Skocz do zawartości
  • Dołącz do społeczności!

👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Aktualizacja BIOSu na płytach Gigabyte

Flap

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w tym poradniku przedstawię wam jak w prosty i łatwy sposób zaktualizować BIOS na płycie Gigabyte :)

Na początek musicie sprawdzić jaką macie płytę główną i jaką rewizje

Jeżeli nie wiecie jak sprawdzić jaką macie płytę główną,tutaj (kliknij) macie poradnik.

Rewizje można sprawdzić na kilka sposobów:

• Na pudełku, na nalepce z ceną i nazwą płyty.
  • Otwierając obudowę i patrząc na płycie głównej (lewy górny róg, mały napis)

Jeżeli już wiecie jaką macie płytę główną i co najważniejsze jaką rewizje, to wchodzicie na stronę gigabyte (kliknij) i wpisujecie w prawym górnym rogu nazwę płyty głównej, a następnie przy nazwie płyty głównej wybieracie rewizje którą wcześniej już sprawdziliście

Potem wchodzicie w zakładkę "do pobrania" i w kategorię "BIOS", wybieracie najnowszy i pobieracie.

Gdy się pobierze wypakowujecie na pulpit.

Teraz pobieramy @BIOS (kliknij).

Gdy go pobierzemy, rozpakujemy i zainstalujemy włączamy go i wybieramy opcje drugą ("Update BIOS from file") i szukamy pliku który wypakowaliśmy przed chwilą (np 970AUD3.F8a) ważne aby końcówka nazwy pliku (po kropce) była taka sama jak wersja BIOS'u którą chcemy zainstalować.

Potem już wystarczy tylko klikać ok/dalej/restart now itd.

Zapomniałbym o najważniejszym...

Jeżeli wybierzecie złą rewizje lub zły model płyty głównej, to na możecie rozjebać mobo.

Dziękuje i dobranoc.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Mogłeś napisać po co to w ogóle robić :D

Żeby nowszy procesor działał

Żeby odblokować jakieś opcje

__

Ja tak robiłem na mojej starej mobo jakiejś gównianej i odblokowałem... możliwość manipulacji FSB, mnożnikiem procesora i RAM, niestety zmiana napięć zablokowana. Sposób działa i jest bardzo prosty.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Tylko przez BIOS, bo o ile mi wiadomo tylko na MOBO Gigabyte można update BIOS'u robić z poziomu windowsa :D

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Więc Gigabyte i MSI mają taką możliwość o innych nie słyszałem.

Ale ten program od MSI z opinii tego użytkownika nie jest taki super xD

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Więc Gigabyte i MSI mają taką możliwość o innych nie słyszałem.

Ale ten program od MSI z opinii tego użytkownika nie jest taki super xD

Każda MOBO ma możliwość updatu BIOS'u z poziomu Windowsa, nawet są programy bez problemu pasujące do płyt każdego producenta, wystarczy mieć BIOS ze strony

Flashowanie pod Windowsem w przypadku freeza etc. może się skończyć conajmniej źle dla płyty, lepiej poświęcić kilka minut więcej na nagranie programu i boot spod USB/CD (wtedy jest większa pewność)

Opublikowano

U mnie, to poszło gładko i szybko kilka sekund frezzów i gotowe.

Nigdy nie słyszałem o tym aby inne firmy też miały możliwość update BIOS'u z poziomu windowsa.

Widocznie mają do dupy programy i nikt ich nie poleca.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Nikt nie poleca flashowania z poziomu Windowsa, co jest równoznaczne z tym że nikt nie poleca programów do tej czynności. Jak nie słyszałeś to po co piszesz z przekonaniem że tylko GB ma takie możliwości ;f

Jak Ci się zachce w co wątpię możesz dodać coś o flashowaniu spod dos'u

Opublikowano

Nie chce mi się i i tak bym tego nie zrobił, bo nie mam możliwości :P

Nikt nie poleca? Wbij sobie na forumpc i się popytaj. Nie napisałbym tego poradnika zanimbym nie sprawdził czy, to działa i czy jest duże ryzyko zabicia MOBO.

Dla laika który nawet nie wie co to BIOS flashowanie z poziomu windowsa jest dobrą opcją.

1372333810-U137250.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

aktalizacja biosu daje jaką wieksza wydajnosc kompa

Większe możliwości o/c mobo (przeważnie, ale nie zawsze)

1372333810-U137250.jpg

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...