Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wszystko o boceniu :)

Gość Pan Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!
W tym poradniku opiszę moje doświadczenia z boceniem, gdzie najlepiej bocić, jak zacząć, gdzie zdobyć różnych rzeczy najwięcej.

Podstawy, skąd zdobyć bota, jak go ustawić.

Na początek zajmijmy się wyborem bota. Zależnie od waszych funduszy poleciłbym wybranie KBota lub PBDOBota.
KBot jest tańszy, PBDOBot może okazać się lepszy w przyszłości np. w biciu kubiconów, czego KBotem nie zrobisz.
Mimo to jeśli brać pod uwagę początki, sprawa wygląda dość podobnie, dlatego nie bójcie się brać KBota.
IBota nie polecam w żadnym wypadku. Jest droższy od PBDO, mniej funkcjonalny od PBDO.

Jak ustawić PBDOBota? Polecam przeczytać: http://www.mpcforum.pl/topic/808821-tutfaq-pbdo-bot/
Jak ustawić KBota? Cóż bot jest po polsku, a całe ustawianie go opiera się o zaznaczanie opcji np. Bij alieny, i wpisanie hasła oraz nicku. Jeśli nie jesteś idiotą dasz sobie rade!

Polecam też przeczytać punkt niżej, znajdziecie tam dokładniejszy opis botów.

Początki, jak zacząć bocić nowe konto?

Cóż, tutaj sprawa nie wygląda tak cudownie jak kiedyś. Kiedyś odpalało się bota na 2 tygodnie na x-1, i miało się FE, niestety obecnie przez ograniczenie levelowe oraz zmniejszanie zbiorów z bonusboxów wraz z upływem czasu, całkowicie sprawiło że ta metoda stała się nieopłacalna.
Więc, jak zacząć obecnie? Jest to dużo trudniejsze, i wymaga większego zaangażowania.
Na początek zróbcie konto z jednego z bonusowych linków np. http://darkorbit.pl/prezent/ .
Po założeniu konta polecam pozbierać trochę surowców z alienów, i zacząć rozbudowywać skylab.
Potem poróbcie osiągnięcia np. na LF2, LF3, Generatory prędkości. Zaoszczędzicie na tym sporo uridium.
Gdy rozbudujecie pierwsze moduły w skylab na 1 lvl ( te od zbierania ), to polecam odpalić bota aby trochę nazbierał uridium.
Teraz ważna rzecz, nie odpalajcie go na bigboyu, wejdźcie w hangar, sprzedajcie bigboya i wsadźcie do hali liberatora za osiągnięcie wylecenia z bazy.
Jako że nie mamy jeszcze specjalnie żadnego sprzętu najopłacalniej będzie bocić boxy po pare godzin, po czym tyle samo odpoczywać, i znów bocić.
Potem musimy dorobić się uridium lub kredytów na statek lenov. To czy go wylicytujecie czy kupicie za uridium jest już waszą sprawą, mimo to jeśli jest taka możliwość np. mały serwer to polecam licytować.
Kolejne będą nam potrzebne 6 generatorów na prędkość, polecam kupwać za uridium, to tylko 12 tysięcy co nie jest aż tak ogromną kwotą.
Gdy dobocimy sie już napędów, kolejnym krokiem będzie kupno laserów. Jako że wszystkie na statku lenov strzelają jak 2 lasery, nie polecam pierw robić irysów.
W międzyczasie za zdobyte kredyty wylicytujcie CPU Amunicyjny i CPU od kupowania rakiet.
Gdy będziemy już mieć 6 LF3 sprawa wygląda trochę lepiej, bo możemy już zacząć bić alieny na x-2. Pamiętajcie jednak że po 6 lvl nie ma już powrotu na bezpieczne x-1.
Cóż, bocenie na x-2. Polecam ustawić bota by uciekał gdy tylko przeciwnik pojawi się na mapie, bo obecnie nasz statek to łatwy cel. Bijcie wszystkie alieny, zbierajcie boxy z których będzie energia na galaxygates. Na x-2 nie polecałbym robić dłuższych odpoczynków, gdyż z bonusboxów i tak nie będzie milionów uridium, a zależy nam głównie na energi która i tak zawsze leci po 1.
Potem staramy się dobić do 4 irysów za uridium, do nich zawsze potem po 2 LF3 lub 2 BO2, to już kwestia gustu. BO2 będzie rzadziej padać, LF3 więcej zbierać.
5-8 irysy polecam licytować na aukcjach.
Dalej po prostu sukcesywnie dokupujemy różne rzeczy. Powinniśmy mieć:
31 LF3, 16 BO2, Goliatha ( z aukcji!!! ), 8 irysów.

Ważne uwagi:
- Bocąc na x-2 nie używajcie ECO, to jakaś pomyłka, bo tracicie mase kredytów na nie.
- Pamiętajcie o ciągłym rozbudowywaniu skylab gdy wykonujecie kolejne rzeczy z tego poradnika.

Jak zdobywać dużo uridium?

Zależnie od tego ile będziemy bocić mamy 2 możliwości:
- Zbieranie boxów z podwajaczem na bitewnych.
- Bicie alienów lenovem na x-3/x-4.

Jeśli bocimy tylko po pare godzin dziennie, np. bez VPS, polecam zainwestować w peta, protokoły, zbieracz, podwajacz bonusboxów i spearheada. Idzie naprawe zarobić masę uridium jednak należy pamiętać, że w miarę z upływem czasu nasze zbiory maleją :\ Kiedyś szło dziennie po 400k robić, teraz nie ma takiej możliwośći.
Drugą, moim zdaniem lepszą metodą jest bicie alienów na x-3, lub x-4. Polecam zakupić szwadron, premium na konto, lenova.
Robimy 1 konfę na bicie, z 2-4 osłonki w drony, reszta lasery.
2 konfa w drony osłonek ile wlezie, żeby mógł uciec przed przeciwnikami.
Bijemy wszystko poza Sibielonami, i Devolariami, Ammo x1, najlepsze rakiety za kredyty. Nie polecam bić z ECO, więcej kredytów to zje niż wam da, a zwykłe rakiety na lenovie są opłacalniejsze.
Formacja dronów ustawcie szwadron, oraz niech zbiera bonusboxy przy biciu alienów. TAK TO NIE JEST POMYŁKA. Dzięki temu będziecie mieć sporo energi do galaxygates więc będize można mieć z nich również uridium i x4 =)
Powinniście zarabiać od 3k do 6k na tej mapie zależnie od wyposażenia konta.

Jak zdobywać dużo energi?

Będzie potrzebny tutaj program Merkava/Openstealth/KOpenstealth.

Po prostu ustawiamy jeden z tych programów na cytadeli z petem na palladium, jeśli ktoś planuje to robić długo to przydzielcie punkty w ładownię w profilu pilota, i kupcie protokoły do peta. Tym sposobem da się zrobić ponad 12 tysięcy ładowni co da 800 energi czyli równowartość 80000 uridium, co sprzedaż.

Trick jak szybciej sprzedawać palladium:
Potrzebne będą 2 hale, stawiacie jeden statek na palladium, a drugi na 5-2 w bazie.
Gdy macie pełną ładownię zmieniacie hale i sprzedajecie, po czym spowrotem wracamy do zbierania =D

--Edit

Do zbierania palladium można używać też PBDOBota który sam umie zbierać, bronić się, sprzedawać, i wracać dalej zbierać, bez otwartego okna gry!

Jak zdobywać dużo kredytów?

Polecam x-8, bić streuneRy i boss streuneRy. Nie zbieramy cargo, niech pet zbiera ( zainwestujcie w moduł ) co zaoszczędzi wam czas. Do bazy nie jest daleko, więc ustawiamy żeby sprzedawał surowce w bazie. Przy tym polecam wysyłać z skylab złotko i ustawić żeby bot sprzedawał.
Co do konfiguracji, dość ryzokowna ale opłacalna będzie goliath z full laserów, i full speed w ćmie. Alieny padają bardzo szybko, niestety my również, więc nie polecam tego robić po MHH.

Jak zdobywać dużo rangi, poważania, doświadczenia?

Jako że x-2 są na większości serwerów mega zapchane, polecam x-3 lub x-4, bocić lenovem, bić wszystko poza devami i sibami, najlepiej jak będziecie mieć kupione premium.
Konfiguracje takie jak podałem w "Jak zdobywać dużo uridium?". Teraz gdzie jest te sposób na więcej rangi?

Bijcie alieny rakietami za 5 uridium, fakt wasze zbiory uridium prawie nie będą widoczne, jednak da wam to sporo więcej rangi, gdyż na lenovie ten dmg jeszcze *2 :)
Dodatkowo pamiętajcie żeby gdy macie możliwość non stop wyslyłać seprom lub złoto z bazy ( za uridium można nawet, gdy mamy. ) i podkecać rakiety.
Strzelanie tymi za uri bez podkrętek jest nieopłacalne, bo tak daje nam to ogromny wzrost liczby ubitych alienów.
Kolejna rzecz, ulepszenia w profilu, również dają dość dużo, ulepszcie sobie Rakietologie oraz Tajniki Polowania, da to sporo dmg w połaczeniu z bonusami lenova.
Do tego za kredyty starajcie się licytować boostery na exp i poważanie, całkiem fajne bonusy, a ich ceny zwykle na handlu nie są wysokie.

Z formacji dronów poleciłbym szwadron, mimo to możecie próbować tych na exp i poważanie.

Opis botów:

PBDO-Bot

Drogi, bo 120 zł. Ale możliwości które nam daje są ogromne... W nim mamy
możliwość pisania tak zwanych tasków. Jest to + i - tego bota, ale
jakby nie patrzeć bardziej plus. Taski pozwalają nam ustawić, w jakiej
fali bot ma używać konfiguracji np. W pierwszej fali używa pierwszej
konfiguracji, a w drugiej drugiej :). Taski pozwalają nam też ustawić, aby w danej fali bił z danego ammo, (1 fala x1 a 2 x2).

Sam bot nie lata po skosie, tylko upodabnia się do gracza jest to 1 z
większych +. Z tego co słyszałem bot co jakiś czas dokonuje reloga, bądź
wyłącza się na jakiś czas(nie jestem pewien).Aktualizacje są dość
szybko, jeżeli coś im wypada informują na stronie, że są opóźnienia,
aktualizacja w piątek.Licencja przypisywana do konta na forum, a nie na
ID(możesz puścić każde konto(w zależności od licencji, możesz puszczać
wiele kont w tym samym momencie)).Sumując... Dobry bot, ale trzeba się
męczyć z taskami (Pisać własne, lub szukać po internetach)

IBot

No cóż, jeden ze starszych botów, jakie są...Licencja przypisywana na ID
co jest jego minusem, bo jak wyłapiemy bana (odpukać w nie malowane) to
trzeba płacić, za przeniesienie. Tani nie jest, bo wychodzi mi 150 zł
za 150 dni (wersja GG). Jeżeli chodzi o wrota, to robi je dobrze na ogół
padałem przez lagi. Jego funkcje są podobne jak w PBDO bocie, ale
bardziej ograniczone, czyli sam musisz zmieniać konfigi w falach, jak
również amunicje. Interfejs przyjazny i czytelny a aktualizacje szybkie.

KBot

Tak szczerze? To samo co ibot, ponieważ jest on crackiem do ibota...
Tańszy i to o wiele, bo 12 letnia licencja NOGG kosztuje około 60 zł u
polskich Dealerów.Jeżeli chodzi o aktualizacje - musisz być cierpliwy.

Końcowe uwagi.

- Zawsze starajcie się rozbudować skylab do pełna, jeśli nie posiadacie go na najwyższym lvlu.
- Jak coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to dodam.

Jeśli macie jakieś sugestie co do poradnika, co byście dodali, itd. piszcie na PW to postaram się dodać to do poradnika :)

Opublikowano

Jeśli nie jesteś idiotom dasz sobie rade!

Na serio źle napisałeś 'idiotą' ?

Przydatne ale mogę się założyć, że i tak będą tematy 'Szukam darmowego bota'

Opublikowano

No, ale ja robiłem tuta :c...

Możesz zamknąć mój stary tut, ten jest lepszy... Tylko jakbyś mógł, to dodaj(skopiuj z mojego starego tuta) opisy botów i będzie git :D

//Ok ;)

//Zrobione.

//Stim

Pozwoliłem edytować?

Opublikowano

O, sorki nie widziałem że jest temat :c Nudziło mi sie to napisałem cośtam :D

Zaraz dodam opisy botów.

Opublikowano

Do zbierania pallki dopisz że można również używać pbdo bota. Zbiera trochę wolniej ale za to możesz zostawić na 24/7 i będzie wymieniał pallke i wracał zbierać.

reklama

Opublikowano

Zawsze starajcie się rozbudować skylab do pełna, gdy go nie ma cie.

popraw bo polszczyzną to ty nie grzeszysz :C

//Uwagi odnośnie literówek itd. piszcie mu na PW..

Opublikowano

"Polecam x-8, bić streuneRy i boss streuneRy. Nie zbieramy cargo, niech pet zbiera ( zainwestujcie w moduł ) co zaoszczędzi wam czas. Do bazy nie jest daleko, więc ustawiamy żeby sprzedawał surowce w bazie. Przy tym polecam wysyłać z skylab złotko i ustawić żeby bot sprzedawał.

Co do konfiguracji, dość ryzokowna ale opłacalna będzie goliath z full laserów, i full speed w ćmie. Alieny padają bardzo szybko, niestety my również, więc nie polecam tego robić po MHH." a bot nie bd uciekał do bazy bo nie bd miał osłonek ?

killalllogo.jpg

Opublikowano

Ibot na 150 dni kosztuje w granicach 175 zł bo dochodzi koszt przewalutowania +25% za płatnośc metodą pay pal. Na miesiąc przez pay pala kosztuje ~35 zł.

silvertcsax.gif

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

W sumie poradnik dobry, przejrzysty. Leci lajk, bo przyda się początkującym bociarzom :P

Kbot 35zł

Kerkava 95zł

KopenStealth 95zł

Kbots.jimdo.com Zapraszam!!

• 1 miesiąc temu...
  • 4 lata później...
Opublikowano
12 godzin temu, michal3489 napisał:

Można prosić o aktualizacje?, czy coś?

Jakiejś wielkiej różnicy nie ma. Zrób misje początkowe, wylicytuj leona (10k) i boć na 3-2. Zbieraj lasery, generatory i rób zety. Reszta jest tak samo,  poza botami. Teraz masz pixele (Nanobot, Sbot) oraz jak ja to nazywam "hybrydy" (Golem, Toshinou)

• Aive zmienił(a) tytuł na Wszystko o boceniu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...