jak masz flagową płytę przeważnie za 1k i procka 2011 lub porządne IB/SB, inaczej bez sensu

Opublikowano

To dużo? Nie mam porównania za bardzo

W takim razie, jakieś konkretne propozycje, co do zestawu?

Widzę, kolego, że znasz się na rzeczy.

Opublikowano

Dużo, teraz masz 3770k za 1200 zł i płytę GD55 za 450 ;p Do takiego zestawu LQ nie ma sensu bo się będzie marnować, jednak na morelach zabrakło AC każdego :(

To jest ukryta treść, proszę

Zestaw bez chłodzenia

Opublikowano

Tylko prosiłem, aby monitor znalazł się jeszcze w granicach (do 5500zł :)) ewentualnie może być do max 6000.

Dzięki za koncepcję na zestaw.

Opublikowano

Możesz spróbować mi złożyć. Z chęcią popatrzę i porównam oba zestawy.

LQ to to chłodzenie na wodę, czy jak? ;d

Opublikowano

Wiem, wiem. Tak mi się "woda" napisało. Miałem na myśli ciecz.

Która to pozycja? Bo nie widzę żadnego LQ

@I nie lepszy będzie monitor 27"?

Opublikowano

Tak czy siak do tego idzie chłodnica, jest to trochę wydajniejsze od AC ale nikt nie mówi że cichsze (trochę na pewno, ale nie jest niesłyszalne)

Tu masz taki pod wodowanie:

Taki pod AC:

Do tego pod AC jakieś dobre chłodzenie tylko nie ma na morelkach na razie

LQ to koszt ok. 1500 zł więc masz 5,8k + 1500

27 cali za duże chyba że grasz z 2m od monitora, 23 cale jest idealne do biurka bo obejmujesz W MIARĘ cały ekran.

Opublikowano

Czyli do tych 6 tysięcy, musiałbym jeszcze z tysiąc dołożyć do tego LQ?

Kurczę... to słabo, bo nie mam około 7 kół na komputer. Miało być w granicach max do 5500 - 6000zł. Prosiłbym o małą koretkę (o ile jest to możliwe).

Opublikowano

Tia, nawet więcej ;) Mówię Ci jak nie planujesz rozbudowy pod flagowe modele to nie ma to sensu. AC pokroju Macho/Silver Arrow wystarcza na 5GHz i nawet więcej, a granica to 4,8-5GHz dla dobrych procków

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...